«
vissza
a Terebess Online nyitólapjára
Több
mint 20 000 ehető növényfajt ismerünk a Földön,
ebből manapság kevesebb mint 20 faj teszi ki táplálékunk 90%-át.
There
are over 20,000 species of edible plants in the world
yet fewer than
20 species now provide 90% of our food.
KERTEK
ÉS KONYHÁK
OLDALTÉRKÉP:
SITE MAP:
Régiók szerint:
Afrika
Anglia
Argentína
Ausztrália
Balkán
Bulgária
Brazília
Cajun és kreol
Etiópia
Franciaország
Görögország
Grúzia
India
Indonézia
Irán
Japán
Kína
Korea
Latin-Amerika
Malajzia
Magyarország
Marokkó
Mexikó
Olaszország
Peru
Skandinávia
Spanyolország
Thaiföld
Törökország
USA
VietnamNövények szerint:
Afrikai olajpálma - Elaeis guineensis
Alkörmös - Phytolacca americana
Ánizs - Pimpinella anisum
Babér - Laurus nobilis
Bazsalikom
Bételpálma, bételdió - Areca catechu
Borágó
Boróka
Bors - Piper nigrum
Citromcirok - Cymbopogon spp.
Citromfű
Citromverbéna - Lippia spp.
Csombord
(Dísz)paprika
Édesgyökér
Édeskömény
Egynyári üröm - Artemisia annua
Fahéj - Cinnamomum spp.
Fehér mustár
Fokhagyma
Fűszergombák > Szarvasgombák > Termesztett gombák
Görögszéna Trigonella foenum-graecum
Gyömbér - Zingiber officinale
Isten fája - Artemisia abrotanum
Izsóp
Kakaó - Theobroma cacao
Kapor
Kapribogyó - Capparis spinosa
Kava - Piper methysticum
Kávé - Coffea arabica
Kerti kakukkfű
Kerti katicavirág
Kerti ruta
Kerti zsálya
Kerti zsázsa
Koriander
Kömény
Lestyán
Levélpetrezselyem
Levendula - Lavandula angustifolia
Majoránna
Mák
Masztika - Pistacia lentiscus
Maté tea - Ilex paraguariensis
Méhbalzsam - Monarda spp.
Menta - Mentha spp.
Metélőhagyma
Olajfa - Olea europea
Perilla
Pórsáfrány
Rozmaring
Sáfrány - Crocus sativus
Sarjhagyma
Skarlát zsálya
Spanyol turbolya
Sujtár - Laser trilobum
Szálkamenta - Elsholtzia ciliata
Szerecsendió - Myristica fragrans
Szurokfű
Tárkony
Torma
Vanília - Vanilla planifolia
Zeller (halványító~ és metélő~).
Vörös Éva: Egzotikus gyümölcsök magyar neveinek történeti-etimológiai szótára
Áfonyafélék - Vacciniaceae
Akebi, ötlevelű akébia - Akebia quinata
Akiszilva - Blighia sapida
Annona-félék - Annonaceae
Cserimoja - Annona cherimola
Cukoralma - Annona squamosa
Szourszop - Annona muricata
Ökörszív - Annona reticulata
Ilama - Annona diversifolia
Hegyi annóna - Annona montana
Vörös annóna - Annona purpureaAraukária - Araucaria araucana
Arazá - Eugenia stipitata
Árvamimóza - Leucaena leucocephala
Barbadoszcseresznye, acerola - Malpighia glabra
Bársonyalma, mabolo - Diospyros blancai
Bengálibirs - Aegle marmelos
Berkenye - Sorbus spp.
Bilimbi - Averrhoa bilimbi
Birs - Cydonia oblonga
Brazildió - Bertholletia excelsa
Buritipálma - Mauritia flexuosa
Ceyloniegres - Dovyalis hebecarpa
Citrusok
Citrom - Citrus limon
Grépfrút - Citrus paradisi
Narancs - Citrus sinensis
Mandarin - Citrus reticulata
Vadcitrom, "fagyálló citrom" - Poncirus trifoliata
Zöldcitrom - Citrus aurantifoliaDiófajták > Orosz Péter: Könyv a dióról (2005)
Carya nemzetség diói
Juglans nemzetség diói
Mogyoró - Corylus avellanaDzsenipa - Genipa americana
Egres - Ribes grossularia
Ehető inga - Inga edulis
Fásalma - Limonia acidissima
Fenyőmagok - Pinus spp.
Fizáliszfélék - Physalis spp.
földicseresznye - Physalis pruinosa
kannibál paradicsom - Solanum uporo
közönséges zsidócseresznye - Physalis alkekengi
milpero - Physalis chenopodifolia, Physalis philadelphica
mullaca - Physalis angulata, Physalis pubescens
naranjilla, lulo - Solanum quitoense
perui földicseresznye, poha - Physalis peruviana, Physalis edulis
tomatillo - Physalis ixocarpaGesztenye - Castanea
Ginkó-fajták > Tarr József: A ginkó
Gnétum - Gnetum gnemon
Gyertyafa - Parmentiera aculeata
Jamaicai-cseresznye - Muntingia calabura
Japánszilva-fajták - Prunus salicina
Kakiszilva (hurma, datolyaszilva) - Diospyros kaki
Karib-akác, kurbaril - Hymenaea courbaril
Kék mézbogyó - Lonicera caerulea
Kelubi - Salacca conferta
Kepel - Stelechocarpus burahol
Kerti ebszőlő - Solanum melanocerasum
Kínai laposbarack - Prunus persica var. compressa/platycarpa
Kínai ördögcérna, lícium, goji-bogyó - Lycium chinense
kínai egres (szőrös kivi) - Actinidia chinensis
japánegres (kopaszkivi) fajták - Actinidia arguta spp.
amuri egres (mandzsu kivi) - Actinidia kolomiktaKókusz, kókuszdió - Cocos nucifera
Korilla - Cyclanthera pedata
Köszmétefa - Phyllanthus acidus
Langszat és duku - Lansium domesticum
Majomkenyérfa, baobab - Adansonia digitata
Mangosztán - Garcinia mangostana
Manila-ébenfa - Diospyros digyna
Mexikóialma - Casimiroa edulis
Nashi, a japán körte - Pyrus pyrifolia
Naspolya - Mespilus germanica
Nagylevelű emeletfa, indiaimandula - Terminalia catappa
Namnam - Cynometra cauliflora
Ötízű bogyó - Schisandra chinensis
Papau - Asimina triloba
Pejibaye, barackpálma - Bactris gasipaes
Pepino - Solanum muricatum
Perita - Alibertia edulis
Pili-dió - Canarium ovatum
Pitahayakaktusz - Hylocereus undatus
Pitanga - Eugenia uniflora
Pitomba - Talisia esculenta
Pompás fejesakác - Parkia speciosa
Rágógumifa, szapotijja - Manilkara zapota
Rambai - Baccaurea motleyana
Rambután - Nephelium lappaceum
Ramontcsi - Flacourtia ramontchi
Sárga csillagalma, kaimito - Chrysophyllum caimito
Sárga szapota, lukuma - Pouteria lucuma
Savanyú szeder (törökszeder, fekete eperfa) - Morus nigra
Somtermésű ezüstfa - Elaeagnus multiflora
Spanyoltamarind - Vangueria madagascariensis
Imbu - Spondias tuberosa
Ambarella - Spondias cythera
Vörös mombin - Spondias mombin
Sárga mombin - Spondias luteaSzamóca, földieper - Fragaria x ananassa
Szandolfa - Sandoricum koetjape
Tamarind(usz) - Tamarindus indica
Tamarindusszilva - Dialium indum
Tengeriszőlő - Coccoloba uvifera
Tökfa, rumbatökfa - Crescentia cujete
Tukumá - Astrocaryum aculeatum
Tupa, kapundung - Baccaurea dulcis
Ume - Prunus mume (japán zöldbarack fajták)
Vizes jambóza, vízialma - Syzygium aqueum
Zapota-félék - Sapotaceae
Zapodilla - Achras sapota
Zapota - Calocarpum mammosum
Zöld zapota - Calocarpum viride
Csillagalma - Chrysophyllum cainito
Kanisztel - Lucuma nervosa
Sárga zapota - Lucuma salicifolia
Lukmo - Lucuma obovata
Abiu - Pouteria caimito (Lucuma caimito)
Szonzapote - Licania platypus
Mamej - Mammea americana
Nagy szapota - Pouteria sapota (Calocarpum sapota)Zsabotikába - Myrciaria cauliflora
Ehető
vadnövényeink
Özönnövények
Áfonyafélék - Vacciniaceae
Amerikai karmazsinbogyó - Phytolacca americana
Akác - Robinia pseudoacacia
Bakszakáll - Tragopogon orientalis
Bókoló gyömbérgyökér - Geum rivale
Borsikafű - Satureja hortensis és Satureja montana
Bölényfű - Hierochloe odorata
Bükkfa - Fagus sylvatica
Citromfű - Melissa officinalis
Csabaíre - Sanguisorba minor
Csemegebaraboly - Chaerophyllum bulbosum
Csikófark - Ephedra distachya
Csipkerózsa - Rosa canina
Debreceni torma - Armoracia macrocarpa
Édeskömény - Foeniculum vulgare
Erdei gyömbérgyökér - Geum urbanum
Erdei málna - Rubus idaeus
Erdei mályva - Malva sylvestris
Erdei szamóca - Fragaria vesca
Fehér árvacsalán - Lamium album
Fehér libaparéj - Chenopodium album
Fehér üröm - Artemisia absinthium
Fekete áfonya - Vaccinium myrtillus
Fekete bodza - Sambucus nigra
Fekete dió - Juglans nigra
Fekete nadálytő - Symphytum officinale
Fekete üröm - Artemisia vulgaris
Forrásfű - Montia fontana
Földiszeder - Rubus fruticosus
Galagonya - Crataegus spp.
Gledícsia - Gleditsia triacanthos
Halvány acat - Cirsium oleraceu
Hamvas szeder - Rubus caesius
Hólyagos habszegfű - Silene vulgaris
Homoktövis - Hippophae rhamnoides
Húsos som - Cornus mas
Illatos mirhafű - Myrrhis odorata
Izsóp - Hyssopus officinalis
Japán keserűfű - Fallopia japonica
Kanadai aranyvessző - Solidago canadensis
Kárdi - Cynara cardunculus
Kerek repkény - Glechoma hederacea
Keskenylevelű ezüstfa - Elaeagnus angustifolia
Kígyógyökerű keserűfű - Polygonum bistorta
Kökény - Prunus spinosa
Kövér porcsin - Portulaca oleracea
Közönséges boróka - Juniperus communis
Közönséges cickafark - Achillea millefolium
Közönséges palástfű - Alchemilla vulgaris
Komló - Humulus lupulus
Lándzsás útifű - Plantago lanceolata
Macskamenta - Nepeta spp.
Madárberkenye - Sorbus aucuparia
Madársaláta - Valerianella locusta
Madársóska - Oxalis spp.
Martilapu - Tussilago farfara
Medvehagyma - Allium ursinum
Medvetalp - Heracleum sphondylium
Mezei katáng - Cichorium intybus
Mezei sóska - Rumex acetosa
Mocsári gólyahír - Caltha palustris
Mocsári tisztesfű - Stachys palustris
Mogyoró - Corylus avellana
Nagy csalán - Urtica dioica
Nagy útifű - Plantago major
Nagyvirágú gyíkfű - Prunella grandiflora
Orvosi kanálfű - Cochlearia officinalis
Orvosi medveszőlő - Arctostaphylos uva-ursi
Orvosi vízitorma - Nasturtium officinale
Parajlibatop - Chenopodium bonus-henricus
Parlagi ligetszépe - Oenothera biennis
Pásztortáska - Capsella bursa-pastoris
Pereszlény - Calamintha spp.
Pipacs - Papaver rhoeas
Raponc harangvirág - Campanula rapunculus
Réti kakukktorma - Cardamine pratensis
Salátaboglárka - Ranunculus ficaria
Saspáfrány - Pteridium aquilinum
Sóskaborbolya - Berberis vulgaris
Struccpáfrány - Matteuccia struthiopteris
Sulyom - Trapa natans
Szagosmüge - Asperula odorata, Galium odoratum
Sziki ballagófű - Salsola soda
Tárkonyüröm - Artemisia dracunculus
Tárnicsok - Gentiana spp.
Tyúkhúr - Stellaria media
Vadalma - Malus sylvestris
Vadkörte - Pyrus pyraster
Vad pasztinák - Pastinaca sativa
Vadrepce - Sinapis arvensis
Vadszázszorszép - Bellis perennis
Vasfű - Verbena officinalis
Vörös áfonya - Vaccinium vitis-idaea
Zamatos turbolya - Anthriscus cerefolium
Zsidócseresznye - Physalis alkekengi
Ananászcseresznye
Articsóka
Áttelelő saláta
Bagolyborsó
Bámia
Bazsalikom
Bimbóskel
Borágó
Bordás kel
Bordástök
Boróka
Borsó
Brokkoli
Cékla
Chayote, egymagvú tök
Cikória
Citromfű
Cukkini
Cukorgyökér
Cseresznyeparadicsom
Csicsóka
Csombord
Dinnyék
Díszkáposzta
Díszkukorica
Dísznapraforgó
(Dísz)paprika
Endívia
Édesburgonya
Édesgyökér
Édeskömény
Fehér bazella
Fehér mustár
Fejes saláta
Feketegyökér
Fodros kel
Fodros levelű mályva
Fogpiszkálófű
Fokhagyma
Földimogyoró
Fügelevelű tök
Galambborsó
Hagymafélék
Hüvelyesek
Izsóp
Jamszgyökér
Jégsaláta
Kanáltorma
Kapor
Káposztafélék
Karalábé
Kardi
Karfiol
Kasszáva (manióka, tápióka)
Kerti jóféle sáfrány
Kerti kakukkfű
Kerti katicavirág
Kerti laboda
Kerti ruta
Kerti zsálya
Kerti zsázsa
Kínai amarant
Kínai kel
Kobaktök
Koriander
Kömény
Kötözősaláta
Kövér porcsin
Krizantém
Keserűtök
Lednek
Lencse
Lestyán
Leveleskel
Levélmangold
Levélpetrezselyem
Libatopfélék
Limabab
Magrúgó
Majoránna
Mák
Malabári spenót
Menta
Metélőhagyma
Metélősaláta
Mungó bab
Nagyszemű lóbab
Olajtök
Örménygyökér
Paradicsom
Paraj- és óriás libatop
Parti laboda
Pasztinák
Patisszon
Pitypang
Pohánka
Póréhagyma
Pórsáfrány
Rebarbara
Retek
Rozmaring
Salátagalambbegy
Saláták (Lactuca sativa spp.)
Sarjhagyma
Sisakbab
Skarlát zsálya
Sóska
Sonka sütőtök
Spanyol turbolya
Spenót
Szárnyasbab
Szivacstök
Szójabab
Szurokfű
Tárkony
Tarlórépa
Tehénbab
Tengerparti tátorján
Téli sárgadinnye
Tépősaláta
Tojásgyümölcs
Torma
Torzsakáposzta
Tökfélék
Tűzbab
Uborka
Új-zélandi spenót
Urdabab
Vajrépa
Viasztök
Vöröshagyma
Zeller (halványító~ és metélő~)
Zergeszarva
Zöldspárga
Különlapok
USDA-féle növény télállósági zónatérkép
Umami, nátrium-glutamát (E-621)
Mártások > Pácok > Pesto
Krumplifasírtok a gancától a tócsniig > Lángosok > Knédlik > Sztrapacskák
Tápláléknövények családnév szerint
A nők és az ázsiaiak lecsökkent alkohollebontása
J. E. Lovelock: Gaia. A földi élet egy új nézőpontbólGombák
Fűszergombák
Szarvasgombák
Termesztett gombákEhető tengeri algák
Ehető virágokEhető rovarok
Ehető békák
A tojás
Éti csiga
Magyaroszági édesvízi halak > Halételek
Magyaroszági édesvízi rákok
Tengeri halak és gyümölcsökSavanyú káposzta
Csatni (chutney)
Savanyúság
Algériai konyha
Szakács Imre: Algériai receptekArab konyha
Iszlám étkezési előírások
Timaffy Tünde: Az arab konyha
Häckl J. Vilmos: Arab konyhaAzerbajdzsán konyha
Pohljobkin, V. V.: Az azerbajdzsán konyhaBurját konyha
Sántha István: Burját konyhaEgyiptomi konyha
Kákosy László: Régi egyiptomi ételek, italok
Bence Vera: Egyiptomi konyha
Szakács Imre: Egyiptomi receptek
Horváth Boldizsárné: Egyiptomi receptek
Szöllősi Szilvia: Receptek az arab konyhábólGrúz konyha
Pohljobkin, V. V.: A grúz konyha
Bíró Margit: A grúz konyhaIndiai konyha
Indiai receptek
Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában
Karsai György: Az indiai konyha
Horváth Boldizsárné: Indiai receptek
Ételek szerepe a hinduizmusban
Vegetáriánus táplálkozás
Halcurry-receptek IndiábólIndonéz konyha
Berend Zsuzsa: Az indonéz konyha
Indonéz receptek
Bence Vera: Indonéziai konyha
Horváth Boldizsárné: Indonéziai receptekIraki konyha
Bence Vera: Iraki konyha
Horváth Boldizsárné: Iraki receptekIráni konyha
Fahmi Sehla: Az iráni konyha
Bence Vera: Iráni konyha
Horváth Boldizsárné: Iráni receptekIzraeli konyha
Bence Vera: Izraeli receptek
Szakács Imre: Izraeli receptekJapán konyha
Berecz Edgár: Japán konyhatolmács
Cey-Bert Róbert: Japán konyha
Katona Gyula Y. - Simon Beáta: A japán konyháról
Abehsera, Michel: Zen makrobiotikus receptek
Tetsubin
Antal B. Gábor: A titokzatos japán konyha
A fugu
Japán receptek
Mitsuru Kakimoto: Vegetarianizmus Japánban
Pogácsás Emese: Sushi
Nishizawa Tomoyuki: A japán konyha
SzakeKalmük konyha
Vinkovics Judit: Kalmük receptekKazak konyha
Pohljobkin, V. V.: A kazah és a kirgiz konyhaKínai konyha
Terebess Gábor: A kínai táplálkozás története | Receptek | Kínai szavak mutatója
Csongor Barnabás: A kínai konyha
A Kína tanulmány (táplálkozástudományi vizsgálat)
Kínai receptek
Szórólapok
Bambuszgőzölő-receptek
Gaál Jánosné: A kínai kel
Korpádi Péter: Kínai és távol-keleti konyhák
Üvegtészta
Tompa Imre: Az igazi kínai konyha
Cápauszony-leves
Kirgiz konyha
Pohljobkin, V. V.: A kazah és a kirgiz konyhaKoreai konyha
Koreai étel, italKuwaiti konyha
Horváth Boldizsárné: Kuwaiti receptekLibanoni konyha
Libanon ízei
Libanoni receptek
Bence Vera: Libanoni konyha
Szakács Imre: Libanoni receptek
Horváth Boldizsárné: Libanoni receptekLíbiai konyha
Szakács Imre: Líbiai receptekMalajziai konyha
Tharan-Trieb Marianne: Malajzia konyháiMarokkói konyha
Marokkói teázás
Marokkói receptek
Szakács Imre: Marokkói receptek
Horváth Boldizsárné: Marokkói receptekMongol konyha
Mongol étkezés és vendégvárásÖrmény konyha
Pohljobkin, V. V.: Az örmény konyha
Örmény receptekSrí-Lanka-i konyha
Horváth Boldizsárné: Srí-Lanka-i receptekSzaúd-arábiai konyha
Bence Vera: Szaúd-arábiai konyhaSzíriai konyha
Bence Vera: Szíriai konyha
Gálik Ivett: Szír ételek
Szakács Imre: Szíriai receptekSzudáni konyha
Bence Vera: Szudáni konyhaTadzsik konyha
Pohljobkin, V. V.: Az üzbég és a tadzsik konyhaThai konyha
Thai receptek
Horváth Boldizsárné: Thaiföldi receptekTibeti konyha
Galántha H. Judit: Kőrösi Csoma Sándor étkezési szokásai. Az erdélyi, ladakhi, tibeti, bengáliai konyhaművészet
Kepe Róbert : Lámák lakomájaTörök konyha
Török receptek
Balázs Judit: Török „ízelítő”
A török kávé
Necil Togay: A török konyha
Bence Vera: Törökországi konyha
Szakács Imre: Török receptekTunéziai konyha
Szakács Imre: Tunéziai receptek
Horváth Boldizsárné: Tunéziai receptekTürkmén konyha
Pohljobkin, V. V.: A türkmén konyhaÜzbég konyha
Pohljobkin, V. V.: Az üzbég és a tadzsik konyha
Szali Bibi-hanum: Az üzbég konyha remekeiből
Vörös Éva: A magyar gyógynövények neveinek történeti-etimológiai szótára
Azték, maya és inka orvoslás
Bartha Júlia: Török etnobotanika
Benedek István: 160 tibeti gyógynövény
Hildegárd, Szent: Liber simplicis medicinae (Physica)
Kéri Katalin: "Édes szirupok, gyógyító balzsamok"
Lajtai László: A minangkabau dukun (szumátrai orvoslás)
Nagy Richárd: Mi az a "unani"?
Nagy Richárd: Az iszlám medicina és dietétika
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Tarr József: A ginkó