Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Jamaicai-cseresznye
Muntingia calabura L.
Család: Eleocarpaceae (gyöngyfafélék)

A: Jamaica cherry;
F: bois ramier;
S: capulin, niguito, majagua, memiso;
P: calabura;
N: Jamaikakirsche

Az örökzöld, legfeljebb 12 m magas fa habitusát a vízszintes elhelyezkedésű, terebélyes ágak jellemzik. Rövid nyelű levelei szórt állásúak. A levéllemez kihegyezett tojásdad-lándzsás, aszimmetrikus vállú, szabálytalanul fűrészes szélű és legfeljebb 12 x 4 cm nagyságú; keskeny-lándzsás pálhája lehulló. Hímnős virágai magánosan, ritkán 2-3-asával, kb. 2,5 cm hosszú kocsányon a levélhónaljban fejlődnek. A virágtakarót 5 zöld, tojásdad, 10 x 3 mm-es, hosszan kihegyezett csészelevél és 5 fehér, kb. 1 cm hosszú, tojásdad vagy szív alakú szirom alkotja. A porzók 1 cm hosszúak, nagyszámúak.
Termése: gömbölyű, csüngő bogyó, legfeljebb 1,7 cm átmérőjű, éretten narancsvörös vagy cseresznyepiros. Héja vékony és fényes, a lágy és bő levű pulpa üveges vörös és édes, enyhén savanyú, kevéssé zamatos. A bogyó nagyon sok apró, sárgásfehér magot tartalmaz.
Felhasználása: gyümölcsként frissen fogyasztják, vagy lekvárt főznek belőle, illetve süteményekbe teszik bogyóit. A fa rostos kérgéből tartós köteleket és zsinórokat készítenek. A virágokat antiszeptikus hatásúnak tartják, a virágfőzetet fejfájás és meghűlés ellen alkalmazzák.
Elterjedése: a trópusi Amerikában honos, és ott éppúgy, mint Dél- és Délkelet-Ázsiában sokfelé, gyakran ültetik.
Termesztése és betakarítása: teljesen napos helyeken tenyészik, meleg szubtrópusi és trópusi területeken, 1000 m körüli magasságig; mint gyors növésű, igénytelen növényt dísz- és utcasorfának is szívesen ültetik. A nyomásra érzékeny bogyókat főleg házilag használják fel. A növények csaknem egész évben teremnek.