Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Édesburgonya
Ipomoea batatas (L.) Lam

Elnevezései: kumara [Óceánia], camote, batata [spanyol], satsuma-imo [japán]

Növénytani leírása. A Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, kétszikű, évelő növény. Hosszú, kúszó indái vannak. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik. A gyökerek 8-15%-a vastagodik meg, növényenként általában 4-10 db. A megvastagodott gyökér tipikus gyökér keresztmetszetű. Felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga, vörösessárga vagy piros.

Származása, elterjedése. A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Termesztése Afrikának az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el. Ez utóbbi termőhelyen a burgonyánál nagyobb szerepet játszik mind a termesztésben, mind a fogyasztásban.

Termesztése az egész világon a trópusi, szubtrópusi éghajlatú országokra koncentrálódik. A mérsékelt öv melegebb részein ott foglalkoznak vele, ahol hőigénye viszonylag hosszú tenyészideje alatt kielégítést nyer.

Élelmezési és gazdasági jelentősége. A gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, 15-30 mg/100 g. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.

A trópusok egyik legértékesebb - folyamatosan hasznosítható - növénye.

Legnagyobb gazdasági jelentősége Ázsiában van, de Afrikában is fontos növény. Az amerikai kontinensen másodlagos jelentőségű, energiát szolgáltató alapélelmiszer. A legtöbb termést Brazíliában takarítják be, ahol erjesztéssel alkoholt is állítanak elő belőle.

Környezeti igényei. Hőigényes, 24 °C körüli hőmérséklet ideális számára. Mind nappal, mind éjszaka meleg körülményekre van szüksége. A növekedése 15 °C-nál leáll, hosszabb ideig tartó, 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten pedig már károsodik. Csak ott termeszthető, ahol 4-5 hónapig fagymentes az idő.

A hosszú nappalok a hajtásnövekedést, a rövidnappalos körülmények pedig a gyökerek megvastagodását és a virágzást segítik elő. A gyökér vastagodása csak rövid nappalon indul meg, de a már megindult folyamat hosszú nappalon is folytatódik. A gyökérmegvastagodásra legkedvezőbb a napi 11,5-12,5 órás megvilágítás. A termés mind ennél rövidebb ideig tartó (napi 8 órás vagy kevesebb), mind ennél hosszabb ideig tartó (napi 18 órás) megvilágítás mellett csökken. A tenyészidőszak alatt 450-600 mm csapadékot igényel, hetente kb. 25 mm-es eloszlásban. A szárazságot jól tűri.

Szemiarid (félsivatagi) körülmények között is termeszthető öntözés nélkül, ha tenyészideje alatt hullik le az éves csapadék.

Az olyan jó vízelvezetésű, morzsalékos homok-, homokos vályog-, vályogos homoktalajokat szereti, ahol az altalaj agyagos. A nehéz agyagfeltalajokat nem szereti, ilyen helyeken alaktalan lesz a gyökér. Az 5,2-6,7 pH-értékű, enyhén savanyú kémhatású talajokat kedveli.

A tápanyagokat kálium, foszfor, nitrogén mennyiségi sorrendben igényli. A nitrogéntúltrágyázás túlságosan buja vegetációt és vékony, gyenge minőségű gyökereket eredményez.

Termesztése. A gyökérről nyert kis hajtásokkal szaporítják. Ezeket akkor választják le onnan, amikor 6-10 levelesek. A leválasztott hajtásokat kb. 6 hétig nevelik ágyakban, 24-27 °C talajhőmérsékleten a kiültetés előtt.

Szaporítható hajtásdugványozással is. Ez utóbbi módszer a trópusi termesztési gyakorlatban elterjedtebb. Erre a célra kb. 8-10 ízközű, 30-45 cm hosszú hajtást vágnak. Kiültetés előtt a vágási felületet magas páratartalom mellett hőkezeléssel zárják le. Ez a művelet 3 napig tart.

A szaporítóanyagot 100-120 cm sor-, 30-40 cm tőtávolságra ültetik ki. A maximális termés a telepítés után 130-150 nap múlva takarítható be. A gyökerek felszedésre legalkalmasabb állapotát a levelek sárgulása jelzi.

Szubtrópusokon, mérsékelt övön a gyökereket fel kell szedni, mielőtt a hőmérséklet 10 °C alá süllyedne, hogy az alacsony hőmérsékleten ne károsodjanak. Az elérhető átlagtermés 8-12 t/ha. A felszedett gyökereket 27-29 °C-on, 85-90% relatív levegő-páratartalom mellett 4-7 napig kezelik. E kezelés után a hőmérsékletet 13-16 °C-ra csökkentik, a levegő páratartalmának változtatása nélkül. Az egyes fajták tárolhatósága eltérő, általában 2-3 hónaptól 6 hónapig terjed.

Az ízben károsodás léphet fel, ha tárolóhelyen az oxigéntartalom 7%-nál, a szén-dioxid-tartalom pedig 10%-nál kisebb.

 


II.
Batáta
Ipomoea batatas

Batáta, másnéven édesburgonya a hajnalkafélék (Ipomacea) családjába tartozik. Nem áll rokonságban a csicsókával, burgonyafélékkel. Évelő szulákféle, egyévesként termesztik. A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, ősszel 1 tő 1–1,5 kg gumókat fejleszt. Kétféle gumóval találkozunk az egyik világos szürke színű hússal és mélylila színű külső héjjal rendelkezik, íze a szelíd gesztenyére emlékeztető. A másik fajta sötét, narancssárga húsú, felülete sárgás, réz színű, íze a legédesebb sütőtökre emlékeztet. Kúszónövény, sötétzöld, nyíl alakú levelekkel. Télen 1-7°C-on áttelel.

Meredek lejtőkön is jól termeszthető, ahol más növények nem, vagy irtás utáni vegyes kultúrákban. Laza homokos talajon bő termést hoz, nem vízigényes, öntözést nem kíván. Egyszerűen termelhető, kártevője nincs Magyarországon. Piacképességét a drótférgek ronthatják, erősen elfertőződött, kötöttebb talajon támadhatják meg a gumókat a kártevők.

C- és B-vitamin forrásként is jelentős, illóolaj tartalma pedig sajátos ízt kölcsönöz, amely azonban nem kellemetlen. Magas a karotin tartalma, főleg a sárgahúsú fajtának.

A batáta gumóban tartalék tápanyag a keményítő, nyers állapotban egészen enyhe édes ízű. Hő hatására azonban a keményítő hidrolizál, és maltózzá bomlik, ami a főtt terméknek kellemes batátára jellemző ízt kölcsönöz.
A batáta elsősorban szénhidrát-, így energiatermelő növény. Fiatal hajtását és levelét sok trópusi területen zöldségként fogyasztják, ill. takarmányként állatok etetésére, friss, szárított, silózott formában. A zöld batáta fogyasztásának gyógyító szerepet tulajdonítanak a magasvérnyomás-betegség kezelésében.
Őshazájában, Peruban sütve, főzve, szárítva, lisztté őrölve fogyasztják.

 

 

III.
Édesburgonya

A trópusi vidékeken szinte bárhol fellelhető zöldség rendkívüli népszerűségnek örvend, Afrikában, Kínában, az Egyesült Államok déli államaiban, illetve az óceáni szigetvilágban egyaránt nagyon elterjedt. A batáta néven is ismert gumó sok országban az alapvető élelmiszerek közé tartozik, nálunk leginkább az egzotikus gyümölcsöket árusító standoknál találhatjuk meg. A krumpli formájú zöldségnek számos fajtája létezik, héjuk színe a fehértől a rózsaszínűn át a vörösesbarnáig változhat. A héj árnyalata azt is elárulja, milyen az édesburgonya húsa, a kreol konyhában a vörös héjú, fehér húsú a legelterjedtebb. A batáta-hozzáértők azt ígérik, ha egyszer megkóstoljuk a gumókat, többé nem felejtjük el az ízét. Neve elárulja, hogy kellemes, édes ízre számíthatunk, mely finom fűszerességgel párosul. Ez a jellegzetesen édes és pikáns íz lehetőséget ad a gumók rendkívül változatos elkészítésére, valamint arra, hogy olyan húsételek mellé szolgálhassuk fel, ahol kellemesen harmonizál az édes és a sós ízek kontrasztja. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Az édesburgonyát önálló ételként is fogyaszthatjuk, főzhetjük, zöldköretként kínálhatjuk, a kreol konyhában pedig gyakran megőrölve, szétzúzva kenyeret vagy süteményt is készítenek belőle. Szerencsés, ha hagymával, esetleg más pikáns hozzávalóval pirítjuk, pároljuk, nem ajánlott azonban krémes mártásokkal csőben sütni, mert ahhoz túl édes és fűszeres. Az édesburgonyás receptek közül több híressé vált már, ilyen az Egyesült Államokban híres hálaadási menü elengedhetetlen szereplője, a kandírozott édesburgonya, melyet a hagyományos sonka és pulyka mellé szolgálnak fel, vagy a jamaikai karibi puding, mely batátával, kókusszal, lime-mal és fahéjjal készül. Az édesburgonyának állítólag már VIII. Henrik is nagy rajongója volt, ő esküdött rá, hogy a batátából sült lepény javítja szexuális életét, így még egy indokkal több, hogy megkóstoljuk ezeket a rejtélyes kis gumókat.

 

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/04/12/japan_legizgalmasabb_autoja/