Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Spanyoltamarind
Vangueria madagascariensis J. F. Gmelin (V. edulis Vahl.)
Család: Rubiaceae (buzérfélék)

A: voavanga;
S: tamarindo africano,
voavanga;
N: Voavanga

A spanyoltamarind örökzöld, legfeljebb 5 m magas, terebélyes, csüngő ágú, dúsan elágazó cserje vagy kis fa. Levelei átellenes állásúak, kb. 20 cm hosszúak, hüvely alakú, kihegyezett pálhákkal. A levéllemez elliptikus vagy tojásdad, szíves vállú, rövid csúcsú, ép szélű, puha, középzöld. Rövid kocsányú, kis, zöldes virágai 5 cm hosszú, gazdag bugákban fejlődnek a fiatal ágakon; a virágtakaró 5 cimpájú csészéből és kétkörös, harang alakú, 5 cimpájú, szőrös torkú, zöldes pártából áll; átmérője mintegy 6 mm.
Termése: gömbölyded bogyó, és legfeljebb 5 x 4,5 cm nagyságú. Héja vékony és szilárd, zöld színű, fénytelen vagy gyengén fényes, barna ripacsos. A termés csúcsi részén feltűnő, kör alakú, barna köldök látható, alapi részén a csészelevelek maradók. A terméshús kb. 5 mm vastag, sárgászöld vagy barnás, szilárd és mérsékelten leves; éretlenül összehúzó hatású, teljesen éretten édeskésen savanyú, almához hasonló ízű. A termés belsejében 4-6 üreg, magkamra található, 1-1 kemény, bab alakú, sötétbarna, ráncos, kb. 2,2 x 1 cm-es maggal.
Felhasználása: az érett termések húsát nyersen gyümölcsként fogyasztják, a be nem érett bogyókat zöldségként megpárolják, vagy lekvárt főznek belőlük.
Elterjedése: Madagaszkáron honos, és a trópusi Afrikában, ritkábban Indiában, Kínában, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Latin-Amerikában is termesztik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-forró trópusi klímában, tápanyagban gazdag, félárnyékos helyeken tenyészik. Magról vagy dugvánnyal szaporítják, és gyümölcstermő fás szárú növényként kisparaszti gazdaságokban nevelik. A termést teljesen érett állapotban kell szedni.