Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Bilimbi
Averrhoa bilimbi L.
Család: Oxalidaceae (madársóskafélék)

A, F: bilimbi;
S: vinagrillo, mimbro, bilimbi;
P: limäo de caiena;
N: Bilimbi

A bilimbi legfeljebb 10 m magas, örökzöld, fahéjbarna kérgű, alacsonyan és terebélyesen elágazó fa. Átellenes állású, akár 60 cm hosszú levelei páratlanul szárnyaltak, több mint 30 levélkéjűek. Lemezük lándzsás, ép szélű, hosszan kihegyezett, a vállán lekerekített, legfeljebb 12 x 3,5 cm, színén sötétzöld, sima és fénytelen, fonákján világosabb zöld és rövid, pelyhes szőrű. A levélkék szórtan vagy csaknem átellenesen állnak a levélgerincen. A levélnyél rövid (-5 cm), az alapján bunkósan megvastagodott, lágy szőrű. Virágai 20 cm hosszúak, de többnyire rövidebb, pelyhes szőrű bugákban nőnek, amelyek a törzsön és az erős ágakon erednek. A virág kocsánya 2 cm hosszú, 5 csészelevelük a tövén összenőtt, vörössel futtatott zöldes színű. Az 5 szabad felső részén hátratört (max. 1,8 cm) szirom belső oldalán alul vörösesfehér, felül és a külső oldalán élénkvörös színű.
Termése: a bogyók csomókban fejlődnek a törzsön a rövid, cauliflor bugákból (10 x 3,5 cm), elliptikusak vagy hengeresek, 5 tompa bordájúak, csúcsukon gyakran kissé megvastagodottak, alapi részükön a csésze megmarad. A bogyók vékony héja sárgászöld, teljesen éretten fehéres, gyengén szemölcsös és fényes. A fehéres terméshús kezdetben szilárd, megérve lágy, bő levű és nagyon savanyú ízű; legfeljebb 10, lapos, tojás alakú, világosbarna, sima magot zár körül, mely akár 8 x 5 mm-es.
Felhasználása: a nagyon savanyú bogyóját nyersen csak ritkán, inkább cukorral megfőzve vagy kandírozva fogyasztják, valamint chutneyt, lekvárt és szirupot főznek belőle, rizshez, halhoz, currykhez vagy más ételekhez tálalják. A bilimbilé jeges vízzel és cukorral kiváló üdítő. A néhány órára sós vízbe tett termések kevésbé savanyúak. A levelekből készült pépet sebek, duzzanatok, reuma és ekcémák kezelésére, a levél- vagy virágfőzetet és a termésszirupot köhögés ellen használják.
Elterjedése: Latin-Amerikában és a trópusi Ázsiában gyakran, Kelet-Afrikában és Ausztráliában ritkábban termesztik; származása nem ismert.
Termesztése és betakarítása: melegkedvelő trópusi növény, amely rövid száraz évszakokkal váltakozó, csapadékban gazdag klímában, teljesen napos helyeken tenyészik. Magról szaporítják, és gyümölcsös- és házikertekbe ültetik. Nyomásra érzékeny bogyóját éretten szedik; csak rövid ideig tárolható.