Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Grépfrút
Citrus x paradisi Macf.
Család: Rutaceae (rutafélék)

A: grapefruit;
F: grapefruit;
S: toronja;
P: toranja;
N: Grapefrucht

A grépfrút valószínűleg egy fiatal Citrus rokon, amely az óriás narancs és a narancs hibridjeként jött létre. Más felfogás szerint az óriás narancs alfajáról van szó. A grépfrútot az óriás narancstól vegetatív részein a hiányzó szőrözet, a kisebb levelek, (legfeljebb 15 x 7,5 cm) és a többnyire keskenyebben szárnyas levélnyelek különböztetik meg.
Termése: gömbölyű vagy széles-gömbölyded, átmérője 8-15 cm. Héja zöldes- vagy narancssárga és legfeljebb 1,3 cm vastag. A nagy, fehéres, sárga, narancsszínű vagy halványpiros, nedvvel telt szőrökből álló, nagyon bő levű terméshús 11-15, erősen egymáshoz kötődő gerezdre tagolódik; íze zamatos, fajtától függően többé vagy kevésbé savanyú, keserű komponenssel. A termés közepén gyakran nagyobb üreg található. A szögletes, szabálytalan tojásdad mag (0,5 x 1 cm) világos sárgásbarna.
Felhasználása: gyümölcsként fogyasztják oly módon, hogy a termést keresztben 2 félre vágják, és a terméshúst egy (speciális) késsel választják el a gerezdek héjától, majd kikanalazzák. Nagy méretekben a termésekből levet készítenek. A bogyók lekvár vagy zselé előállítására alkalmasak. A pektinben gazdag héj kandírozható, de olajat is szolgáltat, amelyet üdítőitalok ipari előállításához használnak fel. A magokból értékes olajat sajtolnak.
A feldolgozott termések maradványai takarmányként hasznosíthatók. A virágkivonatot álmatlanság ellen és gyomorerősítőként alkalmazzák, a levélkivonatok állítólag antibiotikus hatásúak.
Elterjedése: a 18. század közepén a Karib-térségben fedezték fel. Ma világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, legészakabbra Floridában és Izraelben, ahol az időnként kritikusan hideg hőmérséklet ellenére az export legnagyobb részét termelik meg.
Termesztése és betakarítása: legkedvezőbb számára az egyenletes csapadékeloszlású szubtrópusi síkság. Rendszerint vegetatív úton szaporítják oly módon, hogy más Citrus fajokra oltanak termővesszőket. A fákat ültetvényeken vagy egyesével gyümölcsös- és házikertekben nevelik. A terméseket éretten, kézzel szedik, és kezelés nélkül 1-2 hétig tárolják; a 10 °C alatti tartás hideg okozta károsodással jár.

 

 

II.
Grépfrút

Citrus paradisi

más írásmóddal GRAPEFRUIT, más néven CITRANCS, a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó gyümölcsfa és annak termése. A grépfrútfa akkorára nő, mint egy narancsfa, a felnőtt példány magassága 4,5-6 m. Lombja nagyon sűrű, levelei sötétzöldek, fényesek, majdnem csupaszok. Virágai nagyok, fehérek, magányosan vagy levélhónalji csoportokban állnak, a sziromlevelek a narancséihoz hasonlók, de általában nagyobbak. Az érett termés citromsárga, néhány fajta esetében kissé pirosas, átmérője 10-15 cm, átlagosan kétszer akkora, mint egy közepes narancs (a termés méretét a fajta és a termesztési feltételek határozzák meg). Több fajta terméshúsa rózsaszín vagy piros. A grépfrútnál a gyakoribb gyümölcsök közül csak a narancs és a citrom gazdagabb C-vitaminban.
A grépfrút valószínűleg Jamaicáról származik, a pomeló (C. grandis) hibridjének tekintik. Először a Karib-tenger térségében, majd az amerikai kontinensen terjedt el mint házi fogyasztásra termelt gyümölcs.
A grépfrútfák viszonylag termékeny homoktalajon adják a legjobb minőségű termést. A fák korán termőre fordulnak, és a telepítés utáni negyedik-hatodik évben az ültetvény már nyereséges. Az idősebb fák figyelemre méltó mennyiségű, fánként 585-675 kg termést hoznak. 1980-ban a világtermelés 60%-át az USA adta, azon belül főként Florida, Texas, Arizona és Kalifornia. A grépfrút leve világszerte kedvelt reggeli ital. A gyümölcs termelése más citrusféléket termesztő országokban, így Izraelben, Cipruson, Dél-Afrikában és Brazíliában is megnövekedett.

 

 

III.
Grapefruitmag

A grapefruit a citrusfajták közé tartozik, fogyasztása világviszonylatban a citrom és a narancs után a harmadik helyen áll.
A grapefruit mag kivonatát 20-25 éve kezdték szélesebb körben alkalmazni paraziták, vírusok, baktériumok, gombák által okozott külső és belső fertőzések kezelésére. A grapefruit mag kivonat természetes méregtelenítő, erősíti és támogatja az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C és E vitamint, bioflavonoidokat. Antioxidáns tulajdonsága miatt képes a szabad gyököket semlegesíteni, elpusztítja a kórokozók citoplazmájának membránjait. Klinikai vizsgálatok 800-féle vírus és baktérium, 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen találták eredményesnek.
Nagyon fontos tulajdonsága a grapefruit mag kivonatnak, hogy segít a vér, a testnedvek lúgosításában. A mikroorganizmusok, gombák, baktériumok, vírusok stb. nem képesek lúgos, oxidált környezetben élni. Bár a citrom, a zöld citrom és a grapefruit vegytanilag savas, a tesztek mégis azt bizonyítják, hogy amikor bekerülnek a test anyagcsere folyamatába valójában lúgos hatásuk, van.
A grapefruit mag kivonat már kis mennyiségben is nagyon hatásos. 1989-90 között egy nemzetközi kutatócsoport (a beszámoló megtalálható a Journal of Orthomolecular Medicine folyóiratban 5. kötet, 3. sz., USA, 1990) vizsgálta a grapefruit mag kivonat eredményességét összehasonlítva 30 antibiotikummal és 18 kipróbált gomba elleni szerrel. Ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a már bevált szerek. Alternatíva lehet az antibiotikumokkal szemben, hiszen nincs mellékhatása, és alacsony az előállítási költsége.
Van valami egyedülálló a grapefruit mag kivonat alkotóelemeiben. Használ, anélkül, hogy legyengítené a szervezetet, biztonságos, a candidiázis kezelésében úgy tűnik ugyanolyan hatásos, mint a nystatin, az oktánsav vagy egyéb a bélben fel nem szívódó gomba elleni szer. Használata áttörést okozhat a krónikus parazita-fertőzésben és gombás fertőzésekben szenvedő betegek számára.
Számos gyógyszerérzékenységben szenvedő egyénnél tapasztalták, hogy a grapefruit mag kivonat a kezelések során jobban tolerálható, mint egyéb eddig használt gomba elleni készítmény. Hüvelyi fertőzések kezelése során 20 beteg közül 15 jelezte, hogy 3 nap után 12 óránkénti használattal enyhültek tünetei.
A grapefruit mag kivonat alaposan tesztelt, biztonságos és hatásos, számos laboratórium és kutatóközpont által kipróbált szer szerte a világon.
Mellékhatása nem ismeretes, nem okoz allergiát. Az emberek 3-5 %-a allergiás a citrusfélékre, ezért kezdetben óvatosan, kisebb adagokban kell szedni a cseppet, bár az allergiások köréből is pozitív visszajelzések érkeztek használatával kapcsolatban.
A Grapefruit-kivonatot külsőleg és belsőleg, szervezetünk és környezetünk fertőtlenítésére egyaránt használhatjuk.
Belsőleg a következő problémákra javasolt:
Emésztési problémák, gyomor-bél rendellenességek, hasmenés, ételmérgezés, paraziták, baktériumok, vírusok és gombák által okozott fertőzések, candidiázis ellen. Szájfertőzések, foglepedék, fogíny problémák kezelésére. Nagyon kellemes leheletet eredményez, de hatásos köhögés, megfázás, torokfájás, fülgyulladás, orrmellék-gyulladás gyógyításában is. Eredményes csontritkulás kezelésében is, hiszen minimálisra csökkenti a csontveszteséget azáltal, hogy semlegesíti a szabadgyököket.
Külsőleg a következő problémákra javasolt:
Pattanások, lábujjak közötti gombás fertőzés, körömgomba fertőzés, különféle bőrproblémák vágás, seb, szemölcs, kiütés, viszketés, korpa, nátha, herpesz, fejtetű, bárányhimlő, kicserepesedett ajak és egyéb más problémák kezelésére.
Egyik legfontosabb felhasználási módja, az immunrendszer védelme és erősítése a krónikus immunproblémákkal szemben, mint az AIDS és a candidiázis.
Korábban a lepedők, ruházat fertőtlenítésére használták a grapefruit mag cseppeket. Az indokínai háború idején ezzel fertőtlenítették a katonák ivóvizét. Eme tulajdonságának köszönhetően kapott helyett a csecsemőápolásban, valamint különböző sérülések kezelésében.
Bátran alkalmazhatjuk virágok és zöldségek parazitáinak irtására is. Oldjunk fel néhány csepp grapefruit mag olajat vízben, és törölgessük át vele a leveleket. Hatástalanítja a növényen található mikrobákat, baktériumokat, kártevőket. Kiváló fertőtlenítő hatását otthonunkban is alkalmazhatjuk. Tiszta, illatos lesz környezetünk.

 

 

IV.
Pomeló
Citrus grandis

a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos, 6-13 m magas gyümölcstermő fa; a citrom és a narancs közeli rokona. Levelei a narancséihoz hasonlók, de levélnyelei szélesen szárnyasak, fonákuk és fiatal hajtásai pedig molyhosak. Virágai nagyok, fehérek, grépfrúthoz hasonló, rendkívül nagy termései gömbölyűek, ill. körte alakúak, héjuk színe éretten citromsárga, illatuk kellemesen fanyar. Az ehető terméshús halvány, sárgásfehér vagy piros, a gerezdek könnyen szétválaszthatók. A pomelót keleten különösen kedvelik.