Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Grépfrút
Citrus
x paradisi Macf.
Család: Rutaceae (rutafélék)
A:
grapefruit;
F: grapefruit;
S: toronja;
P: toranja;
N: Grapefrucht
A
grépfrút valószínűleg egy fiatal Citrus rokon, amely az óriás narancs és a narancs
hibridjeként jött létre. Más felfogás szerint az óriás narancs alfajáról van szó.
A grépfrútot az óriás narancstól vegetatív részein a hiányzó szőrözet, a kisebb
levelek, (legfeljebb 15 x 7,5 cm) és a többnyire keskenyebben szárnyas levélnyelek
különböztetik meg.
Termése: gömbölyű vagy széles-gömbölyded, átmérője 8-15
cm. Héja zöldes- vagy narancssárga és legfeljebb 1,3 cm vastag. A nagy, fehéres,
sárga, narancsszínű vagy halványpiros, nedvvel telt szőrökből álló, nagyon bő
levű terméshús 11-15, erősen egymáshoz kötődő gerezdre tagolódik; íze zamatos,
fajtától függően többé vagy kevésbé savanyú, keserű komponenssel. A termés közepén
gyakran nagyobb üreg található. A szögletes, szabálytalan tojásdad mag (0,5 x
1 cm) világos sárgásbarna.
Felhasználása: gyümölcsként fogyasztják oly módon,
hogy a termést keresztben 2 félre vágják, és a terméshúst egy (speciális) késsel
választják el a gerezdek héjától, majd kikanalazzák. Nagy méretekben a termésekből
levet készítenek. A bogyók lekvár vagy zselé előállítására alkalmasak. A pektinben
gazdag héj kandírozható, de olajat is szolgáltat, amelyet üdítőitalok ipari előállításához
használnak fel. A magokból értékes olajat sajtolnak.
A feldolgozott termések
maradványai takarmányként hasznosíthatók. A virágkivonatot álmatlanság ellen és
gyomorerősítőként alkalmazzák, a levélkivonatok állítólag antibiotikus hatásúak.
Elterjedése: a 18. század közepén a Karib-térségben fedezték fel. Ma világszerte
termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, legészakabbra Floridában és Izraelben,
ahol az időnként kritikusan hideg hőmérséklet ellenére az export legnagyobb részét
termelik meg.
Termesztése és betakarítása: legkedvezőbb számára az egyenletes
csapadékeloszlású szubtrópusi síkság. Rendszerint vegetatív úton szaporítják oly
módon, hogy más Citrus fajokra oltanak termővesszőket. A fákat ültetvényeken vagy
egyesével gyümölcsös- és házikertekben nevelik. A terméseket éretten, kézzel szedik,
és kezelés nélkül 1-2 hétig tárolják; a 10 °C alatti tartás hideg okozta károsodással
jár.
II.
Grépfrút
Citrus
paradisi
más
írásmóddal GRAPEFRUIT, más néven CITRANCS, a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó
gyümölcsfa és annak termése. A grépfrútfa akkorára nő, mint egy narancsfa, a felnőtt
példány magassága 4,5-6 m. Lombja nagyon sűrű, levelei sötétzöldek, fényesek,
majdnem csupaszok. Virágai nagyok, fehérek, magányosan vagy levélhónalji csoportokban
állnak, a sziromlevelek a narancséihoz hasonlók, de általában nagyobbak. Az érett
termés citromsárga, néhány fajta esetében kissé pirosas, átmérője 10-15 cm, átlagosan
kétszer akkora, mint egy közepes narancs (a termés méretét a fajta és a termesztési
feltételek határozzák meg). Több fajta terméshúsa rózsaszín vagy piros. A grépfrútnál
a gyakoribb gyümölcsök közül csak a narancs és a citrom gazdagabb C-vitaminban.
A
grépfrút valószínűleg Jamaicáról származik, a pomeló (C. grandis) hibridjének
tekintik. Először a Karib-tenger térségében, majd az amerikai kontinensen terjedt
el mint házi fogyasztásra termelt gyümölcs.
A grépfrútfák viszonylag termékeny
homoktalajon adják a legjobb minőségű termést. A fák korán termőre fordulnak,
és a telepítés utáni negyedik-hatodik évben az ültetvény már nyereséges. Az idősebb
fák figyelemre méltó mennyiségű, fánként 585-675 kg termést hoznak. 1980-ban a
világtermelés 60%-át az USA adta, azon belül főként Florida, Texas, Arizona és
Kalifornia. A grépfrút leve világszerte kedvelt reggeli ital. A gyümölcs termelése
más citrusféléket termesztő országokban, így Izraelben, Cipruson, Dél-Afrikában
és Brazíliában is megnövekedett.
III.
Grapefruitmag
A grapefruit a citrusfajták
közé tartozik, fogyasztása világviszonylatban a citrom és a narancs után a harmadik
helyen áll.
A grapefruit mag kivonatát 20-25 éve kezdték szélesebb körben
alkalmazni paraziták, vírusok, baktériumok, gombák által okozott külső és belső
fertőzések kezelésére. A grapefruit mag kivonat természetes méregtelenítő, erősíti
és támogatja az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C és E vitamint, bioflavonoidokat.
Antioxidáns tulajdonsága miatt képes a szabad gyököket semlegesíteni, elpusztítja
a kórokozók citoplazmájának membránjait. Klinikai vizsgálatok 800-féle vírus és
baktérium, 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen találták eredményesnek.
Nagyon fontos tulajdonsága a grapefruit mag kivonatnak, hogy segít a vér,
a testnedvek lúgosításában. A mikroorganizmusok, gombák, baktériumok, vírusok
stb. nem képesek lúgos, oxidált környezetben élni. Bár a citrom, a zöld citrom
és a grapefruit vegytanilag savas, a tesztek mégis azt bizonyítják, hogy amikor
bekerülnek a test anyagcsere folyamatába valójában lúgos hatásuk, van.
A grapefruit
mag kivonat már kis mennyiségben is nagyon hatásos. 1989-90 között egy nemzetközi
kutatócsoport (a beszámoló megtalálható a Journal of Orthomolecular Medicine folyóiratban
5. kötet, 3. sz., USA, 1990) vizsgálta a grapefruit mag kivonat eredményességét
összehasonlítva 30 antibiotikummal és 18 kipróbált gomba elleni szerrel. Ugyanolyan
hatásosnak bizonyult, mint a már bevált szerek. Alternatíva lehet az antibiotikumokkal
szemben, hiszen nincs mellékhatása, és alacsony az előállítási költsége.
Van
valami egyedülálló a grapefruit mag kivonat alkotóelemeiben. Használ, anélkül,
hogy legyengítené a szervezetet, biztonságos, a candidiázis kezelésében úgy tűnik
ugyanolyan hatásos, mint a nystatin, az oktánsav vagy egyéb a bélben fel nem szívódó
gomba elleni szer. Használata áttörést okozhat a krónikus parazita-fertőzésben
és gombás fertőzésekben szenvedő betegek számára.
Számos gyógyszerérzékenységben
szenvedő egyénnél tapasztalták, hogy a grapefruit mag kivonat a kezelések során
jobban tolerálható, mint egyéb eddig használt gomba elleni készítmény. Hüvelyi
fertőzések kezelése során 20 beteg közül 15 jelezte, hogy 3 nap után 12 óránkénti
használattal enyhültek tünetei.
A grapefruit mag kivonat alaposan tesztelt,
biztonságos és hatásos, számos laboratórium és kutatóközpont által kipróbált szer
szerte a világon.
Mellékhatása nem ismeretes, nem okoz allergiát. Az emberek
3-5 %-a allergiás a citrusfélékre, ezért kezdetben óvatosan, kisebb adagokban
kell szedni a cseppet, bár az allergiások köréből is pozitív visszajelzések érkeztek
használatával kapcsolatban.
A Grapefruit-kivonatot külsőleg és belsőleg, szervezetünk
és környezetünk fertőtlenítésére egyaránt használhatjuk.
Belsőleg a következő
problémákra javasolt:
Emésztési problémák, gyomor-bél rendellenességek, hasmenés,
ételmérgezés, paraziták, baktériumok, vírusok és gombák által okozott fertőzések,
candidiázis ellen. Szájfertőzések, foglepedék, fogíny problémák kezelésére. Nagyon
kellemes leheletet eredményez, de hatásos köhögés, megfázás, torokfájás, fülgyulladás,
orrmellék-gyulladás gyógyításában is. Eredményes csontritkulás kezelésében is,
hiszen minimálisra csökkenti a csontveszteséget azáltal, hogy semlegesíti a szabadgyököket.
Külsőleg a következő problémákra javasolt:
Pattanások, lábujjak közötti
gombás fertőzés, körömgomba fertőzés, különféle bőrproblémák vágás, seb, szemölcs,
kiütés, viszketés, korpa, nátha, herpesz, fejtetű, bárányhimlő, kicserepesedett
ajak és egyéb más problémák kezelésére.
Egyik legfontosabb felhasználási módja,
az immunrendszer védelme és erősítése a krónikus immunproblémákkal szemben, mint
az AIDS és a candidiázis.
Korábban a lepedők, ruházat fertőtlenítésére használták
a grapefruit mag cseppeket. Az indokínai háború idején ezzel fertőtlenítették
a katonák ivóvizét. Eme tulajdonságának köszönhetően kapott helyett a csecsemőápolásban,
valamint különböző sérülések kezelésében.
Bátran alkalmazhatjuk virágok és
zöldségek parazitáinak irtására is. Oldjunk fel néhány csepp grapefruit mag olajat
vízben, és törölgessük át vele a leveleket. Hatástalanítja a növényen található
mikrobákat, baktériumokat, kártevőket. Kiváló fertőtlenítő hatását otthonunkban
is alkalmazhatjuk. Tiszta, illatos lesz környezetünk.
IV.
Pomeló
Citrus
grandis
a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos, 6-13 m magas gyümölcstermő fa; a citrom és a narancs közeli rokona. Levelei a narancséihoz hasonlók, de levélnyelei szélesen szárnyasak, fonákuk és fiatal hajtásai pedig molyhosak. Virágai nagyok, fehérek, grépfrúthoz hasonló, rendkívül nagy termései gömbölyűek, ill. körte alakúak, héjuk színe éretten citromsárga, illatuk kellemesen fanyar. Az ehető terméshús halvány, sárgásfehér vagy piros, a gerezdek könnyen szétválaszthatók. A pomelót keleten különösen kedvelik.