Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Pitanga, indián cseresznyemirtusz
Eugenia uniflora L. (Eugenia michelii Lamk)
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)

A: surinam cherry;
F: cerise de cayenne;
S: cereza de cayena;
P: ginja;
N: Pitanga, Surinamkirsche

A pitanga legfeljebb 7 m magas, terebélyes fa, gyakran ívben meghajló hosszú ágakkal, de cserje is lehet. Levelei átellenesen állnak. A levéllemez hegyes-tojásdad, lekerekített vagy gyengén szíves vállú, ép szélű, kopasz, színén fénytelen sötétzöld, fonákján világoszöld (7,5 cm hosszú és 3,3 cm széles); a fiatal levelek vöröses színűek. A kb. 2 cm hosszú kocsányú virágok egyesével vagy legfeljebb 4-esével fejlődnek a levélhónaljakban. A 4 tojásdad csészelevél az alapján összenőtt, a cimpák virágzáskor hátratörtek, 5 mm hosszúak, zöld színűek. A 4 fehér szirom teljes virágzásban szétterülő, kerekded (0,8 cm). Számos (7 mm-es) porzója van.
Termése: a hosszú kocsányú bogyók éretlen állapotban zöldek, később sárgák és narancsszínűek, megérve világító vörösek vagy feketések, fénylők, mintegy 2 cm hosszúak és 3 cm szélesek, gömbölydedek, hosszanti irányban mélyen befűződöttek, ezáltal 7-10 széles borda alakul ki. A termések mindkét végükön bemélyedők, csúcsukon megmarad a cimpáival előreirányuló csésze. A vékony, szilárd héj alatt nagyon bő levű, éretten vörös, 0,5-1 cm vastag terméshús van, amely a cseresznyéhez hasonlít. Üdítően vagy édeskésen savanyú, zamatos, kissé gyantás-keserű az íze és nem feltűnő a szaga. A bogyó 1 gömbölyded vagy 2-3 lapított bab alakú kemény magot tartalmaz, amelyet vékony hártya vesz körül.
Felhasználása: a C-vitaminban gazdag bogyókat nyersen vagy gyümölcssalátákhoz, pudingokhoz és süteményekhez adják. A keserű íz eltűnik, ha a terméseket magtalanítva és megcukrozva néhány óráig hűtőszekrényben tárolják, mikor is levet ereszt. Cukorral lekvárt vagy zselét főznek belőle. Édeskés ecetes savanyúságként eltéve is fogyasztják. A mag nagyon keserű és élvezhetetlen. A levele illóolajokat tartalmaz, gyomorerősítőként és lázcsillapítóként használják.
Elterjedése: Dél-Amerika északi részéről származik (Brazília, Guyana), de világszerte termesztik a trópusokon és szubtrópusokon.
Termesztése és betakarítása: a házi- és gyümölcsöskerteken kívül dekoratív virágai és termései miatt díszfaként és sövénynövényként is szívesen ültetik. A viszonylag száraz klímát kedveli, a talajban igénytelen, és a gyenge fagyot éppúgy eltűri, mint a hosszabb aszályt. Magról szaporítják. A fák évente 1-2-szer teremnek; a termések virágzás után 3 hét alatt érnek meg, és teljesen éretten naponta szedik le a bogyókat. Egy fa évente 2-10 kg termést hoz.