Terebess
Ázsia E-Tár
«
katalógus
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
Bence
Vera
IRAKI
KONYHA
Világkonyha,
Minerva, 1979, 10-11.
oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
Töltött paprika (Biberini)
Hozzávalók:
4
nagy zöldpaprika,
töltelék (Dolma) I.
A paprikát kimagozzuk, megmossuk. Forró sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Kihűtjük. Megtöltjük az I. sz. töltelékkel, rátesszük a tetejét, tűzálló tálba felfelé állítva 2 dl hideg vizet öntünk alá, és 20-30 percig főzzük. Kihűtve, hidegen tálaljuk.
Töltelék (Dolma) I.
Hozzávalók:
20
dkg rizs,
4 fej vöröshagyma apróra vágva,
1 kávéskanál cukor,
1 paradicsom hámozva,
1-2 szál kapor apróra vágva,
1 dl fehér bor,
1 dl olaj,
1 kávéskanál fűszer (majoránna, kakukkfű),
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál bors.
A rizst félig megfőzzük (2 dl vízben kb. 10 percig). A hagymát az olajban megpároljuk, beletesszük a fűszereket, a rizst, és takaréklángon kb. 10 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a paradicsomot, bort, 1 dl vizet, cukrot, és még kb. 10-15 percig főzzük. Ezt a tölteléket általában hidegen tálaljuk.
Töltött paprika (Etli biber dolmasi)
Hozzávalók:
8
zöldpaprika,
3 evőkanál olaj,
3 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
5 dl húsleves (kocka vagy konzerv),
töltelék II.,
só.
A kicsumázott paprikát megmossuk, majd 5 percre forró sós vízbe tesszük. Kivesszük a vízből, megtöltjük a töltelékkel, s egymás mellé állítjuk őket egy lábosban. A lábos aljára öntjük az olajat (vagy a zsírt), és a paprikát leöntjük a húslevessel. Takaréklángon 30-40 percig főzzük, majd melegen tálaljuk, a tetejére petrezselymet szórunk.
Töltelék (Dolma) II.
Hozzávalók:
20
dkg darált hús,
1-2 evőkanál olaj,
5 dkg rizs,
2-3 evőkanál száraz vörös bor,
só,
bors,
2 evőkanál apróra vágott kapor,
1 dl húsleves (konzerv vagy zacskó),
1 fej vöröshagyma apróra vágva,
2 kávéskanál apróra vágott petrezselyem.
Az olajban a hagymát enyhén megpirítjuk, majd rátesszük a rizst és a húslevest, és addig pároljuk, míg a folyadék el nem főtt (10-15 perc). Ezután beletesszük a húst, a bort és a fűszereket, és még 5-6 percig főzzük. Ezt a tölteléket általában melegen tálaljuk.
Húspástétom (Mantali sigir)
Hozzávalók:
40
dkg liszt,
1 nagy fej vöröshagyma reszelve (vagy hagymakrém),
3 evőkanál víz,
1 egész tojás,
1 tojássárgája,
25 dkg darált marhahús,
2 kávéskanál só,
1 kávéskanál törött fehérbors,
köménymag a díszítéshez,
7 dl húsleves (zacskóleves is lehet),
2 dl joghurt,
1 tojás felverve.
Nagy
tálban gyúrjuk össze a lisztet a tojással és a tojássárgával, vízzel, sóval,
borssal. Mikor a tészta már sima, pihentessük 2 óra hosszat.
Közben készítsük el a tölteléket, keverjük össze a darált húst, hagymát, sót,
borsot.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát olyan vékonyra, ahogy csak tudjuk. Vágjunk
6 cm nagyságú kockákat, a közepükre tegyünk 1 kávéskanál tölteléket, hajtsuk
félbe, ragasszuk le a széleket egy kevés vízzel. Kenjük meg a tetejét a felvert
tojással, szórjuk meg köménymaggal. Gyengén kiolajozott tepsiben tegyük előmelegített
forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára (kb. 20 perc), majd öntsük rá az erőlevest,
fedjük be a tepsit fóliával, és takaréklángon süssük, míg a tészták puhák nem
lesznek, és a leves el nem fő.
A joghurtot tálban villával vagy habverővel verjük fel, és öntsük poharakba.
A forró tésztához kínáljuk.