Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bence Vera
IRAKI KONYHA
Világkonyha, Minerva, 1979, 10-11
. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Töltött paprika (Biberini)

Hozzávalók:

4 nagy zöldpaprika,
töltelék (Dolma) I.

A paprikát kimagozzuk, megmossuk. Forró sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Kihűtjük. Megtöltjük az I. sz. töltelékkel, rátesszük a tetejét, tűzálló tálba felfelé állítva 2 dl hideg vizet öntünk alá, és 20-30 percig főzzük. Kihűtve, hidegen tálaljuk.

 

Töltelék (Dolma) I.

Hozzávalók:

20 dkg rizs,
4 fej vöröshagyma apróra vágva,
1 kávéskanál cukor,
1 paradicsom hámozva,
1-2 szál kapor apróra vágva,
1 dl fehér bor,
1 dl olaj,
1 kávéskanál fűszer (majoránna, kakukkfű),
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál bors.

A rizst félig megfőzzük (2 dl vízben kb. 10 percig). A hagymát az olajban megpároljuk, beletesszük a fűszereket, a rizst, és takaréklángon kb. 10 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a paradicsomot, bort, 1 dl vizet, cukrot, és még kb. 10-15 percig főzzük. Ezt a tölteléket általában hidegen tálaljuk.

 

Töltött paprika (Etli biber dolmasi)

Hozzávalók:

8 zöldpaprika,
3 evőkanál olaj,
3 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
5 dl húsleves (kocka vagy konzerv),
töltelék II.,
só.

A kicsumázott paprikát megmossuk, majd 5 percre forró sós vízbe tesszük. Kivesszük a vízből, megtöltjük a töltelékkel, s egymás mellé állítjuk őket egy lábosban. A lábos aljára öntjük az olajat (vagy a zsírt), és a paprikát leöntjük a húslevessel. Takaréklángon 30-40 percig főzzük, majd melegen tálaljuk, a tetejére petrezselymet szórunk.

 

Töltelék (Dolma) II.

Hozzávalók:

20 dkg darált hús,
1-2 evőkanál olaj,
5 dkg rizs,
2-3 evőkanál száraz vörös bor,
só,
bors,
2 evőkanál apróra vágott kapor,
1 dl húsleves (konzerv vagy zacskó),
1 fej vöröshagyma apróra vágva,
2 kávéskanál apróra vágott petrezselyem.

Az olajban a hagymát enyhén megpirítjuk, majd rátesszük a rizst és a húslevest, és addig pároljuk, míg a folyadék el nem főtt (10-15 perc). Ezután beletesszük a húst, a bort és a fűszereket, és még 5-6 percig főzzük. Ezt a tölteléket általában melegen tálaljuk.

 

Húspástétom (Mantali sigir)

Hozzávalók:

40 dkg liszt,
1 nagy fej vöröshagyma reszelve (vagy hagymakrém),
3 evőkanál víz,
1 egész tojás,
1 tojássárgája,
25 dkg darált marhahús,
2 kávéskanál só,
1 kávéskanál törött fehérbors,
köménymag a díszítéshez,
7 dl húsleves (zacskóleves is lehet),
2 dl joghurt,
1 tojás felverve.

Nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet a tojással és a tojássárgával, vízzel, sóval, borssal. Mikor a tészta már sima, pihentessük 2 óra hosszat.
Közben készítsük el a tölteléket, keverjük össze a darált húst, hagymát, sót, borsot.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát olyan vékonyra, ahogy csak tudjuk. Vágjunk 6 cm nagyságú kockákat, a közepükre tegyünk 1 kávéskanál tölteléket, hajtsuk félbe, ragasszuk le a széleket egy kevés vízzel. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg köménymaggal. Gyengén kiolajozott tepsiben tegyük előmelegített forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára (kb. 20 perc), majd öntsük rá az erőlevest, fedjük be a tepsit fóliával, és takaréklángon süssük, míg a tészták puhák nem lesznek, és a leves el nem fő.
A joghurtot tálban villával vagy habverővel verjük fel, és öntsük poharakba. A forró tésztához kínáljuk.