Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bence Vera
IRAKI KONYHA
Világkonyha, Minerva, 1979, 10-11
. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Töltött paprika (Biberini)

Hozzávalók:

4 nagy zöldpaprika,
töltelék (Dolma) I.

A paprikát kimagozzuk, megmossuk. Forró sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Kihűtjük. Megtöltjük az I. sz. töltelékkel, rátesszük a tetejét, tűzálló tálba felfelé állítva 2 dl hideg vizet öntünk alá, és 20-30 percig főzzük. Kihűtve, hidegen tálaljuk.

 

Töltelék (Dolma) I.

Hozzávalók:

20 dkg rizs,
4 fej vöröshagyma apróra vágva,
1 kávéskanál cukor,
1 paradicsom hámozva,
1-2 szál kapor apróra vágva,
1 dl fehér bor,
1 dl olaj,
1 kávéskanál fűszer (majoránna, kakukkfű),
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál bors.

A rizst félig megfőzzük (2 dl vízben kb. 10 percig). A hagymát az olajban megpároljuk, beletesszük a fűszereket, a rizst, és takaréklángon kb. 10 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a paradicsomot, bort, 1 dl vizet, cukrot, és még kb. 10-15 percig főzzük. Ezt a tölteléket általában hidegen tálaljuk.

 

Töltött paprika (Etli biber dolmasi)

Hozzávalók:

8 zöldpaprika,
3 evőkanál olaj,
3 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
5 dl húsleves (kocka vagy konzerv),
töltelék II.,
só.

A kicsumázott paprikát megmossuk, majd 5 percre forró sós vízbe tesszük. Kivesszük a vízből, megtöltjük a töltelékkel, s egymás mellé állítjuk őket egy lábosban. A lábos aljára öntjük az olajat (vagy a zsírt), és a paprikát leöntjük a húslevessel. Takaréklángon 30-40 percig főzzük, majd melegen tálaljuk, a tetejére petrezselymet szórunk.

 

Töltelék (Dolma) II.

Hozzávalók:

20 dkg darált hús,
1-2 evőkanál olaj,
5 dkg rizs,
2-3 evőkanál száraz vörös bor,
só,
bors,
2 evőkanál apróra vágott kapor,
1 dl húsleves (konzerv vagy zacskó),
1 fej vöröshagyma apróra vágva,
2 kávéskanál apróra vágott petrezselyem.

Az olajban a hagymát enyhén megpirítjuk, majd rátesszük a rizst és a húslevest, és addig pároljuk, míg a folyadék el nem főtt (10-15 perc). Ezután beletesszük a húst, a bort és a fűszereket, és még 5-6 percig főzzük. Ezt a tölteléket általában melegen tálaljuk.

 

Húspástétom (Mantali sigir)

Hozzávalók:

40 dkg liszt,
1 nagy fej vöröshagyma reszelve (vagy hagymakrém),
3 evőkanál víz,
1 egész tojás,
1 tojássárgája,
25 dkg darált marhahús,
2 kávéskanál só,
1 kávéskanál törött fehérbors,
köménymag a díszítéshez,
7 dl húsleves (zacskóleves is lehet),
2 dl joghurt,
1 tojás felverve.

Nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet a tojással és a tojássárgával, vízzel, sóval, borssal. Mikor a tészta már sima, pihentessük 2 óra hosszat.
Közben készítsük el a tölteléket, keverjük össze a darált húst, hagymát, sót, borsot.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát olyan vékonyra, ahogy csak tudjuk. Vágjunk 6 cm nagyságú kockákat, a közepükre tegyünk 1 kávéskanál tölteléket, hajtsuk félbe, ragasszuk le a széleket egy kevés vízzel. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg köménymaggal. Gyengén kiolajozott tepsiben tegyük előmelegített forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára (kb. 20 perc), majd öntsük rá az erőlevest, fedjük be a tepsit fóliával, és takaréklángon süssük, míg a tészták puhák nem lesznek, és a leves el nem fő.
A joghurtot tálban villával vagy habverővel verjük fel, és öntsük poharakba. A forró tésztához kínáljuk.