Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Nagylevelű emeletfa, indiaimandula
Terminalia catappa L.
Család: Combretaceae (nyálkafafélék)

A: Indian/Singapore almond;
F: amande des tropiques;
S: alemendro de India;
N: Singapurmandel, Indische Mandel

A nagylevelű emeletfa örökzöld, száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 25(-40) m magas fa, amelynek terebélyes ágrendszere markáns, vízszintes emeletekre tagolódik. A kemény-bőrnemű, fényes, fonákjukon olykor szőrös, sötétzöld levelek lehullás előtt világító narancsszínűre vagy vörösre váltanak. A levéllemez széles visszás-tojásdad, röviden kihegyezett, a vállán lekerekített vagy gyengén szív alakú, és 10-30 x 5-17 cm nagyságú, a főér erőteljes, 8-12 pár oldalerű; a levélnyél 5-15 mm hosszú. Kis virágai ülők, levélhónalji, 8-16 cm hosszú fürtökben fejlődnek.
Termése: elliptikus vagy tojás alakú, erősen lapított, a szélükön kb. 2 mm széles szárnyú, 4-8 x 2-5,5 x 2,5 cm nagyságú terméseket fejleszt.
A terméshéj legfeljebb 2 cm vastag, rostos-húsos, zöld, megérve borvörös és savanykás ízű. A kőmag héja vastag, fás-parás állományú, és fehéres, dióbélszerű, olajban gazdag embriót zár körül, amely kellemes ízű és aromájú.
Felhasználása: a csonthéj magját nyersen vagy pörkölve fogyasztják, de a héjából csak fáradságos módon szabadítható ki. A fa tannintartalmú kérge összehúzó hatású; vérhas és hasmenés ellen alkalmazzák, cseranyagként is felhasználható.
Elterjedése: Dél- és Délkelet-Ázsiában honos, és a trópusi síkvidékeken világszerte termesztik.
Termesztése és betakarítása: a laza talajokat kedveli, tengerpartok közelében; dísz- és árnyékadó növényként vagy utcasorfaként, de haszonfaként is gyakran ültetik. A terméseket érett állapotban szedik, vagy a talajról gyűjtik össze.
Rokon fajok: a nagy fajgazdagságú nemzetség más fajainak termése is ehető, például a Terminalia edulis Merr. (Indonézia, Fülöp-szigetek), amelynek szilvához hasonló, sötétpiros, savanyú termése van, a T. kaernbachii Warburg (okari-dió; Indonézia, csendes-óceáni szigetek), amelynek csak kissé lapított (10 cm-ig) termései éretten bíborvörösek.