Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Tökfa, rumbatökfa
Crescentia cujete L.
Család: Bignoniaceae (bignóniafélék)

A: calabash(-tree), cannonball tree;
F: calebasse;
S: higüero, totumo;
N: Baumkalebasse

A tökfát mint nagyon feltűnő termésű gyakori trópusi növényt mutatjuk be, bár élelmiszerként nem jelentős. A legfeljebb 10 m magas, sokszor a tövétől ágas fa terebélyes, fiatalkorukban négyszögletű ágai részben vízszintesen terjeszkednek. Csaknem ülő levelei 2-5 tagú csomókban, rövidhajtásokon nőnek, és elérhetik akár a 12 x 6,5 cm-t. A bőrnemű levéllemez visszás-tojásdad, hirtelenül a széles, 3 szögletű csúcsba keskenyedik, hosszúkás ékvállú, ép szélű, hullámos, kopasz, színén gyengén fényes. Zöld, kauliflor virágai egy- vagy kettesével fejlődnek, kb. 1,5 cm hosszú kocsányúak; a kb. 2,5 cm-es csésze mélyen kétkaréjú, a harang alakú, 7,5 cm-nél nem hosszabb, világoszöld, gyakran lilával csíkozott pártának 5 szétterülő cimpája van.
Termése: rövid kocsányú, csüngő bogyó, alakja gömbölyű, tojás alakú vagy hosszúkás-elliptikus; akár 40 cm is lehet; fényes zöld héja éretten kemény, fás, nagy ellenálló képességű, kb. 5 mm vastag. Miután a termés lehullott a fáról, barnára vagy feketére színeződik. A nagy termésüreget vizenyős-pépes, érett állapotban fehéres-szürke, később fekete, a héj közelében helyenként kék, összehúzó hatású pulpa tölti ki, ebbe ágyazódtak bele a tojás vagy szív alakú, lapos, fekete színű, duzzadt szélű magok, amelyek nagy számban fejlődnek.
Felhasználása: a fiatal termés pulpáját a karib-tengeri szigeteken ecetbe eltéve ugyan fogyasztják, de a friss termések mérgezőek! Fontosabb a tökfatermések fás héja, amelyet a lopótokhöz hasonlóan edények, tányérok, kőműveskanalak, evőkanalak vagy hangszerek (rumbatök) készítésére használnak fel. A főtt pulpa hashajtó szer, a kéregfőzettel sebeket tisztítanak, a szétzúzott levelekkel fejfájást borogatnak.
Elterjedése és termesztése: a karib-tengeri szigeteken és Közép-Amerikában honos, Latin-Amerikában nagyon gyakran, ritkábban a trópusi Afrikában és Ázsiában is termesztik. A műanyagból készült olcsó konyhai eszközök elterjedésével jelentősége és termesztése erősen csökken. A lassú növésű, igénytelen, szárazságtűrő fát magról és dugvánnyal szaporítva többnyire magánosan nevelik kertekben.