Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Malájalma
Syzygium malaccense (L.) Merr. & Perry (Eugenia malaccensis L.)
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)

A: Malay apple;
F: pomme malac;
S: pomarosa, manzana malaya;
P: jambu;
N: Malaysia-Wachsapfel, Malayenapfel

A malájalma örökzöld, alacsonyan elágazó, legfeljebb 25 m magas, körte alakú, zárt koronájú fa, melynek szárai hengeresek vagy gyengén négyszögletűek. Levelei átellenes állásúak. A levéllemez bőrnemű, színén gyengén fényes és sötétzöld, fonákján világosabb, tojásdad-lándzsás vagy hosszúkás-elliptikus, kihegyezett, a vállán keskenyedő vagy lekerekített, ép szélű, elszórtan mirigyesen pontozott. A levéllemez 12-14 x 5-20 cm nagyságú; a levélnyél 5-20 mm hosszú. A virágok legfeljebb 12 tagú, rövid, tömött virágzatokban fejlődnek, amelyek az idős ágakból erednek. Az 1-1,5 cm hosszú, tölcsér alakú, zöld csészecső 4 széles, 3-8 mm hosszú cimpában végződik. A 4 szirom sötétvörös vagy bíborlila, ritkán fehér, sárga vagy narancsszínű, hosszúkás-tojásdad, homorú, mirigyesen pontozott és legfeljebb 2 cm hosszú. A porzók igen nagy számúak, hosszúságuk elérheti a 3,5 cm-t. Az egyetlen bibeszál legfeljebb 4,5 cm hosszú, a szirmokkal azonos színű. A szép virágok képét a feltűnő, bíborvörös porzók határozzák meg.
Termése: tojás, körte, birs vagy henger alakú bogyó, gyakran gyengén bordás (5-10 cm hosszú és 2,5-7,5 cm széles), amelynek csúcsán a 4 összehajló, alig duzzadt, maradó csészecimpa zárja körül az egykori bibeszál nyílását. A termés héja nagyon vékony, sima, némileg viaszos bevonatú, fényes, nem húzható le. Éretten rózsaszín, barnásvörös vagy élénkvörös, gyakran zöldes és halvány színekkel pettyezett vagy csíkolt, ritkán sárgásfehér. A mérsékelt nedvtartalmú fehér terméshús kívül szilárd-húsos, almaszerű, a bogyó közepén szivacsos. Íze üdítő, gyengén zamatos, almára emlékeztető. A központi termésüregben egy nagy, gömbölyded, barna, kemény mag van, amely kb. 3,5 cm nagyságú. A termés ritkán 2 magvú vagy steril.
Felhasználása: nyersen, héjastul, de mag nélkül fogyasztják gyümölcsként, párolva vagy főzve zöldségként készítik el; cukorral, szegfűszeggel és más fűszerekkel desszertekhez, valamint lekvár vagy zselé előállítására használják. A kérget, a leveleket és a gyökereket gyógyászatilag többek között diuretikumként, továbbá sebek kezelésére és lázcsillapítóként alkalmazzák.
Elterjedése: a maláj szigetvilágban honos, trópusi területeken világszerte gyakran termesztik.
Termesztése és betakarítása: csapadékban gazdag, forró trópusi klímában tenyészik, a síkvidékektől a középmagas hegyvidékekig. Magról szaporítják, és házi-, valamint gyümölcsöskertekben nevelik. A nagyszámú fajta az erősen változékony termések alapján különböztethető meg. A fák évente egyszer vagy többször nagyon gazdag termést produkálnak. A nyomásra érzékeny bogyókat teljes érettségben szedik.
Rokon fajok: lásd a vizes jambózánál.