Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Jambóza, mirtuszalma
Syzygium jambos (L.) Alston in Trimen (Eugenia jambos L.)
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)

A: rose apple;
F: pomme-rose;
S: pomarosa;
P: jambo amarelo;
N: Rosen-Wachsapfel, Rosenapfel
Viet: Trái Lý, Bo Đao

Az örökzöld, sűrű lombú, terebélyes cserje vagy fa elérheti a 12 m magasságot. Átellenes állású, csüngő levelei bőrneműek. A levéllemez színén sötétzöld és erősen fényes, fonákján világoszöld és fénytelen, fiatalon vöröses, keskeny- vagy tojásdad-lándzsás, ékvállú, hosszan kihegyezett és gyengén csipkés szélű, mérete 25 x 6 cm. A felső oldalán barázdás levélnyél legfeljebb 1 cm hosszú. Az illatos virágok 4-5-ösével hajtásvégi, rövid bogernyőkben fejlődnek. A 4 csészecimpa széles, félkör alakú, 0,6 x 1,2 cm nagyságú, a 4 kerekded szirom krémfehér vagy sárgászöld, erősen homorú (2 x 1,5 cm). Legfeltűnőbb a 200-400, legfeljebb 4 cm hosszú, borotvaecsetként mereven szétálló, világossárga porzó.
Termése: hosszú kocsányú, gömbölyded vagy tojás alakú bogyó, amely érett állapotban sárgászöld vagy világossárga, 4-5 cm nagyságú. A termés csúcsán a 4 előreirányuló csészelevél koronaszerűen marad fenn. Vékony, áttetsző, sima és fénylő héj burkolja a legfeljebb 5 mm vastag, sárgásfehér, szilárd, mérsékelten leves terméshúst, amely gyengén, édeskésen savanyú ízű és rózsavirág-illatú. A tágas központi termésüregben 1 gömbölyded vagy 2 félgömb alakú (ritkán 4) barna, kemény, kb. 2 cm nagyságú, érdes héjú mag helyezkedik el.
Felhasználása: nyers gyümölcsként frissen fogyasztják, cukorral főzve desszertet készítenek belőle, vagy kandírozzák. Zamatosabb termésekkel vagy citromlével ízesítve a jambózából konzervet, zselét, lekvárt vagy szirupot készítenek. Desztillált leve nagy értékű rózsavizet szolgáltat. A fa magjai és vegetatív részei mérgezők.
Elterjedése: a maláj térségben honos, és trópusi területeken világszerte termesztik.
Termesztés és betakarítás: a növény trópusi és meleg szubtrópusi klímában él az egyenlítői területeken, körülbelül 2000 m magasságig. A mérsékelten szárazságtűrő, dekoratív fát házikertekben vagy gyümölcsösökben nevelik, és többnyire magról szaporítják. A növények 4 éves korban fordulnak termőre; a kifejlett fák évente alig több mint 2 kg bogyót hoznak, amelyet érett állapotban szednek le. A termések nyomásra érzékenyek, és gyorsan el kell fogyasztani őket.

 

II.
Jávai alma
Syzygium samarangense
,
Wax jambu, Java apple