Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Jambóza,
mirtuszalma
Syzygium
jambos (L.) Alston in Trimen (Eugenia jambos L.)
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)
A:
rose apple;
F: pomme-rose;
S: pomarosa;
P: jambo amarelo;
N:
Rosen-Wachsapfel, Rosenapfel
Viet: Trái Lý, Bo Đao
Az
örökzöld, sűrű lombú, terebélyes cserje vagy fa elérheti a 12 m magasságot. Átellenes
állású, csüngő levelei bőrneműek. A levéllemez színén sötétzöld és erősen fényes,
fonákján világoszöld és fénytelen, fiatalon vöröses, keskeny- vagy tojásdad-lándzsás,
ékvállú, hosszan kihegyezett és gyengén csipkés szélű, mérete 25 x 6 cm. A felső
oldalán barázdás levélnyél legfeljebb 1 cm hosszú. Az illatos virágok 4-5-ösével
hajtásvégi, rövid bogernyőkben fejlődnek. A 4 csészecimpa széles, félkör alakú,
0,6 x 1,2 cm nagyságú, a 4 kerekded szirom krémfehér vagy sárgászöld, erősen homorú
(2 x 1,5 cm). Legfeltűnőbb a 200-400, legfeljebb 4 cm hosszú, borotvaecsetként
mereven szétálló, világossárga porzó.
Termése: hosszú kocsányú, gömbölyded
vagy tojás alakú bogyó, amely érett állapotban sárgászöld vagy világossárga, 4-5
cm nagyságú. A termés csúcsán a 4 előreirányuló csészelevél koronaszerűen marad
fenn. Vékony, áttetsző, sima és fénylő héj burkolja a legfeljebb 5 mm vastag,
sárgásfehér, szilárd, mérsékelten leves terméshúst, amely gyengén, édeskésen savanyú
ízű és rózsavirág-illatú. A tágas központi termésüregben 1 gömbölyded vagy 2 félgömb
alakú (ritkán 4) barna, kemény, kb. 2 cm nagyságú, érdes héjú mag helyezkedik
el.
Felhasználása: nyers gyümölcsként frissen fogyasztják, cukorral főzve
desszertet készítenek belőle, vagy kandírozzák. Zamatosabb termésekkel vagy citromlével
ízesítve a jambózából konzervet, zselét, lekvárt vagy szirupot készítenek. Desztillált
leve nagy értékű rózsavizet szolgáltat. A fa magjai és vegetatív részei mérgezők.
Elterjedése: a maláj térségben honos, és trópusi területeken világszerte
termesztik.
Termesztés és betakarítás: a növény trópusi és meleg szubtrópusi
klímában él az egyenlítői területeken, körülbelül 2000 m magasságig. A mérsékelten
szárazságtűrő, dekoratív fát házikertekben vagy gyümölcsösökben nevelik, és többnyire
magról szaporítják. A növények 4 éves korban fordulnak termőre; a kifejlett fák
évente alig több mint 2 kg bogyót hoznak, amelyet érett állapotban szednek le.
A termések nyomásra érzékenyek, és gyorsan el kell fogyasztani őket.
II.
Jávai
alma
Syzygium samarangense,
Wax
jambu, Java apple