Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Szalamanderfa
Antidesma bunius (L.) Spreng.
Család: Euphorbiaceae (kutyatejfélék)

A: bignay, Chinese laurel;
F: antidesme;
S: buni, biniai;
N: Buni

A szalamanderfa örökzöld, alacsonyan elágazó, legfeljebb 10(-20) m magas, terebélyes koronájú, csüngő ágú, kétlaki fa. Levelei kétsorosan állnak, szórt állásúak, vaskos-bőrneműek, sötétzöldek, gyengén fényesek. A levéllemez ép szélű, lándzsás, kihegyezett, lekerekített vállú és legfeljebb 23 x 8,5 cm nagyságú; az 1 cm hosszú levélnyél görbült. A jelentéktelen, mintegy 2 mm nagyságú, vöröses virágok sűrűn a levélhónalji és hajtásvégi fürtökben fejlődnek, a porzós virágok ülők, a termősek rövid kocsányúak.
Termése: a gömbölyded, csonthéjas termések legfeljebb 20 cm hosszú, tömött, csüngő fürtökben helyezkednek el. A termés körülbelül 1 cm átmérőjű, 5 mm hosszú kocsányú és vékony, fényes héjú. A termések a fürtben nem egyszerre érnek, eleinte zöldek, majd sárgásak, megérve vörösek vagy ibolyásfeketék. Az ehető, lédús terméshús legfeljebb 3 mm vastag, és üdítő, savanyú vagy édeskésen savanyú, gyengén zamatos ízű, leve erősen színező hatású. Kemény kőmagja tojásdad, kihegyezett, lapított és körös-körül ormós, kemény, szemölcsös felületű, világosbarna, 9 x 7 x 4 mm nagyságú.
Felhasználása: érett, sötétvörös állapotban, gyümölcsként frissen fogyasztják; halhoz és más ételekhez a sárgás, még éretlen terméseket megpárolva tálalják. Cukorral főzve a gazdag pektintartalmú termésekből zselé vagy lekvár készül. A teljesen érett termések üdítő levet szolgáltatnak, amelyet néhol borrá vagy ecetté erjesztenek.
Elterjedése: a trópusi és szubtrópusi területek régi ázsiai kultúrnövénye, amelyet a Himalájától Észak-Ausztráliáig, elsősorban Indiában, Srí Lankán és Indonéziában gyakran termesztenek. Ritkán Amerikában is ültetik.
Termesztése és betakarítása: az igénytelen fát házi- és gyümölcsöskertekben nevelik. Csapadékban gazdag területeken, a síkvidékektől egészen több mint 1000 m magasságig jól tenyészik. A növényt magról vagy ivartalanul szaporítják. Termései a virágzás után 5-6 hónap múlva érnek, a fürtöket kézzel szedik.
Rokon fajok: az Antidesma dallachyanum Baill.-t Ausztráliában, az A. ghaesembilla Gaertn. fajt Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint a trópusi Afrikában termesztik; Délkelet-Ázsiában helyileg más fajokat is ültetnek gyümölcsfaként, ilyen az A. montanum Blume is.