Terebess-kert különlap
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Éti csiga

Különlegességük, hogy az állat egyszerre hím, és nőstény is egyben. A talajba rakott peték kifejlődéséhez 3 év szükséges. Télire, háza nyílását lezárja.

 

Franciaországban négy fajtáját fogyasztják:

Helix pomatia (le Bourgogne, 20g), nem tenyészthető gazdaságosan
Helix aspersa aspersa (le Petit-Gris, 10g) >
le Blond des Flandres. 20g, új szelekció, zsenge és nagy
Helix aspersa maxima (le Gros-Gris, 20g)
Helix lucorum, a Balkánról és Törökországból importálják, gyakran mint "escargot de Bourgogne"-t árusítják

http://escargot.free.fr/fra/blondfla.ht
http://perso.orange.fr/abccuisine/avril/escargot.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Heliciculture

 

Burgundi éticsiga
Hozzávalók (6 személyre):

6 tucat éti csiga (konzerv esetén kb. ugyanennyi)
fél liter borecet
fél kg só
2 sárgarépa
3 közepes nagyságú vöröshagyma
7 gerezd fokhagyma
csomóba kötött fűszerzöldségek (babérlevél, petrezselyem, kakukkfű)
1 nagy csomó petrezselyem
1 l száraz fehérbor
50 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa

Bő vízben megmossuk a csigákat, lecsurgatjuk, majd két marék sóval, bőséges vízzel, nagyobb
tálban 1 órán át áztatjuk.
Utána leöntjük a vizet, és még kétszer ugyanígy megismételjük az áztatást.
A harmadik sós víz után alaposan leöblítjük és fél órát hideg vízben állni hagyjuk a csigákat.
Közben meghámozzuk a sárgarépát, két fej hagymát és négy – öt gerezd fokhagymát.
Nagyobb fazékba vizet öntünk, beletesszük a zöldséget, a fűszercsomót, hozzáöntjük a bort, és
A lét sóval és törött borssal fűszerezzük.
A kiáztatott csigákat a lében három órán át, lassú tűzön főzzük, miközben időnként óvatosan megrázogatjuk a fazekat.
Ha megfőttek a csigák, leöntjük a főzőlét, és kiszedegetjük a csigatesteket a házakból.
A zsigereket eldobjuk, az izomdarabkákat tálkákba rakjuk.
A házakat kimossuk és kiszárítjuk.
Előkészítjük a töltelékhez való fűszeres vajat: a csokor petrezselyem zöldet, egy vöröshagymát, és két- három gerezd fokhagymát apróra vágunk, vajjal habosra keverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kiszárított csigaházakban fél – fél mokkáskanálnyi fűszerezett vajat nyomkodunk, beledugjuk a húst, és újabb adag vajjal betapasztjuk.
A megtöltött házakat csigasütő vagy tűzálló tálra rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és négy – öt percre forró sütőbe állítjuk. Konzervcsiga esetén a fűszervajat ugyanígy készítjük el, lecsurgatjuk a konzerv levét, majd a fentiek szerint megtöltjük a csigaházakat.
Ilyenkor az elkészítési idő a sütéssel együtt kb. 60 perc.
Száraz fehérbor illik hozzá.

 

Éticsiga Terméktanács
Gödöllő, Tessedik S. u. 4.
Tel.: 06 28 421-922

Exportálni, illetve feldolgozásra átadni az Éticsiga Terméktanács által 2005. évre kibocsátott, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által jóváhagyott és a területileg illetékes természetvédelmi hatóságok (környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek) által ellenjegyzett ÉTI CSIGA FELVÁSÁRLÓ TELEPHELY IGAZOLÁS-ban előírtaknak megfelelő élő éticsigát (Helix pomatia) lehet.

T Á J É K O Z T A T Ó
a védett élo és feldolgozott éti csiga (Helix pomatia)
2006. évi kiviteli és szakmai együttmuködési feltételeirol
http://www.mkeh.gov.hu/kereskedelmi/nemzeti/egyeb_engedelyezes/csiga
A természet védelmérol szóló 1996. évi LIII. törvényt és annak végrehajtására kiadott, a védett állatfajok védelmére, tartására, bemutatására és hasznosítására vonatkozó részletes szabályokról szóló többször módosított 8/1998.(I.23.) Korm. rendelet, valamint a védett és fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok körérol, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentos növény- és állatfajok közzétételérol szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendeletében, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 19/2006.(III.31.) sz. rendeletében, továbbá az áruk, szolgáltatások és anyagi értéket képviselo jogok, országhatárt, illetve vámhatárt átlépő kereskedelemről szóló 110/2004.(IV.28.) Kormányrendelet 4.§-ának c.) pontjában, valamint a 2/c sz. mellékletében foglaltakat alapul véve a Földmuvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egyetértésével az élo és feldolgozott éti csiga 2006. évi kiviteli feltételeit és a szakmai együttmuködési feltételeket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az alábbiakban teszi közzé.

I. Az élő éti csiga kiviteli feltételei

1. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 19/2006.(III.31.) sz. rendeletében előírtaknak megfelelően - az élo éti csiga gyüjtésére meghatározott idotartam alatt (2006. április 1-tol 2006. június 15-ig bezárólag) - 2.000 tonna brutto élosúlyú (kizárólag 30 mm, vagy annál nagyobb házátmérőjű) élo éti csiga (Helix pomatia) gyüjtheto össze. Ennek megfeleloen élo és feldolgozott éti csigából a 2006. évben exportálható mennyiség az említett súlyhatárt nem haladhatja meg.

Az élő éti csiga vámtarifaszáma:

0307.60 00 00 Csiga, a tengeri csiga kivételével

(Magyarországon a védett élo éti csiga - Helix pomatia)

Exportálni, illetve feldolgozásra átadni az Éticsiga Terméktanács által 2006. évre kibocsátott, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által jóváhagyott és a területileg illetékes természetvédelmi hatóságok (környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek) által ellenjegyzett, "ÉTI CSIGA FELVÁSÁRLÓ TELEPHELY IGAZOLÁS'-ban eloírtaknak megfelelo élo éti csigát (Helix pomatia) lehet.

2. Élő éti csiga kivitele iránti kérelmet nyújthatnak be azok a természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek, amelyek

· rendelkeznek a telephely szerint területileg illetékes első fokú természetvédelmi hatóság (környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség) által kiadott, névre szóló forgalmazási vagy feldolgozási határozattal;

· a 110/2004.(IV.28.) Kormányrendeletben, valamint e tájékoztatóban foglaltaknak megfelelnek.

3. A kiviteli engedélyek kiadása folyamatosan történik.

II. Egyéb feltételek

1. A kiviteli kérelmeket a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek által kiállított érvényes export (kiviteli) határozattal együtt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (Budapest, Margit krt. 85.) kell benyújtani.

2. A kiviteli kérelemhez csatolni kell az APEH adóbejelentkezési lap másolatát.

3. Nem kap kiviteli engedélyt az a kérelmezo, akitol a forgalmazási, vagy a feldogozási engedélyt visszavonták.

 

 

LUMACHE - Csigák

A lateráni Szent János-templom címe és rangja "Minden Templomok Anyja és Feje". A pápák első fontos hivatali ténykedése kezdettől fogva a nagybecsű bazilika birtokbavétele volt. A pápává koronázás után napjainkban is megindul az ünnepi menet a Vatikánból a Lateránhoz, annyi csupán a különbség, hogy a szentatyát ma már nem egyetlen közönséges ló ereje juttatja el oda, hanem Rolls-Royce-ának sok-sok lóereje.

Egyébként a templom nem örvend túl nagy látogatottságnak. A rómaiaknak egy kicsit kiesik az útból - messze a Colosseum mögött van, a legkülső városfalnál. Az idegen számára nem nagyon érdekes, mert a múlt században kevés ízléssel renoválták. Még Péter és Pál apostolnak az oltár fölött őrzött feje is sokat veszített vonzerejéből, amióta a Szent Péter-templom alatt megtekinthető egy apostolsír. Még leginkább a nagyhét idején járnak ide zenekedvelő zarándokok, amikor Palestrina és kortársainak kórusai hallhatók itt.

S hogy mégis nagy tömegek keressék fel a legkedvesebb apostol {A szerző téved: a templom védőszentje nem János apostol, hanem Keresztelő Szent János. (A szerk.)} templomának környékét, a csigáknak kell kitenniük magukért: a napforduló ünnepén - San Giovanni napján - a Laterán környékén minden osteriában és trattoriában ugyanazon a módon készítve fogyaszthatók, mint hajdanán, amikor az emberekben még több volt a hit.

A várost övező szőlős dombkoszorú nemcsak bort ad, hanem éticsigát is, s ezek szolgáltatják a Giovanni-nap ünnepi csemegéjét. S ha kevés olvasónak lesz is módjában, hogy az éticsiga ízletes elkészítését gyakorolja, hadd ismertessem legalább az eljárást, amelynek révén a csigák életük lassú útjának végén óhatatlanul összetalálkoznak szűkebb pátriájuk borával.

Az összegyűjtött csigák életük utolsó napjait nagy kosarakban töltik, ahol szőlőlevelekből és nedves kifacsart kenyérből áll a búcsúlakomájuk.

Az ünnep napján belekerülnek a sózott ecetes vízbe. Erre habot bocsátanak ki - és addig kezelik őket az oldattal, míg végre meg nem szűnnek habozni.

Majd egymás után többször is leöblítik őket tiszta vízzel, s a helyzet itt komolyra fordul: üstbe dobálják őket, mely alatt élénken ropog a tűz. Boldogan nyújtják ki csápjaikat a langyos víz érintése nyomán... de az egyre fokozódó hőség mind jobban kiborítja őket... a házukból... tíz perc - és már meg is főttek.

Ezután hideg vízben várják az őket megillető sugót. Ennek elkészítése rendkívül egyszerű: Fokhagymaszeleteket olajban megpirítunk, majd eltávolítjuk őket. Néhány szardellát ugyanebben az olajban fakanállal szétdörzsölünk, azután friss, kimagozott paradicsomot, sót, sok borsot, egy cseresznyepaprikát és egy borsmentalevelet adunk hozzá az ízek harmóniájának tökéletességére.

Ebben a kis lángon besűrítendő mártásban a csigák újabb félórácskát töltenek; s akkor kezdődhet az ünnepély - felvonulás, rakéták, fagylaltárusok, zene... mind hozzájárul az ünnep fényéhez, ám alapjában a csigák adják meg Szent Iván (János) napjának jó ízét. S ha a mártás túlságosan csípősre sikerült, szépen le lehet öblíteni egy-két (vagy több) pohár borral, a Castelli Romani, a római kastélyok terméséből.

Lénárd Sándor: A római konyha

 

 

LASSAN A TESTTEL
Utolsó módosítás: 2006-05-05 | Első megjelenés: 2005-06-03
http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=804


Az éticsigát a szegény ember szedi a gazdag embernek, az állatvédő átlagember pedig mindezt csendben rosszalja. Hogyan van mindez a gyakorlatban?

Az éticsigának nincs szerencséje. Húsa ínyencségnek számít, ráadásul egészséges is. Könnyen emészthető, jól fűszerezhető, s ennek megfelelően jól értékesíthető. Hiába védett, mégis érte mennek, összefogdossák, elszállítják, megfőzik és elfogyasztják. Így jár.

Csigavacsora, Franciaország

A csigahúst fehér borba áztatják, hogy a csiga zöldfűízét elvegyék. A csiga testének maradványát petrezselymes, borsos, fokhagymás ízesítésű fűszervajas körítéssel töltik vissza a csigaházba.

Ha szupermarketbe kerül, akkor a tojástartóhoz hasonló "csigahelyes" tálcákra rakják, hatos vagy tizenkettes kiszerelésben.

Ha vendéglőbe kerül, leveles tésztába göngyölik, levest főznek belőle, vagy egyszerűen díszítésre használják.

Csigafeldolgozó, Törökország

Itt dolgozzák fel, mert itt olcsó. Befut a magyar teherautó, lerakják róla a ládákba csomagolt élő csigaszállítmányt. Először egy pár napig a ládákban éheztetik a csigát, hogy a bélcsatornáját kiürítsék. Ezután a feldolgozóüzemben felgőzölik, majd kézzel kihúzzák a házából az akkorra már megfonnyadt csigatestet. Szorgos kezek levágják a csigatestről a zsigeri részt. A megürült csigaházat félre teszik. A csigatestet kétórás fűszeres főzéssel ízesítik.

Éticsiga Terméktanács

Exportálni, illetve feldolgozásra átadni az Éticsiga Terméktanács által 2005. évre kibocsátott, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által jóváhagyott és a területileg illetékes természetvédelmi hatóságok (környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek) által ellenjegyzett ÉTI CSIGA FELVÁSÁRLÓ TELEPHELY IGAZOLÁS-ban előírtaknak megfelelő élő éticsigát (Helix pomatia) lehet.

Csigagyűjtés, Gödi láprét

Itt gyűjtik, mert itt olcsó. 60 éticsigából jön össze egy kg. A felvásárlási ára 100 Ft körül van kilónként. Mázli esetén 5 kiló is összejöhet egy óra alatt. Április közepétől június közepéig csigaszezon van. Ilyenkor a gyűjtők mindent tűvé tesznek a csíkos házú, fehér húsú, korántsem ijedős éticsigáért.

Franciaország, Törökország, Magyarország: úgy tűnik, megint rossz társaságba kerültünk.

Hazánkban persze igen jól érzi magát az éti csiga (Helix pomatia), különösen a Dunántúl és Észak-Magyarország otthonos számára. Nyirkos helyeken, ártereken és sűrű erdős részeken számíthatunk tömeges előfordulásra, különösen esőzések után. Ezt minden csigagyűjtő kívülről fújja.

A csiga nem veszélyes és nem is fürge állat, mégsem könnyű a gyűjtése. Csigavadászattal főképp a cigány lakosság foglalkozik, de szedi mindenki, aki áprilistól június közepéig ráér napközben. A csiga áprilisban bújik elő: ekkor könnyű megtalálni, viszont ilyenkor még kicsi. Ha nincs 3 cm, akkor nem veszik át. Június közepén kezd szaporodni, tojásrakással, s ekkor már törvény védi a csiga életét.

A gyűjtés annyiban hasonlít a gombaszedéshez , hogy bizonyos helyeken azonos időpontban, több hullámban jelennek meg az áldozatok, így a helyi vadászoknak értékes tapasztalatuk halmozódhat fel az évek során. az éticsiga gyűjtését 1993-óta egy törvény szabályozza. Védett állatfaj, de mégis gyűjthető április 1-től június hónap 15-éig. 30 milliméter alatti csigát nem lehet Magyarországon gyűjteni, és kereskedelmi fogalomba hozni, ezenkívül a mennyiség is korlátozott: csak 2 ezer tonna csiga gyűjthető össze.

A csiga egyébként korhadékot fogyaszt, zöld növényi részekkel fűszerezve. Három év alatt éri el teljes méretét. Tenyésztésével már próbálkoznak, kevés sikerrel. Viszont a mediterrán csiga (Helix aspersa) tenyészthető, ráadásul már egyéves korára felnő, áruképes. De amíg a franciák eszik, addig a szegény országok gyűjteni fogják a közönséges éticsigát. Mert itt olcsó.http://www.agroinform.com/tippek.php?act=showItem&id=55
http://www.szekelyhirmondo.ro/article.php/Szkely_puhatest_exportra/1344/
http://www.csaladikor.co.yu/pages/2003/20030925/friss/mozaik/feri.htm
http://www.mezohir.hu/2002-04/18.html

 

 

Achátcsiga - Achatina fulica
East African land snail
A legnagyobb szárazföldi csiga, az afrikai óriás achátcsiga (Achatina sp.) rekordere 343 mm hosszú és 652 g tömegű volt. A Távol-Keleten, főként Kínában tenyésztik étkezési célra; a negyedkilós csigákat Franciaországba exportálják, ahol feldarabolva a burgundi csiga házába töltve, szimplán "escargot"-ként kerül az étlapra.
Az USA-ban az élő achátcsiga bevitelét és hobbiállatként való tartását egyaránt tiltja a törvény, ahol terjedőképes, agresszív faunaelemnek tekintik.
Schütz Éva: Az achátcsiga tartása és tenyésztése
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120803-gyilkos-afrikai-oriascsigak-ozonlik-el-delamerikat.html

Éti csiga - Helix pomatia
A legnagyobb szárazföldi csigánk. Háza gömbded, alapszíne világosabb vagy sötétebb barna vagy fehéresszürke, s rendszerint néhány elmosódó, sötétebb, hosszanti sávot visel. Fás, bokros helyeken, ligetekben, kertekben él. Zöld növényi részekkel táplálkozik. Tápláléka után főként nedves időben jár. Petéit földbevájt kis üregekbe rakja. Telelés céljából maga is a földbe vagy avarlevelek alá húzódik vissza. Ilyenkor a házának szájadékát kemény mészlemezzel (zárófedő, epiphragma) zárja el. Ez nem tévesztendő össze az operculummal. Az operculum a ház állandó kiegészítő része, az epiphragmát pedig a tavasszal aktív életet kezdő állat löki ki. Ezt a fajt már a középkorban tenyésztették étkezési célra. Egyes európai államokban (Franciaország, Spanyolország) ma is fogyasztják. Nálunk, mint exportcikk jelentős. Védett!

Ugarcsiga - Helix lutescens
Az éti csigához hasonló, de annál kicsit kisebb, fehéres vagy sárgásfehér, zsírfényű háza van. Az ország keleti-északkeleti részein fordul elő. Védett!