Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra
« vissza a Terebess-kert főlapjára

 

Annónacserje, papau,
indiánai banán

Asimina triloba

Az annónafélék (Annonaceae) családjába tartozó lombhullató cserje vagy kis fa. Az Egyesült Államok atlanti-óceáni partvidékén őshonos; észak felé New York államig, nyugat felé Michigan és Kansas államig terjedt el. Magassága elérheti a 12 m-t. Hegyes és széles, tojásdad alakú, csüngő levelei legfeljebb 30 cm hosszúak. Kellemetlen szagú, bíbor színű, 5 cm-es virágai tavasszal lombfakadás előtt nyílnak. Csoportosan fejlődő, ehető, 10-20 cm hosszú termései vastag banánokra emlékeztetnek, héjuk az érés során megfeketedik. Méretük, érési idejük és ízük fajtától függően változó. Érzékeny bőrűeknél a termések érintése bőrreakciót válthat ki.http://members.lycos.nl/DKG/vakartikels/1998/pawpaw.htm
http://www.watersheds.org/nature/pawpaw.htm

Annonaceae családba tartozik. Előfordulása: New Yorktól Floridáig, Nebraska és Texas. Középtermetű fa, 2-3 méter magasra nő meg, törzse sima kérgű, barna színű. Több törzsű cserje, sokfelé ágazó, tömör, piramis alakú, sarjadásra hajlamos, szubtrópusi megjelenést mutat. Levelei egyesével vannak, 15-30 cm hosszúak, középtől a sötét zöld színűek, lehulláskor sárgászöldre színeződik. Nyáron a levelek lefele lógnak, mintha hervadnának. Gyümölcse ehető, zöldes-sárga vagy rózsaszínüre érő bogyó, néha megnyúlt, máskor gömbölyű, vese alakú, 20-40 dkg-os méretűre is megnövő gyümölcs. Rendszerint a nemesebb fajtánál 2-3 magot tartalmaz. Magas A és C vitamint, telítetlen zsírokat, proteineket, szénhidrátokat tartalmaz sok rostanyaggal a gyümölcse.
Nem könnyű termeszteni, nehéz átültetni, ezért kicsi korban földlabdában vagy konténerben neveljük, hosszú karógyökeret fejleszt. Igényli a nedvességet, termékeny, mély, enyhén savas földet és kiskorában árnyékolás szükséges. Kártevői nincsenek. Szaporítása magvetéssel, amit 3-4 éves korában lehet beoltani. A vad gyümölcsök kistermésűek és sok magvat tartalmaznak. Csak párban teremnek. Hazánkban teljesen télállónak bizonyult, savanyú kémhatású talajt és sok vizet kedvel.
Legismertebb fajtái: Improvited, Wels, Davis, NK, Sunflower, Taylor. Nálunk a Improvited, a Wels és az NK fajta bizonyult a legjobbnak mivel október elején érnek, míg a többiek érési időszaka október vége, november eleje.

Bene László

 

PAWPAW, A SZEGÉNY EMBER BANÁNJA

Fordította: Százados Béla Attila, a California Rare Fruit Growers adatai alapján. A fordító megjegyzése : A kereskedelmi, hőmérsékleti és elterjedési adatok az USA-ban lévő viszonyokat tükrözik.
http://www.edenkert.hu/?menu=cikk&rovatid=29&cikkid=623
http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&rovatid=29&cikkid=765

Rendszeresen böngészgetem a kertészettel kapcsolatos honlapokat és elsősorban az egzotikumokra, különlegességekre vadászom.

A pawpaw-val kapcsolatban sajnos egyetlen magyar forrásra sem bukkantam, ezért elhatároztam, hogy magam írok/fordítok egyet. Íme!

A pawpaw az annónafélék családjába tartozik.

Elnevezés: pawpaw, paw paw, szegény ember banánja, Hoosier banán.

Rokon fajok: Asimina incarna, A. longifolia, A. obovata, A. parviflora, A. pygmaea, A. reticulata, A. tetramera, A. X nashii. Ez a 8 Asimina fajta termeszthető az USA délkeleti részén.

Távoli rokonság : Cherimoya (Annona cherimola), Soursop (Annona muricata), Custard alma (Annona reticulata), Cukor alma, Sweetsop (Annona squamosa), Atemoya (Annona squamosa X A. cherimola)

Származás: A pawpaw Egyesült Államok északi, mérsékelt erdőségeiből származik. Az amerikai indiánoknak köszönhető a pawpaw elterjedése, a keleti partvidéktől, Kansastől, Texastól a Nagy Tavakig. Kövület bizonyítja, hogy a pawpaw őshonos az USA-ban.

Alkalmazás: A pawpaw alkalmazkodott az eredeti környezetének nyirkos, kontinentális éghajlatához. Legalább 400 óra téli hideget (fagyot) és legalább 160 fagymentes napot igényel. A pawpaw feltűnően érzékeny az alacsony páratartalomra, a száraz szélre és a hideg tengermelléki nyárra. A téli nyugalomban lévő fának nagyon magas a fagytűrő képessége, ellenáll a -31°C vagy annál hidegebbnek is (hardy to USDA Climate Zone 5). A pawpaw edényes növényként is termeszthető, bár ez nem jellemző. Gyökérrendszere miatt mély edényt kell alkalmazni.

LEÍRÁS:

Növekedés: A pawpaw lombhullató, általában keskeny, kúp alakú koronát nevelő 3,5-6 m magasra növő fa. Gyökérsarjakat fejleszt kb. 30 cm-re a törzstől. Ha megengedjük, hogy ezek felnőjenek, akkor 1 klónból álló pawpaw csoport (telep) jön létre. Tapasztalatok szerint lassú növekedésű, különösen fiatal korában. Optimális üvegházi körülmények között - beleértve a kb. 16 órányira meghosszabbított megvilágítást - a legnagyobb növekedés akár 1,5 m is lehet 3 hónap alatt.

Lombozat: A sötétzöld, ovális-hosszúkás lehajló levelek 30 cm hosszúra is megnőnek, ez ad a pawpawnak érdekes trópusias külsőt. Ősz közepén a levelek sárgára színeződnek és megkezdődik a lombhullás, késő tavasszal a levelek ismét kihajtanak, és ezt követően elkezd virágozni a fa.

Virágzat: Az áttelelő, bársonyos, sötétbarna virágrügy az előző évi levelek hónaljában fejlődik ki. Ezekből képződik a gesztenyebarna, fejjel lefelé álló virágzat, mely 5 cm-es. A szokásos virágzási periódus kb. 6 hét, március és május között, mely függ a földrajzi szélességtől és az éghajlati viszonyoktól. A virág 2 örvben elhelyezkedő 3-3 sziromlevélből és 3 csészelevélből áll. Mindegyik virág több magházat tartalmaz, mely megmagyarázza, miért fejlődhet egy virágból több összenőtt gyümölcs.

Gyümölcs: A pawpaw a legnagyobb ehető gyümölcs mely őshonos Amerikában. A gyümölcs súlya 140-450 gramm, hossza 7,5-15 cm. A nagyobb méretűek olyanok, mint egy szilva, hasonlítanak a mangóra is (sőt az ízük is a mangóra emlékeztet). A gyümölcsben általában 10-14 mag van 2 sorban elhelyezkedve. A barnás feketés magok lima bab alakúak és 13-38 mm hosszúak. Gyakran előfordul, hogy a gyümölcsök fürtben (egy csomóban) vannak, mely akár 9 db-ból is állhat. Az érett gyümölcs puha és vékony héjú.

A PAWPAW TERMESZTÉSE

Telepítés, elhelyezés: A fiatal növény nagyon érzékeny a teljes napfényre. Az első 2 évben szűrt napfényt igényel. Mindenképpen alkalmazzunk védelmet a fának. A már jól begyökeresedett növény jobban szereti a teljes napfényt. A nagy lógó levelek érzékenyek az erős szélre. Elmondhatjuk, hogy a hazai tájba kitűnően beleilleszthető gyümölcstermő növényről van szó.

Talaj: A pawpawnak a legjobb a mély, termékeny, nyirkos, de jó vízelvezetésű talaj, mely kissé savas (pH 5-7). Kerülni kell a nehéz, vizes, szikes-lúgos talajokat.

Öntözés: A növekedési időszakban rendszeres öntözésre van szüksége. A talajt nedvesen kell tartani, de kerüljük a pangó vizet.

Trágyázás: A pawpaw igényli az évente kétszer alkalmazott magas káliumtartalmú szerves- vagy műtrágyát. Konténeres nevelés esetén adjunk 250-500 ppm oldható NPK műtrágyát 20-20-20 arányban, és ezen felül oldható nyomelemeket a növekedési időszakban.

Metszés: Rendszeres metszést igényel, mindenképpen el kell távolítani az elhalt, sérült, vagy rossz irányba növő ágakat. A periodikus metszés új növekedésre serkenti az idősebb fákat, ettől az új növekedéstől várhatjuk a gyümölcsöt a következő szezonban.

Szaporítás: A nyugalomban lévő magoknak 90-120 napos hidegkezelésre van szükségük. A magokat rétegezve helyezzük egy nyirkos sphagnum moha tőzeggel töltött nylon zacskóba, és tegyük hűtőszekrénybe (0-5 °C). Tél végén ültessük a magokat rétegezve a szabadba, a megfelelően előkészített talajba.
A magok csírázása "hypogeal" - a csíranövény sziklevél nélkül bújik elő. Ideális üvegházi körülmények között a csírázás időtartama várhatóan 7 hét. Szabadföldi ültetéskor a csíranövény július-augusztusban hajt ki. Mielőtt a csíranövény kibújna a földből, a mag kb. 25 cm hosszú karógyökeret növeszt. Fásdugványokat lehetetlen meggyökereztetni, a gyökérdugvány váltakozó sikerű. Zölddugványozással több siker érhető el rendszeres párásítás, talpmeleg (26 °C), és 14 óra megvilágítás biztosítása mellett. Minden oltási és szemzési technika alkalmazható, kivéve a T szemzés.

A chip-szemzés alkalmazható a legeredményesebben. A nemes (oltó) vesszőket a nyugalomban lévő fáról kell megszedni és hűtőszekrényben tárolni. Az oltást tavasszal végezzük, miután a vegetáció megindult.
A fiatal pawpaw növénynek húsos, törékeny gyökere van, néhány szál hajszálgyökérrel, ezért az átültetés bonyolult. Célszerű követni az alábbi szabályokat:

Használjunk magoncot, ne gyökérsarjat.
Ügyeljünk, hogy a földlabda (és a gyökérzet) ép maradjon. A konténeres példány a legjobb.
Az átültetést tavasszal, rügyezés után végezzük.
Az átültetett növényt tartsuk nedvesen az első évben, de kerüljük a pangó vizet

Kártevők és betegségek: A pawpawnak viszonylag kevés a kártevője és a kórokozója. Ellenálló a gyűrűs tölcsérgombával (Armillaria-Oak Root Fungus) szembeni. Számos gerinces, úgy, mint a róka, oposszum, mókus, mosómedve fogyasztja a gyümölcsét. A fecskefarkú lepke (Zebra Swallowtail) lárvája táplálkozik a fiatal pawpaw lombozatával, de soha nem nagy számban. Az USA nyugati partján a csiga, a meztelen csiga és a fülbemászó okozhat gondot.

Beporzás : A szegényes beporzás csapás a természetben, de a probléma jól kezelhető kiskertben. A pawpaw virága hímnős, de nem önbeporzó. A virág hímelőző (protogynaus), az érett, kifejlett bibe nem túl hosszú ideig fogékony, amikor a hím pollenek hullanak. Ráadásul a pawpaw-nak szüksége van a keresztbeporzásra, egy másik, nem rokon pawpaw fától. A beporzás feladata a nem túl nagy érdeklődést mutató légy és bogárfajokra van bízva. A legjobb megoldás a házi kertész számára a kézi beporzás, használjunk kicsi, puha ecsetet a virágpor bibére juttatásához. A pollent éretten kell összegyűjteni, amikor a portok barnás színű, laza, omlós, porlós. A pollen szemcséknek bézs színben láthatóaknak kell lenniük az ecset szőrén. A bibe akkor befogadó képes, mikor a vége zöld, fényes, és ragadós és a portok szilárd (tömör) és zöldes világos sárga színű.

Termés: A gyümölcs 4 hét alatt érik be, augusztus közepétől októberig szedhető. Éretten puha, könnyen szedhető és jellegzetes, finom illata van. Az érett gyümölcs kívülről világoszöld, gyakran fejlődnek rajta feketés foltok, de ezek nem befolyásolják az ízét és a fogyaszthatóságát. A sárga gyümölcshús olyan, mint a tejsodó és nagyon tápláló. Összességében a legfinomabb gyümölcs, trópusi ízzel, nem hasonlítható egyetlen mérsékeltövi gyümölcshöz sem. Jelenleg az elsődleges felhasználás a friss fogyasztás. Az érett gyümölcs nagyon romlandó, szobahőmérsékleten csak 2-3 napig, de hűtőben akár 3 hétig is eltartható.

Kereskedelmi lehetőség: Bár a pawpaw gyümölcs még mindig nem található kereskedelmi forgalomba, a folyamat jó úton halad. A pawpaw szintén megtalálható számos tengerentúli országban és néhány ezek közül tevékenyen foglalkozik a kutatással. A pawpaw levél- és ágkivonatának tartalma ígéretes, rákellenes és rovarölő tulajdonságú.

Növényválaszték: A postán rendelt növények lehetnek oltványok vagy magoncok. A legtöbb kapható magonc vegyes magokból származik, ez okozhat nemkívánatos gyümölcsöt. Előnyösebb ismert oltott fajtát vagy megrendelt oltványt alkalmazni. A konténeres növény sokat ígérő, túléli az átültetést. Amikor a megrendelt növényt elhelyezzük, sokat segíthet az alábbi táblázat.

PAWPAW FAJTÁK:

A legjobb gyümölcsű fajták (amelyek kaphatóak):

Davis - Kis gyümölcs. Sárga hús, zöld héj. Magok nagyok. Íz jó.
Mary Foos Johnson - olyan, mint a Sunflower
Mitchell - Gyümölcs közepes. Húsa aranyszínű, kissé sárgás héj. Íze kitűnő.
Overleese - Nagy gyümölcs. Kevesebb, de nagy magok. Sárga hús. Íze kitűnő.
Prolific - Nagy gyümölcs. Sárga hús. Íze kitűnő.
Sunflower - Gyümölcse közepesen nagy. Húsa aranyszínű, sárgás héj. Kevés mag. Íze jó. Öntermékeny.
Sweet Alice - Gyümölcse közepesen nagy. bőtermő. Húsa sárga. Íze jó.
Taylor - Gyümölcse kicsi. Sárga hús, zöld héj. Íze enyhe, kitűnő.
Taytoo - Gyümölcse közepes. Húsa sárga, héja világos zöld. Íze kitűnő. Bőtermő.
Wells - Gyümölcse egészen nagy. Húsa narancssárga, héja zöld. Íze fenséges.

Százados Béla Attila