Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Szagosmüge
Asperula odorata, Galium odoratum


(más néven: erdőmester, májusfű, csillagos májusfű, erdődísz)

Előfordulása: árnyas erdők, bükkösök illatos, örvös levelű növénye.

Leírása
Évelő növény. Laza, humuszgazdag talajú, árnyas erdőkben nagy állományokban termő évelő, illatos növény. Hajtásai kb. 20 cm hosszúak, felállóak, rendszerint kopaszak, zöldek és négyszögletes keresztmetszetűek. Levelei 6-9-esével örvökben állnak. Az egy örvben található levelek egyforma méretűek, tojásdad lándzsás formájúak, kopaszok, szélük kissé érdes. Az alsó örvökben kisebb méretűek a levelek, mint a középső és felső részen. A virágok a szár csúcsán, laza, bogernyőben állnak. A virágok kicsinyek, pártájuk fehér színű. A virágocskák tölcséresek, közepükig négyhasábosak. Május második felében nyílnak. A termés felülete hosszú, horgas csúcsú, serteszőrös.

Gyógyhatása és élelmezési felhasználása
A drog (Asperulae herba) kumarint, keserűanyagot, cseranyagot és baktériumölő anyagokat tartalmaz. Teáját vese-, máj- és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják. Felhasználásra a növény föld feletti részét kell virágzáskor - de nem a teljes kivirulás állapotában - gyűjteni. Kb. 5 kg friss anyagból lesz 1 kg szárítmány.

Dohány illatosításra is használják.

A növény - többek között - kumarint tartalmaz, amelyet az élelmiszeripar is felhasznál: a kereskedelmi forgalomban kapható zöld színű Erdőmester (Waldmeister) likőr a szagosmügéből készül, de találkozhattunk már erdőmester fagylattal is.

Erdőmester bólé
A bólékészítés előtt egy-két nappal egy csokor szagosmügét gyűjtünk. Azért nem célszerű friss növényt használni, mert illatanyaga nem oldódik ki olyan erősen. A megfonnyasztott csokrot két üvegnyi könnyű fehér borba áztatjuk legalább egy napon keresztül. A borba egy citromot is belekarikázunk, és ízléstől függően kevesebb vagy több cukorral édesítjük a keveréket. Tálalás előtt a szagosmüge-csokrot kiemeljük a bóléból és jól behűtjük.

 

II.
Erdőmester

Asperula odorata [Galium odoratum]

(szagos müge, erdei mesterfű, érdeske, májusfű)

Gyertyán és bükkelegyes erdőkben gyakori, áprilistól júniusig gyűjthető.
Levelének kámforszerű kumarin anyagától van jellemző illata. A kumarint cukrászatban és fűszeres pálinkák készítésénél használják. Erős illata miatt csak keveset használnak belőle. A virágzáskor gyűjtött növény bólék sajátos fűszerezésére szolgál, ezen kívül növényi ételek és üdítő teák alapanyaga. Elzászban italt (Maitrink) készítenek belőle, valamint dohány illatosítására is használják.
Gyógynövényként az egész növényt hasznosítják. Teáját vese-, máj-, és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként használják.