Terebess:
vadon termő zöldség-gyümölcs
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Szagosmüge
Asperula
odorata, Galium odoratum
(más néven: erdőmester, májusfű, csillagos májusfű, erdődísz)
Előfordulása: árnyas erdők, bükkösök illatos, örvös levelű növénye.
Leírása
Évelő növény. Laza, humuszgazdag talajú, árnyas erdőkben nagy állományokban
termő évelő, illatos növény. Hajtásai kb. 20 cm hosszúak, felállóak, rendszerint
kopaszak, zöldek és négyszögletes keresztmetszetűek. Levelei 6-9-esével örvökben
állnak. Az egy örvben található levelek egyforma méretűek, tojásdad lándzsás formájúak,
kopaszok, szélük kissé érdes. Az alsó örvökben kisebb méretűek a levelek, mint
a középső és felső részen. A virágok a szár csúcsán, laza, bogernyőben állnak.
A virágok kicsinyek, pártájuk fehér színű. A virágocskák tölcséresek, közepükig
négyhasábosak. Május második felében nyílnak. A termés felülete hosszú, horgas
csúcsú, serteszőrös.
Gyógyhatása
és élelmezési felhasználása
A drog (Asperulae herba) kumarint, keserűanyagot,
cseranyagot és baktériumölő anyagokat tartalmaz. Teáját vese-, máj- és epebántalmak
ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják. Felhasználásra
a növény föld feletti részét kell virágzáskor - de nem a teljes kivirulás állapotában
- gyűjteni. Kb. 5 kg friss anyagból lesz 1 kg szárítmány.
Dohány illatosításra is használják.
A növény - többek között - kumarint tartalmaz, amelyet az élelmiszeripar is felhasznál: a kereskedelmi forgalomban kapható zöld színű Erdőmester (Waldmeister) likőr a szagosmügéből készül, de találkozhattunk már erdőmester fagylattal is.
Erdőmester bólé
A bólékészítés előtt egy-két nappal egy csokor szagosmügét gyűjtünk. Azért nem célszerű friss növényt használni, mert illatanyaga nem oldódik ki olyan erősen. A megfonnyasztott csokrot két üvegnyi könnyű fehér borba áztatjuk legalább egy napon keresztül. A borba egy citromot is belekarikázunk, és ízléstől függően kevesebb vagy több cukorral édesítjük a keveréket. Tálalás előtt a szagosmüge-csokrot kiemeljük a bóléból és jól behűtjük.
II.
Erdőmester
Asperula
odorata [Galium odoratum]
(szagos müge, erdei mesterfű, érdeske, májusfű)
Gyertyán
és bükkelegyes erdőkben gyakori, áprilistól júniusig gyűjthető.
Levelének
kámforszerű kumarin anyagától van jellemző illata. A kumarint cukrászatban és
fűszeres pálinkák készítésénél használják. Erős illata miatt csak keveset használnak
belőle. A virágzáskor gyűjtött növény bólék sajátos fűszerezésére szolgál, ezen
kívül növényi ételek és üdítő teák alapanyaga. Elzászban italt (Maitrink) készítenek
belőle, valamint dohány illatosítására is használják.
Gyógynövényként az egész
növényt hasznosítják. Teáját vese-, máj-, és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként
használják.