Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Kerti ebszőlő
Solanum melanocerasum

latin: Solanum melanocerasum, de Solanum intrusum, Solanum scabrum és Solanum nigrum guineense néven is jegyzik
magyar: "áfonya"
angol: garden huckleberry, wonderberry, sunberry, black nightshade, poisonberry
német: Kulturnachtschatten
francia: morelle ogomo

Egyre több helyen termesztenek Magyarországon áfonya néven egy Amerikából származó, hazánkban eddig ismeretlen egynyári növényt. Esetlegesen mérgező termése már a piacokon is megjelent... Ennek a zöldségnövénynek semmiféle kapcsolata nincs az áfonyához. Az "áfonya" nevet feltehetőleg a valódi áfonyához hasonlító termése alapján nyerte.

Magról szaporítják, palántái a paradicsom vagy paprika növényekhez hasonló igényűek: általában 6-8 hét alatt fejlődnek ki. Kiültetésük a májusi fagyokat követően május második felétől javasolt. Talajra nem igényes, de a tápanyagot meghálálja. A kifejlődő, megerősödő növények lombja 60-80 cm magas, virágzása június végétől indul meg, és őszig folyamatosan tart. Apró virágai csokorban képződnek, fehér szirmúak, porzói nem sárgák, hanem barnás színűek. Bőven terem, nyilván e tulajdonsága miatt vált közkedvelté. A bokrokon virágok és csokrosan képződő bogyótermések együtt láthatók. Az éretlen termések zöldek, héjuk az érés kezdetén ragyogó fekete színre változnak. A még éretlen bogyók húsa ekkor még zöld.

Az érés jelei: a gyümölcs húsa bordó színűvé válik, a fekete héj elveszti fénylő árnyalatát, a gyümölcs húsa megpuhul, és kellemes ízűvé válik. A beérett, fekete terméshéj rendkívül gazdag színanyagban.

A növény alakja és lombozatának jellege erősen hasonlít a paprikához. Igényei, nevelése a szabadföldi paprikáéval egyező. A paprikát is károsító lombrágó hernyók, meztelen csigák, levéltetvek és vírusok kártételére, fertőzésére termesztése során számíthatunk.

Mérgező-e a kerti ebszőlő?
A Solanum fajok között számos ismert, melynek valamelyik része kifejezetten mérgező. Például a burgonya lombján fejlődő termések, a fekete ebszőlő bogyói stb. A kerti ebszőlő mérgező tulajdonságára vonatkozó irodalmi adatok ellentmondásosak. Az éretlen, belül még zöld húsú bogyók solanin nevű toxint tartalmaznak, ezért mérgezőek. Ilyen állapotban fogyasztani tilos. A termés csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható: általában nem nyersen, hanem főzött állapotban - dzsemnek, lekvárnak feldolgozva - javasolják fogyasztását. Mélyhűtött tárolás után is hasonló módon indokolt feldolgozása. Legjobb ízű, ha már megcsípte a fagy. Ha előbb szüreteljük, tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbónát, hogy az esetleges kesernyés ízét elvegye. Főzzük puhára, mielőtt cukrot adnánk hozzá, mert cukorral főzve megkeményedik.

A hazai fekete ebszőlő (Solanum nigrum) gyomnövény e faj közeli rokona, melynek termése hasonló alakú, fürtben képződik, a bogyók héja fekete, a bogyók husa mindig zöld színű, kifejezetten mérgező!

http://www.edenkert.hu/print.php?idx=1429

 

MORELLE de BALBIS
(solanum sisymbrifolium)
grappe de fruits rouge vif de la taille d'une petite cerise, sucrés, acidulés, d'un gout particulier mais agréable, se consomment crus ou cuits en confitures. Plante particuliere qui a le défaut d'etre fortement épineuse, meme culture que les tomates.

MORELLE SUNBERRY
(solanum burbankii)
variété historique sélectionnée vers 1900 par le californien Luther Burbank, petits fruits bleu, tres doux et sucrés, de la taille d’un pois, surpassent les myrtilles par leur saveur.