Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Szamóca, földieper
Fragaria x ananassa

Az erdei szamóca a rózsafélék családjába tartozó, alacsony növésű bokornövény. A vadon termő alanyokat a 17. században Franciaországban nemesítették először, de ezek a fajták a későbbiek folyamán nyomtalanul eltűntek. Az 1712-es évben Chiléből került Franciaországba és Angliába, ahol mint kertinövénnyel kezdtek foglalkozni. Innen került Hollandiába, és a holland kertészek nemesítették ki a nálunk is közismert leggyakoribb fajtát: az ananászepret. Az eper friss gyümölcse vitamindús, kellemes ízű, üdítő hatású. A frissen történő felhasználásán kívül a tartósítása is könnyűszerrel megoldható. A belőle készített szörpök, dzsemek, lekvárok és egyéb készítmények a téli időszak kedvenc vitamindús csemegéi közé tartoznak.

 

Epersaláta

Anyagszükséglet: 1 kg eper, 40 dkg cukor, 3 dl vörös bor, 1 citrom.

Nem túl érett, válogatott szép szemű epret salátástálba teszünk. Cukorral, vörös borral és egy fél karikára vágott citrommal szirupot főzünk, és melegen rászűrjük az eperre. Ha kihűlt, jégszekrénybe tesszük, és lehűtve, citromkarikával díszítve tálaljuk.

Eperleves

Anyagszükséglet: 50 dkg eper, 3 dl vörös bor, 1 liter tejes víz, 3 dl tejföl, 5 dkg liszt, 3 db tojássárgája, 5 dkg vaj, cukor, só.

A megtisztított, megmosott epret péppé főzzük, majd hozzáadjuk a vörösbort. Átpasszírozzuk, és felhígítjuk tejjel. Késhegynyi sót és kevés cukrot adunk hozzá - tejföllel, liszttel, a 3 tojássárgájával és vajjal habarékot készítünk -, és a tejes gyümölcsöt behabarjuk. Melegen vagy hidegen egyaránt ízletes.

Eperfelfújt

Anyagszükséglet: 1 kg eper, 30 dkg cukor, 2 db citrom leve, 1 db citrom reszelt héja, 10 tojásfehérje habnak felverve, 3 dkg vaj, vaníliás cukor.

Az epret sűrű lyukú szitán nyersen átpasszírozzuk, elkeverjük a porcukorral és a lassú tűzön addig főzzük, míg kocsonyaszerűvé válik, ekkor leemeljük a tűzről, s lehűtjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, 1 citrom levével ízesítve hozzávegyítjük a kihűlt eperhez, és kb. 35-40 percig keverjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, vajjal kikent tűzálló edénybe öntjük, lassú tűzön megsütjük, és vaníliás porcukorral meghintve, eperszemekkel díszítve tálaljuk.

Eperszörp I.

Anyagszükséglet: 4 kg eper, 4 kg cukor.

4 kg jó érett erdei epret hideg vízben gyorsan megmosunk, szárát leszedjük. Üveg- vagy hibátlan zománcos edénybe tesszük, szétzúzzuk és néhány napig állni hagyjuk. Amikor az erjedés befejeződött, sűrű szitán leszűrjük, illetve lassan lecsepegtetjük. A levet összekeverjük 4 kg cukorral, és felfőzzük. Főzés közben lehabozzuk, a szörpöt üvegekbe öntjük, jól lezárjuk, és hideg helyen tároljuk. Tartósítóanyag a tároláshoz nem szükséges. Ízét megőrzi, zamata változatlan marad.

Eperszörp II.

Anyagszükséglet: 4 kg eper, 4 kg cukor, 10 dkg citromsav, 2 liter víz.

4 kg több vízben megmosott és szárától megtisztított epret zománcozott, üveg- vagy porcelán edénybe tesszük, ráöntünk 2 liter vizet, hozzáadunk 10 dkg citromsavat, megkeverjük, és 2 napon át hideg helyre tesszük, majd sűrű lyukú szitára öntve, lassan átcsepegtetjük. Az így nyert lébe beleteszünk 4 kg cukrot, és időnként megkeverjük. Amikor a cukor már elolvadt, közepes tűzön felforraljuk, és forrón az előmelegített üvegekbe helyezzük, légmentesen lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.

Eperszörp III.

Anyagszükséglet: 4 kg eper, 6 db citrom leve, 2 kg cukor, 1 liter víz.

4 kg érett erdei epret hideg folyó vízben kétszer-háromszor megmosunk, majd megtisztítjuk és zománcozott edénybe tesszük. 2 kg cukrot 1 liter vízzel felfőzünk, kihűtjük, és az így nyert levet az eperre öntjük. Erős tűzön 3-4 percig főzzük, lefedjük, és egy napig hűvös helyen tároljuk. Másnap sűrű lyukú szitára öntjük, és levét lecsepegtetjük. Az így nyert levet újra felfőzzük, hozzáadjuk 6 db citrom kinyomott levét, lehabozzuk, és előmelegített üvegekbe forrón beleöntjük. A megtöltött üvegeket gondosan lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Eperhűsítő

Anyagszükséglet: 1 kg eper, 0,5 dl maraschino likőr, 30 dkg cukor, 3 dl tejszín habnak felverve, 1 db citrom leve, 2 dl muskotályos fehér bor.

Az eper felét hat pohárba elosztjuk, cukorral meghintjük és állni hagyjuk. A másik felét szitán áttörjük, ízlés szerint cukrozzuk, kevés likőrrel, citromlével és fehér borral fűszerezzük, és ráöntjük a pohárba helyezett lecukrozott eperre. Föléje helyezzük, és magasra felpúpozzuk a cukrozott kemény tejszínhabot, melynek a tetejébe díszül 1-1 nagyobb szem epret helyezünk. Jégszekrénybe tesszük, és hidegen tálaljuk.

Eperbefőtt I.

Anyagszükséglet: 4 kg szép erdei eper, 1 kg cukor, 1/2 liter víz.

Az egészséges nagy szemű 4 kg epret hideg vízben hirtelen megmossuk, és a megtisztított szemeket tálba rakjuk. A 1/2 liter vizet 1 kg cukorral felfőzzük. Az epret az előkészített üvegbe rakjuk, és a kihűlt cukorszörppel felöntjük az üvegeket. Tartósítóanyagot adva hozzá, lezárjuk, és fazékban 80°C-on 20 percig gőzöljük. A kihűlt üvegeket kiszedjük, és hűvös helyen tartjuk.

Eperbefőtt II.

Ehhez az eljáráshoz csak a teljesen ép, kemény eperszemeket használjuk fel. A befőttesüvegek aljára rakjunk egy réteg cukrot, erre 1-2 sor epret, erre megint cukrot és így tovább, míg az üvegek megtelnek. Legfelül cukor legyen. Ne nyomkodjuk az epret az üvegekben, csak gyengén rázogassuk az üveget töltés közben. A felső cukorréteg tetejére tartósítószert tegyünk. Lezárjuk az üvegeket, és 80°C-on 20 percig gőzöljük, majd hűvös helyen tároljuk.

Eperdzsem

Anyagszükséglet: 2 kg erdei eper és 1 kg cukor.

Az egészséges, érett epret többször váltott hideg vízben megmossuk, megtisztítjuk, kétharmadát lábasba tesszük, és saját levében sűrűre főzzük. Majd hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a többi epret, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A kész, félig kihűlt dzsemet üvegekbe öntjük, tetejére tartósítószert helyezünk, teljes kihűlés után az üveget légmentesen zárjuk. Hűvös helyen tároljuk.

Eper cukorban

Anyagszükséglet: 1 kg eperre számítva 80 dkg cukor, tartósitószer.

A nagy szemű, nem túl érett epret megtisztítjuk. A cukorból kevés víz hozzáadásával szirupot főzünk. Mikor forr, beletesszük az epret, és 5-6 percig főzzük, majd lyukas kanállal kiszedjük az epret a szirupból, és tálba tesszük. A szirupot újra felforraljuk, közepes tűzön hagyjuk egészen besűrűsödni, és miután langyosra hűlt, ráöntjük a gyümölcsre. Tartósítószert adva a tetejére lekötjük az üvegeket és kigőzöljük, majd hideg helyen tároljuk.

Eperíz

Anyagszükséglet: 4 kg eper, 2 kg cukor.

4 kg érett, szép epret többször váltott vízben gyorsan megmosunk, megtisztítunk, és áttörjük. Fazékba tesszük, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a 2 kg cukrot, és folyton keverve sűrűre főzzük. A besűrített ízt forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tartósítószert téve a tetejére, és kihűlés után légmentesen zárva hűvös helyen tároljuk.

Eper rumban

Anyagszükséglet: 1 kg eper, 1 kg cukor, 2 dl rum.

Az érett, megtisztított, egészséges epret ugyanolyan mennyiségű cukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. Felül cukor legyen. 40%-os rummal felöntjük, úgy hogy az üvegben levő anyagot ellepje. Nem kötözzük le, csak befedjük, majd néhány napra langyos helyen, esetleg tűző napon elhelyezzük. Az érlelés befejeztével lekötözzük, száraz, hűvös helyen tároljuk.

Saját levében tartósított erdei eper

Anyagszükséglet: 1 kg erdei eper, 25 dkg cukor.

A megmosott, de nem áztatott, megtisztított erdei epret üvegekbe rakjuk, és rászórjuk a cukrot, literenként 1 gramm tartósítószert adva hozzá. Az üvegeket jól lezárjuk, fazékba helyezzük, és 80°C-on 30 percig sterilizáljuk. Hűvös helyen tároljuk.

Eperbólé

Anyagszükséglet: 1 kg eper, 1 dl konyak, 1 dl likőr, 30 dkg cukor, 1/2 liter vörös bor, 1 liter muskotályos bor, 2 db narancs, 1 db citrom.

Bóléstálba nagy szemű, érett, válogatott epret teszünk, és meghintjük porcukorral. Így hagyjuk állni egy óra hoszat. 1 dl konyakot, 1 dl maraschinót vagy más finom likőrt, majd fél liter szekszárdi vagy soproni vörös bort és egy liter muskotályos bort összekeverünk, és ráöntjük az eperre, hozzáadjuk a narancs levét, 1 db kockára vágott citromot, lefedjük, és egy órára a jégszekrénybe helyezzük. Tálalás előtt egy üveg félédes pezsgőt adunk hozzá. Tálaláskor poharakba merjük, s minden pohárba teszünk gyümölcsöt is. A bólét, ízlés szerint, cukorral utólag is ízesíthetjük. Ha pedig túl édesnek találjuk, hideg, száraz fehér borral javíthatjuk az ízét.

 

 

http://gazlap.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=145&mode=flat