Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

INDIAI RECEPTEK
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Curry csirke

Hozzávalók:

- 1-1 1 kg-os csirke 8 darabra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 vékony szelet friss gyömbér
- 2 tk. aranysárgára pirított kókuszreszelék
- 1 1 tk. rizs
- 1 tk. kardamomimag
- 2 szem szegfűszeg
- 2-2 tk. őrölt kömény- és édes köménymag
- 1 tk. őrölt görög széna
- 2 1 tk. őrölt koriandermag
- 1 tk. nagyon csípős pirospaprika
- 1-2 csípős zöldpaprika apróra vágva
- 2 apróra vágott vöröshagyma
- 3 apróra vágott paradicsom
- 1 1 tk. só
- 2 tk. olaj
- 3 dl kókusztej vagy tej

Mozsárban zúzzuk porrá a fokhagymát, a kókuszreszeléket, a rizst, a kardamomimagot és a szegfűszeget.
Rakjuk tűzálló edénybe a csirkedarabokat a fenti keverékkel, az őrölt fűszerkeverékkel, a gyömbérrel, a hegyes paprikával és a paradicsommal.
Keverjük jól össze és hagyjuk 25-30 percig állni. Pirítsuk üvegesre a hagymát az olajban.
Tegyük bele a csirkét és pirítsuk 6-7 percig. Öntsük rá a tejet, lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Dhalt, currys padlizsánt, pirított rizst, salátákat és egyéb köreteket ajánlok mellé.

 

Currypor zöldséges currykhez

Hozzávalók:

- 2 1 cm hossz fahéj
- 6 ek. koriandermag
- 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék
- 1 tk. kapormag
- 10-15 szem rizs
- 1 tk.mustármag
- 2 tk. csípős paprika szárított magja
- 3 tk. köménymag

Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.

 

Dhal

Hozzávalók:

- 2 tcs. sárgaborsó
- 2 púpozott ek. olvasztott vaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 1 l forró víz
- 1 szál korianderlevél vagy petrezselyem

A sárgaborsót minőségétől függően áztassuk 1-3 órát.
Szűrőben csurgassuk le.
Vastag falú fazékban pirítsuk üvegesre a hagymalét a vajban. Adjuk hozzá a borsót, a vizet és a korianderlevelet.
Lassú tűzön, lefedve főzzük puhára. Sűrű szitán törjük át.
Sót nem kell beletenni.
Erősen fűszerezett, currys ételek mellé adjuk.

 

Fokhagymás hal

Hozzávalók:

- 6 vastag szelet tisztított hal
- só
- 1 dl mustárolaj vagy egyéb növényi olaj - 1 csipet sáfrány
- 2 dl borecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tcs. apróra vágott vöröshagyma
- 2 csípős zöldpaprika karkára vágva
- 1 dl meleg víz

Sózzuk meg a halat.
Keverjük el a hagymaféléket a keverőben és öntsük teflontepsibe.
Adjuk hozzá az olajat és a halszeleteket. Lassú tűzön pirítsuk 8 percig.
Ezután adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat. Fedjük le az edényt és pároljuk puhára a halszeleteket.

 

Fűszeres sárga rizs

Hozzávalók:

- 2 tcs. 4 hónapnál öregebb rizs
- 1 ek. olvasztott vaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 mk. reszelt gyömbér
- 1 tk. porrá zúzott kurkuma
- 1 tk. őrölt köménymag
- 1 késhegynyi törött bors
- 4 tcs. forró víz
- 2 ek. olvasztott vaj
- só

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, áztassuk 30 percig.
Hideg vízzel öblítsük le. Szűrőben csurgassuk le. Közben vastag zománcozott edényben pirítsuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát az egy evőkanál vajban.
Rakjuk hozzá a fűszereket és a rizst. Addig pirítsuk, amíg minden szem külön nem áll.
Öntsük rá a vizet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Ne keverjük meg!
Ha kész, akkor kétágú villával keverjük bele az olvasztott vajat. Langyos sütőben szárítsuk 10-15 percig.

 

Halsaláta

Hozzávalók:

- 1 kg tisztított hal vékony szeletekre vágva
- mustár- vagy salátaolaj a sütéshez
- 2 ek. porrá zúzott mustármag
- 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 kicsi darab reszelt gyömbér
- 3 dl borecet
- 1 1 tk. só
- 25 dkg apróra vágott vöröshagyma
- 10 dkg zöld és piros csípős paprika
- 1 ek. olaj
- 1-2 currylevél
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk. csípős pirospaprika
- 1 tk. cukor

Forró mustárolajban süssük addig a halszeleteket, amíg ki nem száradnak. Ezután tegyük félre, keverjük össze a mustámagot, a fokhagymát és a gyömbért 3-4 evőkanál ecettel. Rakjuk tűzálló edénybe a megmaradt ecetet a sóval, vöröshagymával és hegyes paprikával. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 10 percig. Forrósítsuk meg az 1 evőkanál olajat, tegyük bele az őrölt fűszereket, állandóan kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Ezután rakjuk hozzá az ecettel elkevert fűszereket is. Pirítsuk még 1 percig.
Keverjük össze az ecetes hagymával és a szárazra sütött hallal. Tegyük üvegbe. Fedjük le. Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható. Hidegen fogyasztjuk.

 

Indiai kókusztej

Hozzávalók:

- 1 dkg kókuszreszelék
- 5 1 dl forrásban lévő víz
- 1 batisztzacskó

Tegyük a kókuszreszeléket tűzálló edénybe.
Öntsük rá a forrásban lévő vizet.
Öt perc múlva fedjük le a edényt, és hagyjuk állni 20 órát.
Ezután rakjuk a batisztzacskóba és jól nyomkodjuk ki belőle a kókusztejet.

 

Indiai vegyes saláta

Hozzávalók:

- 1 kg nagy darabokra vágott paradicsom
- 2 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva
- 2 hámozott banán hosszában négyfelé, nagy szeletekre vágva
- 1 ek. apróra vágott friss gyömbér
- 1 citrom leve
- 3 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj
- 1 tk. só
- 1 csipet mentalevél

Hűtsük le a paradicsomot.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.
Rakjuk hűtött üvegtálra.
Currys ételek mellé adjuk.

 

Jégbe hűtött almaleves

Hozzávalók:

- 1 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj
- 1 ek. currypor
- 1 1 l zsírtalan csirkehúsleves
- 3 hámozott, kimagozott reszelt alma
- 1 ek. citromlé
- 1 csipet porcukor
- 1 késhegynyi cayenne-bors
- 2 dl jól lehűtött tejszín
- korianderlevél vagy petrezselyem

Tegyük az olajat tűzálló edénybe. Melegítsük meg.
Tegyük bele a curryport. Pirítsuk 2-3 percig. Öntsük hozzá a meleg levesből egy pohárnyit. Főzzük 10 percig. Ezután rakjuk hozzá az almát és a megmaradt levest.
Pároljuk puhára az almát. Vegyük le a tűzről, jól hűtsük le. Tálalás előtt keverjük simára a keverőgépben a citromlével, a sóval, a cukorral és a caxenne-i borssal. Fakanállal keverjük bele a tejszínt, ízlés szerint még fűszerezzük.
Öntsük hűtött levescsészékbe és díszítsük a korianderlevéllel.

 

Kasmíri desszert

Hozzávalók:

- 1 tcs. rizs
- 1 1 l tej
- 7 ek. cukor
- 1 csipet só
- 2 mk. őrölt kardamomimag
- 1 szem szegfűszeg
- 2 ek. mazsola
- 5-5 dkg apróra vágott földimogyoró és forrázott mandula
- 2 dkg apróra vágott dió

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst. Áztassuk egy órát.
Öblítsük le, szűrőben csurgassuk le. Forraljuk fel a tejet a cukorral, a sóval és a kardamomimaggal.
Tegyük bele a rizst, lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg elforr a tej és a rizs szétfő. Időnként keverjük meg.
Sűrű szitán öntjük át, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat.
Jól lehűtve, kis kompótos tálakban tálaljuk.

 

Rizsfánk

Hozzávalók:

- 1 kg 24 órát áztatott rizs
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj
- 2 ek. érett banán
- növényi olaj a sütéshez
- narancsdzsem

Fogyasztás előtt 1 órával öntsük le a vizet a rizsről. Szűrőben csurgassuk le. Kis adagokban rakjuk mozsárba, zúzzuk péppé.
A sütéshez való olaj, az egészben maradt szegfűszeg és a narancsdzsem kivételével keverjük jól össze a hozzávalókat, majd öntsük vászon nyomózacskóba.
Dobjunk a forró olajba az 5-6 szem szegfűszeget és nyomjuk ki a zacskóból egy-egy fánk nagyságú tésztát a forró olajba. Süssük aranybarnára.
Szedjük itatósra. Narancsdzsemmel tálaljuk.

----------------------------------------------

INDIAI TELJES VACSORA MENÜ
Forrás: http://www.nexus.hu/distvan/rec-ind.htm


FŐTT ZÖLDSÉGEK:

Burgonya curry

25 dkg kis kerek burgonya
3-4 hegyes erős paprika
2 evőkanál kókuszreszelék
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustármag
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj

Főzzük meg hajában a burgonyát
Zúzzuk, vagy daráljuk össze a zöldpaprikát, a fokhagymát és a kókuszt
Keverjük bele a sót
Egy edényben forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk meg rajta a mustármagot
Hámozzuk meg a megfőtt burgonyát és keverjük bele az olajas-mustármagos edénybe és süssük meg óvatosan megforgatva
Kb. 2 perc múlva keverjük bele a pépet és 1 perces sütés után begyük le a tűzről

 

Gomba és borsó Bhaji

25 dkg gomba
25 dkg fejtett zöldborsó
2 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
3 kicsi hegyes erős paprika
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál Garam Masala

1 evőkanál olvasztott vaj

A gombát tisztítsuk meg, alaposan mossuk meg, utána tiszta konyharuhával szárogassuk le, majd vágjuk kockára
Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a (meghámozott) paradicsomot - de ne keverjük őket össze!
Forró vajban pirítsuk meg a hagymákat - majd tegyük bele a paradicsomot és alaposan keverjük össze az edény tartalmát
Tegyük hozzá a kurkumát, a Garam Masalát, a zöldborsót és a gombát, majd az apróra vágott zöldpaprikát
Állandóan keverve süssük az egészet 5 percig
Öntsünk hozzá 1 dl vizet, sózzuk meg és nagyon alacsony hőn főzzük a zöldségeket puhára fedő alatt, amíg a leve teljesen el nem párolog

 

Dum karfiol masala

1 középnagy karfiol
2 hagyma
2 db 2 cm-es gyömbér
4 db szárított erős pirospaprika
2 szem szegfűszeg
2 kardomommag
1 db 2 cm-es fahéj
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál cukor
2 dl joghurt
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld vagy koriander
2 evőkanál olvasztott vaj

Az egész karfiolt főzzük 5 percig gőzben
Daráljuk le együtt a gyömbért, a pirospaprikát, a fahéjat, a szegfűszeget, a kardomommagot, a hagymát és a kurkumát
Egy nagyobb edényben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a ledarált keveréket, a joghurtot, a sót és a cukrot és kevergetve főzzük 5 percig - majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni
A kihűlt pépet kenjük a karfiolra, amit az edénybe tettünk, majd lefedve, saját gőzében 30 percig alacsony hőfokon sütőbe tesszük
Mikor kész, megszórjuk a petrezselyem/korianderrel

 

CSIRKE:

Tandoori csirke

2 aprólék nélküli csirke
5 hagyma
10-12 cikkely zúzott fokhagyma
2 dkg gyömbér
2 kávéskanál őrölt erős pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma
2 evőkanál ecet
1 kávéskanál Garam Masala
1 dl joghurt
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál paradicsomszósz

2 evőkanál olaj
dísz: 1 citrom, 2 paradicsom

Előző esti előkészítés

Daraboljuk fel a csirkét
Vágjunk fel 4 hagymát vékony karikákra
Reszeljük le a gyömbért
Abban az edényben, amiben a csirkét főzni fogjuk keverjük össze a joghurtot, a tejszínt, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért
Szórjuk meg sóval, paprikával, kurkumával, Garam Masalával és az ecettel
A csirkedarabokat sűrűn szurkáljuk meg villával és vagdossuk be a felületüket 1 cm mélyen éles késsel
Forgassuk meg a csirkedarabokat a keverékben és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára benne állni a keverékben

Másnapi főzés

Lefedve, magas hőfokon 20 percig időnként megkeverve főzzük meg a csirkét, az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt
A húsdarabokat szedjük ki egy tányérra úgy, hogy a lecsurgó lét még föl lehessen használni
A csirkedarabokat süssük bő, forró olajban pirosra
A lecsöpögött főzőlevet keverjük el 2 kanál olajjal és 2 kanál paradicsomszósszal és forraljuk fel
A díszítésre szánt citromot és paradicsomot, valamint a megmaradt hagymát vágjuk fel karikákra
Tegyük a húsdarabokat egy tűzálló tálba, öntsük rá a szószt, tegyük rá a díszeket és előmelegített középmeleg sütőben 15 percig sütjük.

 

RIZS:

Zöldpaprikás pulao

6-8 kicsi ropogós paprika
50 dkg rizs
1 nagy hagyma
1 kávéskanál köménymag
6 szem bors
2 szem szegfűszeg
1 db 2 cm-es fahéj
1 kávéskanál cukor

2 evőkanál olvasztott vaj

Egy kis vízben sóval és cukorral főzzük meg a zöldpaprikát - amikor kész, szűrjük le, csepegtessük le és tegyük félre
Szeleteljük fel a hagymát
Forrósítsuk meg a vajat és pirítsuk meg benne a köményt, a hagymát, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot
Tegyük hozzá a megmosott rizst és kétszer annyi vizet, mint a rizs mennyisége
Fedő alatt nagyon alacsony hőn főzzük a rizst majdnem puhára - ekkor tegyük a zöldpaprikákat a rizs közé, alaposan fedjük le az edényt és alacsony hőfokon főzzük készre az ételt.

 

KIEGÉSZÍTŐK:

Paradicsom chutney

2 kg érett paradicsom
10 dkg cukor
2 evőkanál ecet
6 kicsi hegyes erős paprika
12 cikkely fokhagyma
5 dkg gyömbér
1 kávéskanál köménymag
1 dkg kurkuma

Daráljuk le együtt a paprikát, a köménymagot, a fokhagymát, a gyömbért és kurkumát
Hámozzuk meg a paradicsomot és nyomjuk át szűrőn és jó alaposan törjük össze
Keverjük bele az ecetet, a sót, a cukrot és az 1. pontban lévőket
Alacsony hőfokon időnként megkeverve lekvársűrűségűre főzzük

 

Keera raita

3-4 evőkanál reszelt uborka
3.5 dl joghurt
1 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál őrölt bors
1 csipet őrölt erős pirospaprika
1 evőkanál só

A köménymagot zsíradék nélkül pörköljük meg és daráljuk le
Sózzuk meg a joghurtot és alaposan keverjük el benne a reszelt uborkát
Szórjuk meg a köménnyel, a borssal és a pirospaprikával.

 

ÉDESSÉG:

Kókuszos palacsinta

1 dl liszt
1 tojás
1.4 dl tej

1.5 kávéskanál olcasztott vaj
olaj
5.5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
5 dkg kókuszreszelék
1 citrom

A lisztet egy edényben keverjük el sóval és a közepébe csináljunk mélyedést
Keverjük össze a tejet és a tojást, majd adjuk hozzá a liszthez - alaposan dolgozzuk össze és adjuk hozzá a vajat is - majd tegyük félre egy órára
Kisütés előtt újra jól keverjük össze
Egy olajozott serpenyőben 1-1 szedőkanálnyi tésztából kb. 15 cm átmérőjű palacsintákat süssünk (rövid ideig, magas hőn, mindét oldalát jól megpirítva)
Forraljuk fel a tejet - keverjük bele a cukrot és a kókuszt és állandóan keverve főzzük sűrűre
Vegyük le a tűzről és tartsuk melegen
A kész palacsinta egész felületét kenjük be a töltelékkel, majd sodorjuk fel
Forrón, 1-1 szelet citrommal tálaljuk.

----------------------------------------------