Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

INDIAI RECEPTEK
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Curry csirke

Hozzávalók:

- 1-1 1 kg-os csirke 8 darabra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 vékony szelet friss gyömbér
- 2 tk. aranysárgára pirított kókuszreszelék
- 1 1 tk. rizs
- 1 tk. kardamomimag
- 2 szem szegfűszeg
- 2-2 tk. őrölt kömény- és édes köménymag
- 1 tk. őrölt görög széna
- 2 1 tk. őrölt koriandermag
- 1 tk. nagyon csípős pirospaprika
- 1-2 csípős zöldpaprika apróra vágva
- 2 apróra vágott vöröshagyma
- 3 apróra vágott paradicsom
- 1 1 tk. só
- 2 tk. olaj
- 3 dl kókusztej vagy tej

Mozsárban zúzzuk porrá a fokhagymát, a kókuszreszeléket, a rizst, a kardamomimagot és a szegfűszeget.
Rakjuk tűzálló edénybe a csirkedarabokat a fenti keverékkel, az őrölt fűszerkeverékkel, a gyömbérrel, a hegyes paprikával és a paradicsommal.
Keverjük jól össze és hagyjuk 25-30 percig állni. Pirítsuk üvegesre a hagymát az olajban.
Tegyük bele a csirkét és pirítsuk 6-7 percig. Öntsük rá a tejet, lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Dhalt, currys padlizsánt, pirított rizst, salátákat és egyéb köreteket ajánlok mellé.

 

Currypor zöldséges currykhez

Hozzávalók:

- 2 1 cm hossz fahéj
- 6 ek. koriandermag
- 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék
- 1 tk. kapormag
- 10-15 szem rizs
- 1 tk.mustármag
- 2 tk. csípős paprika szárított magja
- 3 tk. köménymag

Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.

 

Dhal

Hozzávalók:

- 2 tcs. sárgaborsó
- 2 púpozott ek. olvasztott vaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 1 l forró víz
- 1 szál korianderlevél vagy petrezselyem

A sárgaborsót minőségétől függően áztassuk 1-3 órát.
Szűrőben csurgassuk le.
Vastag falú fazékban pirítsuk üvegesre a hagymalét a vajban. Adjuk hozzá a borsót, a vizet és a korianderlevelet.
Lassú tűzön, lefedve főzzük puhára. Sűrű szitán törjük át.
Sót nem kell beletenni.
Erősen fűszerezett, currys ételek mellé adjuk.

 

Fokhagymás hal

Hozzávalók:

- 6 vastag szelet tisztított hal
- só
- 1 dl mustárolaj vagy egyéb növényi olaj - 1 csipet sáfrány
- 2 dl borecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tcs. apróra vágott vöröshagyma
- 2 csípős zöldpaprika karkára vágva
- 1 dl meleg víz

Sózzuk meg a halat.
Keverjük el a hagymaféléket a keverőben és öntsük teflontepsibe.
Adjuk hozzá az olajat és a halszeleteket. Lassú tűzön pirítsuk 8 percig.
Ezután adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat. Fedjük le az edényt és pároljuk puhára a halszeleteket.

 

Fűszeres sárga rizs

Hozzávalók:

- 2 tcs. 4 hónapnál öregebb rizs
- 1 ek. olvasztott vaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 mk. reszelt gyömbér
- 1 tk. porrá zúzott kurkuma
- 1 tk. őrölt köménymag
- 1 késhegynyi törött bors
- 4 tcs. forró víz
- 2 ek. olvasztott vaj
- só

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, áztassuk 30 percig.
Hideg vízzel öblítsük le. Szűrőben csurgassuk le. Közben vastag zománcozott edényben pirítsuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát az egy evőkanál vajban.
Rakjuk hozzá a fűszereket és a rizst. Addig pirítsuk, amíg minden szem külön nem áll.
Öntsük rá a vizet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Ne keverjük meg!
Ha kész, akkor kétágú villával keverjük bele az olvasztott vajat. Langyos sütőben szárítsuk 10-15 percig.

 

Halsaláta

Hozzávalók:

- 1 kg tisztított hal vékony szeletekre vágva
- mustár- vagy salátaolaj a sütéshez
- 2 ek. porrá zúzott mustármag
- 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 kicsi darab reszelt gyömbér
- 3 dl borecet
- 1 1 tk. só
- 25 dkg apróra vágott vöröshagyma
- 10 dkg zöld és piros csípős paprika
- 1 ek. olaj
- 1-2 currylevél
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk. csípős pirospaprika
- 1 tk. cukor

Forró mustárolajban süssük addig a halszeleteket, amíg ki nem száradnak. Ezután tegyük félre, keverjük össze a mustámagot, a fokhagymát és a gyömbért 3-4 evőkanál ecettel. Rakjuk tűzálló edénybe a megmaradt ecetet a sóval, vöröshagymával és hegyes paprikával. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 10 percig. Forrósítsuk meg az 1 evőkanál olajat, tegyük bele az őrölt fűszereket, állandóan kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Ezután rakjuk hozzá az ecettel elkevert fűszereket is. Pirítsuk még 1 percig.
Keverjük össze az ecetes hagymával és a szárazra sütött hallal. Tegyük üvegbe. Fedjük le. Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható. Hidegen fogyasztjuk.

 

Indiai kókusztej

Hozzávalók:

- 1 dkg kókuszreszelék
- 5 1 dl forrásban lévő víz
- 1 batisztzacskó

Tegyük a kókuszreszeléket tűzálló edénybe.
Öntsük rá a forrásban lévő vizet.
Öt perc múlva fedjük le a edényt, és hagyjuk állni 20 órát.
Ezután rakjuk a batisztzacskóba és jól nyomkodjuk ki belőle a kókusztejet.

 

Indiai vegyes saláta

Hozzávalók:

- 1 kg nagy darabokra vágott paradicsom
- 2 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva
- 2 hámozott banán hosszában négyfelé, nagy szeletekre vágva
- 1 ek. apróra vágott friss gyömbér
- 1 citrom leve
- 3 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj
- 1 tk. só
- 1 csipet mentalevél

Hűtsük le a paradicsomot.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.
Rakjuk hűtött üvegtálra.
Currys ételek mellé adjuk.

 

Jégbe hűtött almaleves

Hozzávalók:

- 1 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj
- 1 ek. currypor
- 1 1 l zsírtalan csirkehúsleves
- 3 hámozott, kimagozott reszelt alma
- 1 ek. citromlé
- 1 csipet porcukor
- 1 késhegynyi cayenne-bors
- 2 dl jól lehűtött tejszín
- korianderlevél vagy petrezselyem

Tegyük az olajat tűzálló edénybe. Melegítsük meg.
Tegyük bele a curryport. Pirítsuk 2-3 percig. Öntsük hozzá a meleg levesből egy pohárnyit. Főzzük 10 percig. Ezután rakjuk hozzá az almát és a megmaradt levest.
Pároljuk puhára az almát. Vegyük le a tűzről, jól hűtsük le. Tálalás előtt keverjük simára a keverőgépben a citromlével, a sóval, a cukorral és a caxenne-i borssal. Fakanállal keverjük bele a tejszínt, ízlés szerint még fűszerezzük.
Öntsük hűtött levescsészékbe és díszítsük a korianderlevéllel.

 

Kasmíri desszert

Hozzávalók:

- 1 tcs. rizs
- 1 1 l tej
- 7 ek. cukor
- 1 csipet só
- 2 mk. őrölt kardamomimag
- 1 szem szegfűszeg
- 2 ek. mazsola
- 5-5 dkg apróra vágott földimogyoró és forrázott mandula
- 2 dkg apróra vágott dió

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst. Áztassuk egy órát.
Öblítsük le, szűrőben csurgassuk le. Forraljuk fel a tejet a cukorral, a sóval és a kardamomimaggal.
Tegyük bele a rizst, lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg elforr a tej és a rizs szétfő. Időnként keverjük meg.
Sűrű szitán öntjük át, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat.
Jól lehűtve, kis kompótos tálakban tálaljuk.

 

Rizsfánk

Hozzávalók:

- 1 kg 24 órát áztatott rizs
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj
- 2 ek. érett banán
- növényi olaj a sütéshez
- narancsdzsem

Fogyasztás előtt 1 órával öntsük le a vizet a rizsről. Szűrőben csurgassuk le. Kis adagokban rakjuk mozsárba, zúzzuk péppé.
A sütéshez való olaj, az egészben maradt szegfűszeg és a narancsdzsem kivételével keverjük jól össze a hozzávalókat, majd öntsük vászon nyomózacskóba.
Dobjunk a forró olajba az 5-6 szem szegfűszeget és nyomjuk ki a zacskóból egy-egy fánk nagyságú tésztát a forró olajba. Süssük aranybarnára.
Szedjük itatósra. Narancsdzsemmel tálaljuk.

----------------------------------------------

INDIAI TELJES VACSORA MENÜ
Forrás: http://www.nexus.hu/distvan/rec-ind.htm


FŐTT ZÖLDSÉGEK:

Burgonya curry

25 dkg kis kerek burgonya
3-4 hegyes erős paprika
2 evőkanál kókuszreszelék
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustármag
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj

Főzzük meg hajában a burgonyát
Zúzzuk, vagy daráljuk össze a zöldpaprikát, a fokhagymát és a kókuszt
Keverjük bele a sót
Egy edényben forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk meg rajta a mustármagot
Hámozzuk meg a megfőtt burgonyát és keverjük bele az olajas-mustármagos edénybe és süssük meg óvatosan megforgatva
Kb. 2 perc múlva keverjük bele a pépet és 1 perces sütés után begyük le a tűzről

 

Gomba és borsó Bhaji

25 dkg gomba
25 dkg fejtett zöldborsó
2 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
3 kicsi hegyes erős paprika
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál Garam Masala

1 evőkanál olvasztott vaj

A gombát tisztítsuk meg, alaposan mossuk meg, utána tiszta konyharuhával szárogassuk le, majd vágjuk kockára
Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a (meghámozott) paradicsomot - de ne keverjük őket össze!
Forró vajban pirítsuk meg a hagymákat - majd tegyük bele a paradicsomot és alaposan keverjük össze az edény tartalmát
Tegyük hozzá a kurkumát, a Garam Masalát, a zöldborsót és a gombát, majd az apróra vágott zöldpaprikát
Állandóan keverve süssük az egészet 5 percig
Öntsünk hozzá 1 dl vizet, sózzuk meg és nagyon alacsony hőn főzzük a zöldségeket puhára fedő alatt, amíg a leve teljesen el nem párolog

 

Dum karfiol masala

1 középnagy karfiol
2 hagyma
2 db 2 cm-es gyömbér
4 db szárított erős pirospaprika
2 szem szegfűszeg
2 kardomommag
1 db 2 cm-es fahéj
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál cukor
2 dl joghurt
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld vagy koriander
2 evőkanál olvasztott vaj

Az egész karfiolt főzzük 5 percig gőzben
Daráljuk le együtt a gyömbért, a pirospaprikát, a fahéjat, a szegfűszeget, a kardomommagot, a hagymát és a kurkumát
Egy nagyobb edényben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a ledarált keveréket, a joghurtot, a sót és a cukrot és kevergetve főzzük 5 percig - majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni
A kihűlt pépet kenjük a karfiolra, amit az edénybe tettünk, majd lefedve, saját gőzében 30 percig alacsony hőfokon sütőbe tesszük
Mikor kész, megszórjuk a petrezselyem/korianderrel

 

CSIRKE:

Tandoori csirke

2 aprólék nélküli csirke
5 hagyma
10-12 cikkely zúzott fokhagyma
2 dkg gyömbér
2 kávéskanál őrölt erős pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma
2 evőkanál ecet
1 kávéskanál Garam Masala
1 dl joghurt
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál paradicsomszósz

2 evőkanál olaj
dísz: 1 citrom, 2 paradicsom

Előző esti előkészítés

Daraboljuk fel a csirkét
Vágjunk fel 4 hagymát vékony karikákra
Reszeljük le a gyömbért
Abban az edényben, amiben a csirkét főzni fogjuk keverjük össze a joghurtot, a tejszínt, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért
Szórjuk meg sóval, paprikával, kurkumával, Garam Masalával és az ecettel
A csirkedarabokat sűrűn szurkáljuk meg villával és vagdossuk be a felületüket 1 cm mélyen éles késsel
Forgassuk meg a csirkedarabokat a keverékben és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára benne állni a keverékben

Másnapi főzés

Lefedve, magas hőfokon 20 percig időnként megkeverve főzzük meg a csirkét, az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt
A húsdarabokat szedjük ki egy tányérra úgy, hogy a lecsurgó lét még föl lehessen használni
A csirkedarabokat süssük bő, forró olajban pirosra
A lecsöpögött főzőlevet keverjük el 2 kanál olajjal és 2 kanál paradicsomszósszal és forraljuk fel
A díszítésre szánt citromot és paradicsomot, valamint a megmaradt hagymát vágjuk fel karikákra
Tegyük a húsdarabokat egy tűzálló tálba, öntsük rá a szószt, tegyük rá a díszeket és előmelegített középmeleg sütőben 15 percig sütjük.

 

RIZS:

Zöldpaprikás pulao

6-8 kicsi ropogós paprika
50 dkg rizs
1 nagy hagyma
1 kávéskanál köménymag
6 szem bors
2 szem szegfűszeg
1 db 2 cm-es fahéj
1 kávéskanál cukor

2 evőkanál olvasztott vaj

Egy kis vízben sóval és cukorral főzzük meg a zöldpaprikát - amikor kész, szűrjük le, csepegtessük le és tegyük félre
Szeleteljük fel a hagymát
Forrósítsuk meg a vajat és pirítsuk meg benne a köményt, a hagymát, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot
Tegyük hozzá a megmosott rizst és kétszer annyi vizet, mint a rizs mennyisége
Fedő alatt nagyon alacsony hőn főzzük a rizst majdnem puhára - ekkor tegyük a zöldpaprikákat a rizs közé, alaposan fedjük le az edényt és alacsony hőfokon főzzük készre az ételt.

 

KIEGÉSZÍTŐK:

Paradicsom chutney

2 kg érett paradicsom
10 dkg cukor
2 evőkanál ecet
6 kicsi hegyes erős paprika
12 cikkely fokhagyma
5 dkg gyömbér
1 kávéskanál köménymag
1 dkg kurkuma

Daráljuk le együtt a paprikát, a köménymagot, a fokhagymát, a gyömbért és kurkumát
Hámozzuk meg a paradicsomot és nyomjuk át szűrőn és jó alaposan törjük össze
Keverjük bele az ecetet, a sót, a cukrot és az 1. pontban lévőket
Alacsony hőfokon időnként megkeverve lekvársűrűségűre főzzük

 

Keera raita

3-4 evőkanál reszelt uborka
3.5 dl joghurt
1 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál őrölt bors
1 csipet őrölt erős pirospaprika
1 evőkanál só

A köménymagot zsíradék nélkül pörköljük meg és daráljuk le
Sózzuk meg a joghurtot és alaposan keverjük el benne a reszelt uborkát
Szórjuk meg a köménnyel, a borssal és a pirospaprikával.

 

ÉDESSÉG:

Kókuszos palacsinta

1 dl liszt
1 tojás
1.4 dl tej

1.5 kávéskanál olcasztott vaj
olaj
5.5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
5 dkg kókuszreszelék
1 citrom

A lisztet egy edényben keverjük el sóval és a közepébe csináljunk mélyedést
Keverjük össze a tejet és a tojást, majd adjuk hozzá a liszthez - alaposan dolgozzuk össze és adjuk hozzá a vajat is - majd tegyük félre egy órára
Kisütés előtt újra jól keverjük össze
Egy olajozott serpenyőben 1-1 szedőkanálnyi tésztából kb. 15 cm átmérőjű palacsintákat süssünk (rövid ideig, magas hőn, mindét oldalát jól megpirítva)
Forraljuk fel a tejet - keverjük bele a cukrot és a kókuszt és állandóan keverve főzzük sűrűre
Vegyük le a tűzről és tartsuk melegen
A kész palacsinta egész felületét kenjük be a töltelékkel, majd sodorjuk fel
Forrón, 1-1 szelet citrommal tálaljuk.

----------------------------------------------