Terebess
konyhakert
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Díszkukorica
Zea Mays L. - Poaceae
- Z. m. convar. saccharata Körn. - csemegekukorica fehér és sárga színű, viaszos szemű
- Z. m. convar. microsperma Körn. - pattogatni való, díszes kukorica, kicsiny, sima, fénylő szemű
- Z. m. convar. vulgáris Körn. - sima, gömbölyű, kisebb, kemény szemű kukorica, igen díszes
- Z. m. convar. dentiformis Körn. - lófogú kukorica, a szemek a csúcson benyomottak, ék alakúak; tarka változata nagyon mutatós
A kukorica sok évezredes fejlődési időszakán át megőrizte alapvető botanikai sajátosságait, egyes szerveiben, főként termős virágzatában, a „csövek" alakulásában mégis rendkívüli változatosságot mutat. Ilyen a díszkukoricák bámulatos formagazdagsága. Díszességük mellett élelmiszer-, takarmány- és gyógyító növények is. Mint igazi díszzöldségek, nem hiányozhatnak a kiskertből.
Származásuk, elterjedésük. Őseik hazája Mexikó és Közép-Amerika. A kukorica különféle változatai az egész világon elterjedtek. Jelenleg főleg a trópusokon és a mérsékelt éghajlatú tájakon termesztik. A díszkukoricákat - amelyek jó részben nemesítés eredményei - elsősorban a fejlett kultúrájú országokban kultiválják. Hazánkban csupán jelentősebb étkezési változatok (csemege-, pattogatni való kukorica) terjedtek el.
Gazdasági és táplálkozási jelentőségük. Főve, tűzön pirítva, egyéb ételnek elkészítve és takarmányként hasznosítható. Az iparban a tejeskukoricából konzervet készítenek, a szárazból keményítőt, szeszt, olajat nyernek. A gyógyszeripar „selymét" használja fel. A kukoricaszem viaszérésben 3-4% cukrot, 20-22% keményítőt, jelentős fehérjét, karotint, thiamint, riboflavint és ásványi anyagot tartalmaz. Energiatartalma nagy, tejesen 548 J, szárazszemesen pedig ennek többszöröse. A díszkukorica terméshozama 0,3-1,1 kg/m2.
Növénytani jellemzői. A kukorica egyéves, lágy szárú növény. Gyökérzete csökevényes fő-, majd dúsan elágazó bojtos gyökérzet. Szára 100-300 cm magas, többsége mellék- (fattyú-) hajtásokat nevel. Levélzete: a hosszú, lándzsás levelek a száron két sorban helyezkednek el, üde zöld színűek. Virágzata: a hím- (buga-) virágzat (címer) a hajtás csúcsán, a nővirágzat (5-25 cm hosszú, torzsa, cső) a levelek hónaljából fejlődik. Bibeszálai (selyem, bajusz) 10-50 cm hosszúak. A termős virágzatot (termést, szemeket) 8-10 buroklevél (csuhéj) borítja. Egylaki, váltivarú, szélmegporzó. Termése változó színű (fekete, fehér, sárga, tarka stb.) és alakú (gömbölyded, hegyes, lófogú stb.), 3-10 mm nagyságú, zárt szemtermés. Ezermagtömege 70-350 g. Csírázóképessége 80-90%-os, magja 2-4 évig jó, 7-14 nap alatt kikel. Tenyészideje teljes érésig 110-150, tejes érettségig (főzni) 80-90 nap.
Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: erős napsütést kíván, árnyékos helyen nem fejlődik jól. Nagyon hőigényes növény. A magvak csírázása 8-10 °C-on indul meg. A növény fejlődése 22-25 °C-os hőmérsékleten a legkedvezőbb. A túl meleg (40°C felett) káros hatású. A hűvös éjszakákat (14-15 °C-on alul) nem kedveli. Vízigénye: a címerezés időszakában igényli a legtöbb csapadékot a terméskötéshez, a termés kifejlődéséhez. Pótöntözéssel a hozamot növelhetjük. Egyébként a díszkukoricát szárazon termesztjük. Talajigénye: középkötött, mély rétegű, humuszban gazdag talajon fejlődik szépen. Tápanyagigénye: termésének arányában tápanyagigényes. Ősszel 5-6 kg/m2 szerves trágyát és 40-50 g/m2 vegyes (N:P:K = 3:1:2) műtrágyát adjunk alá.
Változékonysága, fajtái. Csemege kukoricák: a 'Kecskemétifehér' Fj középérésű, 2,4 m magas, csöve 20 x 4,7 cm, fehér, ráncos szemű, termése 5 db/m2. A 'K. Sárga SC Fj középérésű, 2,5 m magas, a cső 22 x 5 cm, sárga, ráncos szemű, termése 7 db/m2. Az 'Mv SC sárga csemege' középkorai érésű. Az 'Mv SC édes csemege' középérésű. Pat-togató kukorica a 'K. SC Jól pattogó' Fj korai, 1,9 m magas, csöve 16-20 cm hosszú, gömbölyű, sárga szemű, termése 7 db/m2. Kimondott díszkukorica fajtatípusok: a 'Fekete kis csövű' szára 1-1,4 m, csöve 5-7 cm, 30-40 g tömegű, sima, apró szemű, mélyfekete színű, bőtermő (3-4 db cső/tő), sűrűn ültethető (6-8 tő/m2). A 'Piros kis csövű' szára 1,4-1,8 m, csöve 8-10 cm, 50-60 g tömegű, sima apró szemű, sötétpiros színű, hozama 2-3 db cső/tő. A 'Sárga kis csövű' az előzőhöz hasonló, de sárga, sima, apró szemmel. A 'Sárgaputyi' (Szentesi tájfajta) korai (100 napos), másodtermesztésre igen alkalmas. Szára 1,5-2 m, csöve 16-20 cm, 150-180 g tömegű, sima, apró szemű, aranysárga színű, hozama 1-2 cső/tő, 6-10 db/m2. A 'Tarka kis csövű' szára 1,2-1,6 m, csöve 6-9 cm hosszú, 40-60 g tömegű, sima, fénylő, apró, fehér, sárga vagy lilásfekete szemű. A 'Tarka nagy csövű' szára 1,5-1,8 m, csöve 18-22 cm hosszú, 160-200 g tömegű, lófogú típus, fehér, lila, fekete, sárga szemekkel, nagyon díszes. Hozama 0,9 kg/m2. Számos más díszkukorica-változat is fellelhető többnyire keverék állományban. A vetőmagcégek is jobbára ezeket hirdetik.
Termesztése. Főnövényként, egyes korán lekerülő zöldségfélék után, a rövidebb tenyészidejűeket másodnövényként is vethetjük. Elő- és utónövényei a pillangósok, de lehet más zöldségnövény is. Köztesei: a dinnye, az uborka, a bab, a tök, a cikóriasaláta stb. Talaj-előkészítése az őszi ásás, mélyszántás, tavaszi vetőágykészítés. Tenyészterülete: 35-45 x 35-45 cm. Helyrevetése: április 15-től (a csemegekukoricákat főzésre kéthetenként június végéig) 5-6 cm mélyen, fészkenként 3-4 szemmel vetjük fészkesen kapával lapogatva. A talajon ne maradjon szem, így elkerülhető a madarak kártétele. Vetőmagszükséglete ezermagtömegtől és tenyészterülettől függően 15-24 g/m2, ill. 5-8 g/m2. Ápolása: kapálás, gyomirtás (nem fattyazzuk). Öntözése csak nagy szárazság esetén indokolt, 15-30 mm-es csapadékkal. Szedése: főzéshez tejes érés állapotában július végétől. Teljes éretten akkor törjük (csuhéjastul), amikor a csövek kiszáradnak (október). A zölden tört kukoricát rövid időn belül (3-4 nap) felhasználjuk, az érettet, száraz, egérmentes helyen tartjuk el.
Feldolgozása, hasznosítása. Háttér- és csoportos növénynek, házi-, haszon-, bemutató-, hobbi-, hétvégi-, utcakertekbe minden változata ültethető. Letörve csuhéjastul füzérbe köthetjük, kisebb csomókban kosárban is díszít.
A csemegekukorica tejes állapotban csövestül megfőzve ízletes és tápláló csemege, de főzelék is készíthető belőle. Szárazon, szemesen is főzhetjük, különösen a fehér (vagy sárga) szeműt. Kissé sózva vagy cukrosan szemelgethetjük. A díszjellegűek többségét pattogtathatjuk. Kiváló tápértékű ételeket is készíthetünk belőlük (gölödin, málé, puliszka, lepény, kása stb.). Ezenkívül a kukoricából étolaj, szesz, keményítő stb. nyerhető, és kenyér is süthető belőle. A kukoricabibe hosszú szála (selyme) megszárítva, magában vagy más gyógynövényekkel gyógyító hatású. A vízkiválasztó utak bántalmaira (igen erős vizelethajtó), vesekő és cukorbaj ellen, de fogyasztóteákba is használható. A kukoricakeményítő púderek, hintőporok alkotórésze és pirula-kötőanyag. Minden háziállat etetésére nyersen és érett szemes állapotban (szára szecskázva) alkalmas, nagy energiájú takarmány.
Elkészítése
• Kukorica-gölödin alföldiesen. 4 l-es fazékba 1,5 l vízhez 3 dekányi sót teszünk s a lobogó vízbe 1 l kukoricalisztet csurgatunk úgy, hogy a liszt a víz tetején maradjon kúp formában. A forró vízzel többször óvatosan körülcsorgatjuk és 10 percig fedő alatt főzzük. Ezt követően meleg fakanállal csomómentesre keverjük és egy szusszanasnyira ismét tűzre tesszük, majd vizes deszkalapra kiborítjuk. 2 ujjnyi vastagra kanállal széthúzzuk. Pirított vöröshagymát készítünk, 2 l-es lábast a hagymás zsírral kikenünk, s a zsíros kanállal beleszaggatjuk a megfőtt kukoricalisztet, a pirított hagyma rétegzése közben. Sütőben jól átmelegítve azonnal fogyasztható. Ízletes, tápláló, egészséges étel.
• Kukoricamálé. Másfél liter kukoricalisztet 3 l tejjel leforrázunk és simára elkeverjük. Hozzáadunk 3 tojást, 1 evőkanál írósvajat (vagy zsírt), 3 kanál porcukrot, majd jól összeelegyítjük. Kikent tepsibe helyezve sütőben szép pirosra sütjük.
• Kukoricatorta. 5 tojássárgáját 15 dkg porcukorral és reszelt citromhéjjal habosra keverünk. A tojásfehérjék keményre vert habjába 2 dkg porcukrot keverünk. A kikevert tojássárgájához 15 dkg kukoricalisztet adunk, és hozzátesszük a tojáshabot, majd gyengén elkeverjük. Az így kapott tésztát kikent és lisztezett tortaformába öntjük és lassú tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát lapokra vágjuk és tetszés szerinti ízzel megkenjük. Tetejére ízesített habot tehetünk.
• Szemelgető kukoricacsemege. Érett fehér vagy putyikukoricát lábasban egy éjszakára beáztatunk úgy, hogy a víz csak éppen ellepje. Tűzhely szélén lassú forrással főzzük. Fővés után a vizet leöntjük. Kevés sóval vagy cukorral ízesíthetjük. Azonnal fogyasztható.