Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E
F G
H I
J K
L M
N O
P Q
R S
T U
Ü
V W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Thai receptek
Thaiföld soha nem volt gyarmat, így konyhája is megőrizte eredetiségét. Ételeit a bőség, az öt alapíz harmonikus kombinációja jellemzi: az édes, a sós, a savanyú, a keserű és az égető zamatoké.
Alapvető eledel a rizs, minden étkezéskor gozön fott, ízesítetlen rizst szolgálnak fel a különböző fogások mellé. Ezek a fogások lehetnek a tenger gyümölcseiből, húsfélékből készült roston, bő zsiradékban sült fogások, gőzön fozött ételek, saláták. Nem maradhat el a krieng gaeng sem, amely frissen vágott füvekből, fűszerekből és garnélarák-masszából készül. Az étkezés végén kétféle édességet és friss gyümölcsöket kínálnak, amelyekből gyakran egész szoborkompozíciókat készítenek. Jellegzetes thai fűszer a citromfű, a gyömbér, a kókusztej, a koriander. A thai ember számára az élelem fontos eszköz ahhoz, hogy az istenekkel és a szellemekkel érintkezzen. Minden nap ételáldozatokat mutatnak be az otthoni Buddha-oltáron, és a legjobb falatokat mindig Buddhának ajánlják fel.
Thai
üvegtészta-saláta
Egy serpenyőben kevés olajban pirítsunk majdnem szárazra gyömbérrel, fokhagymával, apróra vágott hagymával darált húst. Közben ízesítsük szójaszósszal és halszósszal. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tegyük félre. Vágjunk különböző zöldségeket (hagyma, újhagyma, sárgarépa, színes paprikák, chili paprika) kis kockákra. A forró vízben ázó üvegtésztát vágjuk ollóval 10-15 cm-es darabokra. Tegyük vissza a tűzre a lepirított húst, adjuk hozzá lecsöpögtetés nélkül a felázott tésztát, a felaprított zöldségeket, csavarjuk rá 1-2 lime levét és forrósítsuk össze. Salátalevélen, karikára vágott uborkával és paradicsommal díszítve forrón tálaljuk. Minél csípősebb, annál jobb!
Ananász rizzsel töltve
Hozzávalók: 2 közepes ananász, 20 dkg rizs, 10 dkg sonka, 1-1 piros és zöld színű paprika, 5 dkg mandula, 1 evőkanál orölt koriander, mogyorónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kukoricaolaj, fehér bors, só, 4 dl csirkealaplé (leveskockából)
A rizst átválogatjuk, megmossuk, és az alaplében megfőzzük. Az ananászok közepét kiszúrjuk. A kivájt gyümölcshúst apróra felkockázzuk. Wokban olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a vékony lapokra vágott gyömbért és a fokhagymát. Rátesszük a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, a felkockázott paprikát és sonkát, valamint a megitsztított, leforrázott mandulát, az ananászkockákat. Jól összekeverjük, meghintjük őrölt korianderrel, parányi sóval fehér borssal, és az egészet átforgatjuk. A kivájt ananászokat ezzel a töltelékkel töltjük meg.
Sertéshús kókuszmártással
Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, 10 dkg gomba, 20 dkg kemény paradicsom, 2 dl kókusztej, 5 dkg spenót, 4 szál bazsalikom, diónyi friss gyömbér, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál olaj, fehér bors, só
A húst megtisztítjuk a zsíros részektől. Vékony csíkokra vágjuk, meghintjük sóval, kukoricakeményítővel, és jól összekeverjük. Wokban fellhevített olajon átsütjük, felöntjük a kókusztejjel, és állandó kevergetés mellett készre főzzük. Kevés forró olajon megfuttatjuk a szeletekre vágott gombát, a finomra összevágott bazsalikomot és gyömbért, a cikkekre vágott paradicsomot és a megtisztított, megmosott, leforrázott majd lecsöpögtetett spenótot. Meghintjük fehér borssal, hozzáöntjük a húshoz, és jól összeforraljuk. Köretnek nyers zöldséget és párolt rizst adhatunk hozzá.
Patpongi szárnyasleves
Hozzávalók: 40 dkg csirkehús, 3 evőkanál olaj, 2 csomó újhagyma, 10 dkg spenót, 3 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál burgonyaliszt, 2 tyúkhús Knorr leveskocka, őrölt bors, 1 evőkanál gyömbérpor
Elkészítése: A csirkehúst kicsontozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és borssal, gyömbérrel, szójamártással ízesítjük. Az olajon átsütjük, egy liter vízzel felöntjük. A leveskockát beletéve addig forraljuk, amíg fel nem oldódik, majd burgonyaliszttel behabarjuk. A spenótleveleket vízzel leforrázzuk, leszűrjük, és az egycentis darabokra vágott hagymával együtt a levesbe rakjuk. Kis tálkában karikákra vágott csípős cseresznyepaprikát adunk hozzá.
Tintahalsaláta
Hozzávalók: 3 doboz tintahalkonzerv, 10 dkg póréhagyma, 5-5 db paradicsom és zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1 kiskanál porcukor, só, bors, fél csokor metélőhagyma, 1 kiskanál koriandermag, a tálaláshoz ketchup és cseresznyepaprika
Elkészítése: A tintahalat leszűrjük, a póréhagymával, a paprikával meg a paradicsommal metéltre vágjuk. Korianderrel, borssal, citromlével, porcukorral ízesítjük, olajjal és sóval összekeverjük. Tálaláskor apróra vágott metélőhagymával meghintjük. Külön ketchupot adhatunk hozzá, melybe darált erős cseresznyepaprikát keverünk.
Sertéshús-saláta
Hozzávalók: 50 dkg sült sertéscomb, 3 közepes nagyságú vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójamártás, 1 fej saláta, só, bors, 1 szál citromfű, 1 szál menta, a díszítéshez egy főtt tojás
Elkészítése: A húst hidegen metéltre vágjuk, a vöröshagymát karikákra szeljük. Szójamártással, tört fokhagymával, finomra vágott citromfűvel meg mentalevéllel ízesítjük, megsózzuk, megborsozuk. Az olajat meg a citrom levét belekeverjük, jégbe hűtjük. Tálalás előtt a széles csíkokra vágott salátát is hozzáadjuk. Felszeletelt főtt tojással díszítjük.
Gyömbéres csirkeszárnyak
Hozzávalók: 1 kg csirkaszárny, 3 csomó újhagyma, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál burgonyaliszt, fél dl száraz fehérbor, só, 1 kiskanál cseresznyepaprika, 1 evőkanál gyömbérpor, néhány szál zellerzöld
Elkészítése: A csirkeszárnyakat két-három darabba vágjuk, sóval, gyömbérrel, szójamártással összekeverjük, hűtőben egy fél óráig pácoljuk. Utána egy kevés vízben félpuhára pároljuk. A felaprított hagymát az olajon megsütjük, gyömbérrel, borral, cseresznyepaprikával ízesítjük, a csirkéhez öntjük. Puhára pároljuk, egy kevés vízben elkevert burgonyaliszttel besűrítjük. A tetejére durvára vágott zellerzöldet szórunk, főtt rizzsel és párolt zöldséggel tálaljuk.
Bangkoki marhahúsragu
Hozzávalók: 80 dkg marhahátszín, 4 evőkanál olaj, 15 dkg póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg dió, 10 dkg gomba, 3 hegyes zöldpaprika, 10 dkg sárgarépa, 1 evőkanál burgonyaliszt, só, bors, 2 kiskanál bazsalikompor, 1 kiskanál currypor, 2 evőkanál Piros Arany krém
Elkészítése: A húst kicsontozzuk, hajszálvékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal, bazsalikom- és curryporral ízesítjük, az olajon hirtelen megsütjük. A megtisztított, felszeletelt gombát, a karikákra vágott sárgarépát, a darabokra vágott diót és a Piros Arany krémet hozzáadva, egy kevés hideg vízzel elkevert burgonyaliszttel besűrítjük. Végül a karikákra vágott póréhagymát meg zöldpaprikát hozzákeverjük, és együtt néhány percig forraljuk. Ha van, friss bazsalikommal díszítjük, házilag gyúrt metélttésztát adunk hozzá.
Kókuszos rizs gyümölccsel
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 6 dl tej, 10 dkg kókuszreszelék, 15 dkg porcukor, 2 dl málnalekvár, 2 fürt szőlő vagy 5 dkg mazsola, 3 alma, 1 doboz mandarinkonzerv, 1 kiskanál só
Elkészítése: A rizst leöblítjük, sózzuk, felforraljuk, majd leszűrjük. A tejjel leöntjük, a kókuszreszelékkel puhára főzzük. Cukorral ízesítjük, ha kihult, hozzáadjuk a szőlőt vagy a mazsolát, forró vízbe mártott csészébe öntjük. Tálaláskor a tányérokra folyékony málnalekvárt öntünk, és a rizst a formából ráborítjuk. Gyümölccsel, befőttel körítve tálaljuk.