Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a Terebess-kert főlapjára
« vissza a Terebess fűszerkalauz főlapjára

 

Hagymafélék (Alliaceae)

Az Allium nemzetségbe tartozó, nagy tápértékű gazdasági, háztartási jelentőségű növények tartoznak ide. Lágyszárúak, geofitonok, földbeli hajtásuk hagyma. Virágzatuk többségében 3-15 cm közötti álernyő vagy fejecske, amelyet két hártyaszerű fellevél borít. Egyesek virágzat helyett sarjhagymákat (bulbilliket) fejlesztenek. A maghozók termése toktermés, háromélű, zsugorodott, fekete maggal. Ezermagtömegük 3-4 g közötti. Gyökérzetük másodlagos bojtos gyökér. Föld feletti száruk a hagymát fejlesztő időszakban rövid marad, maghozó korban viszont 80-150 cm hosszúra is megnő, nem ágazik el. Levélzetük változó, hengeres, csőszerű (felfújt), másoké lemezes, valamennyi viaszbevonatos. Általában hideg- és szárazságtűrők, egy részük áttelelő, évelő. Jellemző rájuk a csípős íz, amely az allilszulfid-vegyületektől származik. Hagymaillatúak. Jó részük baktériumölő hatású. Étkezési, ipari, export-, fűszer- és dísznövények.

Az Allium nemzetségbe tartozik a vöröshagyma (A. cepa), valamint a fokhagyma (A. sativum), a medvehagyma (A. ursinum), a póréhagyma (A. porrum), a metélőhagyma (A. schoenoprasum) és a mogyoróhagyma (A. ascallonicum). Számos más hagyma- vagy fokhagyma illatú fajt szegélynövényként termesztenek; pl. Európában az A. moly, az A. carinatum és az A. pulchellum, míg Észak-Amerikában az A. stellatum és az A. textile ismert ebből a szempontból.
Receptek

http://www.plantnames.unimelb.edu.au/Sorting/Allium.html
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1999/v4-374.html

 Vöröshagyma
- Allium cepa L.

A vöröshagyma a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafajta. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha. Nyersen, ételekben vagy szárítva fogyasztható.
http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/i_onion.htm


A fehér hagyma (hamburger hagyma) nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy kiszáradás után is fehérek maradnak buroklevelei, hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Állítólag e hagymafajta fogyasztásától kevésbé lesz büdös az ember, és az illóolajától sem lábad olyan gyorsan könnybe a szemünk.


Ha színek szerint megyünk, akkor a lilahagyma következik, amellyel leggyakrabban a zsíros kenyéren találkozhatunk. Rendszertanilag ez is a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. A lilahagymát nem csak azért fogyasztjuk nyersen, mert tetszetősebb a színe, hanem azért is, mert zsengébb és ízesebb a hagymája.

Hagyma eltevése
Dinsztelt hagyma
Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, olaj, só
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Lábasban olajon üvegesre dinszteljük. Ha kihűlt, kilónként 10 deka sóval összekeverjük, üvegekbe merjük, a tetejére olajat és sót adunk. A hűtőszekrényben évekig eláll. Idővel megszürkül, de íze megmarad. Pörköltekhez és más hagymás ételekhez kiváló. Az ételt utólag kell sózni. Ha borként is keverünk hozzá, a színe nem változik meg.

Hagyma ecetbe téve
Az ecetben eltett hagymát télen lencséhez, tört paszulyhoz és friss disznó pecsenyéhez kell feladni. Az ecetes hagymának különös kellemes íze van. Ehhez nem kell igen nagy, legfeljebb csak diónyi nagyságú vereshagymát használni.
Elkészítése: Miután e hagymákat a külső héjától megtisztogattuk, rakjuk üvegbe, borsszemet szórva közé; kevés kaprot, borsfüvet és sót is kell belé tenni; az üveget gyenge, vízzel feleresztett ecettel öntsük tele, s a hagymát 2 hétig hagyjuk befedve; amint átjárta az ecet, azonnal használhatjuk.

Hagyma olajban eltéve
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, hibás részeit kivágjuk, majd olajat ráöntve leturmixoljuk. Kilónként 15 dkg sót, 3-4 dl olajat, csapott kávéskanálnyi borként, késhegynyi szalicilt is dobunk a gépbe. Ha végeztünk a turmixolással, az egészet újra összekeverjük, majd 2-3 decis üvegekbe töltjük, a tetejére kb. fél centis olajréteget öntünk. Az üvegeket lezárjuk, és vizes dunsztba rakjuk. Egy óra hosszat gőzöljük, az edényben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Az olaj mennyisége akkor megfelelő, ha a hagyma a turmixolás közben lecsúszik a gép faláról! (Ezt a receptet azoknak ajánlom, akiknek a megtermelt hagymája romlásnak indult.)

Mézes vöröshagyma (gyógy-célra)
Elkészítése: Finom lyukú reszelőn lereszelünk két fej vöröshagymát, a levét kinyomjuk, hozzácsurgatunk ugyanannyi mézet, majd alaposan összekeverjük a két anyagot. Ha a tárolás során a méz ikrásodna, melegítsük meg vízfürdőben az egész oldatot. A szedés javasolt módja: naponta háromszor egy órával evés előtt vagy két-három órával evés után 1 evőkanálnyit lenyelni a keverékből. Az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés, különösen az agyi erek meszesedése ellen kiváló hatású.

Vöröshagyma olajban
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 3 dl olaj, 15 dkg só, 1-1 kávéskanál szalicil, és borkén.
Elkészítése: Az összes hozzávalót robotgépben pépesre daráljuk, befőző edénybe rakjuk, és 4-5 percig dinszteljük. Azonnal üvegekbe rakjuk, a tetejére újnyi olajat öntünk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Két - három decis üvegeket használjunk. Megjegyzés: Ha a hagyma nem lédús, és darálás közben nem csúszik le a tartály faláról, töltsünk még olajat hozzá!

Vöröshagyma sóban
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 30 deka só
Elkészítése: A vöröshagymát ledaráljuk, kilónként harminc deka sóval összekeverjük. Egy napig zománcozott edényben állni hagyjuk, aztán üvegcsékbe rakjuk, tetejére sót hintünk. Idővel kissé megszürkül, de ízéből semmit sem veszít. A só miatt óvatosan kell használni, az ételt csak utólag szabad sózni. Pörkölt alá, rántáshoz és minden apróra vágott hagymát kívánó ételhez kitűnő. Ha borként is keverünk hozzá, a színe nem változik meg. Hasonló fűszert készíthetünk fokhagymából is.

 


A vöröshagyma kistestvére a rövidebb tenyészidejű, s ezáltal kisebb méretű gyöngyhagyma, amelyet általában frissen vagy ecetes formában fogyasztunk.

Ecetes gyöngyhagyma
Hasonlóan lehet nagyobb 1,5 - 2 cm átmérőjű dughagymából is készíteni, de a gyöngyhagyma sokkal finomabb.
Elkészítése: Az apró hagymákat megtisztítjuk, levágjuk a szárát és a gyökérrészt, de úgy, hogy a hagyma szét ne essék. Szedjük le a száraz külső burkát, majd alaposan mossuk meg. Forrásban levő előfőző vízbe mártsuk be kb. 3 percre szitával vagy szűrőkanállal, majd kivéve hideg vízzel, 3 dkg sóval, 2-3 dkg cukorral készítsünk felöntő levet. Ha ez jól felforrt, adjuk hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és azonnal töltsük az üvegekre. Ezt a savanyúságot jobb kisebb, 0,25 vagy 0,5 literes üvegekbe rakni. Légtelenítés, zárás után meleg vízfürdőben 85 fok hőmérsékleten 10 percig hőkezeljük. A csírátlanítás után fatálcákra szedjük ki a meleg vízből, hogy ne puhuljon túl.

Ecetes hagyma 1.
Elkészítése: Apró kis hagymákat - legjobb a gyöngyhagyma - megtisztítunk, sós - ecetes vízben 1-2 percig forralunk. Ezután leszűrjük, és kisebb üvegekbe tesszük őket. Sóval, cukorral, törött borssal, esetleg tárkonylevéllel ízesített salátaecetet készítünk, felforraljuk, majd ha kihűlt, a hagymára öntjük. Az üveget lekötjük, kigőzölni nem kell, azonnal a kamrába tehetjük. Hűvös helyen tartsuk.

Ecetes hagyma 2.
Elkészítése: Eltevésre legjobb a gyöngyhagyma, de kitűnő savanyúságot készíthetünk vöröshagymából is. Az apró, egyforma nagy hagymákat kiválogatjuk, megtisztítjuk, és több vízben alaposan megmossuk. A jól lecsöpögtetett hagymákat kisebb, befőttes üvegekbe tesszük. Ízlés szerint elkészítjük a salátaecetet, amelyet sóval, cukorral, törött borssal, tárkonylevéllel ízesítünk. Fölforraljuk, majd amikor kihűlt, ráöntjük az üvegbe tett vöröshagymára. Légmentesen lekötjük, nem kell kigőzölni. Hűvös helyen tároljuk.

Gyömbéres-tárkonyos gyöngyhagyma
Hozzávalók: gyöngyhagyma, víz, ízlés szerint ecet, só, cukor, gyömbér, feketebors, üvegenként 1 tárkonylevél, tartósítószer.
Elkészítése: A gyöngyhagymát tisztítás után annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi. Ecettel, cukorral, sóval ízesítve felforraljuk, és 3 percig főzzük. Leszűrjük, majd a hagymát üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe beleteszünk egy-egy szál tárkonylevelet. A főzőlevet gyömbérrel és feketeborssal ízesítjük, majd még annyi ecetet öntünk hozzá, hogy savanyúnak érezzük. Újból felforraljuk, tartósítószert teszünk bele, ráöntjük a hagymára és azonnal lezárva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Gyöngyhagyma kaporral
Elkészítése: A kis hagymákat tisztítsuk, mossuk meg, végül rozsdamentes villával vagy hegyes fapálcikával több helyen szurkáljuk meg. Tegyük egy nagyobb edénybe. A felöntő léhez 1 liter vízbe öntsünk 3/4 liter borecetet, 2 dkg sót, 10 dkg cukrot, 6-8 kaporvirágot, 1 kávéskanál ánizsmagot. Az egészet melegítsük addig, amíg keverés közben a cukor és a só feloldódik, majd a hagymára öntve takarjuk be a tálat. Egy éjszakára hagyjuk így állni. Másnap leöntve róla a felöntő levet melegítsük forrásig, és hagyjuk gyöngyözve forrni kb. 5 percig. A fűszereket, kaporvirágot ezután szűrőkanállal szedjük ki és osszuk el az üvegek alján. Rakjuk a hagymákat az üvegekbe, a felöntő levet forraljuk fel még egyszer, és így öntsük az üvegekbe rakott hagymára. Légtelenítsük, azonnal zárjuk le, és tegyük az üvegeket másnapig száraz gőzbe.

Gyöngyhagyma vörösborral
Az alapanyag itt is megtisztított és megmosott gyöngyhagyma.
Elkészítése: Vegyünk 2,5 dl olívaolajat (lehet egyéb étkezési olaj is), forrósítsuk fel, és a hagymát pároljuk meg benne üvegesre. Ekkor adjunk hozzá 1/2 liter vörösbort, 2 kis babérlevelet, 2 dkg sót, 15 dkg cukrot, 8 szem ánizst és 8 szem szegfűborsot. Az egészet hagyjuk gyöngyözve 5 percig forrni. Ekkor rakjuk a hagymát üvegekbe, és öntsük rá a forró felöntő levet. Azonnal zárjuk le és másnapig tegyük száraz gőzbe.

Tárkonyos gyöngyhagyma
Hozzávalók: apró gyöngyhagyma (dughagyma) tetszés szerinti mennyiségben Ecet, só, cukor, ízlés szerint, literes üvegenként 2 szál friss tárkonylevél 1 mokkáskanál tört fekete bors
Elkészítése: A hagymákat gondosan megtisztítom, majd szűrőbe téve, folyó vízsugár alatt megmosom és lecsöpögtetem. Tálba rakom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, majd leszűröm. A vizet megmérem. Ízlés szerinti mennyiségben ecettel, sóval valamint cukorral összekeverem, és felforralom. (Inkább savanyú, mint édes legyen.) A tetején képződő habot leszedegetem. Beleszórom a borsot, majd a hagymákat is beletéve, az újraforrástól számított 2 percig forralom. Még forrón üvegekbe töltöm. Mindegyik üvegbe beledugok 2-2 szál tárkonylevelet. Hagyom, hogy teljesen kihűljön, végül légmentesen lekötöm, és a kamrába állítom. Szellős, hűvös helyen nagyon sokáig eláll. Sokféle ételhez használható. Savanyúságnak különféle sültekhez, kevert salátákba pedig ízesítőnek kiváló. Almával és majonézes mártással összekeverve kitűnő előétel.

 


Csokros hagyma
- Allium cepa var. aggregatum G. Don
Az igen változatos és formagazdag hagymafélék nemzetségének egyik hazánkban kevéssé ismert faja. Ázsiában gyakori, de vannak helyi típusai Afrikában, Észak-Amerikában a Karib vidéken és Európa több országában. Nevét onnan kapta, hogy főhagymája a tenyészidő alatt több fiókhagymát hoz.
A csokros hagyma levelei jórészt felállóak, viaszosak, középzöld vagy sötétzöld színűek, 30-60 cm hosszúak. A hagyma húsa lilásfehér vagy zöldesfehér, nagyon kellemes ízű, nem csípős. Héjazata nem vastag, a héj tapadása közepesen erős. A fiókhagymák tömege 15-35 g, húsa közepesen kemény, de a tárolást sokkal jobban bírják, mint a legtöbb vöröshagyma. Szárazanyag tartalma nagy, 14 és 22% között van.
Szaporítása egyszerű, a hagymákat 25-30 cm sortávolságra és 5-10 cm tőtávolságra duggassuk el kora tavasszal. Ápolási munkái megegyeznek a vöröshagymáéval. Egy csokorban kettő – tizenkettő, leggyakrabban három – öt hagyma terem. Június végén – július elején már betakaríthatók. Nyersen fogyasztva vagy salátaként kedvelt, de kellemes ízük miatt konzervek ízesítésére is használhatók. Nagy előnye, hogy nagyon jól tárolható, a tél folyamán tárolási veszteség alig van, s így a következő szezonig folyamatosan fogyasztható.
http://www.uc.cl/sw_educ/hort0498/HTML/p026.html

 

 Fokhagyma -
Allium sativum L. >>>Tovább
gaarikku, ninniku [japán], suan, da suan tou (garlic bulb) [kínai]
Sajátos, átható illatú, csípős ízű, gerezdekből (fiókhagymákból) összetevődő hagymája számos nemzet konyhájának nélkülözhetetlen f
űszere. Gyógyhatása miatt a fokhagymát már az ókorban és a középkorban is sokra becsülték, az emberek babonából hordták magukkal vámpírok és egyéb gonosz szellemek ellen. Érelmeszesedés ellen, vérnyomás-csökkentőként, bélfertőtlenítésre, az emésztés segítésére ma is sokan fogyasztják. E növény Közép-Ázsiában őshonos, de világszerte sokfelé termesztik. Az egész fokhagymafejet beborító vékony, hártyás burok alatt akár 20 gerezd is kifejlődhet. Néha virágszárat is hoz, ennek csúcsán apró léghagymák és terméketlen virágok fejlődnek. A gerezdek vagy a léghagymák elültetésével (duggatásával) szaporítható, a vöröshagymához (Allium cepa) hasonló módon egyéves kultúrában termesztik. Kb. 0,1% olajat tartalmaz, fő összetevői a diallil-diszulfid, a diallil-triszulfid és az allil-propil-diszulfid.
http://www.biokultura.org/kiadvanyok/biokultura_folyoiratok/2002/2002_4.htm#fokhagyma


kínai gerezdnélküli fokhagyma

 

 


Póréhagyma
- Allium porrum L.
jiu cong [kínai], nira negi, riiki, seiyou negi [japán]
Télálló, erőteljes kétéves növényfaj. Íze a vöröhagymáénál (A. cepa) lágyabb, édeskés. A póréhagyma az európai konyha széles körben alkalmazott hozzávalója, levesek, húsételek, burgonyaköretek és saláták készítéséhez, valamint egészben főtt zöldségként is felhasználják. A Földközi-tenger keleti vidékén és a Közel-Keleten őshonos, ahol az ókor óta termesztik. Európába és a Brit-szigetekre valószínűleg a rómaiak vitték be. A növény az első évben hosszú, egyenes leveleket fejleszt, a vastag, teleszkópszerűen egymásba illeszkedő levélalapok hengeres, hosszú hagymatestet alkotnak. A hagyma alján lévő tönkből (ez a növény valódi szára) sekély bolyhos gyökérzet ered. A második évben a hagymából magas, tömör, leveles virágzati szár emelkedik ki, melynek csúcsán gömbölyű, teljes (virágtakaróval rendelkező, kétivarú) virágokból álló ernyő fejlődik. A toktermésekben fejlődő magvak aprók, feketék, szabálytalanok és szögletesek.

 

 


Metélőhagyma
- Allium schoenoprasum L. >>>Tovább
snidling, snittling, pázsithagyma; bei cong, xi xiang cong [kínai]; chaibu, chaibusu, seiyou asatsuki [japán]
Évelő hagymaféle, a fűszerkert egyik alapnövénye. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez.
A snidling fő szezonja decembertől márciusig tart, ha otthon, cserépben neveljük, a tél folyamán 3-4-szer is leszüretelhetjük. Ha egy befőttes üveggel leborítjuk, az erkélyen néhány fokos fagyot is kibír. Melegben hamar nő, de vékony, gyenge szálú lesz. A friss zöldet ollóval minél mélyebben vágjuk le.

Snidling sóban
Hozzávalók: metélőhagyma, 15% só
Elkészítése: A metélőhagymát apróra vágjuk, vagy daráljuk, 10 % sóval összekeverjük, és kis üvegekbe rakjuk. A tetejére sót szórunk. Szendvicsek, sültek díszítésére vagy ízesítésére használunk fel.

 


Kínai metélőhagyma
- Allium tuberosum
fokhagymafű
A snidlinggel rokon növény, nagyon hasonló életformájuk, termesztésük, de a kínai hagyma friss levelei fokhagymaízűek, virága fehér, nyár végén nyílik, a terméságazat pedig szárazvirágként használható a lampionvirág, a bábakalács, a szamárkenyér mellett őszi szobadíszként.


Jiu cai hua, bimbós metélő fokhagyma - Allium tuberosum
garlic chives flower, flowering garlic chives
http://www.nre.vic.gov.au/trade/asiaveg/thes-30.htm

 

 


Medvehagyma
- Allium ursinum L. >>>Tovább

 

 Mogyoróhagyma
- Allium ascalonicum
salotta, aszkalóni hagyma (a palesztin Askalon városból hozták a keresztesek); scallion, échalote
Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan ételízesítésre, főleg húsételek és mártások készítéséhez használják. A vörös- és a fokhagyma közeli rokona, valószínűleg Ázsiából származik. Rövid, hengeres levelei üregesek. Levendulakék vagy piros virágai sűrű ernyőben állnak. Télálló hagymái aprók - hosszúságuk nem éri el az 5 cm-t, átmérőjük 2,5 cm -, hosszúkásak, a fokhagymához hasonlóan csoportosan fejlődnek egy közös tönkön. A növény zsenge levelei is fogyaszthatók. Tavasszal ültetik, minden jó kerti talajban szépen fejlődik. A hagymákat ősszel szedik fel. A tavasszal nagy mennyiségben piacra kerülő újhagymát nem a mogyoró-, hanem a vöröshagyma hajtatásával termesztik.
Természetesen a mogyoróhagymából is többféle létezik.
A képen is különböző mogyoróhagymák láthatók, a hosszúkás a banánhagyma, a kerekded pedig a francia mogyoróhagyma. Mindkettőre jellemző a viszonylag kisebb méret, illetve az, hogy egy fejen belül több gerezdre bonthatók. Aromájuk finomabb a többi hagymánál, valószínű a francia séfek ezért is részesítik előnyben a salotta fajtákat
.

A mogyoróhagymát a legtöbb helyen salottaként ismerik, de hívják nemes hagymának is, mert az íze kifinomultabb, lágyabb és komplexebb, mint a rendes hagymáé. Van gömbölyűbb és hosszúkásabb fajta, de az igazit mindig hagymáról szaporítják, ilyenkor az anyagumón több leánygumó nő. Franciaországban tilos salotta néven árulni a magról szaporított hagymafajtákat, melyek ugyan hasonlóan nézhetnek ki, de ízre, minőségre jóval gyengébbek.
Theophrastus görög író már a Krisztus előtti harmadik században leírta ezt a hagymát, s ascolonionnak nevezi. Később Plinius ezért arra a következtetésre jutott, hogy a közel-keleti Askalon városából származik, de tévedett. A mogyoróhagyma távolabbról érkezett: Közép-Ázsiában és Indiában előbb ismerték, mint a Földközi-tenger partjain. Délkelet-Ázsiában ma is hegyekben áll a piacokon. Különösen nagy mennyiségben fogyasztják Indiában, Kínában, Vietnámban, Thaiföldön. Európában a franciák kedvelték meg a leghamarabb: már a Karolingok idején termesztették, s hamar elterjedt Bordeaux-tól Normandiáig. A dél-francia konyhákon gyakran párosítják fokhagymával, az északi és keleti területeken inkább vöröshagymával.
Mindig nagyon finomra és egyenletesre vágják, s jobb konyhákon gézbe csomagolják, hideg vízbe mártják, enyhén kinyomkodják. A mosás által a hagyma elveszíti nyers keserűségét, s lassabban oxidálódik. A legtöbb mártáshoz megpárolják, hideg mártásba, ecetolajos öntetbe pedig nyersen hintik bele. Thaiföldön egyébként gyakran vágják ketté hosszanti irányban, majd szeletekre. Így hosszú csíkokra esik szét, amit úgy neveznek, „természetes julien”.
Ne tegyük hűtőszekrénybe: tároljuk száraz, hűvös helyen, lehetőleg kosárban. A hámozását megkönnyíti, ha a gyökér részénél kereszt alakban bevágjuk, 10-20 másodpercre lobogva forró vízbe mártjuk, majd hidegbe. Sokféleképpen elkészíthető: lehet tepsiben vagy olajban sütni, szokták főzni és savanyítani is.


 

 


Sarjadékhagyma
- Allium fistulosum L.
csöveshagyma, téli sarjadékhagyma, negi [japán], cong, da cong [kínai]
Csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem növeszt. A fehér és a zöld része is felhasználható főzéskor. Őshazája tőlünk keletre - a Bajkál-tó környékén - található. Az ottani zord körülmények miatt, kitűnően alkalmazkodott a szélsőséges éghajlati feltételekhez, így bártan próbálkozhatunk házikerti termesztésével is.
http://www.takii.nl/takiiseeds.php?cat=18&pg=1

 

 


Spanyol fokhagyma
- Allium scorodoprasum
magvas hagyma, török fokhagyma

 

 


Vadfokhagyma - Tulbaghia violacea Harv.
society garlic, pink agapanthus, wild garlic [angol], Wildeknoffel [Afrikaans], isihaqa [Zulu]
Virágjukért ültetik, de egyre inkább használják a dél-afrikai konyhában is.


Tulbaghia capensis L., éppúgy használják, mint a fenti vadfokhagymát, sőt kettejük hibridjét is: Tulbaghia violacea x capensis

 

 

Ibolyás csillaghagyma - Ipheion uniflorum (syn. Tristagma uniflorum, Brodiaea uniflora, Milla uniflora, Triteleia uniflora)
Anden-Knofi®, Ipheion uniflorum 'Knofi' (= Sieberz márkanév), egyvirágú csillaghagyma
Argentínából, Uruguayból származik. Világoskékkel bemosott fehér virágai április végén jelennek meg magányosan, magról és sarjakról is igen jól szaporodik. Télálló. Kíváló fűszernövény fokhagyma aromával. Nyáron visszahúzódik, ősszel és télen metélőhagymaként használható. Jó vakond és pocok űző.

 

 

Díszhagymák

- Sárga hagyma - Allium flavum L (őshonos)

- Pireneusi hagyma - Allium moly L. (Pireneusok, Spanyolország, Dél-Európa)

Turkesztáni hagyma - Allium oreophylum (C. A. Mey.) (Kaukázus, Kelet-Turkesztán)

Óriás hagyma - Allium giganteum Regei (Himalája, Közép-Ázsia).

- Selymes hagyma - Allium albopilosum Wright (Kisázsia, Észak-Perzsia)

A kiskertek díszes királynői. A változó felépítésű, virágzó növények különböző színekben (sárga, lila, piros, fehér) pompáznak. Alacsony száraikon bogvirágzatuk, magas tőkocsányaikon olykor gyermekfej nagyságú gömbvirágaik keltenek csodálatot. Noha étkezésre elvétve használják ezeket, egynémelyik kiváló természetes gyógyító hatású. Minden kulturált kertben helyük van.

Az első két faj hazánkban is őshonos. Az ismertetett fajokon kívül legalább 20 vadhagymafajt termesztenek díszként a kertekben. Nálunk egyes fajtatípusaik most terjednek.

Évelő, télálló lágy szárú növények. Gyökérzetük bojtos, hagymájuk a változatok szerint apró (sárga hagyma) és nagy (óriás virágú) lehet, mellékhagymások. Levélzetük tőálló, 20-50 cm magas, levelük többnyire lemezes, lapos, viaszos, zöld. Virágzati száruk általában levél nélküli tőkocsány, magasságuk 25-150 cm lehet, változattól függően. A virágzat az alacsony növényeknél bogos, legtöbbjénél azonban végen ülő, 8-20 cm átmérőjű, gömb alakú (álernyő), amely kinyílásáig buroklevéllel védett. A virág színe a fehértől a sárgán át a liláig, rózsaszínig és pirosig változó. Magjuk a vöröshagymáéval nagyjából egyező, annál egyeseké jóval nagyobb. Ezermagtömegük 1,5-8,7 g. Csírázóképességük 70-90%-os, a mag 1-2 évig jó, vetés után 12-15 napra kel ki.

Általában 2-3 éves hagymákból nyerünk virágzó növényt. Hagymáról szaporítva őszi (és tavaszi) ültetéssel a következő nyáron (ősszel) már virágzanak. Napfényes helyet szeretnek, némelyik viszont az árnyékot kedveli. Közepesen melegkedvelők. Öntözést nem kívánnak. Középkötött vályogtalajon díszlenek a legszebben. Különben nem válogatnak, minden művelhető területen ültethetők. Tápanyagban gazdag talajt kedvelnek.

A sárga hagyma egyik alakja alacsony, már ősszel levelet hajt. Bogvirágzatában sok csüngő, kocsányos virág található. Augusztus-szeptember hónapban nyílik, ezért is értékes. Virágszára 30-40 cm hosszú, vágásra alkalmas. Másik alakja május végén virít, szára 25-30 cm, vágott virágnak ez is alkalmas.

A piros hagyma hosszú levelei keskenyek, szürkészöldek. A növény alacsony, 15-20 cm. Virágai nagyon szépek, kárminpiros színűek. Május-június hónapban nyílnak.

Az óriás díszhagyma hagymái is nagyok, 6-8 cm szélesek, 1-1,2 m-es virágzati szárán 10-20 cm átmérőjű, igen szép lila gömbvirágzatot nevel. Júniusban virágzik. Park- és vágott virágnak kiváló. Két virágváltozata a 'Csillag' és a 'Tömött'.

Vadon és kultúrában még több különleges díszhagyma található.

Évelő parcellába ültessük a hagymákat (3-5 db-ot egy csoportba), az őszi ásás, mélyszántás után, szeptemberben, októberben vagy kora tavasszal (március-áprilisban). A kis hagymákat 4-6 cm mélyre, az óriásokat 10-12 cm mélyre ültessük. A kisebb virágúak 20-25 cm-re, a nagyobbak 25-30 cm-re legyenek egymástól.

A magot márciusban, áprilisban vetjük 1-2 cm mélyen, a vetésre komposztot (tőzeget) helyezünk. Táblásán 11-25 tő fér el, ehhez ugyanannyi hagyma vagy fészkenként 4-5 db, négyzetméterenként pedig 44-125 db mag szükséges. A hagymácskák megerősödésekor a felesleget máshová palántáihatjuk. Az erőteljes hagymákat ősszel felszedhetjük, 2-3-felé osztva szaporíthatjuk. A növények egy-két kapáláson, esetleges karózáson, huzalozáson kívül más gondozást nem igényelnek, s a legritkább esetben kívánnak külön öntözést. Vágóvirágként a kinyílt virágokat azonnal metsszük le, így a hagymát nem „emésztik fel". A magot éretten, egyszerre szedjük, szárastul tőből vágjuk ki.

Parkokba, üdülők, iskolák, bemutató-, hobbi-, hétvégi és utcakertek díszágyásaiba valók háttér- vagy csoportos növénynek. Különleges vágott virágok. Bééretten magszárával szárazkötészetben is felhasználhatók.

Egynémely változat alkalmas étkezésre is. Népi felhasználásuk sokrétű, de kevésbé ismert. Az összezúzott hagymát (levelet) kelések érlelésére, csípések gyógyítására stb. alkalmazták.

 

 


Japán hagymák


naganegi
hosszú hagyma, japán póréhagyma, Japanese onion, Japanese leek, Welsh onion
Enyhe íze miatt nyersen is fogyasztják.

 


aonegi

kék (= zöld) hagyma
Sok fajtája van Japánban: vékonyabb-vastagabb, több vagy kevesebb zölddel és rengeteg elnevezéssel pl. konegi (kishagyma), asatsuki, wakegi stb.

 


nira
- Allium tuberosum Rottl. ex Spreng.
garlic chives, jiu, jiu cai, jiu huang (Blanched leaves), jiu cai hua (Garlic chives flower)
Kínából származik, többnyire a zöld fajta
kapható, de van sárga és virágzó változata is. Levesekbe, töltelékekbe, sült fogásokhoz használják.

 


ninnikunome
, ninnikunokuki
garlic stems, garlic flower stems, fokhagymaszár
A fejes fokhagyma mellékterméke, vékonyabb a ceruzánál, kb. 30 cm hosszú, nyersen túl erős, de egy gyors pirítás, párolás megszelidíti.

 


rakkyou
- Allium thunbergii G. Don
miyama rakkyou, yama rakkyou
Mind kinézetében, mint ízében a fokhagyma és hagyma közti átmenetet képviseli. Kínából hozták Japánba a 10. században, évszázadok óta eltevésre használják, sósan és/vagy ecetesen. Más tsukemono-val együtt szolgálják fel.

 


yagura negi
- Allium fistulosum L. var. viviparum Makino

Egyptian Walking Onion - Allium cepa var. viviparum
Hanh Lá [vietnami]
The plant practically 'walks' around your garden after a few seasons. Extremely hardy and easy to grow, this perennial provides your kitchen with green shallot from early April to October. Very vigorous and trouble-free. Mature plants produce flower heads with baby bulbs on 1-2 feet spikes. As the bulbs mature and gain weight, the spikes lean on the ground, the bulbs then take root to start a new generation, a few feet away from their parents.

 tamanegi
vöröshagyma

 


yurine

lily bulb, liliomhagyma
Első látásra fokhagymának tűnik, de héjakból áll. Ősidők óta használják Japánban.

 

 

Hagyma helyett

 


Fokhagymaszagú szegfűgomba - Marasmius scorodonius
(barnatönkű) fokhagymagomba
A pereszkefélék családjába tartozik.
Erdei korhadékon, fű között seregesen nő. A mezei szegfűgombánál kisebb, kalapja krémszínű, tönkje vékony, merev, vörösbarna, tövén fekete. Az ínyencek körében közismert, erősen fokhagymaillatú, nagy becsben tartott fűszergomba. Birkahúsok ismert fűszere, a francia konyha igen kedveli. Szárítva is felhasználható fokhagymát helyettesítő fűszergombaként. A főzéskor sem veszti el jellegzetes ízét.

Sötéttönkű fokhagymagomba, feketetönkű fokhagymagomba - Marasmius alliaceus
A bükkösök jellemző faja. A korhadó bükkavarban nyáros és ősszel közönséges. Karcsú, feketés tönkje szívós, nem ehető, a kalapja használható fűszerként erős fokhagymaszaga és -íze miatt.

 


Hing, asafoetida - Ferula asafoetida
ördöggyökér, ördögszar
, aszatgyanta: fokhagyma szagú, csípős, keserű ízű étvágyjavító, női bajok és felfúvódás ellen hatásos szer. Indiában hagyma és fokhagyma helyett zöldséges ételeket ízesítenek vele.
A régi Rómában együtt tárolták a fenyőmaggal, hogy átvegye a szagát. Vagy forró olajban oldották fel, és csak egy-egy cseppet adtak belőle az ételhez. Mértékkel használva gazdagítja a gomba, a zöldség és a sültek ízét.