Terebess:
vadon termő zöldség-gyümölcs
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Medvehagyma
Allium
ursinum
Népies nevei. Kígyó- vagy poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma.
Leírása. Évelő. 15-25 cm magas. Hagymája megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszú és 5 mm vastag). Rendesen kétlevelű, levelei hosszú nyelűek, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. Virágzata ernyő alakú, virágai hófehérek. Április-májusban virágzik.
Összetéveszthetősége. Nincs. (Bár levele hasonlít a mérgező gyöngyvirághoz.)
Előfordulása. Az egész országban, minden hegyvidékén, kiváltképpen bükkösökben, hegyi patakok közelében, erdőktől rabolt kertekben, rendesen olyan nagy mennyiségben, hogy az egész tájék fokhagymaszagot kap tőle.
Felhasználása. A fiatal leveleket salátának, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk levesekben és főzelékekben. Gyógynövényként közismert.
Gyűjtési ideje. Virágzás előtt hagymáját és leveleit szokták gyűjteni.
Receptek
Medvehagymaleves. 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 lvíz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.
Medvehagyma-főzelék. A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.
Medvehagymamártás. Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.
Medvehagyma-saláta I. Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.
Medvehagyma-saláta II. Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.
Medvehagymás
zakuszka. Március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb. 500 g-nyi mennyiséget
alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk,
karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket,
gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük.
Tehéntúrót
terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt
napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük,
borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a
túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.
Medvehagymás pizza. 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.
Medvehagymás szendvics. Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.
Medvehagyma kapri módra. Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.
II.
Medvehagyma
Allium ursinum
vadfokhagyma
Élőhelye: árnyékos, humuszban gazdag lombos erdők, árterek, szurdokok
Felhasználása: virágzás előtt szedett levelei salátákba, szószokhoz, levesekbe
Egy
időben védett növénynek számított, az
erdős területen található, vadon termő, fokhagymaízű fűszernövény. Előfordulási
helyein szőnyegként teríti be az erdők alját. Virágzáskor már csak gyönyörködni
jó benne. Felhasználása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, de lágyabb ízvilágot
képvisel. Levesek, mártások, töltelékek, halételek könnyű fűszere. A gyöngyvirág
leveleihez hasonlító levelek jól fagyaszthatók, fokhagymaillatúak. Érdekessége,
hogy sószegény étrendbe, jellegzetes sós íze miatt, jól illeszthető. A nagy levelei
kínálják a lehetőséget, hogy megtöltsük, mint egy szőlőlevelet. A kecsketejtermelők
kecskesajtot töltenek bele és így érlelik azt.
A Mecsekben termő medvehagyma
nektárjából gyűjtött méz régiónk igazi hungaricuma, a Mecsek hegység jellegzetes
különlegessége. A kellemes, üde aromájú, pikáns mézkülönlegességben az édes íz
dominál, de enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne. A barna színű, sajátos ízű
és illatú méz könnyen megkedvelhető és erősítőnek is kiváló.
III.
Majdnem fokhagyma:
mire jó a medvehagyma, hogyan gondozzuk?
A tavaszi erdő egyik markáns növénye a medvehagyma, amely virágjában megkapó látványt nyújt. Állítólag a medvék egyik kedvenc, téli álmot követő csemegéje. A medvehagyma (Allium ursinum) a Dunántúlon nagy területeken él erdei aljnövényzetként, márciustól fogyasztható a levele, májusban kivirágzik, és már be is húzódik a föld alá. Nem minden kertben lehet megtelepíteni, de érdemes a fák alá néhány tövet elültetni, megpróbálni, hátha elszaporodik.
A Közép és Nyugat Európában őshonos, a liliomfélék családjába (Liliaceae) tartozó hagymás évelő (Allium ursinum) 30-50 cm magasra nő. A hagyma hosszúkás-tojásdad, buroklevele fehér. Egy tövön több hagyma található. A hosszú nyelű, lándzsás levelek fényes felületűek. Az ernyős virágzat április-májusban nyílik fehér, csillag alakú virágokkal. Termése nehezen csírázó, a talajban hosszan elfekvő tok. Üde talajú bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó növénye. A medvehagyma elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik.
Gyógyhatása
Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható, kén tartalmú allicin és allicin
rokon vegyületek. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer
fertőzései ellen alkalmazható. A friss növény tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat,
C-vitamint és nyomokban prosztaglandint. Termése 18,8% zsírolajat és 21,4% fehérjét
tartalmaz. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő
és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti
a fejfájást és a szédülést. A legújabb kutatások szerint a koleszterol-bioszintézist
csökkenti. Antibiotikus hatását is kimutatták. A fokhagymával összehasonlítva
több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek
is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy
a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb.
Fűszernövényként jellegzetes ízét, kulináris értékét a cisztein szulfoxidoknak
illetve egyéb illó vegyületeinek köszönheti. Illó vegyületeinek koncentrációja
a virágzás előtt a legnagyobb.
Szedése
A friss leveleket legjobb virágzás előtt levágni. Amíg nincs megfelelő számú
állomány, addig hagymánként csak egy levelet lehet levenni, így a hagyma további
fejlődését nem gátoljuk. A begyűjtésnél figyelni kell, mert sok, hasonló levelű
növénnyel össze lehet téveszteni, amelyek mérgezőek. Ilyenek a gyöngyvirág,
az őszi kikerics. De egyik növénynek sincs még egy kicsit sem fokhagyma illata.
Különösen a kikericcsel kell vigyázni, hiszen a növény kolhicin tartalma miatt
rendkívül mérgező.
Tartása
Árnyékos, szerves anyagban gazdag talajon terem. A hagymákat egymástól kb. 20
cm távolságra kell ültetni. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezzünk, úgy, hogy
2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Majd takarjuk lombbal 1-2cm vastagságban.
Fenyőtűt és avart nem szabad használni. Magról nehezen szaporítható, néha több
évig is elfekszik a mag mielőtt csírázni kezdene. A csírázáshoz hideghatásra
van szükség, ezért nyár végén, ősszel vethető. Magról vetve három év múlva virágzik
előszőr. Tartsuk a talaját nedvesen, és csapadéktól függően, szükség szerint
öntözzük. Nyáron, amikor a hagyma föld feletti része eltűnik, akkor sem szabad
elfeledkezni az öntözésről, főleg a júliusi-augusztusi nagy melegben.
Felhasználása a
konyhában
A növény levelét gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.
Medvehagyma Peszto
Keverjük össze az alábbiakat: 20dkg apróra vágott medvehagyma levél, 20 dkg
apróra vágott bazsalikom levél, 20 dkg finomra reszelt parmezán sajt, 15 durvára
őrölt dkg fenyőmag, olivaolaj, só.
Garami Márta
IV.
Orfűi
medvehagyma kincseskönyv
Szamárfül Kiadó (Orfű, 2007), Szerkesztette: Nagy Bandó András
Fülszöveg
Mi
ez a büdös fokhagymaszag?! – kérdik az Orfű felé tartó országjárók, akik még soha
nem láttak medvehagymát, ezt a fokhagyma és a spenót értékeit hordozó erdei növényt.
A fokhagyma jól hat az érrendszerünkre, élénkít, csökkenti a vércukorszintet,
s a szívünket is védi. Ovidius szerint potencianövelő hatású. Az óegyiptomi esküt
a fokhagymára tették le: a naprendszer szimbolikus gyógynövényeként tisztelték.
A Kheopsz piramis építői is ették, s amikor egy napon nem érkezett meg a fokhagyma,
sztrájkba fogtak.
Napkeleten nemi izgatószerként használták. A görögök még
a kakasaiknak is adtak belőle, s a viadalokon szexuális izgalmat váltott ki a
bűz a kakasokból. Roman Polanski filmjében, a Vámpírok báljában azt bizonygatta,
hogy ettől a szagtól a vámpírok hátán feláll a szőr, és világgá futnak, csak ne
kelljen magukba szívni ezt a kibírhatatlan szagot. Nos, ez az a szag! Orfű környékének
medvehagyma szaga, mely – bár fokhagymaszagú –, kibírható! Elég a medvehagyma
szőnyegen sétálni: elmúlik a tavaszi fáradtságunk.
Ez a kis könyv mindent elmond
egyik legfontosabb természeti kincsünkről. Orfű pedig várja a kincskeresőket.
Nagy
Bandó András
http://www.csomopont.hu/konyha/hirdetes/medvehagyma/medvehagyma.htm
http://www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/itthon/artid/20070326medvehagyma
http://www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=1&n=1440
V.
Medvehagyma
Vén
medve is megnyalja
HVG, 2008. március 14.
Az idén korán, már március
elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona,
vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente
csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér
virágai, és attól kezdve nem élvezhető.
A lombos erdők aljnövényzetében bújik meg az Allium ursinum. A legnagyobb magyarországi termőterületek a Gerecsében és a Mecsekben vannak. Orfű környékén tavaszonként külön fesztiválnapot rendeznek a medvehagyma tiszteletére.
Az erdőjáró, ám a botanikában kevésbé járatos városlakók legyenek óvatosak, mert a húsos, zöld leveleket könnyen összetéveszthetik a gyöngyvirágéval, ami mérgező. Csak ha közelebb hajolnak, akkor jelzi csalhatatlanul az illat a különbséget. Bezzeg a medvék! Ők nem tévednek. Állítólag amikor téli álmukból fölébrednek, biztos manccsal ezért a hagymalevélért nyúlnak először, hogy kissé föltuningolják legyöngült szervezetüket.
Annyi betegségre gyógyír, hogy szinte már gyanús. De táplálkozási és gyógynövényszakértők egyaránt állítják, hogy hatóanyagai jóval erősebben csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, mint a fokhagyma; és ölik a vírust, a baktériumot, javítják a szív- és érrendszert, a gyomor működését, az emésztést, gátolják a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.
Ilyentájt kifejezetten javallott a méregtelenítéshez. A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle így magasztalta a medvehagymát: "Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.”
Leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását. Kúraszerűen minden nap lehet fogyasztani, és minden ételbe belekerülhet, amihez amúgy petrezselymet vagy snidlinget használunk. Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe . Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pestó, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik. Kellemes alkotóeleme lehet a zöldséges salátáknak. Főzhetünk belőle krémlevest,beledolgozhatjuk grízgaluskába, nokedlitésztába, felhasználhatjuk töltelékekbe.
Van,
aki teaként kedveli. Ehhez egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell
leforrázni. ,
Tartósításának többféle módja ismert, általában szárítani szokták
alacsony hőmérsékleten, vagy olívaolajban, pálinkában eltenni. Boros kivonata
pedig gyógyszerként őrzi meg értékeit, akárcsak a közismert fokhagyma tinktúra.
Keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé, viszont nincs
kellemetlen szaga.
Szikora Katalin