Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Vadcitrom, "fagyálló citrom"
Poncirus trifoliata

franciául: poncire
japánul: shi, karatachi

Észak-Kínából származó, 4 m magasra növő, hármas levelű, lombhullató, abszolút fagyálló pompás díszfa. Sötétzöld, kemény, merev ágait 6-10 cm-es tüskék borítják, így a belőle készült sövény leküzdhetetlen akadályt képez a legelszántabb betolakodó számára is, legyen az ember vagy állat. Nagy hófehér bódító illatú virágait tavasszal, a kopasz ágakon hozza, 5 cm átmérőjű aromás, sárga gyümölcsei savanykásak. Levük teába vagy halételekhez citrom helyett kiválóak. A frissen szedett gyümölcs kevés levet ad, de tegyük félre két hétre, és 20%-ra nő a létartalma. Készíthető belőle lekvár, bár egy citromban akár 50 mag is lehet. Héja ugyanúgy fűszer, mint a narancsé vagy a citromé. Megfőzve ehetők fiatal levelei is. Amellett, hogy az év minden szakában különleges-egzotikus megjelenésű, kiváló alanya a citrus oltványoknak. Lombhullás után tünnek elő igazán zegzugos lefutású ágai a hatalmas tüskékkel, melyek haragoszöldek, így örökzöld benyomását keltik.
A frissen elültetett mag szinte mind kikel tavasszal, a több hónapos, szárított mag viszont elveszti csíraképességét. Rövid életű fa, 25 éves kora után lassan tönkremegy. Jól tűri a metszést, legjobb kora tavasszal, virágzás után visszavágni.

télálló mandarin "Troyer" - Poncirus trifoliata × Citrus reticulata
A vadcitrom és a mandarin keresztezéséből előállított hibrid, melynek kiemelkedő a fagytűrése. Hogy ez mit is jelent, azt még pontosan nem tudjuk, mert egyetlen anyanövényünket nem volt szívünk kitenni a szabadba. Fagytűrése a két ős között helyezkedhet el. 4 cm átmérőjű gyümölcse a mandarinnál kissé savanykásabb. Májusban virágzik, termései őszre érnek be, -15°C körül.

télálló narancs "Norton Webbery" - Poncirus trifoliata × Citrus sinensis
A vadcitrom és a narancs keresztezéséből előállított hibrid, melynek kiemelkedő a fagytűrése - mínusz 15°C körüli. Májusban virágzik, ősszel érnek be a narancsnál kissé savanyúbb 7cm átmérőjű termései.

oretachi új keresztezés a narancs (Citrus sinensis) és a karatachi (Poncirus trifoliata) között, "cell fusion" technikával állították elő Japánban.

Thomasville citrangequat - [Fortunella margarita x (Citrus sinensis x Poncirus Trifoliata)]

Sanford Curafora - (x Citroncirus [Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) x Citrus reticulata)])

Morton citrange - Poncirus trifoliata x Citrus sinensis

Citrange Troyer - Citrus sinensis (Washinton navel sinasappel) x Poncirus trifoliata.

Sinton citrangequat (x Fortucitroncirus sp. [Fortunella margarita x (C.sinensis x Poncirus trifoliata)])

Citromello Swingle - Citrus paradisi (grapefruit) x Poncirus trifoliata

http://home.wanadoo.nl/baltwetzels/vorstbest1.htm
http://members.aol.com/agrumivos2/citrue.htm

Felhasználása

A héja nyersen nem fogyasztható.
Kettévágva kinyomhatjuk a levét, negyedelve kiharaphatjuk a húsát, anélkül, hogy hozzáérnénk ajkunkkal a héjához. A magja nem mérgező, de nem is finom, ne rágjuk el, egészben se nyeljük le - ki kell dobni.

Héjastul megfőzve készíthetünk belőle édes naranccsal keverve angolos narancslekvárt, de kevesebb, mint fele legyen vadcitrom. (Az angol "marmalade" eredetileg sevillai keserű narancsból készül.)

Pusztán a héjból is készíthető lekvár vagy ételízesítő, de a héj belső fehér részét dobjuk el, csak a külső sárga részt használjuk.

Birsalmával kitűnő kesernyés lekvár készíthető:
5 kg birsalmához 1 kg vadcitromhéj darálva, 2 kg cukor
A citrom héját sikáljuk meg kefével, vágjuk négyfelé, majd egy kanállal vegyük ki a magokkal teli húsát. A kiszedett belsejét szűrőkanálban mossuk meg, a magokat dobjuk el, de a levét tegyük a lekvárhoz.

Lumi vadcitromból (eredetileg szárított lime-ból készítik Irakban és a Perzsa-öböl menti országokban)
Elkészítése: a gyümölcsöket forrásban lévő sós vízbe tesszük és a mérettől függően 3-5 percig forraljuk. Leszűrjük, megszárítjuk, szellős helyen, rácsra téve a napon 3-4 napig szárítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz és a belseje is tökéletesen kiszárad, azaz légnedves nem lesz.
Az elkészült lumit porrá őrölhetjük és szorosan záródó dobozban tarthatjuk. Egy csipetnyi (vagy több) lumi csodákat képes tenni pl. a birkahússal.