Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
«
vissza a Terebess-kert főlapjára
Ume,
a japán zöldbarack
Prunus
mume (kínai neve: mei)
Kósa Géza: A kínaiak kedvence: a Mei Hua
Zöldbarack-fajták
Júniusban érik Japánban, de frissen nem fogyasztják, mert éretten is kemény
és zöld marad. A zöldebbekből umeshu (zöldbarack-likőr)
készül cukorral, a sárgásabb, érettebb barackokból umeboshi
készül sóval. Erjesztenek ecetet is belőle: ume-su.
Gyógynövény is: pl. az umeboshit fejfájáskor a halántékra teszik. Valószínűtlennek
tűnik, de elmulasztja a fejfájást. Az umeboshinak nagyon erős fertőtlenítő hatása
van, emellett élénkíti az emésztést, oldja a stresszt és megszünteti a fáradtságot.
Érdekes módon, a nyers, zöld gyümölcs (ha magja felhasad benne) mérgező. A döntő
az, hogy a nap érlelje és hogy sóval kezeljék. Tégy egy umeboshit az onigiri-rizslabdába,
hogy ne romoljon meg. Tégy a reggeli teába, hogy megelőzd a székrekedést. Fogyassz
belőle minden nap, hogy elmúljanak a reggeli rosszullétek. A másnaposság megszüntetése
érdekében áztasd öt percre forró vízbe vagy teába az umeboshit, aztán idd meg
az italt és edd meg a gyümölcsöt. Az umeboshit gyakran lila shiso-levelekbe
göngyölik, melyek vitaminnal, ásványi anyagokkal dúsítják a kis barackot, mely
így csökkenti a koleszterint, nyugtatja az idegrendszert, javítja az emésztést
és elűzi a sima megfázást is.
A japán költészetben a tavaszt jelentő umevirágot szilvavirágnak szokás fordítani.
http://www.kuro5hin.org/story/2004/7/30/181117/361
Midori
Yazawa
Kosyu
Nanko
Hatirou
Setuda
Bungo
Sizuka
Ryuu
Kosi
Kaga
Sirakaga
Tougorou
Takada
Gessekai
Umeboshi (sózott zöldbarack, sósbarack)
Eltevés:
Jól mossuk meg
a zöldbarackot és keverjük össze sóval. Gyúrjunk össze vörös perilla (akajiso)
leveleket szintén sóval és rétegezzük mindkettőt egy eltevő bödönbe vagy vödörbe.
Nyomtassuk le valami súllyal (pl. egy palack vízzel, kővel, nejlon zacskó kaviccsal)
és érleljük 3-4 hétig, utána szűrjük le és szárítsuk a barackokat és a perilla-leveleket
is néhány napig a napon. Így tovább eltarthatók.
umeboshi
püré = umeboshi paszta = bainiku
Jó
étvágyat!
Umeshu
(zöldbarack-likőr)
A friss zöldbarackot mossuk meg és egy
bambusznyárssal szúrkáljunk néhány lyukat minden szemen.
Tegyük el egy szélesszájú
edénybe (pl. befőttesüveg) rétegenként cukorral (kôrizatô). Végül töltsük tele
35%-os shôchuu-val. Zárjuk le szorosan, és sötét helyen tároljuk, minél tovább
áll, annál finomabb lesz.
Ume-su
(zöldbarack-ecet)
ume-zu