Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Kínai ehető krizantém
Chrysanthemum morifolium Ramat, Ch. roxburghii Desf., Ch. spatiosum Balley - Asteraceae

 

Kelet különleges és szép növénye. Szeldelt leveleivel, szép sárga csöves és sugaras, margarétaszerű virágaival, elágazó bokrával igen mutatós, éppen ezért disznövényként is nevelik. Egyedülálló jellegzetessége azonban, hogy levelei, virágja ehető. Zsenge állapotában kissé kesernyés, csípős, gyöngén mustárízű leveléből, virágából vitaminos salátát, körítést készítenek. Húsok füszerezésére is felhasználható.

Származáshelye valószínűleg Kelet-Ázsia vagy Eurázsia térsége. Főként Kelet-Ázsiában, itt is elsősorban Japánban terjedt el. Egyéves, lágy szárú növény, közepesen napfény- és melegkedvelő. Magja kicsiny, ezermagtömege 4 g, csírázóképessége 75-85%-os, 7-12 nap alatt kikel. Május közepén végleges helyére vetjük 1-2 cm mélyen, 40-50 x 40-50 cm-es tenyészterületre, 6-8 maggal fészkenként. A talajápoláson kívül más gondozást nem igényel. Szárazon termeszthető, zsengeségének megóvására azonban szükség szerint 5-10 mm-es permetező öntözést alkalmazhatunk.

Hobbi-, bemutató-, dísz-, utca-, virágoskertben, parkban stb. csoportos előtérnövényként, ágyasokban vagy foltos telepítéssel szemet gyönyörködtető. Július közepétől a fagyokig virít.

Salátának, körítésnek, húsok füszerezésére zsenge leveleit virágszirmát használják fel úgy, mint az ismert salátát vagy fűszernövényeink nyers levelét.

 

 

 

Shungiku, kikuna
Chrysanthemum coronarium


krizantém levél

Japánban az ehető krizantém levelet Kanto (Tokyo) vidékén shungikunak, tavaszi krizantémnek mondják, Kansai (Osaka) vidékén kikunának, krizantémzöldnek. Salátában nyersen is fogyasztják, de rendszerint egy percig forró vízbe mártják, gyakori hozzávaló az asztali tűzkatlanoknál. Hosszasabb főzésnél megkeseredik.