Terebess
Ázsia E-Tár
«
katalógus
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
Vinkovics
Judit
KALMÜK RECEPTEK
A.
Sz. Sovgurova és V. A. Vjatkina műve alapján
Elektronikus
kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
SALÁTÁK
„Tulipán” saláta
Hozzávalók 5 személyre: 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojás, 45 dkg nyelv, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg majonéz
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, a sózott vagy pácolt uborkát
megtisztítjuk a héjától és a magvaitól, kockára vágjuk. A keményre főtt
tojásokat és a főtt nyelvet kockára, a hagymát karikára vágjuk. A felvágott
anyagokat összekeverjük, majonézzel ízesítjük és meghintjük reszelt sajttal.
A salátát friss vagy konzervparadicsomból kivágott tulipánokkal díszítjük.
„Kaszpi” saláta
Hozzávalók 5 személyre: 2 db közepes hering, 4 db sárgarépa, 2 db ömlesztett sajtkocka, 15 dkg vaj, bors, petrezselyem zöldje
Elkészítése:
A főtt sárgarépát és az ömlesztett sajtokat reszelőn lereszeljük vagy húsdarálón
ledaráljuk, hozzáadjuk a felengedtetett vajat és a heringfiléből készült
darálékot, jól összekeverjük, ízlés szerint borssal ízesítjük. A kész salátát
petrezselyem zöldjével díszítjük.
„Puszta” saláta
Hozzávalók 5 személyre: 20 dkg burgonya, 17 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg uborka, 1/2 pohár étolaj, 1 kanál ecet, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A friss, nyers sárgarépát és a burgonyát megmossuk, megtisztítjuk és szalmára
vágjuk, azután a burgonyát 5 percig forrásban lévő sós vízben blansírozzuk.
A pácolt vagy sózott uborkát megtisztítjuk a héjától és a magvaitól, szalmára
vágjuk. Mindezt összekeverjük, hozzáadunk hagymát, zöldborsót és salátalével
(bors, ecet, étolaj) ízesítjük. Petrezselyem zöldjével, hagymával díszíthető.
„Házi” saláta
Hozzávalók 5 személyre: 30 dkg hal, 8 dkg majonéz, 8 dkg tejföl, 2 db tojás
Elkészítése:
A szálka nélküli főtt halat és a keményre főtt tojásokat kockára vágjuk,
salátás tálba helyezzük, elkeverjük, meghintjük petrezselyem zöldjével
és hagymával, leöntjük majonézzel és tejföllel. A kész salátát citromdarabokkal
díszíthetjük. A salátához sügér-, harcsa- vagy tőkehalfilét használhatunk.
„Eliszta” saláta
Hozzávalók 5 személyre: 45 dkg birkahús vagy szajgak antilop húsa (őz húsával helyettesíthető), 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojás, 20 dkg trappista sajt, 1 pohár majonéz, 1 fej vöröshagyma, só és petrezselyem zöldje - ízlés szerint
Elkészítése:
A megfőzött, nem kövér birkahúst (vagy vadhúst), a főtt burgonyát, főtt
tojást és a sózott vagy pácolt uborkát hasábokra, a hagymát fél karikákra
vágjuk, a sajtot lereszeljük. Ezt majonézzel ízesítjük, ízlés szerint sózzuk,
azután összekeverjük, salátás tálba helyezzük. Vajforgácsokkal, főtt tojásból
vágott apró hasábokkal díszíthetjük, meghinthetjük reszelt sajttal, kaporral
és petrezselyem zöldjével.
LEVESEK
Budan
Hozzávalók 5 személyre: 30 dkg marhahús, 10 dkg finomliszt, másfél fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 1 dl tejföl, só - ízlés szerint
Elkészítése: A húst megmossuk, két- két és fél dkg-os darabokra vágjuk, felöntjük hideg vízzel és félig megfőzzük, azután hozzáadjuk a felszeletelt burgonyát és a fél karikákra vágott hagymát és így készre főzzük. A levest behabarjuk a korábban kivett kis mennyiségű húslével felhigított liszttel és felforraljuk. A tejfölt közvetlenül tálaláskor adjuk hozzá.
Régen
a budant szárított és/vagy füstölt húsból készítették, ami az ételnek
különleges ízt adott. A szárított húst a következőképpen készítették: a
húst vékony rétegekre vágták, folyamatosan 2-3 percre sós lébe merítették,
azután kivették és napos, jól szellőző helyen szárították. A szárított
húst mind levesek, mind második fogások készítéséhez is fel lehet használni.
Sűrű leves
Hozzávalók 5 személyre: 65 dkg csontos hús, 15 dkg köles vagy rizs, 5 dkg szalonna, 2 fej vöröshagyma, másfél tojás
Elkészítése:
A csontos húst megfőzzük. A forrásban lévő húslébe beletesszük az átválogatott
és átmosott rizst vagy kölest és az egészet készre főzzük. Tíz perccel
a főzés befejezése előtt a levesbe becsurgatjuk a felvert tojásokat és
jól elkeverjük. A levest sült szalonnával és hagymával javíthatjuk fel.
Húsleves
Hozzávalók 5 személyre: 1,6 kg marha- vagy birkahús, 5 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, babérlevél, fekete bors, só
Elkészítése: A darabokra vágott birka- vagy marhaszegyet a bordacsontokkal együtt (1 adagra 4-5 db 4-5 dkg-os darabot számolva) megmossuk és betesszük a fazékba, felöntjük hideg vízzel és készre főzzük, miközben időnként levesszük a habot. Hogy a húslének aranyos színt adjunk, hozzáadunk pirított sárgarépát és vöröshagymát, a főzés végén babérlevelet, fekete borsot és sót.
Tálaláskor a húsdarabokat külön tányérra helyezzük, tetejére karikára vágott vöröshagymát helyezünk. A húslevest külön, szilkékben adjuk fel az asztalra.
A
húslevest legjobb I. osztályú marhahúsból készíteni. Birkahúsból ehhez
a fogáshoz bármelyik húsrészt felhasználhatjuk.
„Puszta” leves
Hozzávalók 5 személyre: 1/2 kg marha- vagy birkahús, 1/2 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 5 dkg vaj
A tésztához: 2 db tojás, 30 dkg finomliszt, só és fűszerek ízlés szerint
Elkészítése:
A csontos húsdarabokat megmossuk, felöntjük hideg vízzel és a hab időnkénti
levétele mellett megfőzzük. Amikor a hús félig megfőtt, beletesszük a kockára
vágott burgonyát, a főzés végén pedig hozzáadjuk a vékonyra nyújtott, kis
rombuszokra vágott tésztát. A levest pirított hagymával és sárgarépával,
szerecsendióval lehet ízesíteni, tálaláskor pedig meghintjük petrezselyem
zöldjével.
Tokhalból készült leves
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg tokhal, 2,5 l víz, 1 fej vöröshagyma, 1 db fehérrépa, 1 db zeller, babérlevél, bors, petrezselyem zöldje
Elkészítése: A tokhalleveshez az egész halat vagy csak a fejét is felhasználhatjuk. Előkészítés után a halat darabokra vágjuk, a fejét néhány darabra szétvagdaljuk, eltávolítjuk a szemeket és a kopoltyút. A halat behelyezzük az edénybe, felöntjük és megfőzzük. Nemsokkal a forrás előtt levesszük a megjelenő habot, hozzáadjuk a fehérrépát és a zellert, valamint a vöröshagymát. A második felforralás után a főzést gyenge tűzön folytatjuk 50-60 percig, azután kivesszük a haldarabokat, a fejdarabokról eltávolítjuk a húst, a porcokat pedig puhulásig főzzük. A kész hallevest átszűrjük.
A
hallevest szilkében, a halat külön tányéron szolgáljuk fel, meghintvén
hagymával és petrezselyem zöldjével.
HALÉTELEK
Szárított hal
Elkészítése: A friss vagy mélyhűtött volgai pontyot vagy dévérkeszeget megszórjuk sóval, prés alá tesszük és 2 napig prés alatt tartjuk. Ezután lemossuk róla a sót és 6 órán keresztül áztatjuk. Az előkészített halat erős zsinegre vagy drótra fűzzük és jól szellőző helyen felfüggesztjük.
Ugyanígy
lehet szárítani kibelezett fogast, süllőt, nyurga pontyot vagy harcsafilét.
Halpástétom
Hozzávalók 5 személyre: 40 dkg tőkehal vagy hekk, 10 dkg teavaj, 12 dkg sárgarépa, 6 fej hagyma, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és enyhén megpirítjuk, azután hozzáadjuk a halfilét, a fűszereket és készre sütjük. Az elkészített zöldséget és a halat húsdarálón kétszer ledaráljuk, azután a kapott masszába belekeverjük a vajat és az egészet habosra keverjük.
A
halpástétomot hidegkonyhai készítményként használhatjuk fel vagy szendvicskrémként
vajas kenyérre kenhetjük.
Kaviár nyurga ponty ikrájából
Hozzávalók 5 személyre: 70 dkg halikra, 1 evőkanál só, zöldhagyma vagy vöröshagyma - ízlés szerint
Elkészítése:
A halat kibelezzük, kivesszük az ikrát, megszabadítjuk a hártyától, zománcozott
edénybe tesszük, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük és 12 órára a hűtőszekrénybe
tesszük. Tálalás előtt az ikrát meghintjük zöldhagymával vagy vöröshagymával.
Tokhal felengedtetett húsa
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg tokhal húsa, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 evőkanál teavaj, 1 fej hagyma, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A feldolgozott tokhalhúst adagokra daraboljuk, sózzuk, borsozzuk és lábasba
vagy fazékba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, fehérrépát, egy
kevés hallevest vagy vizet és fedő alatt gyenge tűzön 15-20 percig főzzük.
Miután kiengedett, tehetünk bele egy kevés teavajat is.
Tokhal húsából készült börög
Hozzávalók 5 személyre: A halhúsból készült töltelékhez: 80 dkg tokhalfilé, 2 fej vöröshagyma, só, bors - ízlés szerint
A tésztához: 35 dkg rétesliszt, 1 tojás, 8 g só, 1.5 dl víz
Elkészítése: A tokhalat kifilézzük, ledaráljuk, hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, megsózzuk, megborsozzuk. A tésztát ugyanúgy készítjük, mint a hússal töltött börög esetében.
A
kinyújtott lepénykék közepére tesszük a halhúsból készült tölteléket és
összecsippentjük a lepénykék szélét. A börögöket forrásban lévő
sós vízben megfőzzük és vajon tálaljuk.
Egészben sült fogas, süllő
Hozzávalók: 1,2 kg fogas, 3 dkg étkezési zsír, 3 dkg sajt, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése: A letisztított, kibelezett és átmosott fogastesteket megkenjük sóval, megborsozzuk és kizsírozott tepsibe tesszük. A hal tetejére vajat szórunk, meghintjük reszelt sajttal vagy zsemlemorzsával, betesszük a sütőbe és 250-280 C fokon készre sütjük.
A sült fogast hidegen hidegkonyhai készítményként vagy forró állapotban zöldséges körettel tálaljuk.
Ugyanígy
készíthetünk el más halfajtákat is.
Enyhén sós főtt csuka burgonyával
Hozzávalók: csuka, só, burgonya és teavaj - szükség szerint
Elkészítése:
A csukát megsózzuk és 10-12 órára hideg helyre tesszük. Azután lemossuk
a sót, kibelezzük, feldaraboljuk és kifőzzük. A kész halat letisztítjuk
és főtt burgonyával, vajjal tálaljuk.
Halas szoljanka leves
Hozzávalók 5 személyre: 70 dkg hal, 60 dkg savanyúkáposzta, 8 dkg étolaj, 1 fej vöröshagyma, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A harcsát vagy más kövér halat letisztítjuk, kibelezzük, feldaraboljuk,
sózzuk, borsozzuk és étolajban mély serpenyőben vagy lábasban mindkét oldalán
kisütjük. Ezek után hozzáadjuk a savanyúkáposztát, a vöröshagymát és fedő
alatt készre pároljuk.
„Meglepetés” vagdalt
Hozzávalók 5 személyre: 70 dkg harcsafilé, 7,5 dkg teavaj, 2 db tojás, 20 dkg fehérkenyér, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése: A harcsafilét húsdarálón kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, jól elkeverjük és ebből a töltelékből lepénykéket készítünk. Mindenegyes lepény közepére kis darab hűtött teavajat teszünk, a lepénykék szélét összefoglaljuk és vagdaltat formázunk belőle, amelyet nyers tojásban kétszer megnedvesítünk és zsemlemorzsával panírozzuk. A vagdaltakat nagy mennyiségű zsírban kisütjük.
A
vagdaltakat pirított fehérkenyér szeletekre helyezzük és köretként sült
krumplit adunk melléje. Paradicsomszeletekkel, petrezselyem zöldjével díszítjük.
Harcsapörkölt
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg 40 dkg harcsa, 3 dkg paradicsompüré, 3 dkg rétesliszt, 5 dkg tejföl, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg étolaj, 2 dkg só, babérlevél, húsleveskocka.
Elkészítése: A harcsafilét 2-2,5 dkg-os darabokra vágjuk, megsózzuk és előforrósított serpenyőn jól megpirítjuk, hogy vöröses kéreg keletkezzen rajtuk. Ezután készítjük el a szószt. A vöröshagymát átpasszírozzuk, ráteszünk egy kevés lisztet és üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a húslevet, a tejfölt és összekeverjük, hogy egyenletes állományú masszát kapjunk. A megpirított halat leöntjük ezzel a szósszal, megsózzuk, babérlevéllel ízesítjük és 2-3 percig pároljuk.
Köretként
krumplipürét, főtt rizst vagy főtt tésztát is felszolgálhatunk.
Harcsából készült saslik
Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg harcsa, 0,5 dl étolaj vagy 5 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 0,5 dl ecet, só, bors, babérlevél - ízlés szerint
Elkészítése: A harcsát kifilézzük, 2,5 - 3 dkg-os darabokra vágjuk, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, az ecetet, a borsot, a sót, a babérlevelet és 1,5 - 2 óráig pácoljuk. Azután jól átforrósított serpenyőben étolajban vagy szénen kisütjük.
Tálaláskor
a saslikot petrezselyem zöldjével, hagymával díszíthetjük.
Halas kolbászkák
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg 20 dkg harcsa, 2 és fél tojás a töltelékhez, 1 tojás a panírozáshoz, 12 dkg vöröshagyma, 5 dkg szalonna, 5 dkg teavaj a vöröshagyma pirításához, 5 dkg teavaj a tálaláshoz, 0,6 dl étolaj, 10 dkg zsemlemorzsa, só - ízlés szerint
Elkészítése:
A harcsát kifilézzük, húsdarálón kétszer átdaráljuk. Külön készítjük a
tölteléket a keményre főtt tojásokból, a főtt harcsahúsból és a szalonnából.
Kis darabokra vágjuk az alkotó részeket és hozzájuk adjuk a kissé megpirított
vöröshagymát és a sót. A tölteléket jól elkeverjük. A halas masszából
lepénykéket készítünk, rájuk helyezzük a kész tölteléket és kolbászkákká
hengergetjük őket. Kétszer zsemlemorzsában kipanírozzuk és nagy mennyiségű
zsírban kisütjük. Teavajjal és sült krumplival tálaljuk.
Hagymás harcsa „beefsteak”
Hozzávalók 5 személyre: 80 dkg harcsafilé, 0,5 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 0,5 dl étolaj, a vöröshagyma pirításához 2 dkg búzaliszt, 15 dkg vöröshagyma, 3 dkg zsír, margarin vagy teavaj, 1 kg 20 dkg burgonya, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A harcsafilét 2-3 cm vastag darabokra vágjuk, kissé kiklopfoljuk, lekerekített
formát adva nekik, megsózzuk, borsozzuk, panírozzuk. A harcsa „beefsteak”-et
jól előmelegített serpenyőben étolajban sütjük meg.
Köretként
főtt vagy sült krumplit, sült hagymát szolgálhatunk fel.
Párolt hal krumplival
Hozzávalók 5 személyre: 70 dkg hal, 40 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg teavaj, 0,6 dl étolaj, 2 evőkanál búzaliszt, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A halhúst adagokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztben panírozzuk és étolajban
lábasban vagy mélyebb serpenyőben kisütjük. A nyers burgonyát megmossuk,
megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk és ezekkel befedjük a sült halhúst.
A burgonyát megsózzuk, hozzáadjuk a felvágott vöröshagymát és teavajat,
majd fedő alatt készre pároljuk.
HÚSÉTELEK
Kür
U.E. Erdeniev „Kalmükök” című orosz nyelvű művének „Anyagi kultúra” fejezete említi meg. „Nagyon ízletes étel volt a kür.... A talajba ásott gödörben meggyújtották a tüzet. A keletkező hamuba helyezték a hússal teletömött állati testet, egy réteg földet szórtak rá és afölött is tüzet gyújtottak. Az egész vágott test a saját levében sült meg anélkül, hogy levegővel érintkezett volna. Ezt az ételt pásztorok készítették és kétségtelen, hogy a legősibb eredetű ételek közé tartozott”. Ha megvannak a megfelelő körülmények, akkor ünnepi asztalon szolgálható fel a kür.
A báránybőrt alaposan letisztítják és megmossák. A birka húsát feldarabolják, sózzák, borsozzák, babérlevelet, őrölt szercsendiót, feldarabolt hagymát adnak hozzá és beleteszik a kifordított báránybőrbe. A báránybőr nyílását „összevarrják” kihegyezett pálca segítségével és spárgával bekötik.
A
földbe gödröt ásnak a tűz számára, meggyújtják a somfából rakott nyílt
tüzet. Amikor nagy mennyiségű szén keletkezik, széttúrják és a mélyedésbe
belehelyezik a bőrben lévő húst. Ezután forró szénnel jól befedik és földet
szórnak rá. A hús húsz óra múlva kész. Minden ízbeli különlegesség és tápérték
megmarad ebben az ételben.
Börög
Hozzávalók 5 személyre: 38 dkg finomliszt, 1 db tojás, 90 dkg hús, 2,5 dkg háj vagy szalonna, 27 dkg vöröshagyma, 8 dkg teavaj, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A töltelék: A birka- vagy marhahúst (színhúst), a hájat vagy szalonnát, és a vöröshagymát darabokra vágjuk, húsdarálón ledaráljuk, hozzáadunk sót, borsot és jól összekeverjük.
A tészta: A tésztához vesszük a finomlisztet, tojást, sót, vizet és összeállítjuk a tésztát. A kész tésztából kerek lepénykéket nyújtunk, amelyek közepére helyezzük a húsos tölteléket és a tészta széleit összecsippentjük.
A
kész börögöket kifőzzük és vajon tálaljuk.
Főtt birkahús
Hozzávalók 5 személyre: 1,1 kg hús, 75 dkg vöröshagyma, só, bors, babérlevél - ízlés szerint, 2,5 dl sós páclé (tuzluk)
Elkészítése: A húst darabokra vágjuk és kevés vízben készre főzzük. A főzés végén hozzáadjuk a sót, hagymát, babérlevelet. A kész birkahúst tányérra tesszük és meghintjük felvágott hagymával valamint petrezselyem zöldjével.
Külön
tálaljuk fel a tuzlukot, amelyet a következőképpen készítünk el: veszünk
a húsléből, amelyben a húst főztük, hozzáadunk borsot, sót, hagymát és
ízlés szerint ecetet.
Sült hús főtt tésztával
Hozzávalók 5 személyre: 1,2 kg hús, 30 dkg finomliszt, 1,5 db tojás, 30 dkg vöröshagyma, 7,5 dkg teavaj, só, bors - ízlés szerint, kapor vagy petrezselyem zöldje
Elkészítése: A birkahúst vagy marhahúst megtisztítjuk a hártyáktól, szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, rudakra vágjuk, meghintjük sóval és borssal, teavaj és vöröshagyma hozzáadása mellett készre sütjük.
A tojásokkal, stb. tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, metéltre vágjuk és kifőzzük. A kész tésztát tésztaszűrőn félretesszük, hozzáadjuk a húst és összesütjük.
Tálaláskor
kaporral vagy petrezselyem zöldjével hintjük meg.
Vagdalthús elisztai módra
Hozzávalók 5 személyre: 40 dkg marhahús, 50 dkg kacsahús, 60 dkg marhamáj, 2 db tojás, 12,5 dkg zsír, 5 dkg vaj, 3,4 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése: A marhahúst és a kacsahúst ledaráljuk. A májat apró darabokra vágjuk és a vajban megpirítjuk, a hagymát is megpirítjuk. Az előkészített marha- és kacsahúsból készült tölteléket 1,5 - 2 cm vastag lepénykék formájában nedves konyharuhára tesszük. A lepénykék közepébe hagymával elkevert májat teszünk, a széleket összefogjuk és a vagdaltaknak hosszúkás formát adunk. Zsemlemorzsában bepanírozzuk és kisütjük.
Sült
burgonyával és zöldborsóval tálaljuk.
Tünteg
Hozzávalók 5 személyre: 38 dkg liszt, 1 tojás, 25 dkg háj, 45 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése: A tésztát úgy készítjük el, mint a börögnél. A birkahájat apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sót, borsot. Az egész tölteléket nyújtófával elegyengetjük.
A
tésztát apró lepénykékre nyújtjuk, melyek közepére tesszük a kész tölteléket,
a lepénykék szélét összefogjuk, azután kifőzzük és forrón tálaljuk.
Húsgombóc elisztai módra
Hozzávalók 5 személyre: 14 dkg szív, 15 dkg hús, 14 dkg máj, 4 dkg hajdinakása, 5 cl tej, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg liszt, 1,5 db tojás, 3,5 dkg zsír, 38 dkg szósz
A 38 dkg szószhoz: 18 dkg tejföl, 3 dkg teavaj, 1,5 dkg búzaliszt, 18 dkg húslé, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése: A nyers szívet, húst, májat darabokra vágjuk és húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a félig megfőzött hajdinakását, a pirított hagymát tejet vagy vizet, sót, borsot, tojást. A tölteléket jól összekeverjük és gombócokat formálunk belőle. Azután tojásban és lisztben panírozzuk, kisütjük, majd pedig tejfölös szószban vagy hagymás paradicsomszószban megdinszteljük.
A
tejfölös szósz elkészítéséhez a lisztet vaj nélkül kissé megpirítjuk, lehűtjük,
elkeverjük a vajjal, forrásnak indult tejfölbe tesszük, hozzáadjuk a húslét,
sóval, borssal ízesítjük, öt percig főzzük és leszűrjük.
Aprított lóhús
Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg hús, 25 dkg vöröshagyma, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A lóhúst nagy darabokra vágjuk, félig készre főzzük, azután kis darabokra vágjuk, edénybe helyezzük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát, borsot, sót, babérlevelet és készre főzzük.
Az
elkészült húst házi metélttel lehet felszolgálni.
Cserép edénykében párolt sertéshús
Hozzávalók 5 személyre: 80 dkg sertéshús, 6 db közepes burgonya, 2,5 fej vöröshagyma, 10 dkg paradicsompüré, 5 dkg szárított gomba, 1 pohár húslé vagy víz, só, bors, babérlevél, fokhagyma - ízlés szerint
Elkészítése:
Adagonként 1 cserépedényt veszünk. A cserépedénybe beleteszünk 3-4 db húst,
előzőleg vízben megnedvesített száraz gombát és 15 percre a sütőbe helyezzük.
Azután hozzáadjuk a burgonyát, hagymát, paradicsompürét és a húslevest,
feltesszük a lángra, felforraljuk és kb. 1 óráig pároljuk. A végén ízlés
szerint sózzuk és fűszerekkel meg fokhagymával ízesítjük.
BELSŐSÉGEKBŐL KÉSZÜLT ÉTELEK
Belsőség
Hozzávalók: 2 kg bél, 3 kg tüdő, máj, vese és pacal, 1 kg vér, 0,5 kg háj, 1 kg vöröshagyma, 0,5 l tej, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A belet és a pacalt letisztítjuk, megmossuk. Megmossuk a tüdőt, májat és vesét is. Mindezt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel és készre főzzük.
A friss vért összegyüjtjük, megszűrjük, hideg vizet vagy tejet adunk hozzá, apróra vágott hájjal, sóval, borssal, hagymával ízesítjük, ezzel megtöltjük az oltógyomrot, bekötjük és 1 óráig főzzük.
A
főtt belsőségeket apróra vágjuk, hagymát, borsot, fokhagymát, babérlevelet
adunk hozzá, felöntjük húslével és 5 percig főzzük. Tálaláskor a belsőséget
forrón tesszük a tányérra.
Sült szív
Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg szív, 10 dkg teavaj, 60 dkg vöröshagyma, só, bors
Elkészítése:
A szívet átmossuk, apró hasábokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a hagymával
együtt megsütjük.
Kolbász kalmük módra
Hozzávalók: bél, hús, zsír, vöröshagyma, só, bors - szükség szerint
Elkészítése:
A juh vastagbelet megtöltjük apró darabokra vágott hússal, hozzáadunk aprított
zsírt, hagymát, borsot, sót, spárgával bekötjük és kifőzzük.
Hot
Hozzávalók: háj, vér, vöröshagyma, tej, só, bors, babérlevél - szükség szerint
Elkészítése:
A juh vesekörnyéki háját apróra vágjuk. A friss meleg juhvérhez hozzáadunk
sót, meleg tejet, jól elkeverjük és gézen keresztül átszűrjük. Az aprított
hájat, a vagdalt vöröshagymát, amelyet fele annyi mennyiségben vesszük,
mint a hájat, az apróra vágott babérlevelet, őrölt feketeborsot összekeverjük
a vérrel, beöntjük a vastagbélbe, bekötjük, hideg vízbe tesszük és nagy
mennyiségű vízben készre főzzük.
Pirított máj
Hozzávalók: máj, só, bors - szükség szerint
Elkészítése:
Az 50-60 dkg-os marha- vagy birkamáj darabokat forró hamuba tesszük és
addig sütjük, míg kéreg keletkezik rajtuk. Azután kivesszük őket a hamuból,
a felületüket késsel letisztítjuk, apró darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk
és forrón tálaljuk.
Sült máj
Hozzávalók: máj, háj, vöröshagyma, só, bors - szükség szerint
Elkészítése:
A májat szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. A hagymát apróra vágjuk, hozzáadunk
sót, borsot és szétdörzsöljük addig, amíg a hagymalé meg nem jelenik. Ezzel
az anyaggal megkenjük a májat, mindenegyes májszeletet birkahájba csomagoljuk,
serpenyőbe helyezzük és sütőben kisütjük.
Főtt birkafej
Hozzávalók: birkafej, só, fűszerek - ízlés szerint
Elkészítése: A birkafejet megpörkölik, lefosztják róla a szőrt, megmossák és bő vízben megfőzik. A főzés végén hozzáadják a sót és a fűszereket.
A fejet zöldséggel díszítik és darabolás nélkül, egészben tálalják fel a régi népszokás szerint a tiszteletre legméltóbb vendégnek vagy a család legidősebb férfitagjának.
Sült velő
Hozzávalók 5 személyre: 55 dkg friss velő, 2,5 tojás, 2,5 dkg zsemlemorzsa, 13 dkg hagyma
Elkészítése:
A friss velőt megmossuk, sós és savanyú vízben megfőzzük, tojásban megnedvesítjük,
kolbászkákká formázzuk, zsemlemorzsában bepanírozzuk és nagy mennyiségű
zsírban kisütjük. Tuzlukkal tálaljuk.
Fejhúsból készült ektjagjan
Hozzávalók: birkafej, só, hagyma, fűszerek - ízlés szerint, margarin vagy teavaj a sütéshez
Elkészítése: Előkészítés után a birkafejet félbevágják, kiveszik az agyvelőt, megmossák, megsózzák és margarinban vagy vajban kissé megpörkölik.
A
fejet megfőzik, leszedik róla a húst, apró darabokra vágják és hozzáadják
a velőhöz. Hagyma és fűszerek hozzáadása mellett együtt átsütik.
SZAJGAK ANTILOP HÚSÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A
szajgak antilop húsa ízletes, tápláló és könnyen emészthető, kis mennyiségben
tartalmaz zsírt, ezért diétás ételként fogyasztják. Az ételek elkészítése
előtt a szajgak antilop húsát hideg sós vízben vagy ecetes vízben másfél-két
óráig áztatják.
Hústekercsek
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg hús, 10 dkg szalonna, 1 fej fokhagyma, só, bors - ízlés szerint, zsír a sütéshez
Elkészítése:
A húst 1-1 1/2 cm vastag darabokra vágjuk, megtűzdeljük fokhagymával és
szalonnával, sózzuk, borsozzuk, feltekercseljük, fonallal átkötjük, megkenjük
fokhagymával, mély serpenyőbe helyezzük, zsírt öntünk rá és sütőben fedő
alatt készre sütjük.
Hústekercsek másként
Hozzávalók: hús, só, bors, vöröshagyma, zsírszalonna, tojás, zsemlemorzsa, zsír - szükség szerint
Elkészítése: A szajgak antilop színhúsát kisebb lapokra vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, a lapok közepére passzírozott vöröshagymát és zsírszalonnadarabokat teszünk, tekercsekké feltekerjük úgy, hogy fasírt formája legyen, tojás és víz keverékével megnedvesítjük, zsemlemorzsával bepanírozzuk és kevés zsírban kisütjük.
Főtt
rizzsel, sült krumplival vagy más körettel tálalhatjuk.
Tűzdelt hús
Hozzávalók: comb, fokhagyma, szalonna, só, bors, zsír - szükség szerint
Elkészítése: A szajgak antilop hátsó lábának combját megtűzdeljük fokhagymával és szalonnával, bekenjük sóval , borssal és fokhagymával, zsírt kenünk rá, zsírpapírba tekerjük és sütőben megsütjük. A végén levesszük a zsírpapírt és a húst addig sütjük, amíg pirított réteg nem keletkezik rajta.
A
kész húst hidegkonyhai készítményben is felhasználhatjuk, de forrón körettel
is tálalhatjuk.
Ropogós
Hozzávalók 5 személyre: 1/2 kg hús, 10 dkg hagyma, 5 dkg paradicsompüré, 4 dkg zsír, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése: A szajgak antilop combjának húsát 1 - 1 1/2 dkg-os darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és készre sütjük. Karikára vágott pirított hagymát, paradicsompürét adunk hozzá és még 2-3 percig sütjük.
A
húst főtt vagy sült burgonyával, főtt tésztával vagy omlós kásával tálalhatjuk.
Húsgombóc
Hozzávalók 5 személyre: 1/2 kg hús, 20 dkg sertésszalonna, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg rizs, paradicsomszósz, liszt - szükség szerint, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A húst és a szalonnát húsdarálón ledaráljuk. A hagymát felaprítjuk és megpirítjuk.
A rizst félig készre főzzük. A darált húst, a hagymát, a rizst, a sót,
borsot jól összekeverjük, gombócokat formázunk belőle, lisztben megforgatjuk
és kisütjük. A húsgombócokat sekély edénybe tesszük, paradicsomszósszal
leöntjük és 7-10 percig pároljuk.
Kolbászkák
Hozzávalók 5 személyre: 1 kg hús, 30 kg burgonya, 10 dkg szalonna, fokhagyma, só, bors - ízlés szerint, liszt - szükség szerint
Elkészítése:
A húst húsdarálón ledaráljuk. A nyers krumplit, a zsírszalonnát is húsdarálón
ledaráljuk, összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal és fokhagymával.
Az így nyert masszát jól felkeverjük, kis kolbászkákra osztjuk, lisztben
megforgatjuk, kissé megsütjük és készre pároljuk.
Dinsztelt hús
Hozzávalók
5 személyre: 1/2 kg hús, 7 dkg szalonna
1
l pácléhez: 2 cl ecet, 2 dkg cukor, 5 db babérlevél, 1/2 teáskanál bors,
1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 2 cl száraz bor, só - ízlés szerint
Elkészítése: A szajgak antilop húsát kis darabokra vágjuk, megtűzdeljük sertésszalonnával, azután 25-30 percig pácoljuk. A bepácolt húsdarabokat mindkét oldalukon kissé megpirítjuk és készre pároljuk.
A
páclé elkészítése: a vízhez hozzáadjuk az ecetet, cukrot, sót, babérlevelet,
borsot, a feldarabolt vöröshagymát és sárgarépát, ezt 30 percig forraljuk,
azután lehűtjük a páclevet és hozzáadjuk a száraz bort.
TÉSZTÁS ÉTELEK
Bórcog
Hozzávalók 1 kg bórcoghoz: 70 dkg finomliszt, 1 db tojás, 3 dl tej vagy kefír, 10 dkg margarin, 3 dkg cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál só
Elkészítése:
Összekeverjük a vajas, kovásztalan tésztát, 1-1,5 óráig állni hagyjuk,
azután elvégezzük a tészta feldarabolását. A bórcogok formája különböző
lehet: állatfigurák, lepénykék, kiflik, golyók, perecek, stb. Nagy mennyiségű
zsírban sütjük ki.
Hajilmas
Hozzávalók: sült vaj, búzaliszt, só - szükség szerint
Elkészítése:
A teavaj átsütésekor fehérjelerakódás, üledék keletkezik. Ebbe az üledékbe
vagy sült vajba szórunk búzalisztet, megsózzuk, jól elkeverjük és barnára
sütjük. A kapott masszát lehűtjük, kis szeletekre vágjuk és teához szolgáljuk
fel.
Hog-toszon
Hozzávalók: 2,5 kg gyümölcs, 8,3 dl tejföl, 60 dkg cukor.
Elkészítése: A körtét vagy almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, gerezdekre vágjuk, felöntjük tejföllel és barna színűre, valamint sűrű tejfölös állományúra főzzük. A főzés végén adjuk hozzá a cukrot.
Ezt
az édességet hidegen tálaljuk.
Szegszerdeg
Hozzávalók 5 személyre: 0,5 kg liszt, 4 db tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg tejföl, 1 teáskanál só
Elkészítése:
Kovásztalan tésztát készítünk, mint a házi metélthez, vékonyra kinyújtjuk
és apró rombuszokra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Mély tálba
helyezzük, vajjal és tejföllel ízesítjük és néhányszor összerázzuk.
Palacsinta
Hozzávalók 5 személyre: 25 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Meleg vízben feloldjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, hozzáadjuk a tojást
és a lisztet, majd az egészet egyenletes állományú masszává keverjük ki.
Állománya szerint a tésztának a lángos alapanyagáéval megegyezőnek kell
lennie. A kész tésztát meleg helyen kelni hagyjuk. Miután felemelkedett,
összekeverjük és hagyjuk, hogy ismét megemelkedjen. Ezután felforraljuk
a tejet és jól elkeverve kis adagokban hozzáadjuk az élesztős masszát.
A palacsintát forró palacsintasütőben kisütjük. Azért, hogy a palacsinta
könnyen elváljon az edénytől, a tésztához kevés étolajat is hozzáadunk.
Bulmag
Hozzávalók 5 személyre: 6,1 dl tejföl, 16 dkg vaj, 8 dkg finomliszt, 10 dkg lekvár, 1,5 dl víz, friss gyümölcs (alma vagy körte), mazsola, egy kevés só
Elkészítése: A tejfölt addig főzzük, ameddig vaj jelenik meg a tetején, hozzáadjuk a teavajat, lekvárt, friss gyümölcsöt (almát, körtét), mazsolát, felfőzzük, azután hozzáadjuk a cukrot, lisztet, egy kevés sót, hideg vizet öntünk bele és felforraljuk. A kész bulmagnak sűrű állománya van, tetején a kivált vaj vékony rétegével.
Ez
az étel nagyon tápláló, gyorsan elkészül és forrón is, hidegen is fogyasztható.
Csokoládés sütemény
Hozzávalók 1 kg kész süteményhez: 65 dkg rétesliszt, 10 dkg teavaj, 28 dkg kristálycukor, 1 db tojás, 1,2 dl tej, 3 dkg kakaópor, szódabikarbóna
Elkészítése:
A tojást és a cukrot elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, a tejet, szódabikarbónát,
lisztet, 2 dkg kakaóport és egyenletes állományú tésztává keverjük. A kész
tésztát a maradék kakaóporon kinyújtjuk. A tésztából 1 - 1 1/2 cm átmérőjű
hengert formázunk, ezt 3-4 cm hosszú rudacskákra vágjuk. A megformázott
süteményt étolajjal kikent tepsibe tesszük és 180-200 C-on kisütjük.
Kristálycukros pirog gyümölcsízzel
Hozzávalók 2 piroghoz: 40 dkg rétesliszt, 15 dkg kristálycukor, 22 dkg margarin, 2 db tojás, késhegynyi szódabikarbóna, késhegynyi só, 30 dkg gyümölcsíz
Elkészítése:
A margarint, a tojásokat, a sót, a szódabikarbonát egyenletes állományú
masszává keverjük, azután hozzáadjuk a lisztet és még 2-3 percig keverjük.
Az ovális formára nyújtott tésztára rátesszük a lekvárt és a tészta széleit
behajtva pirog formát adunk neki. A tetejét tésztából kivágott figurákkal
díszítjük. A kialakított pirogokat tojással megkenjük és 230-250 C-on kisütjük.
Mazsolás háromszögek
Hozzávalók 1 kg kész süteményhez: 50 dkg rétesliszt, 24 dkg margarin, 2 dl tejföl, vaniliáscukor, só, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg mazsola, 1 db tojás
Elkészítése:
A margarint, a tojást, a tejfölt, a sót, szódabikarbonát és a vaniliáscukrot
egyenletes állományú masszává keverjük, hozzáadjuk a lisztet és még 2-3
percig keverjük. A 1/2 - 1 cm vastagságúra nyújtott tésztára egyenletes
rétegben felrakjuk a mazsolát, azután másik réteg tésztával letakarjuk
és háromszög alakú formával kis háromszögeket vágunk belőle. Sütés előtt
a háromszögeket tojással kenjük meg és kisütjük.
TEJES ÉTELEK
Tarag
Hozzávalók: 1 l friss tej, 15 dkg tejföl
Elkészítése: A friss tejet felforraljuk és addig főzzük, amíg aranyszínű hártya nem keletkezik rajta. Ezután hagyjuk 35-37 fokra lehűlni, tejföllel megsavanyítjuk és 2-3 órára meleg helyre tesszük, hogy megsavanyodjék.
A
tarag ismételt elkészítéséhez hagyni kell egy adagot a korábban
elkészült termékből és azzal lehet elvégezni a savanyítást.
Urag
Hozzávalók: 1 l sűrű tejhez 2 evőkanál liszt, só - ízlés szerint
Elkészítése:
Készítéséhez a borjadzás utáni második és harmadik fejés tejét használjuk.
A tejet gézen keresztül átszűrjük, hozzáadunk egy kevés búzalisztet, sót.
Mindezt jól összekeverjük, beleöntjük a kizsírozott serpenyőbe és betesszük
a sütőbe. 10-15 perc múlva kész az urag.
Csigén
Hozzávalók: 3 l friss tejhez 0,5 l régi csigén
Elkészítése: A csigént mindig ugyanabban az edényben savanyítják és ismételt elkészítéséhez 1 pohárnyit hagynak az edény alján.
A friss tejhez hozzáadjuk a savanyítót. 2-3 percig keverjük és 12 órára meleg helyre tesszük, hogy megsavanyodjon. Üdítő, frissítő italként fogyasztjuk.
A
tápérték növelése és a savanyú íz tompítása érdekében tejfölt is hozzáadhatunk
a csigénhez. Egy pohár csigénhez 1 evőkanál tejföl adható
hozzá.
ITALOK
Dzsomba (kalmük tea)
Hozzávalók 10 adagra: 4 dkg tealevél, 0,5 l tej vagy tejszín, 5 dkg vaj, 1,5 l víz, só, szerecsendió - ízlés szerint
Elkészítése: A tealevelet felöntjük hideg vízzel, felforraljuk és 5-10 percig forraljuk, azután hozzáöntjük a tejet vagy tejszínt és újabb 5 percig forraljuk. Főzés közben a teát 2-3 percenként megkeverjük, azután leszűrjük, hozzáadjuk a teavajat és a sót, valamint a reszelt szerecsendiót.
Szilkékben
tálaljuk.
Lisztes tea
Hozzávalók 10 adagra: 4 dkg tealevél, 0,5 l tej, 2,5 dkg háj, 1,5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1,5 l víz, só, szerecsendió - ízlés szerint
Elkészítése: A tealevelet felöntjük hideg vízzel, felforraljuk és 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a tejet és újabb 5 percig forraljuk. A lisztet birkahájon külön megpirítjuk addig, míg aranyos színt nem kap. A lisztet feloldjuk a teával és beletesszük a leszűrt teába, hozzáadjuk a sót, vajat és reszelt szerecsendiót.
Szilkékben
tálaljuk.
„Lótusz” ital
Hozzávalók:
1 l cukorsziruphoz: 3/4 l víz, 1 kg cukor, citromsav
1
l italhoz: 4 pohár forralt víz, 1 pohár szirup, 1/4 pohár színező oldat
Elkészítése: A cukrot beleöntjük a vízbe, felforraljuk és teljesen felolvasztjuk, leszűrjük és 15-20 percig főzzük, időnként levéve a habját. A végén citromsavat adunk hozzá.
A lehűtött forralt vízbe beleöntjük a szirupot, a szinezőt és jól elkeverjük. Az italnak arany színűnek kell lennie.
Az
ital színezésére és aromatizálására citromhéjfőzetet vagy sáfrányfőzetet
lehet használni, utóbbi esetben az aromatizáláshoz citromesszenciát adunk
hozzá.
Kávéital
Hozzávalók:
1 l cukorsziruphoz: 65 dkg cukor, 4,5 dl víz
A
kávékivonathoz: 5,5 dkg kávé, 1 pohár víz, 1 g citromsav
1
l italhoz: 1 pohár kávészirup, 4 pohár forralt víz
Elkészítése: Az ital elkészítéséhez a kész kávészirupot összeöntjük a kihült forralt vízzel és jól összekeverjük.
A
kávészirup a következőképpen készül: a cukorszirupot összeöntjük a kávékivonattal
(a kávét felöntjük a forrásban lévő vízben, 15-20 percig állni hagyjuk,
megszűrjük), felforraljuk, beletesszük a citromsavat és lehűtjük.
Ribiszkeital
Hozzávalók: 1 l italhoz: 1,5 pohár ribiszkeszem, 1/2 pohár cukor, citromsav ízlés szerint, 4,5 pohár víz
Elkészítése: A friss bogyókból kipréseljük a levet, a bogyók kisajtolt húsát felöntjük vízzel, 5-10 percig forraljuk, azután hozzáadjuk a cukrot, ismét felforraljuk, lehűtjük, megszűrjük. A lehült főzethez hozzáadjuk a ribiszke levét, a citromsavat és mindezt jól elkeverjük.
Üdítő,
vitaminos italként fogyasztjuk.
Csídmeg
Az ízlés szerint elkészített csigénhez lehűtött forralt vizet adunk és jól elkeverjük. Az ideális arány: 1 rész csigénhez 2 rész víz. Az év forró időszakában frissítő italként fogyasztják, amely kiválóan oltja a szomjat.