Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Pasztinák
Pastinaca sativa


Népies nevei. Lókömény, mohrépa, paszternák, olaszrépa.

Leírása. Kétéves, 30-100 cm magas növény, répa alakú, fehér, erős karógyökérrel és mélyen barázdás, kopasz, csöves, vastag szárral. Levelei tojásdad vagy lándzsás levélkékből állnak. Számuk páratlan. Virágszíne arany­sárga, a virágok ernyő alakú virágzatot alkotnak.

Összetéveszthetősége. A podagrafűvel és a medvetalppal lehetne összetéveszteni, ha a másik kettőnek nem fehér virága és mindkettőnek nem felfújt levélhüvelye lenne. Még egy jegyet ajánlunk megnézni minden ernyős virágzatú növénynél. Ha a szár legalább az alsó részben liláspiros foltos, vagy pettyes és a növénynek jellegzetes egérpisi szaga van, akkor bürökkel van dolgunk. Ettől a növénytől tartózkodjunk, mert erősen mérgező.

Előfordulása. Közönséges az egész országban. Kaszálókon, öregedő lucernásokban, utak mellett, parlagokon, töltéseken, kertekben, kerítések, sövények mellett, nedves vagy nem túl száraz helyeken mindenféle talajon nő.

Felhasználása. A fiatal leveleket és hajtásokat erős fűszeres ízük miatt levesekbe adalékanyagként, vagy vegyesen más növénnyel főzeléknek használjuk. A levelek és a gyökerek erős ízűek, ezért az előkészítés során tanácsos őket leforrázni. Az első éves gyökérből salátát, levest és főzeléket is készíthetünk. Ugyanúgy kell feldolgozni, mint a sárgarépát. Az egész gyökeret megfőzzük sós vízben, és ha kihűl, akkor dolgozzuk fel salátának. Ehhez más növény ehető gyökerét is felhasználhatjuk. Termése - mint más ernyős virágú növény esetében is gyakori - fűszernek is alkalmas.

Gyűjtési ideje. Az egyéves növények gyökerét az első fagyok után gyűjtsük, ősszel vagy télen. A friss gyökerek íze csípős, néha édeskés. A fiatal leveleket és hajtásokat a virágzás előtt gyűjtsük. Ezek szétmorzsolva fűszeres illatúak. Magvait ősszel gyűjthetjük.

 

Receptek

Pasztinákleves. 5-6 db félbevágott velős csontot hideg, sós vízbe teszünk, kb. 1/2 óráig kuktában főzzük, kinyitva a fazekat 5-6 db megtisztított, feldarabolt pasztinákot, 2 db kis fej vöröshagymát, kevés zellert, 2 db hámozott burgonyát, néhány szem egész borsot teszünk bele. 6-8 percig nyomás alatt tovább főzzük. Ezután a zöldséget kivéve, robotgéppel péppé aprítjuk és visszatesszük a levesbe. Aki nem szereti a pasztinák édeskés ízét, annak ellensúlyként néhány friss paradicsom levesbe főzését ajánljuk.

Pasztinákos sajtleves. 2-3 db megtisztított és összevágott sárgarépát, 2-3 vöröshagymát egészben, 1 póréhagymát szeletben és 2-3 maréknyi pasztinák-, mezeisóska-, medvehagyma-, pásztortáskalevelet összeaprítva fazékba teszünk, vízzel felöntjük, megsózzuk. Főzni kezdjük, közben 200-250 g ementáli sajtot adunk hozzá. Kb. 1 órás főzés után lesz puha a zöldségünk, és erre az időpontra esik szét finom pelyhekre a sajt is. Megkóstoljuk, szükség szerint sóval, borssal fűszerezzük. Tálalás előtt petrezselyem zöldjével megszórjuk.

Párolt pasztinák. 5-6 db szép pasztinákgyökeret megmosunk, meghámozunk, darabokra vágjuk, puhára főzzük. Néhány kanálnyi tömény húslevest liszttel megkötünk, és 1 pohár tejszínnel felfőzve sűrű fehér mártást készítünk, amit sóval, borssal és egy késhegynyi szerecsendióval fűszerezünk. A pasztinákot ezen a mártáson még 5-6 percig forrón összeérleljük, utána rögvest tálaljuk.

Pasztinákpüré. A gyökereket (400 g) megtisztítjuk, darabokra vágjuk, sós vízben vagy húsleveskockából készült lében puhára főzzük, lecsöpögtetjük, szükség szerint sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, amelyek felszívódását vajjal (50 g) segítjük elő. Felséges köret sült vagy grillezett húsokhoz.

Pasztinák sárgarépával. 2:1 arányban megtisztítunk sárgarépát és pasztinákot. Karikára vágjuk és marhahúslében puhára főzzük. Levét világos rántással berántjuk, csipet sóval, petrezselyemzölddel ízesítjük. Főtt marhahúshoz kiváló körítés.

Pasztinák bundában. Négy-öt, nagyra nőtt pasztinákgyökeret gondosan megtisztítunk, sós vízben puhára főzünk, lecsepegtetjük, hosszúkás darabokra vágjuk. Palacsintatésztába megmártjuk és forró zsírban világosbarnára sütjük. Szárnyasokhoz kiváló köret.

Pasztinákfelfújt. Négy-öt, nagyra nőtt pasztinákgyökeret megtisztítunk, megmosunk, karikára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, robotgéppel pépesítjük. A masszába 4-5 tojást ütünk, 2 evőkanál rumot, esetleg konyakot és késhegynyi reszelt szerecsendiót keverünk, kivajazott tűzálló formába öntjük, tetejét zsemlemorzsával megszórjuk, arra még vajdarabokat teszünk. A felfújtat közepes lángon 1 1/2 óráig sütjük. Rumos mártással tálaljuk, amit a következőképpen készítünk: 125 g cukrot habosra keverünk 3 tojássárgájával és 1 kiskanálnyi liszttel. Felöntjük 1/2 l lobogva forró tejjel és addig keverjük, míg sűrűsödni kezd. Levébe rumot keverünk. Fogyasztásig melegen tartjuk.

Pasztinákfánk. Négy-öt pasztinákgyökeret megtisztítunk, sós vízben megfőzünk, szitán lecsepegtetjük, robotgéppel pépesítjük. A pürét 2-3 db tojással és annyi liszttel, hogy formáját megtartsa, összekeverjük. Kis lapos pogácsákat formázunk, zsírban mindkét oldalát kisütjük.

Pasztináksaláta. 300-400 g pasztinákgyökeret mosás és tisztítás után sós vízben puhára főzünk, vékony szeletekre vágva még melegen leöntjük a következő öntettel: egy rész salátaolajat Összekeverünk 1 rész 5%-os ecettel, kevés sóval, késhegynyi borssal, mustárt és finomra vágott hagymát adunk hozzá. Marhasültekhez ajánljuk.

Pasztinákbor. 2-2 1/2 kg megtisztított pasztinákgyökérhez 4 1/2 l vizet adunk, és abban a növényt puhára főzzük. A lét szitán leszűrjük, anélkül hogy a gyökeret szétnyomnánk. A folyadékhoz 15 g borkősavat és 1 1/2 kg cukrot adagolunk, addig keverjük, míg a két anyag teljes mértékben fel nem oldódik. Az oldatot kihűtjük, egy darab pirított kenyérszeletet bedörzsölünk friss élesztővel és az oldat tetejére tesszük. Az edény tetejét, amiben a készülő borunk van, vászonkendővel bekötjük és 10-14 napra hűvös pincébe állítjuk azért, hogy ott kiforrjon. A folyadékot naponta meg kell keverni és tetejéről a képződő habot el kell távolítani. Ha a bor kiforrta magát, leszűrjük, és a kenyeret eltávolítjuk, fahordóba kell tölteni (ezért a kiindulóegységet a hordó méretéhez kell viszonyítani) úgy, hogy színültig legyen. Néhány nap múlva az esetleges hiányt pótoljuk. 8-12 nap múlva dugaszoljuk be a hordót véglegesen. Csak egy fél év után fejtjük és szűrjük át a bort, 1-1 1/2 év múlva tölthetjük üvegekbe. A pasztinákbort az édes és tüzes borokat kedvelőknek ajánljuk.

>>>Tovább