Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Skandinávia ízei


Áfonya
A Földön több mint 200 áfonyafaj fordul elő, de nagy számban előfordulnak a különböző ploidiafokú interspecifikus hibridek (Lyrene és Goldy, 1983; Chandler et al., 1985) is. A termesztésben elsősorban a Vaccinium angustifolium (kék vagy bokoráfonya), a Vaccinium corymbosum (highbush blueberry, magasbokrú fürtös áfonya), a Vaccinium macrocarpon (amerikai áfonya), valamint a Vaccinium lamarckii (nagy bogyójú áfonya) terjedt el. A nemesítésnél ezeken kívül még több más áfonyafaj szerepel igen fontos génforrásként.
http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=cikk&cikkid=513
http://www.gazlap.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=153
http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0130/07.html


Fekete áfonya
- Vaccinium myrtillus Linne,
Blabär,
Mustikka,
Bilberry / Billberry / Blaeberry / Blueberry / Dwarf Bilberry / Huckleberry / Whortleberry / Wortleberry,
Myrtille,
Heidelbeere
Also known as: Black Whortleberry, Burren Myrtle, Dyeberry, Huckleberry, Hurtleberry, Whinberry, Whortleberry, Wineberry.

Wash gently, drain and dry.
Can be added fresh to fruit salads or cooked in pies and tarts.
Can be pureed and added to ice cream and sorbets.
Can be used to make jams and preserves.


Vörös áfonya
- Vaccinium vitis idaea, (Vaccinium vitis-idea L.)
Lingon,
Puolukka,
Cowberry,
Airelle rouge,
Preiselbeere

Hamvas áfonya, mocsári áfonya - Vaccinium uliginosum L.,
Odon,
Juolukka,
Bog Bilberry,
Airelle des marais,
Echte Moorbeere / Rauschbeere

Tőzegáfonya - Vaccinium oxycoccus
Tranbär,
Karpalo / Isokarpalo,
Cranberry,
Gewöhnliche Moosbeere

 


S
zamóca - fragaria vesca kép

 

Sarkvidéki szeder - Rubus arcticus

 

Tengerparti tátorján - Crambe maritima
(Balti, Atlanti, Fekete-tenger)

 


Akvavit
, akevitt, aquavit
Száraz, fűszeres, kömény ízű gabonapálinka. Főként a Skandináv államokban és Németországban állítják elő. Schnapps-nak is hívják, a vodkához hasonlóan hidegen szervírozzák. Alkoholtartalma 40-45 %.
http://www.dagbladet.no/annonseweb/04_12_akevitt.html

Ákovita
vagy aquavita: régi neve a pálinkának (az olasz acquavite v. lat. aqua vitae, fr. eau-de-vie, tulajdonképpen élet vize).

Aqua vitae
Élet vize (lat.), életvíz, édes pálinka.

Linie Aquavit (1890)

(Swedish and Danish akvavit, Norwegian akevitt, from Medieval Latin aqua vitae, "water of life", also spelled aquavite, or akvavit, also called schnapps in Denmark.)

A Scandinavian flavoured, distilled liquor, ranging in alcohol content from about 42 to 45 % by volume (41.5% to be exact), clear to pale yellow in colour, distilled from a fermented potato or grain mash, flavored with caraway seeds or cumin seed, others that may be used are lemon or orange peel, cardamom, aniseed, and fennel.

Liquor was imported to Norway from Europe starting in the 1500s. The name aquavit is not of Nordic origin, but it has acquired a special place in the Norwegian as well as the other Scandinavian languages. Today, aquavit is known as the Norwegian liquor and holds a special place among liquor lovers all over the world.

Well-rounded mild herb-taste with a light sherrynote.

Made of a multitude of herbs and spices. In old sherry-casks it slumbers, awaiting the exciting moment of it´s journey, which brings it from Norway via Australia crossing the equator twice on it´s journey around the world. State guarantee with the name of the ship and the length of the journey on every bottle (backside of the label). "Der Aquavit mit der Äquator-Reife". 41,5 % Digestif, for all occasions. Iced in uncooled original glasses.

 

Csalán
http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/i_herbs.htm

 

Fenyőszirup
spruce bud, spruce shoot, kuusenkerkkä,
spruce shoot syrup = kuusenkerkkäsiirappi
http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/i_molass.htm#spr_syrup

A fenyőfélék ragacsos nedvét, a gyantát havasi pásztorok, erdőmunkások, gyermekek szívesen rágcsálják. Azt tartják róla, hogy tisztítja a fogat és a gyomrot. A lányok fonáshoz nyálképzőnek használják; éhségcsillapító hatása is van. Használják még világításra, kéregedények ragasztására, szövőborda készítéséhez, sebkötözésre és a szoba illatosítására.

 

Nyírfa szirup
http://psychcentral.com/psypsych/Birch_syrup

A fák hasznavehetőségéhez tartozik fogyasztható nedvük is. A tavaszi nedvkeringés megindulásakor a nyírfa törzsén baltával kis éket vágnak vagy lyukat fúrnak, és a nyílásba bodzacsövet illesztve az édeskés nedvet kicsorgatják. A nyírvíz, a "virics" állítólag gyógyítja a tüdőbajt, a reumát, tisztítja a vért és szépíti a lányok arcát. Megerjesztve szeszes ital készül belőle.
Tipikus finn édesítőszer a nyírfakéregből előállított xylitol (magyarosítva xilit, E 967), ezzel édesítik a rágógumikat, gumicukrokat, mert a fognak nemcsak hogy nem árt, hanem még különösen jót is tesz.
Ugyanolyan édes mint a cukor és nincs semmilyen mellékíze. Kauko K. Mäkinen finn professzor szerint nem tekinthető szószerint cukorszármazéknak, mert 5 szénatomból és 5 hidroxil-csoportból áll. A xylitol nemcsak hatásosan helyettesíti az édesítőszereket, de jótékony hatást fejt ki a fogakra és a fogínyre. Lassabban szívódik fel, alig befojásolja az inzulin-szintet és ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória is van benne mint a cukorban. Stabilizálja a hormon-szinteket és alapvetően jótékony hatással bír az egészségre. Finnországban a 19. századbanállították elő először.
http://index.hu/tudomany/2011/11/21/cukormentes_ragoval_a_fulgyulladas_ellen/

Litvánia:

TREE SAP (Sula)
Towards the end of March, before leaves appear, maples and birches are tapped for their sap. Maple trees are tapped more often because their sap is much sweeter than birch sap.

FERMENTED TREE SAP (Rauginta sula)
Fill a wooden barrel with maple or birch sap. For extra flavor add black currant, cherry or birch branches. Cover top with oats. Oats are light and remain on the surface and sprout creating a 5 cm/2 inches thick cover. This method of covering the sap creates a flavorful fermentation. Such fermented sap can be kept for several months in a cool place and be available to satisfy summer thirst. Cut a round opening in the oat cover to allow a ladle to enter the barrel. Replace the cut out round when enough drink has been ladled.

 


Rutabaga - Brassica napus
What's the difference between a rutabaga and a turnip? They are botanically different: turnips are members of the mustard family and have been around since ancient times; rutabagas (also called swede turnips) originated in the 1700s in Scandinavia. Turnips have a higher water content than a rutabaga. Rutabagas are often peeled, turnips don't really need to be but can.

Rutabaga
(Brassica campestris var. rapifera METZG.)

Egyes feltételezések szerint Csehországban jött létre. Angliában a 15. században VIII. Henrik idején már megemlékeznek róla mint olyan táplálékról, amelyet „nyersen vagy inkább főzve, főleg a szegények fogyasztanak”.

Mielőtt Angliában termeszteni kezdték volna, Franciaországban és Dél-Európában már ismert volt.

Az amerikai kontinensre a 19. században került. Jelenlegi legfontosabb termőhelyei Kanada, Észak-Európa (Skandinávia, Oroszország északi részei), Ázsia északi részei, de termesztik és fogyasztják Írországban, Nagy-Britanniában is. A rutabaga angol nyelvterületen jelenleg is használt szinonim nevei: swede, swedish turnip, lapland turnip, turnip rooted cabbage. Az orosz neve: brjukva.

Étkezési célra és takarmányozásra egyaránt termesztik. Humán fogyasztásra párolják vagy pürét készítenek belőle. Eredetileg fehér és sárga hússzínű típusa volt, de ma már a sárga típus vált uralkodóvá. A hús színe (és konzisztenciája) főzés után is megmarad.

A rutabaga extenzív művelésű. Elsősorban jó víztartó képességű, termékeny vályogtalajokon és bő csapadékellátottságú termőhelyeken termeszthető. Csak az ilyen körülmények között előállított répa lesz húsos és könnyen főzhető. Általában a 6,5 pH érték feletti talajokat kedveli, az 5,5 pH érték alatti talajokat meszezni kell. Kifejezetten nagy a foszfor- és káliumigénye. Érzékeny a bór hiányára, ilyenkor a húsa megbarnul. Angliában március elején, közepén vetik, 38 cm-es sortávolságra. A 17 növény/m2 sűrűséget tartják ideálisnak.

Betakarítására augusztustól kerül sor. Értékesítése csomózva (max. 15 cm átmérőig), illetve ömlesztve, zsákokban történik. Októbertől tárolják, hagyományos szalma-, és földtakarással (HARDY és WATSON, 1982). Tárolására optimális a 0 °C körüli hőmérséklet és a 90% relatív páratartalom (NONNECKE, 1989).

THOMPSON és KELLY (1957) a miénkhez hasonló éghajlatú termőhelyeken június végétől kezdődő vetését és októberi–novemberi betakarítását ajánlják.

BURENIN (1980) Oroszországban a tervezett szedés előtt 90–120 nappal ajánlja a magvetést 45–70 cm-es sortávolságra, 1,0–1,5 cm mélyen, 1,5–2,0 kg/ha vetőmag felhasználásával. Ugyanitt javasolja palánta nevelését is tavasszal 40–50 napos, nyáron 30–35 napos időtartammal. Ebben az esetben 6–7 cm-es sortávolságra 2–3 g/m2 magot kell elvetni 1–2 cm mélyen. Így 1 m2-en 400–500 db palánta nevelhető fel.

A rutabaga legkorábban akkor szedhető fel, amikor a megvastagodott szárrész átmérője eléri a 8–12 cm-t. Tárolásra a növekedésüket már teljesen befejezett gyökereket szedik fel, amelyek 0–1 °C hőmérsékleten, 90–95%-os relatív levegő-páratartalom mellett 2–4 hónapig tárolhatók (SPITTSTOESSER, 1979).

A fajták tenyészideje erősen eltérő. A koraiak 30–35, a középkoraiak 45–50, a középkéseiek 60–80, a késeiek 90–120 nap alatt érik el a betakarításra érett állapotot. A világon legismertebb, legelterjedtebb fajták az American Purple Top, a Purple Top Yellow és a Kanadában legnagyobb felületen termesztett Laurentian. Oroszországban főként a régi orosz Krasznoszejszkaja és az ehhez hasonló Zgoltenüje obolu fajtákat termesztik. A rutabagát csak téli tárolásra érdemes teljesen beérett állapotban felszedni. Friss fogyasztásra akkor a legjobb, ha a gyökér még növekedésben van.
http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/ch15s11s02.html fenti szöveg

Swede
Brassica napobrissica
Also known as: Neeps, Rutabaga
Description
A root vegetable with yellow flesh and a distinctive flavour.
Native to Europe, thought to be a hybrid of the turnip and cabbage. It was first documented in Britain in the 15th century. It is traditionally served as an accompaniment to haggis in Scotland.
Use
Wash and thickly peel, cut into equal sized chunks and boil or microwave.
Serve mashed as a vegetable accompaniment.
Can be added to soups, stews and casseroles.

http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/i_rootve.htm
http://www.hort.cornell.edu/4hplants/Vegetables/Rutabaga.html

 

Vajrépa - Brassica napus var. rapifera METZG.
turnip, navet

 


Spanyol turbolya
- Myrrhis odorata [L.] Scop. >>>Tovább
Spansk körvel, cicely; anis cicely; sweet cicely; Spanish chervil; sweet chervil; anise chervil; garden myrrh; sweet scented myrrh

 

Svédasztal
svédül SMÖRGASBORD („szendvicsasztal”), többféle halat, sajtot, hideg és meleg fogásokat kínáló büféasztal. A svéd vidéken az volt a szokás, hogy a nagyobb családi ünnepségeken, egyéb összejöveteleken a vendégek maguk is hoztak ennivalót; az összegyűlt ételt hosszú asztalokon tálalták fel, és ki-ki kedve szerint vehetett magának. A XVIII. századtól az efféle lakomákat megelőzte a bannvinsbordra kitett aperitifek, étvágyerjesztő csemegék (akvavit, hering stb.) fogyasztása.

A modern smörgasbord lehet igen egyszerű, ilyenkor csak kenyér, vaj, marinált hering van rajta, de kínálhat többtucatnyi hideg és meleg ételt is: sokféleképpen elkészített heringet, pástétomokat, hideg sülteket, salátákat és olyan svéd különlegességeket, mint a gravlax (marinált lazac) és a „Jansson megkísértése” nevű, hagymás, szardellás, tejszínes burgonyaétel.

A II. világháború után legfőképpen a stockholmi Operakelleren étteremnek volt fontos szerepe a smörgasbord újbóli bevezetésében és megújításában. A vendéglátásnak ez a formája külföldön is kedveltté vált, és sok helyütt általában is svéd büfének vagy svédasztalnak nevezik az önkiszolgáló rendszerű büféasztalt, amelynek fogásai fix ár befizetése ellenében vagy (fogadásokon) ingyen fogyaszthatók.

 

Svéd-magyar zöldség- és gyümölcstermesztési szakszótár