Terebess
konyhakert
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Spanyol
turbolya
Myrrhis odorata [L.] Scop. - Apiacea
(más
néven: illatos mirhafű, mirha;
spansk körvel;
anis cicely, sweet cicely,
Spanish chervil, sweet chervil, anise chervil, garden myrrh, sweet scented myrrh)
Nagy, szárnyas leveleivel, apró, fehér, erős virágzatával, ánizsos illatával hívja fel magára a figyelmet. Hasznos fűszer- es gyógynövény. Hosszú, piramis formájú magja olyan fényes, mintha lakkozva lenne. Kiskertünk érdekes díszzöldségeinek soraiba illik.
Származása, elterjedése. Skandináviában és Kelet-Európában őshonos. Neve meglepő, mert Spanyolországban egyáltalán nem nő, neve sincs spanyolul. Jobb vadon nem szedni, mert csak botanikus tudja megkülönböztetni néhány mérgező vad növénytől.
Gazdasági és táplálkozás: jelentősége. Illatos, zamatos, fűszerező hatású, salátának is használható. Fontosabb hatóanyagai gyógyászati célra alkalmasak.
Növénytani jellemzői. Évelő, lágy szárú növény. Gyökérzete elágazó, mélyre hatoló karógyökér. Szára 60-80 cm magas, elágazó, szőrös. Levélzete többszörösen, szárnyasán összetett, háromszög alakú, az alsó levelek nyelesek, üde fűzöld színűek. Virágzata ernyős, apró fehér virágokból álló, idegen- (rovar-) megporzású, április-májusban virágzik. Termése 2-2,5 cm hosszú, vékony ikerkaszat, különlegesen fényes. Ezermagtömege 54 g. Csírázóképessége 30-50%-os, a mag kelése vontatott és hosszan tartó. Csak egy évig használható.
Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: napfénykedvelő. Hőigénye: szereti a meleget, de eltűri a hideget is, hajtásai elfagynak, gyökérzete áttelel és újra hajt. Vízigénye: szárazon nevelhető. Talajigénye: középkötött vályogtalajon szépen díszlik. Tápanyagigénye: külön trágyázást nem kíván, közepesen nitrogénigényes.
Változékonysága, fajtái. Az ismertetett M. odorata a Myrrhis évelő nemzetség egyetlen faja. Családon belüli, de egyéves faj a zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. ssp. cerefolium). Általánosan elterjedt, a mirhafühöz hasonló, de alacsonyabb hajtásrendszerű és kopasz szárú. Ugyancsak fűszer- és gyógyhatású növény. Hazánkban is ezt termesztik, kisebb mértékben, az ipar részére.
Termesztése. Évelőként, főkultúrában telepítjük. Évelő gyomtól mentes területet, tiszta tenyészetet kíván. Talaj-előkészítése: 30-40 cm mély forgatás, ásás, mélyszántás kisebb mértékű szervestrágyázással. Tenyészterülete 40-60 x 40-60 cm, dísznek 80-100 x 80-100 cm. Helyrevetése: a nyár végén beérett magvakat még ősszel el kell vetni, mert így is csak tavasszal kel ki (a tavaszi vetés pedig a következő év tavaszán). 2-3 cm mélyen vetjük, fészkenként 10-20 maggal (4-5 növényt hagyunk meg). Vetőmagszükséglete 1,6-6,4 g/m2. Palántáról nevelve őszszel vetjük hidegágyba, takarjuk (a föld ne fagyjon meg), kora tavasszal a melegben kikelt és jól megerősödött növényeket ültetjük ki. 1 m2 palántához (400 mag) 22 g mag szükséges. Tőosztással a nyugalmi időszakban szaporítjuk. Az erőteljes töveket szétszedjük és azonnal elültetjük. Ápolása: talajlazítás, gyomirtás, a szárak visszavágása. Öntözése szükségtelen, szárazon termesztjük. Szedése: a zöld leveleket a konyhai, piaci igény szerint szedjük (vágjuk). Szárításhoz a virágzó növény föld feletti részét 10 cm-re a talajszint felett vágjuk le. Egyszer vagy kétszer vághatjuk.
Feldolgozása, hasznosítása. Különleges díszítőelem házi-, haszon-, hobbi-, bemutató- stb. kertekben. Ágyasokba, egyedi és csoportnövénynek ültethető. Ánizsos illata is vonzó.
Leveleit zöldségleveshez, tyúk-, báránysülthöz használják ízesítőnek. Zsenge hajtásaiból salátát is készítenek. Teája vese, hólyag, légzőszervi és emésztőszervi megbetegedésekre hasznos.
Elkészítése
• Turbolyaleves. 10 dkg-nyi friss (száráról szedett) turbolyát 6-8 sóskalevéllel, 0,5 kg borjúcsonttal, sóval, 2 1 vízzel lassú tűzön másfél óráig főzünk. Világos rántást készítünk, kevés paprikával, törött borssal ízesítjük, majd a levest rászűrjük. Pirított zsemlekockával kínáljuk.
• Vértisztító teakeverék. Szárított turbolyafű, diólevél, tarackgyökér, édeskömény, bengekéreg keverékéből 1 evőkanállal teszünk 3 dl vízbe. Pár perces forralással főzetet készítünk belőle. Este, lefekvéskor isszuk.