Terebess
recepttár
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Haruľa receptek
Krumplifasírt a gancától a tócsniig
Az itt következő receptek mögött gyakorlatilag ugyanaz a nyersen reszelt krumpliból készült étel rejtőzködik. Csak az elkészítés módjában van némi különbség, és természetesen a névben. Mert ennek az ételfajtának számtalan neve és készítési módja van. Nevezik berének, börkönynek, cicegének, gancának, gánicának, görhönynek, dödöllének, harulának, krumplibabának, krumpliprószának, lapcsánkának, lepcsánkának, leppalacsintának lepcsáknak, macoknak, mackónak, matutkának, nyeggencsnek, pampuskának, prószának, recsegének, röstinek, siligónak, sztrapacskának, pucókának, tócsinak, tócsninak, trapicskának. vacoknak, stb. A csehek az adott ételt bramboráknak ismerik, a szlovákok viszont haruľa vagy zemiaková baba, babagudovica, néven illetik, lengyel nyelvterületen placki, a zsidó közösségekben is használják erre az ételre a saját kifejezésüket, hremzli, latkesz néven. Lásd még! Jen István: A krumplifasírt
Süssünk görhönyt! - néven minden nyáron krumplifesztivált rendeznek főzőversennyel Kistarcsán.
Cicegék
Cicege
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 100 g liszt, 1 db tojás, ízlés szerint: só,
őrölt bor, sütéshez: olaj 200 g fokhagymás tejfel, 1/2 cs. Snidling, 50 g füstölt
sajt
A megtisztított, megmosott burgonyát "nagy lukú" reszelőn gyorsan
reszeljük le. Egy tojást felütve jól elkeverve adjunk a burgonyához. Sózzuk, borsozzuk,
majd liszttel pépessé keverjük. Palacsintasütőben vagy serpenyőben, felhevített
olajban a 6-8 cm-es kis tallérokat mindkét oldalán ropogósra sütjük. Forrón, finomra
vágott snidlinges fokhagymás tejfellel tálaljuk. Durvára reszelt füstölt sajttal
megszórva igazán finom. A cicege roston sült húsok mellé köretnek is kitűn?. Ha
enyhén sósan készül, bors nélkül fogyaszthatjuk fahéjasan, szilvalekvárosan, szezámmagosan,
de diósan is különleges csemege.
Tejfölös
cicege Laci bácsitól
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, 2 gerezd lereszelt fokhagyma,
kis csokor vágott petrezselyemzöld, 5 dkg márványsajt, késhegynyi őrölt fehérbors,
só, 25 dkg lereszelt nyers burgonya, 1 db tojás, 10 dkg liszt, 1 dl étolaj.
Elkészítés:
A lereszelt burgonyát a tojással, liszttel, sóval, őrölt borssal összekeverjük.
Palacsintasütőben, kevés felhevített olajban a kis tallérokat piros-ropogósra
sütjük. A fokhagymás, ízesített tejföllel gazdagon meglocsolva és márványsajt-reszelékkel
megszórva tálaljuk. Kitűnő előétel, borkorcsolya, de vacsora is lehet ez az egyszerű
népi étel, a cicege.
Karfiol-cicege
Hozzávalók:
1 kis fej karfiol, 1 tojás, 10 dkg liszt, só, bors, curry, olaj
A megtisztított
karfiolt káposztareszelőn lereszeljük, majd összegyúrjuk a liszttel és a tojással.
Galuskasűrűségű masszát kell kapnunk. Sóval, borssal, curryval erőteljesen megfűszerezzük.
Serpenyőben nem túl sok olajat forrósítunk. A masszából 1-1 evőkanálnyit az olajba
teszünk, a kanállal ellapítjuk, és mindkét oldalon ropogós pirosra sütjük. Főzelékre
feltétként kínáljuk, vagy paradicsommártást adunk hozzá.
Gancák
Kukoricaganca
Hozzávalók:
25 dkg kukoricaliszt, 1/4 l forró tej, só, 3 púpozott evőkanál vaj, 2 egész tojás,
15 dkg cukor, kb. 30 dkg búzaliszt, 15 dkg napraforgómag, tökmag, dió vegyesen
A
kukoricalisztet elkeverjük egy csipet sóval, forró tejet öntünk rá, és habverővel
kevergetve kihűtjük. Közben 2 evőkanál vajat és 4 evőkanál cukrot keverünk hozzá.
Amikor kihűlt, 2 egész tojással és annyi búzaliszttel dolgozzuk össze, hogy galuskasűrűségű
masszát kapjunk. Forrásban lévő sós vízbe forró vízbe mártott evőkanállal beleszaggatjuk
a tésztát, és megfőzzük. A nagyméretű galuskákat lapátkanállal kiszedjük, és kivajazott
jénaiba rakjuk. Minden réteget megszórunk cukorral és durvára vágott magvakkal.
Előmelegített sütőbe toljuk a jénait, és jól átforrósítjuk.
Elkészítési idő:
kb. 1.5 óra
Jó tanács: Eredetileg Szent János-kenyérrel készítették. Ez egy
Földközi-tengeri fa, lapos, édeskés termése, melyet szárítva csemegeként fogyasztanak.
Bármilyen olajos maggal helyettesíthető.
Krumpliganca
1.
Megfőzte sós vízben a kockára vágott krumplit, leöntötte a levét, hogy
csak kevés lé legyen az alján, szórt bele 1-2 kanál lisztet, tűzön kevergetve
jól besűrítette. Míg a krumpli főtt, összevágott durvára 2-3 fej vöröshagymát,
és zsíron aranysárgára pirította. A krumplikásából a hagymás zsírba mártogatott
evőkanállal szaggatott ki nagy galuskákat egy tálra, a tetejét is jól meglocsolta
a hagymás zsírral, jól megszórta a sült hagymával. Isteni.
Krumpliganca
2.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, liszt, só, zsír, zsemlemorzsa.
A krumplit
megtisztítjuk, összevágva megfőzzük. A vizet leöntjük róla, de egy kevéske maradjon
az alján. A krumplit széttörjük, és liszttel, kevéske sóval összedolgozzuk. A
kapott masszát tűzön felfőzzük, közben kevergetjük. Ezután szélesperemű tál szélére
kanállal kiszaggatjuk. Ha végigérünk a tálon, a gancákat késsel levakarjuk, és
bőséges pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Célszerű a pirított morzsát a tál
aljába tenni, és ott megforgatni a gancákat. A kész ételt cukrozva tálaljuk.
Krumpliganca
3.
A krumplit meghámozzuk, összedaraboljuk, megfőzzük egy kis sós vízben.
Ne sok víz legyen rajta! Éppen annyi, amennyiben puhára fő. Ha megfőtt, villával
összetörjük, és még ott a tűzön lisztet keverünk hozzá, amíg galuska sűrűségű
lesz. Ha megfőtt, kiszaggatjuk a tál szélire. Hagymás zsírt teszünk rá.
Gánicák
Gánica
Hozzávalók:
1 kg burgonya, kb. 20 dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 dl tejföl, só.
A burgonyát meghámozzuk,
szeletekre vágjuk és annyi sós, forró vizet öntünk rá, hogy csaknem ellepje. Puhára
pároljuk, és ha már megpuhult a burgonyát a tűzön tartva forrón összezúzzuk saját
levében, a forró burgonyához öntjük a lisztet. Egy zsírozott lábasba, zsírozott
kanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, forró tejfölös zsírral leöntjük, és
tálalásig forrón tartjuk. Bármilyen savanyúsággal, vagy sóskamártással tálaljuk.
Cseh
gánica
Hozzávalók: 500 g burgonya, 120 g vaj, 150 g sima liszt, 120 g porcukor,
120 g mák, só.
A meghámozott és megmosott burgonyát sós vízben félpuhára főzzük,
majd a víz felét leszűrjük róla, egy fakanál nyelével néhány lyukat mélyítünk
bele egészen a fazék aljáig, és teleszórjuk őket liszttel. A leszűrt főzőléből
még öntünk rá egy keveset, és lefödve a tűzhely szélén kb. 20 percig állni hagyjuk.
Végül fakanállal simára keverjük, olvasztott vajba mártott kanállal tálra szaggatjuk,
meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.
Kukoricagánica
Hozzávalók:
0,5 kg kukoricaliszt, 1 l tej, tojásnyi zsír, só.
A kukoricalisztet ép zománcú
lábasba tesszük. Folytonosan kevergetve megpirítjuk.
Amikor már sötét sárga,
engedjük fel gyengén sózott, 0,5 l forró vízzel és kanállal aprítsuk el. Locsoljuk
meg forró zsírral. Addig keverjük, amíg apró lesz.
Forralt tejjel fogyasztják.
Aki szereti, hideg tejjel is eheti. Csak annyi tejet öntsünk rá, amennyit azonnal
elfogyaszthatunk. Régen tipikus téli étel volt.
Zsírban
sült gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 100 g zsír, 130 g darás liszt, só.
A
meghámozott és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Megszórjuk
a liszttel, fakanállal egészen az edény aljáig gödröket mélyítünk bele, és kb.
15 percig letakarva állni hagyjuk. Majd a liszttel jól kidolgozzuk, és zsírba
mártott evőkanállal a megforrósított zsírba galuskákat szaggatunk belőle, s mindkét
felüket ropogósra sütjük.
Párolt zöldséggel tálaljuk.
Dödöllék
Dödölle
1.
Hozzávalók: 10-12 burgonya (1, 2 kg), 2 bögre liszt (40 dkg), 1 csapott
evőkanál só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír (12-13 dkg), 5-6 evőkanál tejföl
A
burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megmossuk, és egy négyliteres fazékba
feltesszük főni annyi vízben, hogy egyújnyira ellepje. Ha a burgonya megfőtt,
burgonyatörővel a levében összetörjük, megsózzuk. (Egészen kásaszerű legyen.)
A lisztet beleöntjük, jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel
vagy a fakanállal. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza
be nem vette. Tovább dagasztjuk mindaddig, míg nagyon nehezen dagasztható nem
lesz. Kicsit hagyjuk a tűzhely szélén, vagy gyenge gázlángon alátéttel.
A
vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és felhevített zsírban aranysárgára
pirítjuk. Egy cseréptálba vagy lábasba kevés zsírt teszünk, és a sűrű masszából
zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk.
Hagymás zsírral ismét meglocsoljuk,
és tovább szaggatjuk, míg az anyag tart. Sütőben vagy tűzhelyen a kiszaggatott
dödöllét megpirítjuk. Ha hagymásabban szeretjük, tálaláskor megszórhatjuk zsírban
pirított, karikára vágott hagymával.
Tálaláskor hideg tejföllel meglocsoljuk,
de ez el is maradhat. Nyáron tejfölös paradicsomsalátával nagyon jó és laktató
étel. A dödöllét újburgonyából nem lehet készíteni.
Dödölle
2.
Sós vízben főtt krumpli, kásának megfőzve!
Hozzávalók: 1 kg krumpli,
só, 4 fej hagyma, olaj, liszt
A felkockázott krumplit sós vízben puhára főzöm,
leöntöm róla a nagyja vizet, egy keveset rajta hagyok, krumplitörővel összetöröm,
és visszateszem a tűzhelyre, de takarékra, meghintem 3 evőkanál liszttel és egyfolytában
kavargatva "puffogtatom" egy pár percig. Utána a már megfonnyasztott
hagymába evőkanállal galuskákat forgatok, és tálra teszem. Gyorsabb és ezért inkább
gyakran igy tálalom: a tál aljára teszek egy kis pirított hagymát, rá a kását,
a tetejére az összes maradék hagymát, és akkor rögtön neki lehet esni, mert ez
is csak frissen jó!
Dödölle
3.
Fél kg meghámozott burgonyát apró kockákra vágunk, és annyi vízben,
amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Ha megpuhult, leöntjük róla a maradék vizet,
a burgonyát összetörjük, megsózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá - ehhez e mennyiséghez
kb. 2 csapott evőkanálnyit -, hogy a burgonyapürénél sűrűbb masszánk legyen. Simára
keverjük, zsírba mártott kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, ezeket lapos
tűzálló tálban szétterítjük (régen cseréptálban készítették), és pirított hagymával
bőven megszórva pár percig a sütőben átforrósítjuk.
Dödölle
4.
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kg rétesliszt, 2-3 fej vöröshagyma, zsír,
só.
A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük, majd a tűzhelyről
félrehúzva lassan beleöntjük a lisztet, közben fakanállal állandóan dagasztjuk,
míg a krumpli be nem fogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy
alig lehet dagasztani. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk.
Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Egy evőkanalat a hagymás zsírba mártunk,
majd galuskákat szaggatunk vele a masszából, amiket egy tepsiben egymás mellé
fektetünk. A végén a maradék hagymát a dödöllére szórjuk, és az egészet sütőben
megpirítjuk.
Dödölle
5.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl,
só, bors
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, fölszeleteljük, forró,
sós vizet öntünk rá - annyit, amennyi csaknem ellepi -, és puhára főzzük. Amikor
megpuhult, villával összenyomkodjuk és a liszttel folytonos keverés mellett, finom
masszává főzzük. Közben egy másik lábasban olajat forrósítunk, és az apróra vágott
vöröshagymát megpirítjuk. A burgonyamasszából galuskákat szaggatunk a megfuttatott
hagymára. Az egészet jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt.
Dödölle
(Gánica)
1 kg hámozott burgonyát apró kockákra vágva, annyi vízzel leöntve,
hogy ellepje, puhára főzzük. A lét leöntve, a burgonyát összetörve, 1 csapott
ek. sóval, 40 dkg liszttel burgonyapürénél sűrűbb masszává keverjük. Kis lángon,
rövid ideig melegen tartjuk. 2 fej apróra kockázott vöröshagymát 12-13 dkg zsíron
aranysárgára pirítunk. Tűzálló tálba, kis hagymás zsírra, zsíros kanállal a masszából
nagyobb galuskákat szaggatunk, míg az anyag tart. Leöntve hagymás zsírral, sütőben
átforrósítjuk. Hideg tejföllel tálaljuk.
Dödölle
vagy gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg liszt, 2 hagyma, 2 dl tejföl,
2 ek. olaj, só, pirospaprika.
A meghámozott burgonyát kockára várjuk, sós vízben
megfőzzük, és összetörjük. Rászórjuk a lisztet, megsózzuk, kikeverjük, és nagy
kanállal jókora galuskákat szaggatunk belőle egy tepsibe. Forró sütőbe tesszük,
míg pirulni kezd. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, és a zsiradékban világosra
pirítjuk. Kávéskanálnyi pirospaprikával és a tejföllel összekeverve a burgonyára
elosztjuk. Húshoz, vagy savanyúsággal önálló ételként is ízletes.
Göcseji
dödölle
Hozzávalók: 1,2 kg burgonya (újburgonyából nem lehet készíteni),
40 dkg liszt, 1 csapott ek. só, 2 hagyma, 2 tojásnyi zsír.
A burgonyát kockákra
vágjuk, megfőzzük, összetörjük, megsózzuk (kásaszerű legyen). A lisztet beleöntjük,
jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy fakanállal. A lisztet
teljesen beledagasztjuk, és még tovább folytatjuk, míg nagyon nehezen dagaszthatóvá
válik. Kicsit hagyjuk lángon, de az alátétet tegyük alá. Apró kockákra vágjuk
a hagymát, zsírban aranysárgára pirítjuk.
Egy cseréptálba vagy lábasba kevés
hagymás zsírt teszünk, és zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Hagymás
zsírral meglocsoljuk. Addig tesszük ezt, míg a massza elfogy. Sütőben megpirítjuk.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tálaláskor még megszórhatjuk karikára vágott,
pirított hagymával.
Juhtúrós
dödölle
A mákos dödölle receptje szerint készítjük, csak a kész dödöllét
juhtúróval és füstölt szalonnán pirított hagymával szórjuk meg.
Mákos
dödölle
Hozzávalók: 500 g hámozott burgonya, 120 g olvasztott vaj, 200
g darás liszt, 120 g porcukor, 120 g mák, 1 l víz, 1 kávéskanál só.
A meghámozott
burgonyát vékony karikára vágjuk, annyi sós vizet öntünk rá, hogy ellepje, és
lefödve addig főzzük, míg szét nem fő. (Ha a burgonya nem fő szét, leszűrjük,
áttörjük, és a levét ismét ráöntjük.) A szétfőtt burgonyába folytonos keverés
közben beleszórjuk a lisztet, és sűrű kásává főzzük, majd olvasztott vajba mártott
kanállal egy tálba gombócokat szaggatunk belőle, meglocsoljuk olvasztott vajjal,
és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.
Harulák
Almás
harula
Hozzávalók: Fél kg nyers burgonya, fél kg főtt burgonya, 20 dkg
hámozott alma, 10 dkg sima liszt, 6 dkg porcukor, 2 tojás, só, fahéjas cukor és
tészta a megszóráshoz, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott nyers és főtt
burgonyát finomra reszeljük, és sóval, a tojássárgájával, a liszttel meg a porcukorral
jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kockára vágott almát meg a két tojás keményre
vert habját. Egy tepsit bőven kikenünk hideg zsírral, belesimítjuk a tésztát,
és a forró sütőben világospirosra sütjük. A megsült tésztát fölszeleteljük, és
megszórjuk fahéjas cukorral.
Kompóttal is tálalhatjuk.
Fokhagymás
harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tej, 1
tojás, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, majoránna, zsír.
A meghámozott
burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a sóval eldörzsölt fokhagymát,
a tejet, a lisztet és törött borssal meg majorannával fűszerezzük. Jól összekeverjük,
és a tésztát kizsírozott tepsiben 1 cm vastagon szétterítjük. Forró sütőben ropogósra
sütjük.
Harula
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tejszín, 1 tojás, só, törött bors,
zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk
a tojást, a tejszínt, a lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük.
A tepsit bőven kikenjük hideg zsírral, belesimítjuk a tésztát, és forró sütőben
ropogósra sütjük.
Harula
füstölt hússal
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt füstölt hús (lehet
maradék is), 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma,
só, majoranna, törött bors.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, vagy
turmixgépben összetörjük. Megsózzuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt
húst, a tojást, az összezúzott fokhagymát, majorannával és borssal fűszerezzük,
végül a tejföllel és a liszttel összekeverjük. A tésztát hideg zsírral bőven kikent
tepsiben kb. 1 cm vastagon szétterítjük, és forró sütőben világospirosra sütjük.
Teához tálaljuk.
Juhtúrós
harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg juhtúró, 10 dkg sima liszt, só,
zsír a tepsi kikenéséhez
A meghámozott burgonyát megreszeljük, megsózzuk, összekeverjük
a liszttel. A tepsit hideg zsírral jól kikenjük, elsimítjuk benne a tésztát, a
tetejét megszórjuk juhtúróval, és forró sütőben világospirosra sütjük.
Macok
(más néven harula, tócsni, matutka)
Nyers reszelt krumpli összekevertem liszttel,
sóval, kevés hagymával, fokhagymával, borssal és egy tojással vagy kevés tejjel,
és palacsintasütőben kis lepénykéket sütöttem belőle. (Anyukám gyerekkoromban
jól kizsírozott tepsibe öntötte, és sütőben pirosra sütötte. Nagyobb kockára vágva,
teával vacsorára ettük.)
Szalonnás
harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sima
liszt, 1 tojás, 5 dkg hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, zsír a tepsi
kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, megsózzuk, hozzáadjuk
a tojást, a sóval eldörzsölt fokhagymát és az apróra vágott, kiolvasztott szalonnát,
amelynek zsírjában előzőleg megfonnyasztottuk az apróra vágott hagymát. Megborsózzuk,
és végül hozzáadjuk a lisztet. A tésztát belesimítjuk a bőven kizsírozott tepsibe,
és forró sütőben ropogósra sütjük.
Túrós
harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg túró, 10 dkg sima liszt, 2 tojássárgája,
só, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, megsózzuk
és belekeverjük a lisztet. A tepsit hideg zsírral jól kikenjük, elsimítjuk benne
a tésztát, a tetejét megszórjuk a tojássárgájával elkevert enyhén megsózott túróval,
és forró sütőben világos pirosra sütjük. Aludttejjel vagy teával tálaljuk.
Lapcsánkák, lepcsánkák
Juhász
lapcsánka
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 só, 2
bors, 1 gerezd fokhagyma, zsír.
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük,
és összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával.
Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle. Az elkészült lepényeket kettéhajtjuk,
és juhtúróval vagy füstölt szalonnával töltjük meg.
Krumplis
lapcsánka
Hozzávalók: 3 púpozott ek liszt, 3 nagyobb krumpli, só, bors,
1 egész tojás, 1 tejföl, olaj a kisütéshez
A krumplit apró lyukú reszelőn nyersen
lereszeled. A liszttel, tojással, borssal, sóval, tejföllel összekevered. A tészta
inkább lágy legyen. Evőkanállal a forró olajba beleszaggatod, a tetejét a kanállal
lelapítod. Szép barnára, ropogósra sütöd.
Lapcsánka
Hozzávalók:
2 kg reszelt krumpli, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, reszelt fokhagyma, só, bors,
ízlés szerint.
A hozzávalókat összekeverjük, a tepsit sertészsírral jól kikenjük,
és a kész masszát egyenletesen elsimítjuk. Kemencébe vagy sütőbe tesszük, és pirosodásig
sütjük.
Lapcsánka
másképpen
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, só, bors,
1 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj.
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük,
összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával.
Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle, majd olajban mindkét oldalát pirosra
sütjük.
Lapcsánka,
vagy ahogy a tótok nevezik, tócsni
A hámozott nyers krumplit tormareszelőn
finomra lereszelem. A mennyiség a társaság létszámától függ. A munka eléggé macerás.
A reszelt krumplihoz annyi lisztet adok, hogy közepes sűrűségű legyen, hogy majd
később kanállal kényelmesen a forró olajba tehessem.
A fűszerezése egyéni,
de én így szoktam: só csak minimális, teszek bele fokhagymát és őrölt fekete borsot.
Az egész masszát jól összedolgozom. Bő forró olajba 4-5 kanállal beleszaggatok,
persze ez függ a sütőedény nagyságától, és miközben sül a kanál hátuljával ellapítom
tenyérnyi nagyságura. Mindkét oldalán zsemleszínűre sütöm. Az olajat lecsöpögtetem,
azon mód tányérra téve két hideg sör között el kezdjük eszegetni. Nagyon jó még
téli estéken forralt bor mellé is.
Lepcsánka
Hozzávalók:
5 közepes nagyságú nyersburgonya reszelve (nagylukú reszelőn, amin a káposztát
reszeljük), 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, Ízlés szerint só, őrölt bors, Vegeta,
apróra vágott petrezselyem. (utóbbi el is maradhat), olaj a sütéshez
Az anyagokat
összekeverjük, és forró olajba kanalanként rakjuk bele a masszát, kicsit kanállal
szétterítjük, és mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Így finom ropogós lángosokat
kapunk, minden főzelékre jó, gyors és olcsó.
Lepcsánka
by Stirlitz
Hozzávalók: (4 főre) 2 kg krumpli, 1 fej fokhagyma, olaj, liszt,
só, bors (frissen őrölt)
A krumplit meghámozás után, durva reszelővel lereszeljük,
majd sózzuk. Állni hagyjuk, és a kiengedett levét leöntjük, kinyomkodjuk. A liszttel,
és az olajjal addig elegyítjük, míg egy nem túl laza, de nem beton keménységű,
alakítható masszává nem válik. Az egész fej fokhagymát átzúzva, és a borsokat
még a lisztezés előtt belerakjuk. Ízlés szerinti nagyságú adagokat merítünk, és
olaj nélkül, lehetőleg teflonos serpenyőben szétterítve átsütjük. A pogácsák ne
legyenek túl vastagok, mert belül nyers marad. Köretként, de borkorcsolyaként
is kiváló. Tejföllel nyakon vágva is hibátlan.
Amikor Stirlitz barátom (aki
egyébként ma is lelkes híve a mozgalomnak), leírta a fenti finomságot, nem részletezte
ugyan, de megcsinálta ezt, az északi szomszédságban népszerű ételt olyan csavarral
is, amikor húsos tölteléket csomagolt az általa pogácsának nevezett, de elmeséléséből
általam tenyérnyinek ítélt darabokba.
Krumplis
gömböc
Hozzávalók: 1 sertés gyomor vagy gömböc, 2 kg burgonya, 1/2 kg tepertő,
15 dkg zsír, 1 liter aludttej (joghurt), 1 fej vöröshagyma, só, bors, paprika,
majoránna, ízlés szerint.
Az apróra vágott nyers burgonyát és tepertőt összekeverjük
a szintén apróra vágott hagymával és fűszerekkel, megtöltjük vele az alaposan
megtisztított gömböcöt, majd bevarrjuk. Két órán át kissé sós vízben főzzük. Utána
lezsírozzuk a felületét, és forró sütőben ropogósra sütjük. A felszeletelt sült
melegen és hidegen is fogyasztható, aludttejjel tálalva.
Nyeggencs
Hasonló eledel, mint a sztrapacska, csak túró nélkül. A nyers krumplit
elreszeljük, és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyi éppen összefogja. Forrásban
lévő sós vízbe szaggatjuk, mint a nokedlit. Ha kiszedtük, hagymás zsírt adunk
hozzá. Tehetünk rá kolbászt, juhtúrót, ami akad a háznál.
Nyögvenyelő
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 1 tojás, 5 dkg zsír, 1/2 kg liszt, 20 dkg túró, 2 dl tejfel.
A
krumplit meghámozzuk, és nyersen finomra reszeljük. Hozzákeverünk 2 dkg meleg
zsírt, egy egész tojást és annyi lisztet, hogy rendes keménységű galuskatészta
legyen belőle. Vizezett deszkáról késsel sós vízbe apró galuskákat szaggatunk,
ezt tíz-tizenöt percig főzik. A vízből kiszedve meleg vízzel leöblítjük, és forró
zsírba rakjuk. Elmorzsolt túróval összekeverjük, és tejfellel meglocsoljuk. A
tészta készítésekor gyorsan kell dolgozni, mert különben megbarnul.
Röstik
Cseh
burgonyalepény (Rösti)
(4 személyre)
Hozzávalók: 80 dkg burgonya,
10 dkg liszt, 1,5 dl olaj, kevés tej, 1 gerezd fokhagyma, bors, só
A meghámozott
krumplit lereszeljük (a levét kinyomkodjuk), hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, borsozzuk,
sózzuk, és hozzákeverjük a lisztet. Jól összedolgozzuk (ha túl száraz, adjunk
hozzá egy kis tejet).
Serpenyőben kevés olajat hevítünk, s egy-egy kanálnyi
masszát lapítunk bele. A lepényeket mindkét oldalukon pirosra sütjük. Érdemes
kipróbálni úgy is, hogy tálalás után megkenjük egy kis sós tejföllel.
Ementáli
sajtos rösti
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 8 dkg vaj, 5 evőkanál
olaj, 6 dkg ementáli sajt, só, őrölt bors
Ugyan úgy készül, mint az előbbi,
de amikor a burgonya már ropogós, rászórjuk a vékony csíkokra vágott sajtot, s
hevítés közben még néhányszor átforgatjuk.
Frissen, salátával tálaljuk.
Rösti
(alaprecept)
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 8 dkg vaj, 4-5 evőkanál
olaj, só, törött bors
A főtt és meghámozott burgonyát vékony szeletekre vágva
serpenyőben felforrósított vajba tesszük. Átforgatjuk, hogy a vaj minden oldalról
átjárja. Ezután átrakjuk egy másik serpenyőbe, a forró olajba. Néhány percig sütjük,
aztán megsózzuk, borsozzuk, majd néhány csepp vizet is locsolunk rá, hogy a só
jól bejusson a burgonyába.
Fedő alatt pároljuk néhány percig, majd levesszük
a fedőt, és újból, felülről lefelé haladva, módszeresen megforgatjuk a burgonyát.
Ismét fedő alatt pároljuk néhány percig, majd az előbbi módon átforgatjuk. Addig
kell ezt ismételgetni, amíg az összes burgonya piros-ropogóssá válik. Előmelegített
tálban tesszük asztalra.
Tejeskávét, salátát, virslit, főtt sonkát fogyasztanak
hozzá.
Rösti
1.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 ek. olaj, 1 nagy
(2 közepes) hagyma, só, 1 mokkáskanál pirospaprika.
A héjában nem egészen megfőtt,
hámozott krumplit apróra (!!) felkockázzuk, vagy vékony szálakra vágjuk, vagy
nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az apróra vágott szalonnát az olajon kiolvasztjuk,
az apróra vágott hagymát világosra pirítjuk benne.
Hozzáadjuk a burgonyát,
megszórjuk a paprikával. Élénk tűzön pirítjuk, közben húslapáttal meg-megforgatjuk.
(Tapasztalat:
Érdemes serpenyőben, ezt az adagot mindenestől 3 részre osztva, külön-külön sütni.)
Rösti
2.
Ez svájci krumpliból készült körítés.
Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma,
60 dkg krumpli, zsiradék, só bors
A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk,
és hagyjuk kihűlni. Közben, egy teflonon palacsintasütőben a kockára vágott hagymát
üvegesre pároljuk a zsiradékon. Majd a káposztareszelőn belereszeljük a krumplit,
sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a hagymával. Teljesen laposra nyomogatjuk,
hogy az egész palacsintasütőt beterítse. Kislángon addig pirítjuk, amíg az egyik
oldala szép piros nem lesz. Akkor egy lapostányér vagy fedő segítségével megfordítjuk,
hogy a másik oldala is megpiruljon. ha kész tányérra csúsztatjuk, és mint a tortát,
cikkekre vágva tálaljuk a hús mellé.
Rösti
3.
Hozzávalók: héjában főtt krumpli lereszelve, 1 kg krumpli, 10 dkg vaj,
só
Hámozás és egy kis dermesztés után nagy lyukú reszelőn lereszelni, a serpenyőben
a vaj negyedét megolvasztani, és falapáttal a krumpli negyedét belenyomkodni,
majd lassú tűzön ropogósra sütni az egyik oldalát, majd megfordítani (feltéve,
ha sikerül! Én többnyire a falapáttal kettéosztom, és úgy fordítom meg egyenként
a részeket) és azt is ropogósra sütni
Tojás
rösti
Hozzávalók: 4 szelet fehér kenyér, diónyi margarin, 2 tojás, 2 evőkanál
tej, csipetnyi só, őrölt szerecsendió.
Elkészítés: A felvert tojásokat a tejjel
habosra verjük és sóval, meg szerecsendióval ízesítjük. A kenyérszeleteket vékony
csíkokra vágjuk, és a margarinban állandó rázogatás közben aranysárgára sütjük.
Ezután a tojásmasszát a megpirított kenyérre öntjük, és sütőlapáttal meg- megemelve
addig sütjük, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik.
Azonnal fogyaszthatjuk.
Virslis
rösti
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 8 dkg vaj, 5 evőkanál olaj,
10 dkg virsli, só
Miután a burgonyát az alaprecept szerint ropogósra sütöttük,
hozzáadjuk a nagyon vékony karikákra vágott virslit, pirítjuk néhány percig, majd
átforgatva frissen tálaljuk.
Winzer
rösti
Amikor ezt, a szépen megsült röstit megszórom sült húsos szalonna
kockákkal, és befedem sajttal, ami ráolvad. Csak frissen finom, és egyszerre több
serpenyőben javasolt készíteni
Tócsi
Hozzávalók: 5 szem közepes burgonya, 0.5 kg liszt, só, olaj a sütéshez,
10 dkg juhtúró (vagy ha édesen szeretnénk, lekvár) 2 dl tejfel vagy kis dinsztelt
káposzta
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Sózzuk, és annyi liszttel keverjük össze, amennyi a nedvességet felszívja. Palacsintasütőben,
forró olajon sütjük. A masszát kb. 0.5- 1 cm vastagra kanállal lapogatjuk el a
palacsintasütőben. A palacsintához hasonlóan mindkét oldalán jól megsütjük. (lehet
tepsiben, előmelegített sütőben is sütni. Ez esetben utólag tenyérnyi kockákra
kell vágni.) Melegen tálaljuk. Tejjel önmagában is jó, de megkenhető juhtúróval
vagy apróra vágott dinsztelt, borsozott káposztával.
Tócsnik
Fűszeres
tócsni
Hozzávalók: 1 kg durvára reszelt burgonya, 1 csokor összevagdalt
snidling, 1 evőkanál oregano, 2 csokor összevagdalt petrezselyem, 2 simára kevert
tojás, 4 dkg liszt, 1 evőkanál olaj /ha van olíva /, másfél dl tejföl, só
Elkészítés:
A burgonyát a snidlinggel, oreganóval, petrezselyemmel, a tojásokkal, és a liszttel,
fakanállal összekeverjük. Teflonserpenyőben az olajat megforrósítjuk, és a krumpli-masszát
kanalanként belemerve, szétterítve közepes lángon mindkét felén /kb.4-4 perc/
ropogós pirosra sütjük. A tálon sózzuk! A tócsnikat aki szereti, tejföllel is
tálalhatja.
Tócsni
1.
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, liszt (a krumpli minőségétől függ, hogy
mennyi), 1 tojás, só, bors, olaj a sütéshez
A krumplit nyersen lereszeljük,
a tojást beleütjük, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy sűrűbb palacsinta
tésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Palacsintasütőben olajat forrósítunk, több
kell, mintha palacsintát csinálnák, és ebbe palacsintaként teszünk a masszából.
Lassútűzön mind a két odalát megsütjük. Ezt párolt, kicsit szaftos húsok mellé
lehet körítésnek adni. De lehet reszeltsajttal megszórva és pirított gombával
főételként is enni.
Tócsni
2.
Hozzávalók: Durvára reszelt nyers krumpli! 1 kg krumpli, kb. 20 dkg
liszt, 2 fej hagyma, só, bors, 4 tojás
Először a lereszelt krumplit összekeverem
az ízesítőkkel (só, bors, apróra vágott hagyma) majd belekeverem a tojásokat és
a lisztet. Rögtön sütni kell, mert ha áll túl sok levet enged. Forró olajba evőkanállal
lepényeket szaggatok, amit szétlapítok a serpenyőben, és mind a két oldalát aranysárgára
sütöm. Szoktuk "gazdagítani" is, olyankor konzerv kukoricát és vágott
petrust teszünk bele.
Tócsni
3.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, liszt, só bors, 3-4 gerezd fokhagyma
A
nyers burgonyát lereszeljük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a zúzott
fokhagymát, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tészta legyen. Serpenyőben
ujjnyi olajat melegítünk, beleteszünk egy evőkanál masszát, melyet ugyancsak szétnyomkodunk
ujjnyi vastagságúra. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Az olajat időnként pótoljuk.
Önmagában is finom, de megkenhetjük tejföllel, vagy megszórhatjuk reszelt sajttal.
Tócsni
4.
Hozzávalók: 40 dkg nyers burgonya (tisztán mérve), 2 egész tojás, 2-3
evőkanál finomliszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 teáskanál
só, 1 evőkanál olaj, + 2 evőkanál olaj a sütéshez.
A burgonyát hámozás után
nyersen lereszelem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az olajat és a fűszereket.
Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymát és a nyers burgonyát is hozzáadom. Jól
elkeverem, és annyi lisztet teszek hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű massza legyen
belőle. Teflonedényben felforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal kis halmokat
engedek bele. Tetejét lelapítom, és mindkét oldalát szép pirosra megsütöm.
Elkészítési
ideje: kb. 40 perc.
Tócsni
5.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg zsír, 1 vöröshagyma, 3-4 ek liszt,
só, köménymag.
A lereszelt nyers burgonyát összedolgozzuk 5 dkg zsíron pirított,
apróra vágott hagymával, a liszttel, sóval, köménymaggal. A 3 dkg zsírral kikenünk
egy közepes tepsit. Belesimítjuk a masszát, sütőben pirosra sütjük.