Terebess
recepttár
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Zsemlegombóc
(knédli) receptek
Bécsi
gombóc
Hozzávalók: 3 zsemle, 2 evőkanál olaj, 3 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg búzadara,
5 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 dl tej, só; 5 dkg zsírban pirított 10 dkg zsemlemorzsa.
Kockákra vágjuk, és olajban megpirítjuk a zsemlét, majd összedolgozzuk a főtt,
megtisztított, áttört burgonyával, a darával, a liszttel, a tojássárgákkal,
a tejjel meg egy mokkáskanál sóval. kis gombócokat formázunk belőle, és sós
vízben kifőzzük, leöblítjük, majd zsírban pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Burgonyagombóc
Hozzávalók: Burgonya 4 db, tojás 2 db, vaj 3 dkg, liszt 3 dkg, só késhegynyi.
Elkészítése: Főtt, áttört burgonyát, vajat, két tojás sárgáját sóval elkeverünk.
Hozzáadunk 3 dkg lisztet, és végül a tojás habját. Lehet morzsába mártva kisütni,
és úgy beadni.
Burgonyagombóc
más módon
Hozzávalók: Burgonya 4 db, tojás 2 db, tejföl 2 ek., liszt 2 ek., zsír 25 dkg,
só 1 késh.
Elkészítése: Süssünk héjában 4 db burgonyát, majd törjük át szitán, tegyünk
bele sót, 2 tojás sárgáját, 2 kanál tejfölt, és a lisztet. Ezeket összekeverjük,
gombócokat formálunk belőle, és 25 dkg zsírban kisütjük.
Burgonyaknédli
1.
Hozzávalók: 600 g főtt, áttört burgonya, 150 g darás liszt, 100 g búzadara,
2 tojás, só.
A héjában főtt és meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és a liszttel,
a búzadarával meg a tojással jól összegyúrjuk. A tésztából liszttel meghintett
gyúródeszkán hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát
főzzük. A kifőtt knédliket kivesszük a vízből és felszeleteljük.
Húshoz köretként tálaljuk.
Burgonyaknédli
2.
Hozzávalók: 750 g burgonya, 180 g darás liszt, 80 g búzadara, 2 tojás, só, 1
kávéskanál sütőpor.
A héjában főtt, meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és összegyúrjuk a
liszttel, a búzadarával, a sütőporral meg a tojással. A tésztából liszttel meghintett
gyúródeszkán hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát
főzzük. A megfőtt knédliket kiszedjük a vízből, és felszeleteljük.
Párolt húshoz, zöldséghez köretként tálaljuk.
Burgonyás
knédli, forró krumpliból
Hozzávalók: 80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg zsír, szalonna vagy vaj,
1-2 tojás vagy csak a sárgája, fél kanálnyi só, (pirított zsemlekockák)
Elkészítés módja: A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát.
Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk
pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig
főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával
vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával), és párolt káposztával
húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel
töltött gombóc.
Cseh
gombóc 1.
Hozzávalók: 3 zsemle, 3 evőkanál olaj, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 burgonya, 2,
5 dl tej
Elkészítés: Az élesztőt kevés tejben megkelesztjük, és úgy adjuk a zsemlegombóc
tésztájához. Kizsírozzunk egy tiszta konyharuhát, egy darabban, henger alakban
becsomagoljuk a tésztát, két végén átkötjük és forró, sós vízbe eresztve, 30
percig főzzük. A ruhából kibontva, cérnával 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Mártásos
húsok, főleg vadas körítése.
Cseh
gombóc 2.
Hozzávalók: 4 db szárított zsemle, 2 dl tej, 5 dkg zsír, 40 dkg liszt, 2 db
reszelt főtt burgonya, 1 dkg élesztő, só.
Elkészítése: A zsemléket kockára vágunk, zsírban megpirítjuk, majd tejjel meglocsoljuk.
A lisztből a tojásokkal és egy kevés langyos sós tejjel kevert vízzel, valamint
a reszelt főtt burgonyával, gyenge galuskatésztát készítünk. Hozzákeverjük a
pirított zsemlekockákat és tejben megfuttatott élesztőt. Kicsit pihentetjük,
majd tiszta konyharuha egyik oldalát megzsírozzuk, rátesszük a tésztát, henger
alakura formázzuk és feltekerjük. Végeit megkötözzük, és sós forró vízben 35
percig főzzük. Ezután lecsorgatjuk, kibontjuk a konyharuhából, és ujjnyi vastag
szeletekre vágjuk.
Cseh
gombóc 3. (knédli)
Hozzávalók: 2 db. zsemle, 2 evőkanál zsiradék (lehetőleg vaj), 1/2 l tej, néhány
evőkanál liszt, egy kávéskanál só
A zsemléket kis kockákra feldaraboljuk, majd két evőkanál zsiradékban világosra
pirítjuk. Ezt követően felöntsük annyi tejjel, hogy a zsemléket elfedje, és
egy óra hosszat pihenni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívja magát tejjel. Ha
szükséges még öntünk hozzá tejet, amennyit csak fel tud szívni. Ezt követően
megsózzuk, majd a liszttel, galuska sűrűségű tésztát keverünk belőle. Ezt követően
egy konyharuhát kivajazunk, majd a kapott tésztát kitesszük a konyharuhára,
kenyéralakúra formázzuk és becsavarjuk. A konyharuha két végét szorosan elkötjük,
és erősen forrásban lévő sós vízben kb.30-40 percig főzzük.
Ha elkészült, melegen kibontjuk, majd éles késsel fogyasztás előtt szeleteljük.
Cseh
gombóc 4. (knédli)
Ugyanúgy készül, mint a mi zsemlegombócunk, csak a zsemlét világosra pirítjuk
és a megkelt tésztát hosszúkás cipóba formázva, kizsírozott konyharuhába csomagoljuk.
Két végét átkötjük és bő, sós forró vízben 20-30 percig főzzük. Tálalás előtt
a ruhából kicsomagoljuk, és éles késsel vagy cérnaszállal ujjnyi vastag szeletekre
vágjuk.
Csehszlovákiában ezt minden húsételhez, pecsenyéhez kínálják.
Cseh
knédli (České knedlíky)
Hozzávalók: 500 g rétesliszt, 20 g élesztő, 1 db. tojás, 3 dl tej, 3 db. tojás,
1 db zsömle, só, olaj a kenéshez.
A lisztet egy tálba átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, amelybe belemorzsoljuk
az élesztőt, valamint ráöntünk egy kis langyos tejet. A lisztből, élesztőből
és tejből lágyabb tésztát dolgozunk ki, majd kelni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk
a tojást, sót, maradék tejet és a tésztát kidolgozzuk. Végezetül beledolgozzuk
a kockára vágott zsemlét, és ismételten kelni hagyjuk. A már megkelt tésztát
egyforma részekre osztjuk, henger alakúra gyúrjuk, és tovább kelesztjük. A hengereket
nagyobb méretű edényben 20 percig főzzük. 10 - 10 percig egy - egy oldalát.
Ha megfőttek, kiemeljük a vízből, villával megszurkáljuk, valamint olajjal megkenjük.
Cérna segítségével karikákra vágjuk. (Késsel vágva szétesik.)
Finom
zsemlegombóc
Hozzávalók: 10 kifli (50 dkg), 90 g vaj, 1/3-1/2 l tej, 2 tojás, só, 10-20 dkg
durva liszt
Elkészítés módja: A kifliket feldaraboljuk, és olvasztott vajon rózsaszínűre
pirítjuk. Tálba tesszük a kifli darabokat, és ha kihűltek, ráöntjük a megsózott
és tojással elkevert tejet. Hozzászórjuk a lisztet, és főzőkanállal könnyedén
összekeverjük a kifli darabokkal. A tésztát hagyjuk pihenni egy órányit, majd
kisebb gombócokat készítünk belőle, és sós vízben 25 percig főzzük. A knédliket
belisztezett deszkán kigömbölyítjük vagy a tésztát rögtön a tálból vízbe mártott,
nagy merőkanállal kiszaggatjuk, és ebből engedjük a lobogó vízbe. A kifőtt knédlit
megszórhatjuk zsemlemorzsával. Kitűnő körítés húshoz és párolt káposztához,
párolt natúr vagy tejfölös mártásos húshoz.
Gombóc
(knédli)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 3 zsemle vagy ennek
megfelelő fehér kenyér, 1 kis hagyma, 4 dkg vaj, só.
A lisztet, a tojást, az élesztőt a tejjel közepes keménységű tésztává dolgozzuk
össze. Ha hólyagokat vet, 30 percig pihentetjük, majd hozzákeverjük a hagymás
vajon átsütött zsemlekockákat. Lisztezett gyúródeszkán 7 - 8 cm átmérőjű hengert
formálunk belőle, és annyi sós vízben, amennyi félig ellepi, 15 - 15 percig
főzzük mindkét oldalán, de vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon. Ha megfőtt, a
vízből kivéve, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Készíthetjük szalvétában is, a fenti gombócmasszát zsírozott szalvétába kötjük,
a szalvéta végét fakanál nyelére húzzuk, forrásban lévő vízbe lógatjuk, és 20
percig főzzük. Utána 5 percig pihentetjük a szalvétában, majd kicsomagoljuk,
és felszeleteljük.
Szaftos húsok körítése lehet.
Gőzgombóc
Hozzávalók: 1/2 kg liszt 3 dkg élesztő só 1 dl tej 1 teáskanál cukor olaj
Az élesztőt megfuttatom langyos tejben, elkeverem benne a cukrot, egy evőkanál
lisztet, és megkelesztem. Hozzáadom az átszitált liszthez, ízlés szerint sózom,
és annyi langyos tejet adok hozzá, hogy közepes keménységű legyen a tészta.
Meleg helyen megkelesztem, majd lazán átgyúrva két ovális cipót formálok belőle.
Egy 6 literes lábasba ujjnyi vizet öntök, beleteszem a cipókat, és bő egy deci
olajat locsolok rájuk, hogy ne ragadjanak egymáshoz és az edény falához. A lábasra
fedőt teszek, és nagyon lassú tűzön, saját gőzében sütöm negyed óráig. Addig
nem szabad felemelni a fedőt. Utána tűpróbát végzek. A sütési idő a tűz erősségétől
függ. Hagyományos teatűzhely szélén a legjobb készíteni. Óvatosan gáztűzhelyen
is süthető, de ott kissé megsül az alja, és le kell vágni.
Knédli
a "Netszakácstól" (cseh gombóc)
Hozzávalók: adagonként 1 krumpli, 1 szikkadt zsemlye, negyed tojás, 1 dl liszt,
1 dl tej, 1 dkg élesztő, mogyorónyi vaj, só.
A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk és átnyomjuk vagy összetörjük. A zsemlyét
meghámozzuk, beáztatjuk a tej felébe. A tej másik felében felfuttatjuk az élesztőt.
A hozzávalókból kevés sóval és a szükséges mennyiségű vízzel formázható de lágy
tésztát gyúrunk, hengeresre formázzuk. Egy fehér konyharuhát kivajazunk, a tésztát
a közepébe teszzük, átellenes sarkait összekötjük. A batyut fakanál nyelére
húzzuk, a fakanalat a fazékon keresztülfektetjük, és így a lobogó sós vízbe
lógatva a tésztát kb. fél órát főzzük
Knédli
szlovák módra
Hozzávalók: 3 - 4 dkg élesztő, 1 kg liszt (lehet fele rétes liszt), só (ízlés
szerint), 1 - 2 tojás, víz vagy tej (tej finomabb), lehet margarint is beledolgozni
vagy tejfölt finomabb lesz, 2 - 3 evőkanál étolaj, ettől lesz laza a kelt tészta.
Egy kelt tésztát kell készíteni. Az élesztőt meg kell futtatni tejben, és a
hozzávalókkal összekeverni, a végén az étolajat is bedolgozni. A tésztát megkeleszteni.
Konyharuhába tekerve is lehet főzni, de legjobb gőzön, 20 percig főzni, lábosban
rácson (szlovákoknál van erre egy úgynevezett "knédlifőző"), de előtte
bekenni étolajjal, utána is feltétlen újból lekenni étolajjal a kész knédlit.
Több, mondjuk 4, zsúrkenyérformát lehet belőle készíteni. De lehet a belsejébe
lekvárt tenni, és úgy kifőzni, majd megszórni diós vagy mákos cukorral stb.
Üresen, felszeletelve nagyon jó mártásos ételek mellé, pl.: vadashoz is, vagy
barnamártással leöntve sült hús mellé párolt káposztával stb.
Ami nem fogy el, azt a hűtőben lehet sokáig fóliában tárolni, újra felhasználás
előtt, újból meggőzölve, olyan, mint a friss.
Krumpligombóc
Hozzávalók: 6 közepes nagyságú burgonya, 6 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt,
1 tojás, só, (10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl.)
Héjában megfőzzük, megtisztítjuk a burgonyát, és összegyúrjuk még melegen a
búzadarával. Ha kihűlt, hozzádolgozzuk a tojást meg a lisztet, és megsózzuk.
Kis gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük. (Adhatjuk önálló ételként,
ha meglocsoljuk tejföllel, meghintjük reszelt sajttal.)
Maceszgombóc
(knédli)
Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott evőkanál zsír, kb. 9 evőkanál maceszdara, só,
bors, őrölt gyömbér.
A tojásokat jól összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk
a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk,
és a forró levesbe helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva
tálalhatjuk. Készíthetjük kevesebb darából és a forró levesbe mártott, majd
összemorzsolt maceszlapból is.
Maceszgombóc
(tejes)
Hozzávalók: 1 tojás,1 evőkanál vaj, só, bors, 3-4 evőkanál maceszdara.
A hozzávalókat összekeverjük, s a forró levesbe apró gombócokat formázunk.
Nagy
zsemlyegombóc
Elkészítése: Három kiflit karikákra vágunk, és tejbe áztatjuk. Ha beszívta a
tejet, hozzákeverünk három tojássárgáját, apróra vágott petrezselyem zöldjét,
4-5 kanál lisztet s a három tojás keményre vert habját. Egy szalvétát megkenünk
vajjal, vagy zsírral, beleöntjük a tömeget, gyöngéden összekötjük, sós vízben
fél óráig főzzük s pirított zsemlyemorzsával leöntve tálaljuk.
Zsemlyegombóc
1.
3 szikkadt, kockára vágott, 2 ek. zsíron pirított zsemlére öntünk annyi tejet,
melybe 1 dkg élesztőt morzsoltunk, hogy lepje. 1 órát állni hagyjuk, hogy a
zsemle megszívja magát. Beleütünk 2 tojást, sózzuk, elkeverjük annyi liszttel,
hogy galuska keménységű tészta legyen, bedagasztjuk. 10 percig állni hagyjuk,
majd vizes kézzel gombócokat formálva belőle, sós vízben 5-10 percig főzzük.
Tálalás előtt vágjunk ketté egy gombócot és kóstoljuk meg, hogy átfőtt-e. Vadas
húshoz és szalontüdőhöz illik a legjobban.
Zsemlyegombóc
2.
50 dkg burgonyát héjában megfőzünk, lereszeljük. 5 zsemlét apró kockákra vágva
5 dkg zsírban megpirítunk. Mindezeket elkeverjük 75 dkg liszttel, 2 tojással,
2 csapott ek. sóval. Fél tojás nagyságú gombócokat formálva a masszából, erősen
fövő, sós vízben főzzük, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. A főtt gombócokat
zsírban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Morzsa nélkül is készíthetjük.
Zsemlyegombóc
3.
4 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlét kockákra vágok. 3 evőkanál napraforgóolajon
1 kis fej megtisztított finomra vágott vöröshagymát üvegesre sütök. A zsemlét
hozzáadom, megpirítom.
Megsózom, apróra vágott zsázsával és borsikafűvel fűszerezem, majd a tűzről
levéve 2 deci tejet, 2 tojást és 8 púpozott evőkanál szójalisztet hozzáadok.
Jól összekeverem, és hűtőszekrényben pihentetem. A tésztából gombócokat formálok,
és kis lángon, enyhén sós vízben kifőzöm. Ha mind feljött a víz tetejére, szűrőlapáttal
kiszedem, tejföllel meglocsolom, végül apróra vágott zsázsával meghintem. Ugyanezt
a gombócot szoktam készíteni rántott leveshez is.
Zsemlyegombóc
4.
Hozzávalók: 4 zsemle, 4 tojás, 4 közepes nagyságú főtt burgonya, 2,5 dl tej,
10 dkg búzadara, 3 evőkanál olaj, só; zsírban vagy olajban pirított zsemlemorzsa,
vagy 5 dkg vaj, 2 dl tejföl.
Kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk a zsemlét. Összedolgozzuk a tojásokkal,
a főtt, áttört burgonyával, a tejjel, a darával meg egy kevés sóval, és fél
óráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, bő, forró, sós
vízben kifőzzük. Levétől leszűrve vagy pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg,
vagy olvasztott vajjal elkevert, megforrósított tejföllel öntjük le.
Zsemlyegombóc
5.
Hozzávalók: 3 zsemle, tej, 2 evőkanál zsiradék, liszt, 2 tojás, só, 1 dkg. élesztő.
A szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, és a zsiradékban megpirítjuk. Ezután leöntjük
annyi tejjel, amennyi ellepi, és egy órát állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívhassa
magát a tejjel. Ekkor ütjük bele a tojásokat, a sóval ízesítjük, és annyi liszttel
keverjük össze, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Könnyebb lesz a gombócunk,
ha 1 dkg. élesztőt is morzsolunk a tejbe, és azzal dagasztjuk meg a tésztát.
Tíz percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel formálva belőle, sós vízben 5-10
percig főzzük. Tálalás előtt vágjunk ketté egy gombócot és kóstoljuk meg, hogy
átfőtt e. Vadas húshoz és szalontüdőhöz illik a legjobban.
Zsemlyekockás
burgonyaknédli 1.
Hozzávalók: 1 kg főtt, áttört burgonya, 30 g zsír, 100 g burgonyaliszt, 120
g búzadara, 3 zsemle, 1-2 tojás, só, 1/2 csomag sütőpor.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk és a burgonyaliszttel,
búzadarával, tojással és sütőporral összegyúrjuk. A zsemlét kockára vágjuk,
a zsírban megpirítjuk, és hidegen beledolgozzuk a tésztába. A tésztából hosszúkás
knédliket formálunk, nedves konyharuhába tekerjük őket, a konyharuha két végét
bekötjük, és lobogó vízben kb. 1/2 órát főzzük. A megfőtt knédlit kigöngyöljük
a konyharuhából, és fölszeleteljük.
Különféle mártásokhoz tálaljuk.
Zsemlyekockás
burgonyaknédli 2.
Hozzávalók: 600 g főtt, áttört burgonya, 30 g zsír, 150 g darás liszt, 1 zsemle,
1 tojás, só.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk, összegyúrjuk a liszttel
meg a tojással. A zsemlét kockára vágjuk, zsírban megpirítjuk, és beledolgozzuk
a tésztába. Liszttel meghintett gyúródeszkán a tésztából hengereket formálunk,
nedves konyharuhába göngyöljük őket, a konyharuha két végét bekötjük, és lobogó
vízben kb. 1/2 órát főzzük. A megfőtt knédlit kigöngyöljük a konyharuhából,
felszeleteljük és megzsírozzuk.
Húshoz köretként tálaljuk.