Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Ehető inga
Inga edulis Mart.
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)

A: icecream-bean;
F: pois sucre;
S: guamo de mico;
P: ingá-cipó;
N: Affenschwanz-Inga

A több mint 30 ingafaj közül, amely Közép- és Dél-Amerikában honos és élelmiszernövény, példaként a hosszú, hengeres hüvelyeiről jól felismerhető ehető ingát mutatjuk be. Legfeljebb 25 m magas fa, széles, ernyős koronával. Szórt állású, szárnyalt levelei 4 levélkepárból tevődnek össze. Az ép szélű, elliptikus vagy tojásdad-lándzsás levélkék nyele rövid, vastag, rövid szőrű; a lemez vékony-bőrnemű, színén finoman szőrös, fonákján sima, kihegyezett, lekerekített vállú; a felső, legnagyobb levélkék legfeljebb 19 x 9,5 cm nagyságúak. A levélgerinc a levélkepárok között mindkét oldalon kb. 1 cm-es szárnyakat visel. Az ülő virágok 5-7 cm hosszú bugákban tömörülnek, amelyek a levélhónaljakban vagy az ágak csúcsán erednek; a csésze és a párta csöves (-5 mm-ig), a csomóban elhelyezkedő, hosszú porzók kiállnak belőle, alsó részükön csőszerűen összenőttek a porzók.
Termése: akár az 1 m hosszúságot is meghaladó barnászöld hüvely, amely kb. 4 cm széles, hengeres, mélyen hosszbarázdás, gyakran csavarodott és ív alakú, finoman bársonyos szőrű, fénytelen. A héj kemény-bőrnemű és 2 mm vastag. Belsejében fényes, vörösesbarna héjú (5,5 x 2,5 x 1,2 cm), bab alakú magok helyezkednek el, amelyeket fehér, szilárd burok vesz körül, és fehér, lédús-szivacsos, édes, zamatos pulpába ágyazottak.
Felhasználása: a termés ehető része az édes pulpa, amelyet többnyire nyersen fogyasztanak, és nagyon üdítő ízű. Az ehető ingát éppúgy, mint más termesztett Inga fajt is, főként árnyékot adó faként utcákra, házikertekbe és kávéültetvényekbe telepítik.
Elterjedése: az egész nedves-trópusi Amerikában termesztik, 1800 m magasságig.
Rokon fajok: hasonló, ehető hüvelyeket fejlesztenek az I. ingoides (L. C. Rich.) Willd. lényegesen kisebb egyedei; emellett élelmiszerként elsősorban az I. feuillei DC. lapos, nem barázdás hüvelyeit értékelik.