Terebess
konyhakert
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Retek
Fekete
gömbölyű téli retek
Raphanus
sativus L. convar. niger (Mill.) DC. provar. subrotundus Hayne
Gömbölyű, mélyfekete répatestű, üde zöld, szeldelt levelű növény. Méternél magasabb maghozó szárán fürtös, fehér (rózsaszín), keresztes virágzata nagy csokorként díszíti a kertet.
Származása, elterjedése. Ősalakja valószínűleg Elő-Ázsiában honos. Innen került Kínába, Japánba és Indiába. A régi Egyiptomban már i. e. 2700-ban termesztették a var. niger formákat. Jelenleg főként Európában fogyasztják. Hazánkban szórványosan termesztik.
Gazdasági és táplálkozási jelentősége. A fekete téli retek egyik külön értéke, hogy télen és nyersen fogyasztható. Másodnövényként termeszthető, bőven terem (4-8 kg/m2).
íz-, zamatanyagai, illóolaja és egyéb biológiai anyagai jelentősek. 1,8% fehérjét, 8% szénhidrátot, 10% szárazanyagot, 250 mg/100 g savat tartalmaz. Ezenkívül kiemelkedő C-vitamin-, kalcium-., foszfor-, vastartalma. Energiatartalma 167 J.
Növénytani jellemzői. Kétéves, lágy szárú zöldségnövény. Répateste (gumó) kialakításában a szár és gyökér együttesen vesz részt. Gyökérzete főgyökér, az alsó csúcsi részen gyönge elágazásokkal. Levélzete: szeldelten tagolt tőlevelek, levéllemeze serteszőrös, levélnyele húsos. Szára (maghozó) 100-130 cm magas, elágazó. Virágzata levéltelen fürt, a káposztafélékhez hasonló szerkezetű. Fehér vagy rózsaszín, többségében idegenmegporzó. Termése 3-5 cm hosszú, zárt becő. Magja világos sárgásbarna, tojás alakú. Ezermagtömege 6-10 g. Csírázási képessége 85-95%-os, majgja 4-5 évig vethető, 5-8 nap alatt kikel. Tenyészideje: a gumó 90-130 nap alatt válik szedéséretté, magját a második évben júliusban aratjuk.
Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: hosszúnappalos, fénykedvelő. Árnyékban nagy lombot, kis gumót fejleszt. Hőigénye: bár hidegtűrő, a jó minőségű és -hozamú gumó kifejlődéséhez a többi retekfélénél nagyobb hőt igényel. Hőoptimuma 13-15 °C. Vízigénye nagy. Bár eléggé szárazságtűrő, öntözése esetenként, főként 2-3 cm-es gumóméretnél hasznos. Talajigénye: igazán jó minőségű gumó középkötött hordaléktalajon terem. Nagyon fontos a mélyművelés, a talaj beérlelése. Tápanyagigénye: ősszel 5-6 kg/m2 szerves trágya, 30 g/m2 kálisó és 20 g/m2 szuperfoszfát.
Változékonysága, fajtái. 'Erfurti kerek fekete'. ' Szentesi javított kerek fekete' (FJ): finom megjelenésű, közepes lombozatú, gömb alakú, mélyfekete héjú, fehér, tömött húsú, jóízű, 90 napos tenyészidejű. Egyéb változatok is vannak, de ezek kevésbé jelentősek.
Termesztése. Fő- vagy utónövényként termesztjük. Előnövényei a korán, június végéig lekerülő trágyázott zöldségek, pillangós és egyéb növények. Talaj-előkészítése. Mélyen megmunkált (mélyszántás, ásás) laza, de ülepedett talaj, a szükséges tápanyag kijuttatása (nyáron műtrágya formájában). Helyrevetése: július közepén nedves talajba 2-3 cm mélyen rónákba vetjük. Tény észterülete 30-40 x 5-7 cm (beállott növény). Vetőmagszükséglete 2-3 cm-enként ejtve a magvakat 90-170 mag/m2 (1-2 g/m2). Ápolása: talajporhanyítás, gyomlálás, egyelés. Szedése: a hideg, fagyos idők beállta előtt, általában október hónapban takarítjuk be. A gumókat ásóval, répakiemelővel kiborogatjuk, megtisztítjuk, 3-4 cm-es csonkot hagyva levelét levágjuk. Veremben, hűvös pincében tároljuk tavaszig. Díszzöldségnek fészkesen, 30-40-50 x 30-40-50 cm-re is ültethetjük. A magvakat körbe és középre vetve, 5-6 növényt hagyunk meg. A maghozókat az átteleltetes után február végén, március elején 50 x 50 cm-re, fészkenként 3 gumóval ültetjük. Kapáljuk, szükség szerint öntözzük. A becőket éréskor metszőollóval szedjük, kiverjük, tisztítjuk.
Feldolgozása, hasznosítása. A kalibrált maggal vetett egyforma fekete gömbök jól mutatnak ágyasokban, út menti sorszegélynek. A díszítőhatás kiemelésére a gumók körül a talaj felszínét fehér perlittel szórhatjuk be.
Nyersen sokoldalúan felhasználható, kiegészíthető étel. Éppen a vitaminban legszegényebb időszakban áll rendelkezésre. Mérsékelten fogyasztva egészségvédő, emésztési, anyagcserezavarokra kedvező hatású, emellett jó étvágygerjesztő. Egyben fitoncid növény. Hulladékát vagy az egész növényt felszeletelve (silóba) háziállatokkal etethetjük.
Elkészítése
A retket elsősorban nyersen, húsok, zsíros ételek mellé fogyasztjuk. Elkészíthetjük azonban számos módon, sőt asztaldíszítésre, étvágygerjesztőnek is kiváló.
• Reteksaláta. Vastagon meghámozott retket szeletekre vágunk, megsózzuk, egyórai állás után leöblítjük. Felforralt felöntőlébe (köménymag, cukor, babérlevél, ecet) helyezzük. Lehűlve fogyasztjuk. A túlságosan tömör retket félpuhára elő is főzhetjük.
• Savanyított hordós retek. Úgy készül, mint a savanyított hordós tarlórépa.
• Gyors reteksavanyítás. A tarlórépánál leírtak szerint készül. A savanyított készítményeket nyersen és főzeléknek elkészítve is fogyaszthatjuk.
Fekete
hosszú téli retek
Raphanus
sativus L. convar. niger (Mill.) DC. provar. niger
A megszokottól eltérő a hosszú, fekete téli retek. Étkezésre kiváló, könnyen karikára szeletelhető. Asztaldíszítésre is hatásos. Beltartalmi anyagai jelentősek. A „gumó" 18-24 x 3-4 cm-es, hosszú henger alakú, mélyfekete, vége kerekded vagy hegyes. Általános vonásaiban, igényében, termesztésében, felhasználásában, elkészítési módjában a fekete gömbölyű téli retekkel egyezik. Fajtája a 'Szentesi hosszú fekete' (FJ).
Fehér
gömbölyű téli retek
Raphanus
sativus L. convar. niger provar. subrotundus albus
DC.
Kedves látvány a fehér, gömbölyű „gumójú", üde reteksor, de csomózva, kosárba rakva is mutatós. Fehér húsa nagyon ízletes, nagy beltartalmi értékű. Gumója 6-8 x 6-7 cm méretű. Jellegzetességeiben, igényeiben, termesztésében, felhasználásában, elkészítésében a fekete gömbölyű téli retekkel egyezik.
Fajtái a 'Szentesi fehér gömbölyű' (FJ), az óriás gumójú, gyorsan fejlődő, nem pudvásodó 'Családi retek' és egy legyezőszerűen díszes levélzetű típus, amelyik szintén nagy gumót nevel.