Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Erdei szamóca
Fragaria vesca L.


A rózsafélék családjába tartozó, erdős, bokros helyeken, tarvágásokban tömegesen termő, az egyik legfinomabb erdei gyümölcsöt hozó évelő növény. Levélkéi 6-8 cm hosszúságúak, szélein fűrészesek, szőrösek és tojásdad alakúak. Áprilistól júniusig virágzik.

Leveleit a virágzáskor ajánlatos gyűjteni, szárítása után jóízű teafőzetet nyújtanak. A szamócalevél teáját izzasztóként, bélhurutos megbetegedés esetén javasolják.

 

Szamóca tejszínhabbal

Anyagszükséglet: 1 kg szamóca, 5 dl tejszín, 4 dkg cukor, kevés vanília.

A szamóca felének szép szemeit kiválogatjuk, szárát eltávolítjuk, a gyümölcsöt megmossuk, megszárítjuk, és egyenként meghengergetjük vaníliás cukorban. A tejszínt felverjük habnak, belekeverjük a szamóca másik felének átpasszírozott levét, hozzáadjuk a cukrot, és óvatosan elkeverjük a cukros szamócával. Üvegtálra rakjuk és jégre tesszük, majd lehűtve tálaljuk.

Szamócás narancssaláta

Anyagszükséglet: 1/2 kg narancs, 1/2 kg szamóca, 2 dl muskotályos bor, 25 dkg cukor.

A megtisztított narancsot vékony karikára vágjuk, és 15 dkg cukorral hintve rétegesen egy üvegtál fenekére és oldalára rakjuk. Ráhelyezzük a kellően megmosott, megtisztított, érett, egyforma nagyságú szamócaszemeket. A bort a megmaradt 10 dkg cukorral langyosítva feloldjuk, és amikor kihűlt, a tálon levő gyümölcsre öntjük.

Hideg szamócaleves

Anyagszükséglet: 60 dkg szamóca, 20 dkg porcukor, fehér bor, 2 dl tejszín.

Az egészséges, érett szamócát átszemezzük, hideg vízben megmossuk, és szitára helyezve lecsurgatjuk. A szemek felét a cukor egy részével meghintve állni hagyjuk. A másik felét szitán áttörjük, levét a visszamaradt porcukorral és muskotályos fehér borral elkeverjük. Az így nyert léhez adjuk a szamócaszemeket, és hűtőszekrénybe helyezzük. Felvert tejszínhabbal hidegen tálaljuk.

Szamócabefőtt

Anyagszükséglet: 1 kg erdei szamóca, 25 dkg cukor.

Az egészséges szemű, érett, frissen szedett erdei szamócát hideg vízben megmossuk, s a cukorral rétegezve üvegekbe rakjuk. Felöntjük vízzel, tetejére tartósítószert helyezünk, és az üvegeket lezárjuk, majd fazékba helyezzük, és 80°C-on 20 percig gőzöljük. Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

Szamócadzsem I.

A 4 kg megmosott, megtisztított erdei szamócához hozzákeverünk 4 l érett fehér ribizlinek a kifacsart, átszűrt levét. Felfőzzük, 15-20 percig forraljuk, közben a habját eltávolítjuk. Hozzáadunk 2 kg cukrot, 4 db citrom kifacsart levét, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri. Üvegekbe rakva, a tetejét tartósítószerrel kezelve, lekötözve 20 percen át 80°C-on kigőzöljük, majd hűvös helyen tároljuk.

Szamócadzsem II.

Anyagszükséglet: 4 kg erdei szamóca, 2 kg cukor, tartósitószer.

A kellően előkészített erdei szamóca kétharmad részét lábasba tesszük, és jól szétfőzzük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig forraljuk, míg elolvad. Azután beletesszük a maradék egyharmad rész szamócát, és folytonos keverés mellett lassú forralással kellően besűrítjük. A langyos dzsemet üvegekbe töltjük, tartósítószerrel kezeljük a tetejét, és kihűlés után lekötözzük, hűvös helyen tároljuk.

Szamócakocsonya

Anyagszükséglet: 1 kg szamóca, 1 kg vörös ribizli, 1,5 kg cukor, 3 dl tejszínhab.

A szamócát és a vörös ribizlit gyenge tűzön addig hevítjük, amíg a gyümölcs összeesik, és levét kiengedi. A masszát szitára öntjük, és a levét lecsurgatjuk. A súlyát megmérjük és ugyanannyi cukrot adunk hozzá, s addig főzzük, míg a kísérletképpen csepegtetett lé megkocsonyásodik. Formákba öntve hidegen, tejszínhabbal tálaljuk, 1-1-gyümölcsszemmel díszítjük.

Szamócalekvár

Anyagszükséglet: 4 kg szamóca, 3 kg cukor, tartósitószer.

A megtisztított, megmosott nyers gyümölcsöt zománcos lábasban szétnyomkodva, saját levében addig főzzük, míg teljesen szétfő. Átpasszírozzuk vagy turmixgéppel átdolgozzuk, és újra felfőzzük. Mikor forrni kezd, beletesszük a megfelelő mennyiségű cukrot, és kellő sűrűségűre főzzük. Üvegekbe töltve, tetejét tartósítószerrel ellátva lekötözzük, és 20 percen át 80°C-on kigőzöljük.

Szamócabólé

Anyagszükséglet: 1 kg szamóca, 25 dkg porcukor, 1 dl konyak, 1, dl likőr, 1,2 l szekszárdi vörös bor, 2 üveg pezsgő.

Egy porcelán tálba- ha nincs bóléstálunk, megfelelő a levesestál is - tegyünk szemenként válogatott, érett szamócát, szórjunk rá porcukrot, hagyjuk jégen állni 2 óra hosszat, öntsünk rá 1 dl kuraszaót vagy más aromás likőrt, 1 dl konyakot és 1 liternyi szekszárdi vöröset. Hagyjuk állni egy óra hosszat, míg a cukor teljesen elolvad, és tegyük jégre, míg az egész teljesen át nem hűl. Hűtsünk le 2 üveg pezsgőt is. Mikor a fogyasztásra kerül a sor, bontsuk fel a pezsgőt, keverjük el, és merjünk mindenkinek egy-egy pohárral. Helyes tálalási mód az is, ha a poharakat félig öntjük bóléval, és poharanként adjuk a pezsgőt.