Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Kava
Piper methysticum

Más néven: kava-kava, mámorbors, kávacserje, kava-bors (kávabors)

A borsfélék családjába tartozó kava (Piper methysticum) egy csendes-óceáni szigeteken honos cserje, amelynek a gyökeréből készült itallal a bennszülöttek kellemessé igyekeztek tenni a közérzetüket. S ez sikerült is nekik, mert - mint a gyógyszertanosok kimutatták - a kavakivonatnak szorongás és depresszió elleni hatása van. Mellékhatásként azonban nyelvmozgási zavart, nyakferdeséget, fájdalmas törzsrángásokat és bőrelváltozást (nyiroksejtes faggyúmirigy-beszűrődést) is előidézhet, és súlyosbíthatja a Parkinson-kór tüneteit.


A délázsiai szigetlakók a kava-bors (Piper methysticum) gyökeréből készítenek részegítő italt, még pedig igen sajátszerű módon: Férfiak és nők üres edény köré a földre ülnek s a kava-bors gyökerét rágva, a bőségesen fejlődő nyálat az edénybe köpik, ezután vagy kókusz-tejjel, vagy vízzel hígítják a nyálat, melyből erjedés útján zöldes színű részegítő ital keletkezik.


http://www.csf.hu/index.phtml?rovat=cikk&ck=898
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kava
http://www.sulinet.hu/termeszetvilaga/archiv/2000/0006/13.html
http://www.daath.hu/incoming/lh/kavakava.htm
http://www.hevespolice.hu/drogenc/html/POLIBORS.HTM
http://www.hevespolice.hu/drogenc/html/ANYAG17.HTM
http://www.informed.hu/index.nfo?tPath=/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/anxiety/&article_id=63081&prk=631792421302