Terebess
fűszerkalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Angol fűszerkeverékek
•
Colman’s
mustard
Anglia az élénksárga mustárporáról híres.
A leghíresebb
márka, a Colman’s
1814-ben indult, amikor Jeremiah Colman először készített mustárliszt keveréket
barna (Brassica juncea) és fehér (Sinapis alba) mustárból az
angliai Stoke Holy Cross vízimalomban. Közel 200 éve ez az igazi és erős
angol mustár, amit étkezés előtt készítenek el frissen a sárga fémdobozban kapható
száraz porból egyenlő arányú hideg víz hozzáadásával. Tíz perc pihentetés után
fogyasztható. A
mustárport fűszerként is használják húsok bedörzsölésére, páchoz, szószhoz stb.
• Cumberland
sauce,
Cumberland mártás
Pirosribiszke
zseléből, citrom- és narancshéjból, mustárból, gyömbérőrleményből, portói borból
készül; vadhúsokhoz, sonkához, kacsasülthöz illik.
•
Custard,
tejsodó
A teológusok
akár erkölcsi szimbólumnak is tekinthetik a tejsodó esetét. Hiszen figyelemreméltó
paradoxon, hogy egy ilyen egyszerű dolog: vaj, liszt, tej, cukor és tojássárgák
elegye egyszerre testesítse meg magában a gyötrelmes kínt, és a kellemes ízhatást,
mint sok édesség kísérője, vagy mint önálló fogás.
Ambrose Bierce szerint a
sodó nem egyéb, mint „valami
undorító kotyvalék, ami a tyúk, a tehén és a szakács gonosz összeesküvése folytán
jöhetett létre". Minden bizonnyal arra az émelyítően édes ragacsra
gondolt, amivel az iskolaszakácsok, a lelkészfeleségek és a közétkeztetés illetékesei
válogatás nélkül nyakonöntenek minden édességet és gyümölcsöt, sikeresen megfosztva
azt minden esetleges eredeti ízétől. (Quentin Crewe)
• HP
sauce, HP
mártás
Népszerű
barna szósz, maláta ecet gyümölccsel, fűszerekkel. Astonban (Birmingham) gyártják.
http://www.waitrose.com/food_drink/wfi/ingredients/herbsspicesseasoningsandcondiments/9904112.asp
•
Horseradish
sauce, tormaszósz
Tormából, ecetből, cukorból, mustárőrleményből,
tejszínből készül, sóval, borssal ízesítve. Marhasülthöz és halételekhez pl. füstölt
pisztránghoz, angolnához vagy grillezett lazachoz.
• Mint sauce, mentazselé
Az édes savanyú ízeket elevenítő
menta zselé alapját friss menta levelek adják, ha egyszer kipróbáltuk állandó
partnere lesz a sült báránynak, gyors vendégváró falatokhoz keverjük joghurtba,
kiváló mártogatós lesz belőle.
Összetevők: nádcukor, almaecet, citrus pektin,
menta.
Angol fodormentamártás
Hozzávalók: 3 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 1/3 bögre apróra vágott friss vagy 1/4 bögre szárított fodormentalevél, 1/3 bögre ecet, fehérecet vagy pezsgőecet.
Elkészítése: Egy mély tálban keverjük össze a vizet és a cukrot. 100%-os erősségen főzzük 45 másodpercig. Alaposan keverjük meg, hogy a cukor elolvadjon. Hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Jól keverjük meg. Tálalás előtt hagyjuk 1/2 óráig állni, hogy az ízei jól összeérjenek
Huzamosabb tárolásra: légmentesen záródó üvegben szobahőmérsékleten tárolható.
• Piccalili
Ez az édes-savanyú
szósz eredetileg a brit hatalmat hivatott hirdetni, hisz indiai hagyományok alapán
készül.
Összetevők: karfiol, hagyma, uborka, piros zöldpaprika, mustár, almaecet,
nádcukor, só, fűszerek.
•
Raisin and celery sauce, mazsolás
zellerszósz
Sűrű mártás vagdalt mazsolából és finomra vágott zellerlevélből,
melyet száraz almaborral ízesítenek. Frissen főtt sonkához való.
• Rhubarb, rebarbara - Rheum palmatum >>>Tovább
Rhubarb sauce, rebarbaramártás, amit Bristol városában a makrélához tálalnak körítésként. Ezért a mártásba nem tesznek cukrot, hanem almabort és citromlevet kevernek hozzá, amitől a halhoz jól illő fanyar-fűszeres íze lesz.