Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Ceyloniegres
Dovyalis hebecarpa (Gardner) Warb. (Arberia gardneri Clos.)
Család: Flacourtiaceae (ramoncsifélék v. maroniszilvafélék)

A: Ceylon-gooseberry;
F: grosseille de Ceylon;
S: grosella de Ceilan;
N: Ketambilla, Ceylonstachelbeere

A ceyloniegres legfeljebb 6 m magas, dúsan elágazó, örökzöld, kétlaki cserje vagy kis fa. Ágai hosszúak, többnyire tövisesek. Szórt állású, puha levelei rózsaszín szőrös pálhájúak. A levéllemez színén fényes sötétzöld és csaknem kopasz, fonákján világoszöld és ritkás szőrű, széles-lándzsás vagy tojásdad, ép vagy gyengén fogazott szélű, kihegyezett, a vállán ék alakú és legfeljebb 7-3 cm nagyságú. A levélnyél kb. 1 cm-es, barna szőrű. Rövid kocsányú, levélhónalji, sziromtalan virágai 5-7 szőrös csészelevelűek, a porzós virágok csoportokban, a termősek magánosan vagy néhányadmagukkal fejlődnek.
Termése: a törzsön kb. 1 cm-es kocsányon csüngő, széles-gömbölyded bogyó (max. 1,5 x 2,5 cm). Tömör, 1 mm vastag héja málnapiros, narancssárgával pontozott, vagy sötét vörösesbarna, fénytelen és finoman bársonyos felületű. A kocsány ízesülési helye körül feltűnő, zöld koronaként megmaradnak a kb. 6,5 mm hosszú, lándzsás, felfelé hajló csészelevelek, amelyek a tövükön összenőttek, és vaskos gyűrű veszi körül őket. A terméshús nagyon bő levű, üveges, külső peremén hasonló színű, mint a héj, és savanyú-zamatos íze a köszmétére (egres) emlékeztet. A pulpában kevés, 3 élű, sárgás, keserű mag (6 x 5 mm) van.
Felhasználása: a savanyú gyümölcsöt nyersen, cukrozva fogyasztják; ízletes gyümölcslé, zselé és lekvár készül belőle.
Elterjedése: Dél-Ázsiából származik, és a Fülöp-szigeteken, Floridában, a karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában, valamint csekély méretekben más trópusi területen is termesztik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-meleg síkvidéki klímában tenyészik, 800 m-ig, a szárazságra érzékeny; magról vagy dugvánnyal szaporítják, a termésképzés idején bőséges vizet kíván. A cserjék egész évben nagyon gazdagon teremhetnek; a nyomásra érzékeny bogyókat éretten, kézzel szedik, csak rövid ideig tárolhatók.
Rokon fajok: az édes, kajszira emlékeztető ízű, narancssárga termésű galambszilva (Dovyalis abyssinica Warb.) és a sárga termésű, nagyon savanyú kafferszilva (D. caffra Warb.) a nemzetség afrikai fajai, mindkettőt azonos módon használják fel.