Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Ceyloniegres
Dovyalis
hebecarpa (Gardner) Warb. (Arberia gardneri Clos.)
Család: Flacourtiaceae
(ramoncsifélék v. maroniszilvafélék)
A:
Ceylon-gooseberry;
F: grosseille de Ceylon;
S: grosella de Ceilan;
N: Ketambilla, Ceylonstachelbeere
A
ceyloniegres legfeljebb 6 m magas, dúsan elágazó, örökzöld, kétlaki cserje vagy
kis fa. Ágai hosszúak, többnyire tövisesek. Szórt állású, puha levelei rózsaszín
szőrös pálhájúak. A levéllemez színén fényes sötétzöld és csaknem kopasz, fonákján
világoszöld és ritkás szőrű, széles-lándzsás vagy tojásdad, ép vagy gyengén fogazott
szélű, kihegyezett, a vállán ék alakú és legfeljebb 7-3 cm nagyságú. A levélnyél
kb. 1 cm-es, barna szőrű. Rövid kocsányú, levélhónalji, sziromtalan virágai 5-7
szőrös csészelevelűek, a porzós virágok csoportokban, a termősek magánosan vagy
néhányadmagukkal fejlődnek.
Termése: a törzsön kb. 1 cm-es kocsányon csüngő,
széles-gömbölyded bogyó (max. 1,5 x 2,5 cm). Tömör, 1 mm vastag héja málnapiros,
narancssárgával pontozott, vagy sötét vörösesbarna, fénytelen és finoman bársonyos
felületű. A kocsány ízesülési helye körül feltűnő, zöld koronaként megmaradnak
a kb. 6,5 mm hosszú, lándzsás, felfelé hajló csészelevelek, amelyek a tövükön
összenőttek, és vaskos gyűrű veszi körül őket. A terméshús nagyon bő levű, üveges,
külső peremén hasonló színű, mint a héj, és savanyú-zamatos íze a köszmétére (egres)
emlékeztet. A pulpában kevés, 3 élű, sárgás, keserű mag (6 x 5 mm) van.
Felhasználása:
a savanyú gyümölcsöt nyersen, cukrozva fogyasztják; ízletes gyümölcslé, zselé
és lekvár készül belőle.
Elterjedése: Dél-Ázsiából származik, és a Fülöp-szigeteken,
Floridában, a karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában, valamint csekély méretekben
más trópusi területen is termesztik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-meleg
síkvidéki klímában tenyészik, 800 m-ig, a szárazságra érzékeny; magról vagy dugvánnyal
szaporítják, a termésképzés idején bőséges vizet kíván. A cserjék egész évben
nagyon gazdagon teremhetnek; a nyomásra érzékeny bogyókat éretten, kézzel szedik,
csak rövid ideig tárolhatók.
Rokon fajok: az édes, kajszira emlékeztető ízű,
narancssárga termésű galambszilva (Dovyalis abyssinica Warb.) és a sárga termésű,
nagyon savanyú kafferszilva (D. caffra Warb.) a nemzetség afrikai fajai, mindkettőt
azonos módon használják fel.