Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Cukorgyökér
Sium sisarum
L. var. lancifolium (M. B.) Thell.

 

Rendkívül magasra növő, fehér virágú bokra igen díszes látvány. Fehér, elágazó gyökérzete egész évben felhasználható.

Eurázsiában honos faj, nálunk ismeretlen. Igénytelen, éghajlatunk alatt szárazon jól termeszthető. Élvezhető gyökereit fürtben hozza (1-3 kg/fészek), 1,5-2 m magasra is megnő. Virágzata összetett ernyő, termése kaszat. Ezermagtömege 1,2-1,6 g. Csírázóképessége 60-70%-os, magja 2-3 évig használható, 3-4 hét alatt kel ki.

Termesztése általában a fodros petrezselyemével egyező. Tenyészterülete nagyobb, 80-120 x 80-120 cm-re fészkesen helybe vetjük. Különösebb ápolást nem igényel. Gyökereit több éven át szedhetjük.

Hasznosítása. Háttérnövénynek, csoportosan, bemutató-, dísz-, hobbikertbe ültethető.

Gyökérzete jól elkészítve kitűnő csemege.

Elkészítése azonos a bakszakáll gyökeréével.

Cukorgyökér morzsásan. A megtisztított gyökeret sós, ecetes vízben puhára főzzük. Olajon (vajon) zsemlemorzsát pirítunk, a megfőtt cukorgyökeret megforgatjuk benne. Tejföllel melegen tálaljuk.

Sült cukorgyökér. Megtisztítunk 20 dkg gyökeret, sós vízben megfőzzük, turmixon eldolgozzuk, 1 fölvert tojáshoz 1 evőkanál lisztet, kávéskanálnyi sót, kevés borsot és apróra vágott petrezselyemzöldet adunk. A masszához keverjük a gyökérpépet. Mély, olajozott tűzálló edényt morzsával meghintünk, az elkészített keveréket belehelyezzük, tejfölt öntünk rá, és forró sütőben pirosra sütjük. Előételként vagy húsokhoz körítésnek adjuk.