Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bence Vera
SZÍRIAI KONYHA
Világkonyha, Minerva, 1979, 14-16. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Joghurtleves (Yogurt shorbasi)

Hozzávalók:

1 l erőleves,
5 dkg liszt,
1 kávéskanál apróra vágott fodormenta,
só,
bors,
5 dkg vaj,
2 dl joghurt,
1 kávéskanál pirospaprika.

Habverővel verjük habosra a joghurtot, keverjük hozzá a hideg erőlevest. A vajból és lisztből készítsünk világos rántást, öntsük rá a joghurtos levet, és főzzük 6-7 percig. Fűszerezzük sóval, borssal, fodormentával. A paprikát a legvégén tegyük bele.

 

Töltött káposzta (Etli lahana dolmasi)

Hozzávalók:

50 dkg-os káposztafej,
40 dkg darált hús,
4 evőkanál zsiradék,
2 fej hagyma apróra vágva,
só,
bors,
10 dkg rizs,
1 evőkanál ketchup,
1 dl húsleves (zacskó vagy konzerv).

A káposztát félbevágjuk, a torzsáját kiszedjük. A káposztát megmossuk, majd sós forró vízben 3 percig főzzük. Leszűrjük és kihűtjük.
A zsiradékban megpároljuk a hagymát, beletesszük a rizst és a húslevest, és takaréklángon 10-15 percig főzzük. A tűzről levéve megsózzuk, borsozzuk, és beletesszük a húst és a ketchupot.
A káposztát leveleire szedjük szét, minden levélre teszünk egy kis tölteléket, és borítékszerűen összehajtjuk. A töltött leveleket egymás mellé rakjuk, öntünk rá 1 dl sós forró vizet, befedjük, és takaréklángon 30-35 percig főzzük.

 

Aleppói bárány

Hozzávalók:

8 szelet bárányborda vagy comb,
só,
bors,
pirospaprika,
3 dkg vaj,
15 dkg apró gombafej,
2 dl almabor,
1 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma.

A szeleteket megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. A metélőhagymából és az almaborból páclevet készítünk, és pácoljuk benne a szeleteket 2-3 óra hosszat (időnként forgatva).
Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a szeleteket, ráöntjük a páclevet, rátesszük a gombafejeket és a maradék vajat, és befedve a sütőben puhára sütjük. Burgonyapürét adunk hozzá.

 

Saslik

Hozzávalók:

1 kg bárány- vagy birkacomb faggyútól megtisztítva, kockákra vágva,
24 gombafej (nyers),
6 szál zöldhagyma,
1 dl olaj,
3 fej apróra vágott vöröshagyma,
só,
bors,
pirospaprika,
nyársak.

Pácoljuk a húst az olajban, hagymában, sóban, borsban, pirospaprikában legalább 24 órát. Fűzzük nyársra a húst, gombát, zöldhagymát, és süssük meg grillben vagy faszén fölött.

 

Makréla fűszeres mártásban

Hozzávalók:

4 makréla,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1/2 kávéskanál tárkony apróra vágva,
1 kávéskanál vágott petrezselyem,
4 dkg vaj,
3 dl hallé (halászlékocka),
1 evőkanál mustár,
2 tojássárgája,
1/2 kávéskanál apróra vágott kakukkfű,
1 babérlevél összetörve,
1 evőkanál borecet,
só,
bors.

Főzzük a makrélákat a hallében 20-25 percig. Vegyük ki a léből a halat, hűtsük ki, és hidegen tegyük rá a mártást. Mártás: keverjük ki a tojássárgákat, keverjük tovább a vajjal habosra, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a többi fűszert.
Főtt újburgonyát adjunk hozzá.

 

Tejfölös pisztráng

Hozzávalók:

4 pisztráng,
2 dl tejföl,
só,
bors,
3 evőkanál vaj,
0,5 dl tejszín,
1 kávéskanál majoránna.

Sózzuk, borsozzuk meg a megtisztított pisztrángot, rakjuk kivajazott tűzálló tálba, szórjuk rá a majoránnát, és közepesen meleg sütőben süssük 20-25 percig. Keverjük össze a tejfölt a tejszínnel, öntsük a halra, és süssük további 10 percig. Azonnal tálaljuk.

 

Csirke és paradicsom (Fuschinlar)

Hozzávalók:

3 paradicsom hámozva,
1-2 csirkemell megfőzve, apróra vágva,
2,5 dl joghurtmártás (készítését lásd alább),
4 kemény tojás szeletelve,
apróra vágott petrezselyem.

Rakjuk a főtt, apróra vágott csirkemellet tálra, keverjük össze a paradicsom- és keménytojás-szeletekkel, és öntsük le a joghurtmártással. Hagyjunk néhány paradicsom- és tojásszeletet díszítésre. A tetejére szórjunk apróra vágott petrezselymet.

 

Paradicsomsaláta (Babini)

Hozzávalók:

4-6 paradicsom szeletelve,
3 evőkanál snidling apróra vágva,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál borecet,
só,
bors.

Az ecetet az olajjal összekeverve ráöntjük a megsózott, borsozott paradicsomszeletekre. A tetejére snidlinget szórunk.

 

Tojássaláta

Hozzávalók:

4 kemény tojás,
12 szem olajbogyó (el is maradhat),
1 evőkanál apróra vágott snidling,
2 dl joghurtmártás,
só,
bors,
4-6 salátalevél.

A salátaleveleket a tál aljára tesszük, s ráhelyezzük a tojásszeleteket, megsózzuk, megborsozzuk, majd a tetejére tesszük az olajbogyót és a snidlinget, végül leöntjük joghurtmártással.

 

Joghurtmártás

Hozzávalók:

2 evőkanál liszt,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 dl víz,
2 tojássárgája,
2 evőkanál joghurt,
1 dl olaj,
1 kávéskanál cukor,
1 kávéskanál mustár,
2 evőkanál tárkony apróra vágva.

A tojássárgája, joghurt és olaj kivételével az összes hozzávalókat egy lábosba tesszük, és kb. 5 percig főzzük, állandóan keverve, míg be nem sűrűsödött.
Mikor kihűlt, beleütjük a tojássárgákat. Cseppenként beleöntjük az olajat, miközben habverővel állandóan verjük.
Állítsuk 1-2 órára hűtőszekrénybe, és közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a joghurtot.

 

Ünnepi torta (Bayram pasta)

Hozzávalók:

6 kocka étcsokoládé,
5 dkg vaj,
5 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
20 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor,
4 tojás,
1 csipet só,
3-4 evőkanál konyak.

Egy kevés forró vízben olvasszuk fel a csokoládét, és kevergessük, míg teljesen el nem olvadt, és krémszerű nem lett.
Keverjük habosra a vajat a cukorral (és a vaníliás cukorral), adjuk hozzá a tojások sárgáját, sót, és keverjük, míg világossárga nem lett. Ezután keverjük bele a csokoládét nagyon lassan, hogy meg ne csomósodjon.
Ezután óvatosan keverjük bele a lisztet, konyakot, végül pedig a tojások keményre vert habját. Kivajazott formába öntve közepesen meleg sütőben sütjük meg. Mikor kihűlt, kettévágjuk, és megtöltjük krémmel.

 

Csokoládékrém

Hozzávalók:

20 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
4 kocka olvasztott étcsokoládé,
annyi konyak, hogy a krém kenhető legyen.

A hozzávalókat habosra keverjük, megtöltjük vele a tortát, és megkenjük a tetejét is.