Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bence Vera
SZÍRIAI KONYHA
Világkonyha, Minerva, 1979, 14-16. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Joghurtleves (Yogurt shorbasi)

Hozzávalók:

1 l erőleves,
5 dkg liszt,
1 kávéskanál apróra vágott fodormenta,
só,
bors,
5 dkg vaj,
2 dl joghurt,
1 kávéskanál pirospaprika.

Habverővel verjük habosra a joghurtot, keverjük hozzá a hideg erőlevest. A vajból és lisztből készítsünk világos rántást, öntsük rá a joghurtos levet, és főzzük 6-7 percig. Fűszerezzük sóval, borssal, fodormentával. A paprikát a legvégén tegyük bele.

 

Töltött káposzta (Etli lahana dolmasi)

Hozzávalók:

50 dkg-os káposztafej,
40 dkg darált hús,
4 evőkanál zsiradék,
2 fej hagyma apróra vágva,
só,
bors,
10 dkg rizs,
1 evőkanál ketchup,
1 dl húsleves (zacskó vagy konzerv).

A káposztát félbevágjuk, a torzsáját kiszedjük. A káposztát megmossuk, majd sós forró vízben 3 percig főzzük. Leszűrjük és kihűtjük.
A zsiradékban megpároljuk a hagymát, beletesszük a rizst és a húslevest, és takaréklángon 10-15 percig főzzük. A tűzről levéve megsózzuk, borsozzuk, és beletesszük a húst és a ketchupot.
A káposztát leveleire szedjük szét, minden levélre teszünk egy kis tölteléket, és borítékszerűen összehajtjuk. A töltött leveleket egymás mellé rakjuk, öntünk rá 1 dl sós forró vizet, befedjük, és takaréklángon 30-35 percig főzzük.

 

Aleppói bárány

Hozzávalók:

8 szelet bárányborda vagy comb,
só,
bors,
pirospaprika,
3 dkg vaj,
15 dkg apró gombafej,
2 dl almabor,
1 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma.

A szeleteket megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. A metélőhagymából és az almaborból páclevet készítünk, és pácoljuk benne a szeleteket 2-3 óra hosszat (időnként forgatva).
Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a szeleteket, ráöntjük a páclevet, rátesszük a gombafejeket és a maradék vajat, és befedve a sütőben puhára sütjük. Burgonyapürét adunk hozzá.

 

Saslik

Hozzávalók:

1 kg bárány- vagy birkacomb faggyútól megtisztítva, kockákra vágva,
24 gombafej (nyers),
6 szál zöldhagyma,
1 dl olaj,
3 fej apróra vágott vöröshagyma,
só,
bors,
pirospaprika,
nyársak.

Pácoljuk a húst az olajban, hagymában, sóban, borsban, pirospaprikában legalább 24 órát. Fűzzük nyársra a húst, gombát, zöldhagymát, és süssük meg grillben vagy faszén fölött.

 

Makréla fűszeres mártásban

Hozzávalók:

4 makréla,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1/2 kávéskanál tárkony apróra vágva,
1 kávéskanál vágott petrezselyem,
4 dkg vaj,
3 dl hallé (halászlékocka),
1 evőkanál mustár,
2 tojássárgája,
1/2 kávéskanál apróra vágott kakukkfű,
1 babérlevél összetörve,
1 evőkanál borecet,
só,
bors.

Főzzük a makrélákat a hallében 20-25 percig. Vegyük ki a léből a halat, hűtsük ki, és hidegen tegyük rá a mártást. Mártás: keverjük ki a tojássárgákat, keverjük tovább a vajjal habosra, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a többi fűszert.
Főtt újburgonyát adjunk hozzá.

 

Tejfölös pisztráng

Hozzávalók:

4 pisztráng,
2 dl tejföl,
só,
bors,
3 evőkanál vaj,
0,5 dl tejszín,
1 kávéskanál majoránna.

Sózzuk, borsozzuk meg a megtisztított pisztrángot, rakjuk kivajazott tűzálló tálba, szórjuk rá a majoránnát, és közepesen meleg sütőben süssük 20-25 percig. Keverjük össze a tejfölt a tejszínnel, öntsük a halra, és süssük további 10 percig. Azonnal tálaljuk.

 

Csirke és paradicsom (Fuschinlar)

Hozzávalók:

3 paradicsom hámozva,
1-2 csirkemell megfőzve, apróra vágva,
2,5 dl joghurtmártás (készítését lásd alább),
4 kemény tojás szeletelve,
apróra vágott petrezselyem.

Rakjuk a főtt, apróra vágott csirkemellet tálra, keverjük össze a paradicsom- és keménytojás-szeletekkel, és öntsük le a joghurtmártással. Hagyjunk néhány paradicsom- és tojásszeletet díszítésre. A tetejére szórjunk apróra vágott petrezselymet.

 

Paradicsomsaláta (Babini)

Hozzávalók:

4-6 paradicsom szeletelve,
3 evőkanál snidling apróra vágva,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál borecet,
só,
bors.

Az ecetet az olajjal összekeverve ráöntjük a megsózott, borsozott paradicsomszeletekre. A tetejére snidlinget szórunk.

 

Tojássaláta

Hozzávalók:

4 kemény tojás,
12 szem olajbogyó (el is maradhat),
1 evőkanál apróra vágott snidling,
2 dl joghurtmártás,
só,
bors,
4-6 salátalevél.

A salátaleveleket a tál aljára tesszük, s ráhelyezzük a tojásszeleteket, megsózzuk, megborsozzuk, majd a tetejére tesszük az olajbogyót és a snidlinget, végül leöntjük joghurtmártással.

 

Joghurtmártás

Hozzávalók:

2 evőkanál liszt,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 dl víz,
2 tojássárgája,
2 evőkanál joghurt,
1 dl olaj,
1 kávéskanál cukor,
1 kávéskanál mustár,
2 evőkanál tárkony apróra vágva.

A tojássárgája, joghurt és olaj kivételével az összes hozzávalókat egy lábosba tesszük, és kb. 5 percig főzzük, állandóan keverve, míg be nem sűrűsödött.
Mikor kihűlt, beleütjük a tojássárgákat. Cseppenként beleöntjük az olajat, miközben habverővel állandóan verjük.
Állítsuk 1-2 órára hűtőszekrénybe, és közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a joghurtot.

 

Ünnepi torta (Bayram pasta)

Hozzávalók:

6 kocka étcsokoládé,
5 dkg vaj,
5 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
20 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor,
4 tojás,
1 csipet só,
3-4 evőkanál konyak.

Egy kevés forró vízben olvasszuk fel a csokoládét, és kevergessük, míg teljesen el nem olvadt, és krémszerű nem lett.
Keverjük habosra a vajat a cukorral (és a vaníliás cukorral), adjuk hozzá a tojások sárgáját, sót, és keverjük, míg világossárga nem lett. Ezután keverjük bele a csokoládét nagyon lassan, hogy meg ne csomósodjon.
Ezután óvatosan keverjük bele a lisztet, konyakot, végül pedig a tojások keményre vert habját. Kivajazott formába öntve közepesen meleg sütőben sütjük meg. Mikor kihűlt, kettévágjuk, és megtöltjük krémmel.

 

Csokoládékrém

Hozzávalók:

20 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
4 kocka olvasztott étcsokoládé,
annyi konyak, hogy a krém kenhető legyen.

A hozzávalókat habosra keverjük, megtöltjük vele a tortát, és megkenjük a tetejét is.