Terebess:
vadon termő zöldség-gyümölcs
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Japánkeserűfű-fajok
Fallopia
sectio Reynoutria
Japán
keserűfű (Fallopia japonica, korábban: Reynoutria japonica)
Hibrid
japánkeserűfű (Fallopia x bohemica = F. japonica x F. sachalinensis)
Japanese knotweed [angol]
Európába először 1823-ban hozták, egy hollandi botanikus kertbe, onnan vadult el. Később dísznövényként és takarmányként is ültették. Gyökerein keresztül kiválasztott kémiai anyagok segítségével teljes mértékben gátolja más fajok csírázását és egyedfejlődését.
Tudja-e
a japán keserűfűről, hogy...
- A második világháborús csapatok a növény levelét
dohány helyett használták?
-
Japánban helyenként fiatal, zsenge "mandulaízű" szárát fogyasztják?
-
A növény kiskertben dísznövényként történő betelepítése komoly veszélyeket okozhat:
elvadulhat, féken tartása szinte lehetetlen?
- Települési környezetben károsíthatja
a közlekedési infrastruktúrát: szétfeszítheti a járdákat, de gyors növekedésű
gyökérzete erős útburkolaton is áthatolhat?
Étkezéshez
Fiatal
hajtásai tavasszal ehetők főzve, mint a spárga. Savanykás ízűk miatt felhasználhatók
rebarbara helyett is: süteményben, gyümölcslevesben, lekvárban.
Az idősebb
hajtások és hajtásvégek is megfőzhetők, enyhébb rebarbarára emlékeztetők.
Magja
nyersen vagy főzve ehető, bár nem túl szapora, hiszen elég apró. Lisztté őrölve
levest lehet vele sűríteni és ízesíteni.
Néha a gyökerét is fogyasztják.
Gyógynövény.