Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Akiszilva
Blighia
sapida Koenig
Család: Sapindaceae (szappanfafélék)
A:
akee;
F: akée;
S: seso vegetal, huevo vegetal;
P: castanha de Africa;
N: Akipflaume
Az
akiszilva legfeljebb 25 m magas, rövid törzsű és széles koronájú, örökzöld fa.
Levelei szórt állásúak, párosan szárnyaltak, a levélkepárok száma 3-6. A levélkék
lemeze (30 x 16 cm) bőrnemű, ép szélű, színén fényes, széles-lándzsás vagy visszás-tojásdad,
röviden kihegyezett, széles ék- vagy levágott vállú. A levélnyelecskék vastagok,
mintegy 6 mm hosszúak. A kis, részben hímnős virágok kb. 18 cm-es fürtökben fejlődnek.
A virágtakarót 5 cimpájú, barnás, 3 mm hosszú csésze és 5 fehér, keskeny, mintegy
5 mm hosszú szirom alkotja.
Termése: széles körte alakú, tompán háromszögletű,
kb. 13 cm-es tok, amely alul rövid nyakba keskenyedik, a csúcsa pedig bemélyedt.
Világító vörös, sima, fényes héja teljes éréskor 3 kopáccsal nyílik fel. A bőrnemű-húsos
kopácsok világos, sűrűn ezüstös szőrű belső felületén egy-egy hosszanti léc található,
amelyek a termésüreget 3 rekeszre tagolják. A felnyílt tok kopácsai terpedten
szétállnak, és 3 halvány, narancssárga, agyvelőszerűen redőzött, kívül szilárd,
belül krémes, mintegy 4 x 3 cm nagyságú magköpenyt tárnak fel, amelyek a termés
alapjához tapadnak. E tojás alakú vagy széles-hengeres magköpenyek mindegyikén
egy-egy fényes fekete, lapított-gömbölyded, kemény héjú mag (2 x 1,5 cm) ül.
Felhasználása: csupán az érett, felnyílt tok sárgás magköpenyei ehetők, amelyek
nagyon finom, erősen dióízűek. Nyersen is élvezhető, de többnyire sós vízben vagy
tejben való rövid főzés után vajban vagy olajban megsütik, vagy fűszeres kísérőként
hal- és húsételekhez, levesekhez és mártásokhoz adják. Kizárólag a teljesen érett,
a héjtól, valamennyi vöröses szövettől és a magoktól gondosan elválasztott magköpenyt
szabad fogyasztani, mikor már a termés magától felnyílt. Az éretlen magköpenyek
éppúgy, mint a magok, toxikusak, és már okoztak halálesetet. E részek hipoglicin
nevű mérget tartalmaznak, amely fényre a tok felnyílása után túlnyomórészt elbomlik.
A terméshéjat is tilos megenni!
Elterjedése: a trópusi Nyugat-Afrikából származik,
és ott gyakori haszonnövény. A rabszolga-szállításokkal került a karib-tengeri
szigetekre, ahol regionálisan gyakran termesztik. Ritkán Dél-Amerikában és Ázsiában
is ültetik.
Termesztése és betakarítása: a csapadékban gazdag trópusi klímában
tenyészik, ahol rövid száraz évszakok is vannak. Magról szaporítják, és rendszerint
kisparaszti gazdaságok házi- és gyümölcsöskertjeibe ültetik. A vörös tokokat érett,
zárt állapotban szedik a fákról, és addig tárolják, amíg maguktól felnyílnak;
ezután csak rövid ideig értékesíthetők.
II.
Akiszilva
Blighia
sapida, Cupania sapida
akee
[angol], seso vegetal [spanyol], arbre á fricasser [Haiti]
Az aki Nyugat-Afrikában,
Indiában, Brazíliában ismertebb gyümölcsféle. Előfordul a trópusi Amerikában is.
Merev ágrendszerű, nyitott koronát fejlesztő 10—12 m-es fák. Három-négy levélpárból
álló leveleinek csúcsi levélkéi 10—15 cm hosszúak. Apró, fehéreszöld virágai rövid
fürtökben nyílnak, általában a hajtások csúcsán. Termése háromélű, „kapszula"-szerű,
hossza 7 cm. A szalmasárga vagy bíborvörös gyümölcsök éréskor felnyílnak, kilátszik
a három fényes mag. A magok alapi részénél a hússzerű arillusz kemény, olajos
agyvelőhöz hasonló. Ez ehető, íze a dióra emlékeztet. Vajba sütve különleges csemegének
számít, főzve sós halak mellé fogyasztják. Éretlen termése hánytató hatású. Nedves,
meleg fekvésben érzi jól magát. A jól fejlett példányok súlyosabb károsodás nélkül
elviselhetik a 3—3,5 °C-os fagyokat is. Magvetéssel szaporíthatjuk.