Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Bölényfű, illatos szentperje
Hierochloë odorata Beauv.

 

magyar: máriafű
lengyel: żubrówka, turówka wonna
német: Duftende Mariengras, Duft-Mariengras, Vanillegras, Süßgras, Büffelgras
angol: sweetgrass, holy grass (UK), buffalo grass, vanilla grass, manna grass, seneca grass, Mary's grass, zebrovka, bison grass
francia: herbe aux bisons

Jellemzői: évelő, meglehetősen tömött bokrosan fejlődő, vékony, kúszó gyöktörzsű fű. 20-50 cm magas, sima szárai felállók, csak a virágzat alatt gyengén érdesek. A tompa nyelvecske 2-4 mm hosszú. A levélhüvely finoman érdes, háta domború, a szárra simul. A levéllemez legfeljebb 10 mm széles és 30 cm hosszú, karcsún kihegyezett, lapos, egészen gyéren szőrős vagy teljesen kopasz, a fonákja fénylő zöld. A felső szárlevelek feltűnően rövidek. A buga körvonala tojásdad, gyengén kiterülő, legfeljebb 10 cm hosszú. A füzérkék hosszúsága 4 mm körüli, 3 virágú. A két alsó virág csak porzós. A külső toklász szálkátlan.

A növény erősen kumarinillatú.

Az egyik legismertebb és legkedveltebb lengyel vodka, a wódka żubrówka ("zsubrúvka") legfontosabb alapanyaga a bölényfű, melynek jellegzetes ízét, illatát és színét ez a gyógynövény adja. Ezért jelképesen egy szál bölényfű a palackba is belekerül.
A lengyel-fehérorosz határ környékén fekvő Białowieża Nemzeti Park (Puszcza Białowieska) tisztásain nő, és a vadon élő ritka európai bölény előszeretettel legeli. Minden üveg Żubrówka tartalmaz egy szálat belőle, kellemes ízt, és enyhe zöldes árnyalatot kölcsönözve a vodkának. A hagyomány szerint nyaranta kézzel szedik a füvet, és a napon szárítják. A címkéjén a fenti okból egy bölény (żubr) látható. A Magyarországon is aránylag ismert vodkák közé tartozik.

A bölényfüvet ágynemű illatosítására is használták. Bólék, krampampuli ízesítésére is jó vaníliás-kókuszos aromája miatt.

Termőhely: síklápok, nedves, homokos talajok.

Virágzás: április-július.