Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Galambborsó, kajánbab
Cajanus cajan (L.) Huth. (C. indicus Spreng.)
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)

A: pigeon pea, red gram;
F: pois d'Angole;
S: gandul, chicharo;
N: Straucherbse

A galambborsó mélyen gyökerező, 1-4 m magas, laza, terebélyes ágú cserje. Szórt állású levelei hármasak, mirigyesen pontozottak. A levélkék lándzsásak vagy elliptikusak, kihegyezettek, szőrösek, rövid nyelűek és nagyságuk legfeljebb 14 x 6 cm. A levelek és a levélkék tövén kis, tojásdad pálhák találhatók. A 4-12 cm-es virágok hajtásvégi vagy levélhónalji fürtökben fejlődnek; pillangós virágának vitorlája sárga, vörös vagy ibolya, a csónak és az evezők sárgák.

Termése: szőrös, zöld, sötétbarna vagy sötétibolya hüvelyei egyenesek vagy sarló alakúak, lapítottak és csőrösek, a magok között ferdén barázdásak (6-15 x 4-10 cm). A hüvely 2-9 gömbölyű vagy elliptikus, vörös, barna, fehér vagy szürke magot tartalmaz, amely legfeljebb 8 mm-es és fehér köldökű.

Felhasználása: az éretlen hüvelyeket éppúgy, mint az érett magokat, főzelékként, levesként készítik el. Az indiai konyhában a szárított, érett borsóból fehérjében gazdag, csípősen fűszerezett pépet (dal) főznek, amely csaknem minden étkezésnél használatos. Az érett magokat pörkölve fogyasztják. A magliszt Dél-Ázsiában kenyérsütésre szolgál. A fiatal levelek nyersen vagy megfőzve zöldségként ehetők, takarmányként is kiváló.

Elterjedése: Indiában őshonos, és a trópusokon, továbbá a szubtrópusokon világszerte termesztik.

Termesztése és betakarítása: az igénytelen, magról szaporított kultúrnövény a szubtrópusokon és trópusokon olyan területeken tenyészik, ahol a nedves és száraz évszakok váltakozása jellemző. A termések - fajtától függően - vetés után 4-12 hónap múlva kezdenek érni, és több hónapig szedhetők. A hüvelyeket zölden vagy a terméshéj elszáradása után takarítják be, ha beérett száraz magjáért vetettek galambborsót.