Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Pepino, peruiuborka
Solanum muricatum L.'Hérit. (Solanum variegatum Ruiz & Pav.)
Család: Solanaceae (burgonyafélék)

A: melon pear;
S: pepino, cachun;
N: Pepino

A pepino legfeljebb 1 m magas félcserje. Szárai erőtlenek, gyakran heverők. Változékony levelei szórt állásúak, többnyire tagolatlanok, tojásdadok, lándzsásak vagy szárnyaltak, 3-7 levélkéjűek és nagyon változó nagyságúak. Virágai levélhónalji csomókban fejlődnek. Az 5, hegyes cimpájú, ibolya- vagy kék színű pártacső legfeljebb 2,5 cm széles.
Termése: tojás alakú, gömbölyű vagy elliptikus bogyó (10-15 x 8-10 cm). Vékony héja sárga, ritkán zöldes vagy kék alapszínű, és vörösesbarna foltok vagy sávok tarkítják. A világossárga, lágy, nagyon bő levű, édes terméshús dinnye- vagy körteízű. A központi termésüregben nagyszámú lapos-gömbölyded, bézs színű, mintegy 3 mm nagyságú mag található; sok fajta magvatlan.
Felhasználása: a bogyót többnyire héj nélkül, nyersen, gyümölcsként fogyasztják, olykor megfőzve zöldségként készítik el, vagy lekvárnak dolgozzák fel.
Elterjedése: a kolumbiai Andok magas fekvésű területein honos, főként Latin-Amerika hegyvidékein és Új-Zélandon termesztik, fokozódó mértékben Kelet-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Ausztráliában, valamint a Kanári-szigeteken és a Földközi-tenger térségében is ültetik.
Termesztése és betakarítása: a pepinót a trópusokon a középmagas hegyvidékektől egészen 4000 m magasságig nevelik. Többnyire dugvánnyal szaporítják. Az érett, nyomásra érzékeny termések betakarítása kiültetés után mintegy 5 hónap múlva kezdődik. Több mint 2 évig teremhet a tő.

 

 

II.
Pepino,
tojásdinnye
Solanum muricatum

pepino dulce [Peru]
cachum [kecsua]
melon pear, melon shrub, pear melon [angol]

A pepinot már időszámításunk előtt is termesztették a dél-amerikai indiánok. Héja sárga, barnás vagy lilás csíkozással, de léteznek teljesen lila fajták is. Alakja lehet gömbölyded vagy megnyúlt, paprika alakú, de főként tojásdad típusaival találkozhatunk. A sárga, lédús terméshús íze a sárgadinnyére emlékeztető. C-vitamin tartalma magas. Hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható.
Exportőr országok: Főként Dél-Amerikában termesztik, hozzánk is onnan (Peruból, Ecuadorból) érkezik a szállítmányok többsége.
A gyümölcshúst fogyasztjuk a héj nélkül. Az apró magokat tartalmazó középső részt is megehetjük. Fogyasztás előtt ajánlatos pár napig szobahőmérsékleten utóérlelni. A pepino akkor érett, ha a héj színe sárga (kivételek a lila típusok) és enyhe sárgadinnye illata van. A gyümölcsöt felhasználhatjuk vegyes gyümölcssaláták és kompót
készítéséhez is.

 

 

III.
Pepino, ausztrál dinnyebokor

Solanum muricatum

Finom, sárgadinnye ízű, szív alakú, fél kilós gyümölcsöket termő, évelő, kis bokor. Nyáron szabadföldbe kiültethető, könnyen nevelhető növény. Akkor a legfinomabb a gyümölcse, ha megvárjuk, míg 1-2 hétig utóérik.

 

http://www.crfg.org/pubs/ff/pepino.html
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1999/v4-379.html#pepino