Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Pepino,
peruiuborka
Solanum
muricatum L.'Hérit. (Solanum variegatum Ruiz & Pav.)
Család: Solanaceae
(burgonyafélék)
A:
melon pear;
S: pepino, cachun;
N: Pepino
A
pepino legfeljebb 1 m magas félcserje. Szárai erőtlenek, gyakran heverők. Változékony
levelei szórt állásúak, többnyire tagolatlanok, tojásdadok, lándzsásak vagy szárnyaltak,
3-7 levélkéjűek és nagyon változó nagyságúak. Virágai levélhónalji csomókban fejlődnek.
Az 5, hegyes cimpájú, ibolya- vagy kék színű pártacső legfeljebb 2,5 cm széles.
Termése: tojás alakú, gömbölyű vagy elliptikus bogyó (10-15 x 8-10 cm). Vékony
héja sárga, ritkán zöldes vagy kék alapszínű, és vörösesbarna foltok vagy sávok
tarkítják. A világossárga, lágy, nagyon bő levű, édes terméshús dinnye- vagy körteízű.
A központi termésüregben nagyszámú lapos-gömbölyded, bézs színű, mintegy 3 mm
nagyságú mag található; sok fajta magvatlan.
Felhasználása: a bogyót többnyire
héj nélkül, nyersen, gyümölcsként fogyasztják, olykor megfőzve zöldségként készítik
el, vagy lekvárnak dolgozzák fel.
Elterjedése: a kolumbiai Andok magas fekvésű
területein honos, főként Latin-Amerika hegyvidékein és Új-Zélandon termesztik,
fokozódó mértékben Kelet-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Ausztráliában, valamint
a Kanári-szigeteken és a Földközi-tenger térségében is ültetik.
Termesztése
és betakarítása: a pepinót a trópusokon a középmagas hegyvidékektől egészen 4000
m magasságig nevelik. Többnyire dugvánnyal szaporítják. Az érett, nyomásra érzékeny
termések betakarítása kiültetés után mintegy 5 hónap múlva kezdődik. Több mint
2 évig teremhet a tő.
II.
Pepino,
tojásdinnye
Solanum
muricatum
pepino
dulce [Peru]
cachum [kecsua]
melon pear, melon shrub, pear melon [angol]
A
pepinot már időszámításunk előtt is termesztették a dél-amerikai indiánok. Héja
sárga, barnás vagy lilás csíkozással, de léteznek teljesen lila fajták is. Alakja
lehet gömbölyded vagy megnyúlt, paprika alakú, de főként tojásdad típusaival találkozhatunk.
A sárga, lédús terméshús íze a sárgadinnyére emlékeztető. C-vitamin tartalma magas.
Hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható.
Exportőr országok: Főként Dél-Amerikában
termesztik, hozzánk is onnan (Peruból, Ecuadorból) érkezik a szállítmányok többsége.
A
gyümölcshúst fogyasztjuk a héj nélkül. Az apró magokat tartalmazó középső részt
is megehetjük. Fogyasztás előtt ajánlatos pár napig szobahőmérsékleten utóérlelni.
A pepino akkor érett, ha a héj színe sárga (kivételek a lila típusok) és enyhe
sárgadinnye illata van. A gyümölcsöt felhasználhatjuk vegyes gyümölcssaláták és
kompót készítéséhez
is.
III.
Pepino,
ausztrál dinnyebokor
Solanum
muricatum
Finom, sárgadinnye ízű, szív alakú, fél kilós gyümölcsöket termő, évelő, kis bokor. Nyáron szabadföldbe kiültethető, könnyen nevelhető növény. Akkor a legfinomabb a gyümölcse, ha megvárjuk, míg 1-2 hétig utóérik.
http://www.crfg.org/pubs/ff/pepino.html
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1999/v4-379.html#pepino