Terebess
fűszerkalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Brazília ízei
A helyi konyhaművészetben a rizs és a bab dominál, általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják őket. A legnevezetesebb ételkülönlegességek és kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, a hagymával és borssal ízesített zöldség, a caruru valamint a babos sült, a feijoada. A legnépszerűbb utcai gyorsétel az acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.
• Açaí
- Euterpe oleracea Mart.
açai,
aszai-bogyó
Egész
évben (júliustól decemberig bőségesen) jóízű gyümölcsöt termő pálmafa (açaizeiro)
az Amazonas-vidéken. Antioxidáns gyógynövény is, magjából nyakláncot fűznek.
•
Bacalhau
seco e salgado, sózott-szárított tőkehal
salted codfish
http://www.exterbras.com.br/pescados_bacalhau.htm
Bacalhau da Consoada (karácsony-esti fogás)
•
Brazil
fűszerkeverék
hús- és egytálételekhez: fokhagyma, feketebors, paprika,
petrezselyem
• Brazil
rózsabors -
Schinus terebinthifolius Raddi - (A
képen fekete-, fehér- és zöldborssal keverve)
(más
néven: perui bors, rózsabogyó)
A
rózsabors az úgynevezett borsfa termése. Az érett bogyókat megszárítják és sólében
áztatják, körülbelül 4 mm-es nagyságú, egymagvas csonthéjú termések.
Édes
és aromás – a terpénes íz emlékeztet a borókabogyóéra, hiányzik belőle az a csípős
íz, amiről a bors esetében a piperin gondoskodik. Teljes aromája a magok széttörésekor
bontakozik ki.
A termések körülbelül 3-5% illóolajat tartalmaznak. Az édes
íz a jelentős mennyiségben tartalmazott cukorra vezethető vissza.
A bogyók
fogyasztása némelykor légzési nehézséget és nyálkahártya-irritációt idézhetnek
elő, ezért csak óvatosan szabad alkalmazni.
Brazíliában a (Schinus terebinthifolius),
Peruban pedig a (Schinus molle L.) borsfafaj honos. Az előbbit elvitték Floridába,
ma ott vadon nő. Az S. terebinthifoliust gyakran díszcserjeként ültetik a földközi-tengeri
országokban.
További két faja (Schinus dependens és Schinus latifolius) arról
nevezetes, hogy a Chilében kedvelt, chicha nevű ital belőlük készül.
Az Európában
fűszerként forgalmazott rózsaborsot túlnyomó részben Reunion szigetéről importálják.
Elsősorban díszítéshez használják. Szárított állapotban gyakran összekeverik
egyéb borsfajtákkal, az átlátszó borsőrlőben asztaldíszként szolgál. Főzéskor
nem érdemes bors helyett használni, mivel azt nem pótolja. A parányi, rózsapiros
szemek íze rendkívül gyenge, csupán a szemünket gyönyörködtetik tálalásnál.
Mellékhatások:
Nem teljesen veszélytelen az egészségre. Nagyobb mennyiségben fogyasztva az emésztőrendszerben émelygéssel és hányással járó gyulladást válthat ki. Az S. terebinthifolius fa kicsike termései megközelítően akkorák, mint a borsszemek, néha felhasználják az európai "nouvelle cuisine" konyhában vagy színes (fekete, fehér, zöld, piros) borskeverékekben.
• Cachaça, (ejtsd: kasasza), brazil cukornádpálinka
Brazília
nemzeti italaként és az ezredvég egyik leghíresebb koktéljának, a Caipirinha-nak
alapanyagaként ismert Cachaça a fehérrumhoz hasonlóan cukornádpárlat, de nem a
nádcukorgyártás melléktermékéből, a melaszból készül, hanem magából a zöld cukornádból
desztillálással készül, és fahordóban csak három hétig tárolják. Ennek köszönheti
a rumoknál semlegesebb és könnyebb ízét, amely lehetővé teszi, hogy a koktélkészítés
sokoldalú alapanyaga legyen.
http://www.cachaca.com.br/
Caipirinha
1 lime
5 cl Cachaça
2 bk cukor
A lime-ot felnégyeljük, majd a cukorral egy kis tumbler-pohárban összenyomkodjuk, végül hozzáöntjük a cachaça-t és jól elkeverjük.
• Caju,
kesudió
- Anacardium
occidentale
cajueiro,
pé de caju, castanha de caju, maça de caju
Kesu, kesufa, a szömörcefélék (Anacardiaceae)
családjába tartozó, Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein elterjedt örökzöld
cserje vagy kis fa. Termékeny talajon, magas páratartalom mellett magassága elérheti
a 12 m-t. A növény főként valódi termése, a kesudió miatt fontos, de fája is felhasználható
ládák, csónakok, faszén stb. készítésére, valamint a gumiarábikumhoz hasonló mézgát
nyernek belőle. A növény erősen mérgező levelei és terméshéja érzékeny bőrön kiütéseket
okozhat.
Nagy,
vastag babhoz hasonló termésének mérete ritkán haladja meg a 2,5 cm-t, kialakulása
szokatlan módon történik. Egyik végével látszólag erősen belesüllyedt a kesualma
- a körteszerűen megvastagodott kocsány - csésze felőli végébe, amely mintegy
háromszor akkora, mint a kesudió, színe pirosas vagy sárga. A kesualmát a helybéliek
italok, lekvár és zselé készítésére használják. A kesudió héja kettős, a külső
sima, üvegszerű, vékony, kissé rugalmas, de merev, érés előtt olajzöld, éréskor
vörösbarnára színeződik. A belső héj keményebb, és más diófélékhez hasonlóan fel
kell törni. A két réteg között hólyaghúzó hatású barna olaj halmozódik fel, ezt
kenőanyagként, rovarirtó szerként, valamint a műanyaggyártásban használják fel.
Dél-Indiában a jellegzetesen ízletes kesudióval sokféle szárnyas- és zöldségételt
ízesítenek.
A kesu termését kézzel szedik, a diót az almáról leválasztják,
és napon szárítják. Némely helyeken a szárított diót parázson pörkölik, így a
külső héj a hő hatására széttöredezik, és a mérgező olaj szabaddá válik. Az olaj
hamar lángra kap, füstje szem- és bőrsérüléseket okozhat. A fejlettebb pörkölési
módszerek során a mérgező anyagokat pörkölőhengerekben hatástalanítják. Pörkölés
után a belső héjat kézzel feltörik, és az embrión maradó maghéjat ismételt hevítéssel
távolítják el.
A kesu Közép- és Dél-Amerika trópusi részein őshonos. A XV.
században portugál misszionáriusok vitték Kelet-Afrikába és Indiába, ahol az alacsonyan
fekvő, tengerparti területeken hamarosan elterjedt.
• Castanha do Pará, brazildió
- Berthollertia excelsa
Brazil nuts, Paranüsse, nueces de Brasil
A Para-dió,
más néven amazoni mandula, a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjének Lecythidaceae
családjába tartozó nagytermetű dél-amerikai Bertholletia excelsa fa ehető magva;
világszerte értékesített, kedvelt héjas gyümölcs. A gömbölyű, nagy kókuszdióra
hasonlító, kemény, elfásodott falú termés átmérője 10-20 cm, a narancs gerezdjeihez
hasonlóan helyezkedik el a 8-24 db mag, azaz dió. A kemény héjú magvak keresztmetszete
háromszögű. A Para-dió sok olajat és fehérjét tartalmaz, íze emlékeztet a manduláéra,
ill. a kókuszéra. A fa vadon termő állományai az Amazonas-medencében, legsűrűbben
Pará brazíliai államban fordulnak elő, magasságuk meghaladja a 45 m-t. A januártól
júniusig terjedő időszakban megérett és lehulló tokterméseket a földről takarítják
be. A tokból kiszedett magvakat a napon szárítják, majd megmosva, héjastul exportálják.
• Feijoa,
mirtuszdió - Feijoa sellowiana Berg
pineapple guava [California]
A
mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó alacsony fa, a guava (Psidium)-fajok
közeli rokona. Brazília déli részén, Paraguayban, Uruguayban és Argentína némely
területén őshonos, enyhe, száraz éghajlatú vidékeken terméséért termesztik is.
A mirtuszdiót 1890-ben meghonosították Dél-Európában, 1900-ban pedig Kaliforniában.
A
fa magassága kb. 5 m, levelei az olajfáéra emlékeztetnek, színükön sötétzöldek,
fonákukon ezüstszürkék. A nagy, fehér virágok belül sötét bíborvörösek. Tojásdad
termése mintegy 5 cm hosszú, színe mélyzöld, bíbor foltos. Belsejében áttetsző,
lágy, az ananászhoz hasonló ízű hús rejlik.
A
termések megérve lehullanak, de hűvös helyen kell őket tárolni, amíg ehetővé nem
puhulnak. A gyümölcsből dzsemet, zselét és kristályos szárítmányt készítenek.
A mirtuszdiót magról, dugványozással, oltással és a földre hajló ágak bujtásával
szaporítják. A magcsemeték 2—3 éves korban már teremnek. Kiváló gyümölcsminőség
csak a vegetatív szaporításnál garantálható.
•
Feijoada completa
Brazília
nemzeti étele; friss és füstölt húsokkal egybefőzött feketebabból áll, amelyet
hagyományos kísérő ételekkel együtt fogyasztanak. A modern feijoada completa az
egyszerű, húsos babétel kifinomult változata. A leggyakrabban füstölt nyelvet,
sózott-pácolt oldalast, szárított marhahúst, különféle szalonnákat, kolbászféléket,
friss sertés- és marhahúst használnak hozzá. A felszeletelt húst nagy fatányérra
rakják, szétfőtt babbal, rizzsel, pirított farofával (maniókaliszt), narancs-
és hagymaszeletekkel, főtt káposztával vagy kelkáposztával és pikáns csípőspaprika-mártással
körítik.
•
Gerobada
a papaja gyümölcséből készített brazil égetett szesz
•
Grumihama
- Eugenia dombeyi
A pitanga után a legfinomabb Eugenia. Dísznövénynek is kiválóan
alkalmas. Brazíliai őshazájában vadon is megtalálható. Kaliforniában, Floridában
és Hawaiiban is jól ismert gyümölcs. Kis termetű örökzöld fa. Levelei ovális-hosszúkásak,
sötétzöldek, fényesek, elérik az 5—7,5 cm-t. Apró virágaiból cseresznyeszerű termések
fejlődnek. A lelógó élénkvörös gyümölcsökön a zöld színű csészelevelek jellegzetes,
mutatós koronát képeznek. A vékony héj alatt olvadékony, lágy, kellemesen savanykás
húsa van. A hús színe a fehértől a sötétvörösig változhat. A mag kerek (ha egy
van), félgömb (ha kettő van) vagy sokszögű (ha több van egy termésben). Virágzás
után egy hónappal érik, az érett gyümölcsök lehullanak. Frissen fogyasztják, vagy
dzsem készül belőle. Szubtrópusi növény, felnőtt korban 3—4 °C-os fagyot is átvészel.
A mély, laza, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Magvetéssel szaporítható.
Csemetéi 4—5 éves korban fejlesztik első terméseiket.
• Ikakószilva
- Chrysobalanus icaco
A rózsafélékkel közeli rokonságban levő Aranyszilvafélék (Chrysobalanaceae)
családjába tartozó gyümölcs. Vadon terem az Amazonas őserdeiben, termesztik
Brazíliában, Kubában és Afrikában is. A bokor vagy kis fa termetű, 7—9 m-es
ikakót dísznek is ültetik. Levelei hosszúkás-oválisak, vastagok, fényes sötétzöldek,
hosszuk 5 cm. Virága kicsi, fehér, fürtökben nyílnak. Termése szilvaszerű, gömb
alakú, 4 cm-es, rózsaszínes-fehér, sárga vagy vöröses színű. Vékony héja alatt
fehéres színű, nem illatos húsában nagy, hosszúkás mag található. Frissen vagy
kompótnak elkészítve fogyasztják. Felnőtt példányai az enyhe fagyokat átvészelik.
Magról szaporítható.
• Jambú (do rio)
- Spilanthes acmella Murr. és Spilanthes oleracea L.
további portugál nevek: agriao do Brasil, agriao do Pará, pimenteira; [angol:]
paracress;
Több hivatalos magyar neve is van (lásd: Priszter Szaniszló: Növényneveink):
iskolavirág, ábécévirág, szennyesfű, huszárgomb, de találóbban zsibbasztófűnek
nevezhetnénk.
Gyakorlatilag csak a brazil konyha (újabban a kínai is!) használja. A frissen szedett levelével (sokszor
csilivel együtt) maniókát és mást ízesítenek, pontosabban csípősítenek. Erős,
zsibbasztó hatású, a virággombja (németül: Husarenknopf) méginkább. Tinkturáját
paraguayi tinkturának nevezik, fogfájás ellen jó. Szárítva elveszti ereje javát.
Magja bőven terem, Magyarországon egynyáriként ültethető.
Fogfájás növény (Acmella oleracea)
A fogfájás növény a Asteraceae (őszirózsafélék) családba tartózik. Nálunk teljesen ismeretlen növény, Brazíliából került néhány példánya Magyarországra ott jambúnak hívják. Nálunk ugyan elfagy korán, de konténerben tartva megmenthető, ha magokat akarunk fogni. A trópusokon és a mediterrán vidékeken többfelé termesztik, dísznövényként is.
A magok kb. 12 nap alatt csíráznak üvegházi körülmények között 20 fokon. Mivel fényre kell, így földet nem szabad rátenni, csak a földre szórt magot tenyerünkkel megnyomkodni a földön. Nedvesen, de nem vizesen kell tartani, nem szabad megengedni, hogy a föld kiszáradjon. A hűvös nedves állapotot kerülni kell mert könnyen elrothadhat. Könnyű tápanyagban gazdag földben kell ültetni, mert igényli. Ha kap egy kevés árnyékot, akkor megmenekülünk a napi locsolástól. Délután napmentes helyen kell tartani, ugyanis az erős nap, megégeti a leveleket.
A virágfejek nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót tartalmaznak Spilanthol néven. Szájüregi betegségek, láz, reumás problémák kezelésére használják. Gyógyító hatása többek között: impotencia, és merevedési zavarok, hidegrázás, mandulagyulladás, torokfájás és ízületi gyulladás.
Összességében „karrierjét” a fájós fogak érzéstelenítésének köszönheti.
A virágfejet frissen, szárítva és porítva használják, a gyökerek és levelek is ajánlottak.
Ételek készítésénél, leveleit használják salátáknál vagy levesekbe, viszont csípős ízét, a főzés hatására elveszti. Thaiföldön kókusztejben, curry-ban használják, viszont ott a virágokat is bele teszik. A virágrügynek füves íze van, amelyet erős bizsergő vagy zsibbadó érzés okoz, gyakran túlzott nyálazás követi, ugyanakkor hűsítő érzést érezni a torokban. Használják még teákban is.
Grosz Tamás
•
Lapacho
(vagy
másik nevén Taheebo): a brazíliai őserdőkben élő vörös vagy bíbor lapacho fa kérgének
(kambiumának) belső rétegéből készül, melyből sokféle gyógyhatású főzetet készítenek.
Lapacho-kéreg tea
Dél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik, és sokféle betegség kezelésére használják a magasra növő, csodálatos virágokat hozó akár 700 évig is élő Lapacho-fa kérgét. A kéreg főzetéből előállított magas szelén, kalcium, kálium és vastartalmú ital kiváló serkentőszer, mely fokozza szervezetünk ellenálló képességét is.
Elkészítése: A kérget tíz percig főzzük, majd további tíz percig állni hagyjuk, végül alaposan leszűrjük. Az így elkészült teához a hatás növeléséért adjunk vaníliát. Az emésztés optimalizálásának elősegítésére elég egy 5 centis rúd, melyet hosszanti irányba vágjunk szét és a Lapacho-kéreggel együtt főzzük bele az italba.
•
Molho apimentado
Íme
a molho a campanha receptje, amihez a feijoada (feketebab kocsonyahússal)*
levét és néhány malagueta paprikát adnak. Hozzávalók:
1 nagy fejeshagyma, apróra vágva
2 közepes paradicsom, kimagozva, felvágva
1 kis zöldpaprika, csumája nélkül, összevágva
1 csésze ecet
2 ek extra szűz olívaolaj
só
Keverjünk mindent össze, adjunk hozzá egy kis vizet, ha túl ecetes. Feladás előtt adjunk hozzá 1 csésze feijoada-levet éa 1-2 friss malagueta paprikát.
*A „feijoada” (ejtsd fezsoáda) a brazil nemzeti eledel, amit magyarosan babgulyásnak is nevezhetnénk, csak kicsit nagyobb a felhajtás a tálalása és a fogyasztása körül. Maga a főétel egy jó kondér füstölt hússal és kolbásszal főtt babgulyás (kétszemélyes porció), amelyet friss paradicsomsalátával, kukoricalisztes szalonnával, kenyérrel, gyümölccsel (pl. narancsszeletekkel) fogyasztanak.
Lásd feljebb: Feijoada completa
•
Molho
de pimenta e limao
Csilis citromszósz
Hozzávalók:
4 erős csilipaprika, kimagozva
1 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma, négyfelé vágva
fél teáskanál só
fél csésze citromléTurmixoljuk masszává a csilit, fokhagymát, vöröshagymát a sóval. Adjuk hozzá a citromlevet és hagyjuk állni 2-3 órát szobahőmérsékleten.
Ez a szósz napokig eláll a hűtőben, de utána erjedni kezd. Viszont jól mélyhűthető.
Hagyományosan a vatapáshoz és a feijoadához adják.
• Olajbogyó
azeitonas
•
Passiógyümölcsök,
gyümölcstermő golgoták, granadillák
Hitbuzgó szerzetesek nevezték
el a természet e remekét golgotavirágnak, felfedezni vélvén virágjában a golgota
jelképeit - így Krisztus töviskoronáját. Edényben könnyen nevelhető örökzöld kúszónövények.
Levelük változatossága, virágjuk fantasztikus szépsége, gyümölcsük páratlan aromája
a természet koronájává teszi e pompás növényeket. Rövid idő alatt nagy felületeket
képesek befutni. Jól tartva már a küldés évében virágoznak, teremnek. Többségük
csak tűző napon tartva virágzik.
Balzsamalma - Passiflora foetida
Rendkívül gyorsan növő nem kényes illatos virágú golgota. Levelei a felületét borító finom bolyhok miatt bársonyos tapintásúak. Aromás sárga gyümölcsét bolyhos burok veszi körül. A legkönnyebbn virágzó, termő golgota. A magvetést követő 2 hónap múlva már dúsan hozza lilás rózsaszín virágait.Édes granadilla - Passiflora liguaris
Termése éretten narancssárga vagy piros, nagy lúdtojásnyi méretű és alakú. Nem annyira aromás, mint a többiek, viszont az összes közül a legédesebb a gyümölcse. Levelei szív alakúak.Maracuja - Passiflora edulis
bíbor granadilla
A legismertebb, legelterjetebb, legnagyobb gazdasági jelentőségű granadilla. Zölddiónyi méretű gyümölcse éretten sötétlila. Fantasztikus aromája miatt fogyasztják nyersen, lekvárokban, trópusi gyümölcskonzervekben, koktélokban. Tenyérnyi, hófehér virágai nagyon mutatósak. Edényben könnyen nevelhető, s már korán, 1 éven belül is teremhet.Sárga granadilla - Passiflora qurantia
A legnagyobb gyümölcsű passiflora. citromsárga, kerek gyümölcse alma nyagyságú, s bár kissé savanykás, a legaromásabb ízű.Piros virágú óriás golgota - Passiflora quadrangularis
Négyszögletes szára, hatalmas sötétzöld levele, tenyérnyi, bódító illatú tűzpiros virága, legnagyobb gyümölcse miatt a legkülönlegesebb golgota, amellett, hogy terem, a trópusok egyik legszebb dísznövénye is.Banánalakú passiógyümölcs, kuruba - Passiflora mollissima
"Futóbanán" néven is ismert. Levelei keskenyek, hegyesek, ujjasan megosztottak. Virágai rózsaszínűek, termései 7 cm hosszúak, megnyúltak, kis banánra hasonlítanak (innen a futóbanán elnevezés is). Éretten sárgák.Brazil granadilla - Passiflora X Caramba
Hatalmas szív alakú levelei, fehér virágai, kemény héjú, kis lopótök alakú termései vannak, melyek kellemes, üdítő ízűek.Denevérlevelű golgota - Passiflora suberose
• Pimentas
brazil csilipaprikák
http://www.fiery-foods.com/dave/brazil.html
comari és malaguetas
• Comari - Capsicum chinense
pimenta comari, de-cheiro, bode, cumari-do-Pará
apró sárga fűszerpaprika, ecetben vagy olajban tartósítják
• Malagueta - Capsicum frutescens
hegyes, csípős, piros fűszerpaprika
• Pimenta dedo-de-moça - Capsicum baccatum
• Vadcsili - Capsicum praetermissum
Délkelet-Brazíliában őshonos bogyós vadpaprika
• Pitanga
- Eugenia uniflora
A legfinomabb
Eugenia-féle, ami „túltesz az európaiak cseresznyéjén mind szépségben, mind
ízben". Termesztik Amerikában, Hawaiiban, Kubában, Indiában és Kínában.
A brazilok nagyra becsülik. Tőtől elágazó cserje vagy fa termetű példányai szép
dísznövények. Az új hajtásvégek borszínűek, kifejlett levelei fényesek, bőrszerűek,
2,5—5 cm-esek. Hajtásai, vesszői vékonyak, „drótszerűek". Összedörzsölt
levelei kellemes illatot árasztanak. A brazil őslakók a padlóra szórt levelein
járnak — illata kellemes, és elűzi a legyeket. Fehér, illatos virágai a levelek
tövében nyílnak. A 13 mm-es virág 4 sziromlevele között feltűnő a sok bibeszál.
Termései két végükön kissé benyomottak, enyhén gerezdesek, 2,5 cm-re nőnek.
Az érett gyümölcsök színe karmazsinpiros, csúcsukon a megmaradó csészelevelek
koronájával. Húsa puha, leveses, aromás, benne egy nagy kerek vagy két félgömb
alakú maggal. Pitanga neve a tupi indiánok piter = inni és anga = illatos szavainak
összetételéből keletkezett. Sok helyen nevezik cseresznyének. Az érés folyamán
sárga, majd narancs, később élénkpiros terméseit frissen és feldolgozva fogyasztják.
Néha túl aromás. Készül belőle zselé, sörbet, lazacpiros üdítő ital, likőr,
szirup és bor. Különösen nagy a fehérje-, a cukor- és a savtartalma. Az enyhébb
klímájú mediterránon is megterem. Kedveli az öntözést és a gazdag talajokat.
Magvetéssel és dugványozással szaporíthatjuk. 3—4 éves korban fordul termőre.
Gyakran kétszer is terem évente, a legtermékenyebb gyümölcsök egyike.
• Própolis
verde do Brasil
- brazil zöld propolisz
Színét és különleges gyógyító hatását az alecrim-do-campo (Baccharis dracunculifolia)
mézgás anyagának, rügyei ragadós váladékának köszönheti, amit a méhek gyűjtenek
össze. A fa csak Brazíliában nő. A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga,
amelyet a kaptár repedéseinek betapasztására, idegen maradványok bevonására
használnak.
• Szamóca
guava
- Psidium cattleianum
A trópusi,
szubtrópusi területek népszerű gyümölcse. Különösen hazájában, Brazíliában ismert.
Innen jutott el Mexikóba, Hawaiiba, a mediterránra, Indiába és Kínába. Nagy
bokorrá vagy kis fává fejlődő példányai szép dísznövények. Törzse sima, szürkésbarna
színű. A fiatal hajtásai hengeresek. 5—7,5 cm-es levelei fényesek, bőrszerűek.
Virága egyesével nyílik, fehér, 4 szirmú, sokporzós, átmérője 2,5 cm.
Termése gömbölyű
vagy hosszúkás, 2,5—3,5 cm-es, piros színű. A vékony héj alatt puha fehér hús
található. Édes, aromás gyümölcsének íze a szamócára hasonlít. Sok fehérjét
és cukrot tartalmaz. A mediterránon is termő, mérsékelt hőigényű növény. Fejlett
példányai a 4—5 °C-os fagyot is átvészelhetik. Talajra nem igényes, nem vízigényes.
Szaporítható magról, oltással, szemzéssel és dugványozással. 3 éves korban terem.
A magcsemeték termése is jó minőségű. Gyümölcsei ősszel érnek.
• Umbu
(imbú)
- Spondias tuberosa
brazil szilva
Mérete a cseresznyétől a citromig terjedhet, színe zöld, éretten sárgás, egy
tízéves fa évente egyszer 300 kg gyümölcsöt is terem, nyersen is ehető, de készítenek
belőle befőttet, dzsemet, gyümölcssajtot. Az umbu eltett levét (vinagre) tejjel
keverve is isszák (umbuzada), igen tápláló.