Terebess
Ázsia E-Tár
«
katalógus
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
Horváth
Boldizsárné
IRAKI
RECEPTEK
Húsz
ország konyhája,
Európa, 1985, 249-262. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
A
mai Irak, azelőtt Mezopotámia az egyik nagy kultúra bölcsője volt a Tigris és
Eufrátesz völgyében. Az elsüllyedt kultúra magával vitte étkezési szokásainak
titkait is. E termékeny területen új kultúrák alakultak ki, s belőlük a perzsa
kultúra és híres konyhaművészete. Később ez lett az alapja a bagdadi gasztronómiának,
amely az egész Közel-Keleten kedveltté vált. A mai iraki étkezési szokásokban
a görög, a török és a francia hatások talán jobban észlelhetők, mint a többi
közel-keleti országban, bár legtöbb ételük hasonló a szomszédos arab országok
ételeihez.
A Tigrisben és az Eufráteszben egy pisztránféle, jóízű halat fognak, abból készül
az irakiak kedves étele, a "maszguf", vagyis roston sült hal. Különleges
ízének titka, hogy sütés közben kissé füstös lesz.
Aki szereti a halat és az olajbogyót, annak azt a mérsékelten fűszerezett, de
pikáns ízű iraki előételt ajánlanám, amely "Hideg hal paradicsommártásban"
címmel szerepel a receptek között. Tálalás előtt 5-6 órával elkészíthető. Hidegen
előételként, melegen pedig rizzsel vagy burgonyapürével ízletes főételként is
tálalható.
Népszerű iraki étel a hússal töltött burgonyagombóc is. A bárányhúst darált
csirkehússal is helyettesíthetjük, az őrölt fahéj helyett 1 késhegynyi frissen
őrölt borsot és 1 tk. finomra vágott petrezselymet is tehetünk bele.
Egy kedves iraki házaspárnál a sült bárány mellé színpompás látványt nyújtó
zöldféléket ettünk vacsorára. Ez a keleti ízekben gazdag körítés rendkívül népszerű
az egész arab világban. De Marokkó egyesvidékein, mondjuk Fezben, elképzelhetetlennek
tartják a zöldségfélék pirítását, az iraki háziasszony pedig tálalás előtt állandóanlocsolgatva
megpirította a grillsütőben, s mielőtt a sütőbe rakta volna, kétágú villával
úgy rendezte el a különböző színű főzelékféléket, hogy a legjobban érvédnyesüljenek.
Az itthoni háziasszony a nyári zöldségszezonban karfiolból, zöldbabból,paradicsomból,
paprikából, finomra vágott petrezselyemből és zellerlevélből is elkészítheti
ezt az ételt. Fűszerezheti őrölt köménymaggal, pirospaprikával, babérlevéllel.
Hidegen fogyasztva olajbogyó is adható hozzá.
Irak a világ egyik legnagyobb datolyatermelője. A nálunk kapható préselt datolya
megfelelő a könyv datolyás desszertjeinek elkészítéséhez.
Irakban terítenek európai módra, és terítenek az egész Közel-Keleten kedvelt
alacsony asztalon. Rendszerint az összes ennivalót egyszerre az asztalra teszik.
Gyakran egy-egy gyönyörűen kidolgozott réz- vagy ezüsttál is az asztalra kerül,
no meg az elmaradhatatlan arab kávé.
ELŐÉTELEK
Hideg hal paradicsomos mártásban
Hozzávalók:
1
kg tisztított busa,
olaj a sütéshe,
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej vöröshagyma karikára vágva,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
2 kimagozott, húsos zöldpaprika kis darabokra vágva,
1/2 kg hámozott, kimagozott paradicsom,
1 ek. paradicsompüré,
1 ek. citromlé,
só,
törött bors,
1 dl víz,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
6 fekete és 6 zöld olajbogyó.
Sózzuk meg a halat, és hagyjuk állni 1 órát. Tegyük az olajat hosszú zománcozott tepsibe, süssük pirosra a hal mindkét oldalát. Vegyük ki az olajból, és tegyük melegített tálra. Pirítsuk aranysárgára az olívaolajban a vörös- és a fokhagymát és a paprikadarabokat. Adjuk hozzá a friss paradicsomot és a paradicsompürét, a törött borsot, a sót, a vizet és a citromlevet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 10 percig. Tegyük a halat újra a tepsibe a sütőolaj nélkül, öntsük rá a fenti mártást és a fele olajbogyót. Fedjük le, és rakjuk forró sütőbe. Süssük 15-20 percig. Tálalás előtt öntsük rá a maradék olajbogyót, szórjuk meg a petrezselyemmel.
Bagdadi roston sült pisztráng
Hozzávalók:
6
pisztráng,
1/2 tcs. liszt,
frissen őrölt bors,
1 tk. só,
1 ek. olaj,
15 dkg vaj felolvasztva,
3 ek. apróra vágott mogyoró,
1/2 ek. citromlé,
1-1 ek. finomra vágott petrezselyem és zellerlevél,
csipet reszelt szerecsendió.
Mossuk meg jól folyó víz alatt a pisztrángot, majd töröljük szárazra. Keverjük össze a lisztet a borssal és a sóval. Forgassuk meg benne a halat. Kenjük be az olajjal a grillrácsot, és izzó parázs felett süssük a hal egy-egy oldalát a nagyságától függően 7-8 percig. Közben locsoljuk a vaj felével. Pirítsuk aranysárgára a mogyorót a megmaradt vajban. Ezután adjuk hozzá a citromlevet, a petrezselymet, a zellerlevelet és a szerecsendiót. Pároljuk 3 percig. Tegyük a pisztrángot melegített, egyszínű, lapos tálra, és öntsük le a vajas mártással. Forrón tálaljuk.
Bagdadi zöldséges omlett
Hozzávalók:
1
hámozott padlizsán apró kockákra vágva,
2 ek. olívaolaj,
3 gerezd apróra vágott fokhagyma,
1 kimagozott paradicsompaprika apróra vágva,
1/4 kg hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva,
1 ek. apróra vágott olajbogyó,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
törött bors,
1 tcs. párolt zöldborsó,
só,
6 tojás,
2 ek. tej,
5 dkg forró vaj.
Tegyük szűrőbe a padlizsánt, sózzuk meg, és hagyjuk 30 percig állni. Rakjuk az olajat, a fokhagymát, a paradicsompaprikát egy nagyméretű serpenyőbe, pirítsuk 5 percig. Tegyük hozzá a padlizsánt, a paradicsomot és a törött borsot. Lassú tűzön, lefedve fonnyasszuk 25 percig. Rakjuk hozzá a zöldborsót, és pirítsuk, amíg elpárolog a lé. Vegyük le a tűzről, keverjük össze az olajbogyóval és a petrezselyemmel. Tegyük félre. Habverővel keverjük össze a tojást és a tejet. Tegyük a fele vajat serpenyőbe, öntsük a tojást a forró vajba. Csökkentsük a tüzet, rakjuk a zöldséges masszát az omlettre, villával gyorsan kenjük szét a tetején. Emeljük fel egy kissé az omlett egyik oldalát, és rakjuk alá a megmaradt vajat. Tálalás előtt öntsünk rá még egy kis olvasztott vajat.
LEVESEK
Citromos csirkehúsleves
Hozzávalók:
1/2
kg megtisztított csirkeaprólék,
1 1/2 l víz,
1 szál póréhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 ek. apróra vágott zellerlevél,
2 csirkehúsleves-kocka,
frissen őrölt bors,
só,
2 ek. citromlé,
2 tojássárgája,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
6 ek. főtt rizs.
Lassú tűzön, lefedve főzzük a csirkeaprólékot a póré- és fokhagymával és a zellerlevéllel a vízben, amíg meg nem fő a hús. Szűrjük le, öntsük vissza az edénybe, tegyük bele a leveskockát és a csontról lefejtett húst. Főzzük még 5 percig. Keverjük össze a tojássárgáját a citromlével és egy kis levessel. Húzzuk a leveses fazekat a tűzhely szélére, és fakanállal keverjük bele a tojásos keveréket. Rakjuk bele a rizst, a petrezselymet és a törött borsot. Forrón tálaljuk.
Baszrai zöldborsópüré-leves
Hozzávalók:
2
tcs. friss zöldborsó,
1 1/4 l víz, 2 szál újhagyma apróra vágva,
2 ek. Vegete 40.,
só,
törött bors,
2 ek. margarin,
1 ek. liszt,
1 ek. finomra vágott menta.
Lassú tűzön, lefedve pároljuk a vízben a zöldborsót és a hagymát, amíg a zöldborsó megpuhul. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Öntsük a keverőbe a Vegetával, a sóval és a törött borssal együtt. Készítsünk világos rántást a vajból és a lisztből, keverjük el a péppel, majd forraljuk fel. Szórjuk be a mentalevéllel. Forrón tálaljuk.
FŐÉTELEK
Hússal töltött burgonyagombóc
Hozzávalók:
1/2
kg héjában főtt, hámozott burgonya,
1 tojás,
3 ek. liszt,
csipetnyi sütőpor,
törött bors,
só,
1 ek. olaj,
2 ek. reszelt vöröshagyma,
1 tcs. darált bárányhús,
1 tk. finomra vágott petrezselyem,
só, törött bors,
1/2 mk. őrölt fahéj,
3 ek. víz,
1 tojássárgája,
1/2 tcs. zsemlemorzsa,
3 ek. vaj.
Törjük át szitán a burgonyát. Rakjuk hozzá a tojást, lisztet, sütőport, törött borsot, sót. Gyúrjuk össze, és tegyük félre. Pirítsuk üvegesre a hagymát az olajban. Adjuk hozzá a húst, a petrezselymet, a sót, a törött borsot, a fahéjat és a vizet. Pároljuk 10 percig, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük össze. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Nyújtsuk ki a burgonyás tésztát, vágjuk akkora kockákra, hogy a közepén elférjen egy teáskanálnyi a húsos masszából. Készítsünk belőle tojás nagyságú gombócokat, forgassuk meg a zsemlemorzsában, és süssük ki forró vajban világosbarnára. Forrón tálaljuk.
"Maszguf" I. (grillben sült hal)
Hozzávalók:
2
kg filézett hal nagy darabokra vágva,
1/2 dl olaj,
1 citrom leve,
1 gerezd szétnyomott fokhagyma,
1/2 babérlevél,
1 tk. majoránna,
1/2 tk. rozmaring,
1 késhegynyi frissen őrölt bors,
só.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk állni 1 órát. Közben forgassuk a haldarabokat a páclében. Húzzuk fel a haldarabokat a grillpálcikákra, és izzó parázson vagy grillsütőben süssük barnára és puhára.
"Maszguf" II. (fokhagymás pisztráng)
Hozzávalók:
6
tisztított pisztráng,
10 dkg vaj felolvasztva,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
1/2 mk. őrölt fehér bors,
só,
2 szál száraz olasz kapor,
2 ek. finomra vágott petrezselyem.
Kenjük be a pisztráng belsejét vajjal, majd a fokhagymával. Szórjuk be a borssal, sóval és a fele petrezselyemmel. Sózzuk meg a halat kívülről, mártsuk olvasztott vajba, tegyük izzó parázs fölé a rácsra, majd szórjuk az olasz kaprot a parázsra. Süssük ropogósra a halat. Ha kész, rakjuk a halat "fejtől-faroktól" szorosan egymás mellé egy négyszögletes, rozsdamentes, lapos fémtálra. Szórjuk be a megmaradt petrezselyemmel. Ízlés szerint citromszeletekkel díszíthetjük.
Csirkemell kurkumával
Hozzávalók:
6
tisztított csirkemell,
1 ek. olaj,
3 dl forró víz,
1 húsleveskocka,
2 egész kardamomimag hüvelyestül,
1 mk. porrá zúzott kurkuma,
csipet reszelt citromhéj,
1 1/2 ek. citromlé,
1/2 tk. frissen őrölt bors,
só,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. pisztácia.
Tegyük az olajat, a forró vizet és a húsleveskockát vastag fenekű lábosba. Főzzük 10 percig. Keverjük össze a kurkumát a citromlével és 2-3 evőkanál vízzel, majd habarjuk a levesbe. Adjuk hozzá a kardamomimagot és a csirkemellet. Lassú tűzön, lefedve főzzük megint 10 percig. Tegyük bele a sót és a borsot. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, és sárga színű nem lesz. Közben kétágú villával mozgassuk, nehogy leégjen. Szükség szerint öntsünk hozzá 2-3 ek. meleg vizet. Tegyük melegített tálra, szórjuk be a petrezselyemmel és a pisztáciával. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Muszaka (rakott burgonya)
Hozzávalók:
1
kg hámozott, vastag szeletekre vágott burgonya,
olaj a sütéshez,
1/2 kg kétszer darált hús,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
2 tk. pirospaprika,
késhegynyi törött bors,
só,
1/2 dl olaj,
1 1/2 dl joghurt,
1 tojássárgája,
1 tojásfehérjének keményre felvert habja,
2 ek. reszelt sajt.
A burgonyaszeleteket forró olajban süssük majdnem puhára. Keverjük össze a húst a hagymával, a pirospaprikával, a törött borssal és a sóval. Pirítsuk 20 percig a 1/2 dl olajon. Rakjunk egy tűzálló tepsibe egy sor sült burgonyát, majd erre a darált húst, fedjük be a megmaradt sült burgonyával. Keverjük a joghurtba a tojássárgáját és a sajtot, majd a tojásfehérje habját, és öntsük a burgonyára. Tegyük a muszakát közepesen meleg sütőbe, és süssük 25 percig. Tálaljuk a tepsiben fejes salátával.
Bagdadi húsos, burgonyás gombóc
Hozzávalók:
1/2
kg kétszer darált hús,
1/4 kg héjában főtt burgonya meghámozva,
1/2 mk. törött bors,
késhegynyi őrölt köménymag,
1 tk. reszelt vöröshagyma,
2 tk. finomra vágott petrezselyem,
1 habosra felvert tojás,
só,
liszt,
olaj a sütéshez.
Törjük át sűrű szitán a burgonyát. 2-3 percig keverjük a hússal, törött borssal, köménymaggal, hagymával, petrezselyemmel, tojással és a sóval. Készítsünk belőle dió nagyságú gombócokat. Forgassuk meg a lisztben, és forró olajban süssük barnára.
Moszuli piláf
Hozzávalók:
2
tcs. rizs,
8 dkg vaj,
4 tcs. víz,
1 húsleveskocka,
1 tk. Vegeta 40.,
1 tk. finomra vágott petrezselyem,
törött bors.
Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, tegyük 1 l hideg vízbe, sózzuk meg. Áztassuk 1/2 órát, ezután öntsük le róla a vizet, öblítsük le. Szűrőben csurgassuk le. Készítsünk levest a 4 teáscsésze vízből, a húsleveskockából és a Vegetából. Közben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a rizst, szárítsuk 2-3 percig, de ne pirítsuk. Ha elforrt volna a leves, egészítsük ki 4 teáscsészényi meleg vízzel, és öntsük a rizsre. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Tálalásig tartsuk langyos sütőben.
Bagdadi rizses hús
Hozzávalók:
1/2
kg kockára vágott marhahús,
1/2 dl olíva- vagy salátaolaj,
1 fej apróra vágott vöröshagyma,
2 paradicsom nagy darabokra vágva,
1/2 mk. törött bors,
só,
1 apróra összemorzsolt babérlevél,
2 tcs. jó minőségű rizs,
4 tcs. forró víz,
1 ek. paradicsompüré,
1/2 mk. porrá zúzott kurkuma,
1 újtök karikára vágva,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Mossuk meg jól a rizst, majd hideg vízben áztassuk 1/2 órát. Pirítsuk a húst 2 percig a fele olajon. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk üvegesre. Ezután rakjuk hozzá a fűszereket, a rizst és a paradicsomot. Pirítsuk 5 percig. Öntsük bele a forró vizet. Lassú tűzön pároljuk 20 percig. Ezalatt tegyük serpenyőbe a megmaradt olajat, a paradicsompürét és a tököt, fedjük le, és pároljuk 15 percig. Ha kész, keverjük össze a rizses hússal, és tűzálló tepsiben közepesen meleg sütőben szárítsuk 10-15 percig. Tálaljuk a tepsiben, ízlés szerint joghurtos uborkasalátával.
Bagdadi pirított máj
Hozzávalók:
1/2
kg borjúmáj vékony szeletekre vágva,
liszt,
törött bors,
késhegynyi őrölt koriander- és köménymag,
1/2 tk. só,
2 dl joghurt,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
olaj a sütéshez.
Keverjük össze a lisztet a törött borssal, a korianderrel és a köménymaggal. Forgassuk meg benne a májszeleteket, majd forró olajban süssük a máj egy-egy oldalát 1-2 percig. Vegyük ki az olajból, tegyük melegített, díszítetlen, mázas cseréptálra. Keverjük bele a fokhagymát a joghurtba, és öntsük a joghurtot két mély cseréptálkába. Mártogassuk bele a májat.
Száraz pörkölt (Marak)
Hozzávalók:
2
1/2 ek. zsíros farkú birka faggyújából készült zsír vagy olaj,
1 tcs. apróra vágott vörös- és 2 gerezd fokhagyma,
1 kg nagy kockákra vágott birkahús,
2 1/2 tk. őrölt koriandermag,
1 tk. enyhén csípős pirospaprika,
1/2 kg nagy darabokra vágott paradicsom,
1 kicsutkázott, hegyes zöldpaprika vékony karikákra vágva,
1 1/2 tk. só,
1 tk. finomra vágott zellerlevél,
1 tcs. joghurt.
Tegyük vastag fenekű lábosba a zsírt, és pirítsuk rajta üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Rakjuk bele a húst és az őrölt koriandert. Állandóan kevergetve pirítsuk a húst barnára. Keverjük össze a piros- és a csöves paprikával, a paradicsommal és a sóval. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Közben keverjük. Ha kész, tálaljuk melegített pecsenyéstálban. Szórjuk be a tetejét a zellerlevéllel. Adjuk mellé a joghurtot és ízlés szerint rizst vagy burgonyát.
Húsos bámia
Hozzávalók:
1
kg tisztított bámia,
növényi olaj a sütéshez,
80 dkg báránycomb apró kockákra vágva,
1/2 kg hámozott, kimagozott paradicsom,
1/2 citrom leve,
2 mk. frissen őrölt bors,
1 mk. nagyon csípős pirospaprika,
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
csipetnyi cukor,
2 tk. só,
1 tk. finomra vágott zellerlevél.
Vágjuk le a bámia szárát. Forró olajban süssük 1-2 percig. Ha kisütöttük, rakjunk egy sort egy kerek tűzálló edény aljára. Ezt szórjuk be egy kevés hússal úgy, hogy a közepére több kerüljön. Folytassuk, amíg elfogy a bámia és a hús. A megmaradt hozzávalókat rakjuk a keverőgépbe, keverjük habosra, öntsük a húsra. Fedjük le az edényt, tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük kb. 1 órát, vagy amíg a hús megpuhul. Forró rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.
Rizs lencsével (Kitri)
Hozzávalók:
20
dkg lencse,
2 tcs. rizs,
1/2 dl növényi olaj,
4 gerezd, kés lapjával szétnyomott fokhagyma,
1 szál újhagyma vékony karikákra vágva,
2 mk. porrá zúzött kurkuma,
1 hámozott, kimagozott paradicsom,
1 púpozott tk. paradicsompüré,
1 késhegynyi frissen őrölt bors,
1 tk. só,
6 dl marhahúsleves,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Főzzük puhára a lencsét. Szűrőben csurgassuk le. Folyó víz alatt mossuk meg a rizst. Tegyük félre. Öntsük az olajat vastag fenekű lábosba. Tegyük bele az újhagymát és a fokhagymát, és pirítsuk üvegesre. Rakjuk hozzá a kurkumát, a paradicsomot, a paradicsompürét és a borsot. Állandóan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Ezután tegyük bele a lencsét és a rizst. Pirítsuk még 2 percig, közben keverjük. Tegyük bele a megmaradt hozzávalókat. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a rizs meg nem puhul. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis vizet. Ha kész, vegyük le a tűzről, konyharuhával takarjuk be az edényt, és hagyjuk 5 percig állni. A jól készített kitri úgyszólván semmi folyadékot nem tartalmaz, a lencse és a rizsszemek külön-külön állnak. Fejes salátát ajánlok mellé.
SALÁTÁK
Paradicsomsaláta juhsajttal
Hozzávalók:
4
hámozott, kimagozott paradicsom szeletekre vágva,
3 szál újhagyma apróra vágva,
4 szem piros retek karikára vágva,
6 fekete és 6 zöld olajbogyó,
15 dkg reszelt juhsajt,
3 ek. olívaolaj,
1 ek. citromlé,
törött bors,
só,
1/2 mk. szurokfű.
Keverjük össze az összes hozzávalókat. Hidegen tálaljuk.
Baszrai uborkasaláta
Hozzávalók:
3
hámozott csemegeuborka karikára vágva,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
csipet frissen őrölt bors és koriandermag,
3 dl joghurt,
1 ek. finomra vágott mentalevél,
pirospaprika.
Sózzuk meg az uborkát, és hagyjuk 20 percig állni. Tegyük salátástálba a fokhagymával, a borssal, a korianderrel, a mentalevéllel, a sóval és a joghurttal együtt. Keverjük jól össze, és szórjuk be a tetejét pirospaprikával. Jól lehűtve tálaljuk.
MÁRTÁSOK, KÖRETEK
Joghurtos mártogató sültekhez
Hozzávalók:
2
dl joghurt,
1 ek. tejfel,
1 ek. apróra vágott metélőhagyma,
1 tk. bazsalikom,
só,
1 mk. nagyon csípős pirospaprika.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól lehűtve tálaljuk.
Paradicsommártás
Hozzávalók:
1/2
kg érett, hámozott, kimagozott paradicsom,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
1 csipet apróra vágott friss bazsalikom,
1/4 tcs. olívaolaj,
1 tk. só,
késhegynyi törött bors,
csipetnyi cukor.
Keverjük jól össze az összes hozzávalót a keverőgépben, és forraljuk fel. Sült burgonyához és sültekhez ajánlom.
Mogyorómártás (Tarator Fendukh)
Hozzávalók:
20
dkg pirított mogyoró,
2-3 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
2-3 ek. citromlé,
1 tcs. áztatott kenyér,
víz,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Daráljuk meg a mogyorót, majd tegyük a keverőbe a fokhagymával, a fűszerekkel, a citromlével és az áztatott kenyérrel együtt. Öntsünk hozzá 2-3 ek. vizet, keverjük habosra és közepesen sűrűre. Ha kell, tegyünk még hozzá egy kis vizet. Hideg sültekkel fogyasztják.
Burgonyagombóc
Hozzávalók:
6
szem héjában főtt, hámozott burgonya,
3 dkg vaj,
3 tojássárgája,
4 ek. joghurt,
1 tk. só,
1-1 késhegynyi frissen őrölt bors és porrá zúzott kurkuma,
1 mk. majoránna,
2 mk. szezámmag,
10 dkg darabosra vágott dió,
1 tojás, növényi olaj a sütéshez.
Még melegen törjük át sűrű szitán a burgonyát. Fakanállal keverjük habosra a vajjal. Keverjük hozzá a tojássárgáját, a joghurtot, a sót, a borsot, a kurkumát, a majoránnát és a szezámmagot. Készítsünk a masszából kis gombócokat. Mártogassuk bele először a felvert tojásba, aztán a dióba. Forró olajban süssük aranysárgára. Magában vagy sültekkel fogyasztják.
DESSZERTEK ÉS EGYÉB
Tejberizs masztikával
Hozzávalók:
1
tcs. rizs,
1/2 l víz,
1/2 tk. reszelt narancshéj,
5 ek. kristálycukor,
3/4 l tej,
1 tk. masztikapor,
2 ek. apróra vágott, forrázott mandula.
Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, áztassuk hideg vízben 30 percig. Öblítsük le, hagyjuk lecsurogni. Forraljuk fel a vizet a reszelt narancshéjjal és a cukorral. Ha a cukor elolvadt, vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezután szűrjük le, és keverjük össze a tejjel és a rizzsel. Lassú tűzön, félig lefedve pároljuk 50 percig, adjuk hozzá a masztikaport, és pároljuk még 5 percig. Borítsuk tálra, és szórjuk be a mandulával. Hidegen tálaljuk.
Datolya mazsolával
Hozzávalók:
1
doboz kimagozott datolya,
4-5 ek. mazsola,
3-4 ek. narancslé vagy narancslikőr.
Tegyük egy csészébe a mazsolát a narancslével, és hagyjuk 3 órát állni. Hegyes, vékony, éles késsel vágjunk nyílást a datolyába, töltsük meg az áztatott mazsolával. Ezután nyomjuk össze a nyílást, és nyomkodjuk össze a datolyát eredeti formájára. Helyezzük kistányérokra.
Nyárson sült alma
Hozzávalók:
6
nagy alma,
1 tk. őrölt fahéj,
1 1/2 ek. méz.
Hegyes, vékony pengéjű késsel vágjunk ki az alma szára körül a csutka mélységéig egy gyűszű szélességű üreget. Húzzuk fel keresztben az almát a nyársra. Tegyünk a kivájt üregbe egy kis fahéjat meg mézet. Egy kis összenyomott alufólivával tömjük be az üreget, hogy a méz ki ne folyjon. Izzó parázson süssük meg az almát. Hosszúkás vesszőből fonott kosarat töltsünk meg jól megmosott és megtörölt almafalevéllel, és erre rakjuk rá a sült almát a nyárssal együtt.
Gyors desszert datolyából
Hozzávalók:
1
doboz kimagozott datolya apróra vágva,
1/2 tcs. darált, pirított dió,
2-3 ek. narancslé vagy rum,
1 tk. apróra vágott, kandírozott narancshéj,
1 ek. apróra vágott angelika,
3 tcs. tejszínhab.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.
Sárgadinnye ánizslikőrrel
Hozzávalók:
2
jól lehűtött sárgadinnye 6 szeletre vágva,
3 tcs. tejszínhab,
6 tk. ánizslikőr,
6 vékony csík kandírozott angelika
vagy egyéb gyümölcs.
Vágjuk ki a cukordinnyét a héjából. Hűtsük jól le. Tálalás előtt verjük az ánizslikőrt a tejszínhabba. Tegyük a dinnyeszeleteket hűtött tányérokra, és rakjunk mindegyik tetejére egy kis likőrös tejszínhabot, majd díszítsük az angelikával.
Marcipánnal töltött datolya
Hozzávalók:
apró,
fehér színű marcipán,
kimagozott, szárított datolya.
Vágjunk kis üreget a datolyába,és rakjunk mindegyikbe egy darab marcipánt. Tálaljuk kis "minyon"-papírban külön-külön.