Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Bükkfa
Fagus sylvatica L.

Makktermésének magja ehető; fiatal levelei jók salátákba, levesekbe, savanyúság eltevésénél is használják.

Középhegységink magasabb régióiban jellemző társulásalkotó és névadó, de megfelelő üde termőhelyi viszonyok mellett alacsonyabb zónában is előforduló fafaja.

Magas termetű fa, egylaki, egyivarú, szélbeporzású virágokkal. Kérge sima, elefántszürke. Vesszőin a hosszan kihegyezett, szúrós, rozsdabarna pikkelyekkel fedett rügyei ülnek (lombfakadás előtt ez is segít felismerni). A hajtásrendszerére jellemző, hogy az oldalhajtások eredésénél, a főtengelyen a japán bajuszra emlékeztető ágripacs látható. Lomblevelei ép szélűek tojásdadok, színén fényesek, élük főleg a fiatal halványzöld éppen kifejlődötteké, pillás. A levelek éle rendszerint gyengén hullámos. A levél színe csupasz, fonáka az erek mentén eleinte selymes szőrű. A porzós virágok lelógó nyeles kettősbogas barkavirágzatban helyezkednek el. A virágokban a porzók száma 8-12. A többi kettősbogas barkavirágzattal rendelkező fafajtól elkülönítve, rövid kerekded megjelenése miatt, bojtnak is hívjuk. A virágtakaró 3 tagú lepel, amely a porzós virágoknál majdnem tövig szeldelt, ezért rojtos is a porzós "bojt". A termős kettősbogas virágzatok fejecskeszerű virágzatot alkotnak. A kettősbogas virágzat középső tagja redukálódik, ezért a tüskés kupacs csak 2 makktermést zár körül. Négy "kopáccsal" felnyíló kupacsban az alsó állású magházból képződött makkok 3 élűek. A magok olajtartalmúak, ehetők, a sziklevelek hajtogatottak. Gyógynövény is. Hatóanyagait a bőrgyógyászatban használják.

 

 

II.
Bükk

Régebben nagy jelentőségű volt a különböző makktermések gyűjtögetése. Főleg állati takarmánynak szedték, de ínséges időben némelyik kenyérpótlónak számított. A bükk makkjából olaj sajtolható, ezt főzésre, világításra használták. Az emberi fogyasztásra kerülő bükkmag héját leszedték, kemencében megszárították, hogy csípős ízét elveszítse, majd kézimalmon megőrölték. Tésztájából parazsas hamuban pogácsát sütöttek. Héját leszedve, tűzhelyen megpörkölve kávépótló alapanyagául is szolgált.

Európa nagy részén évszázadokon át ismert ínségeledel volt a fakéreg. A tölgy, a bükk, a fenyő kérgét megőrölve lisztpótlónak használták. Sokszor még fűszerport is kevertek hozzá.