Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Pásztortáska
Capsella bursa-pastoris

Népies nevei. Békalencse, békatarsoly, büdös szaporafű, csapka, cigánysóska, élek-halok, Isten táskája, kanálka, kanállopó borsika, koldustarisznyácska, poczogófű, Szent György-virág, szívkésfű, véraltató fű.

Leírása. Egyik legközönségesebb és legismertebb növényünk. Mindenféle bolygatott területen nagyon gyakori. 10-70 cm magas, egyéves, erős orsó alakú gyökérrel rendelkező növény. Levelei a talaj színén levélrózsát alkotnak, csak ritkán épek, nagyon változatos alakúak és szélűek. A szár levelei nyél nélküliek, a szárat két fülcimpával veszik körül. A növény lehet kopasz vagy szőrös. Virágai fehérek, termése jellegzetes, táska alakú.

Összetéveszthetősége. A galléros és a hagymaszagú tarsókával téveszthető össze. Ezeknek tőlevélrózsái virágzás idején már rendszerint nincsenek jelen. Főleg kora tavasszal találhatók meg, később már eltűnnek. Március-május között virágzanak, a pásztortáska viszont tavasztól késő őszig. Ha néhány szál bekerül belőlük az ételünkbe, bajt nem okoz.

Előfordulása. Gyakori az egész országban. Nedves talajon egész évben mindig vannak fiatal csíranövényei. Legnagyobb mennyiségben szeptember-októberben kel. Enyhe télen már az első fagymentes napokon fejlődésnek indul és virágzik. Tehát mindenkor, mindenhol előfordulhat.

Felhasználása. Fiatal leveleit felhasználhatjuk salátának, főzeléknek, levesnek vagy vegyes fűszernek más növényekkel.

Gyűjtési ideje. Egész évben folyamatosan.

 

Receptek

Pásztortáska-főzelék mezei sóskával. Azonos mennyiségű pásztortáskát (leveleket) és mezei sóskát kevés zsíron, fedő alatt puhára párolunk, liszttel megszórva, húslével felöntjük. 1 pohár tejfölt és néhány szétnyomott, főtt burgonyát adunk hozzá.

Pásztortáska-saláta. A fiatal növényeket gyökerestől gyűjtjük. Otthon gondosan megtisztítjuk, megmossuk. A gyökereket levágjuk. A levélrózsákat apróra vágott hagymával, ecettel, olajjal ízesítjük. Ha a levelek már öregebbek a kelleténél, akkor tanácsos azokat apró szeletekre vágni és úgy fogyasztani.

Pásztortáskavagdalt. Csirkét sós vízben, gyökérzöldségekkel puhára főzünk, kicsontozunk. Apróra vágott hagymát zsírban megpárolunk, 2 nagy marék pásztortáskát összevagdalunk, együtt a hagymával, tovább pároljuk. Ha puha, 1-2 evőkanál liszttel megszórjuk, a húslével felöntjük. Kapribogyóval, tejfellel, szerecsendióval, sóval, pohárnyi savanykás fehérborral, borssal ízesítjük, tálalás előtt 1 tojássárgájával és a csirkevagdalttal gazdagítjuk.

 

 


II.
Pásztortáska

Capsella bursa-pastoris

Fiatalon az egész tőlevélrózsáját salátaként vagy főzelékként készíthetjük el, a magvai pedig mustárhoz hasonló ízűek. Kozmopolita növény lévén, nem kell sokáig keressük környezetünkben, mire ráakadunk.

Főgyökere orsó alakú, hajtásrendszere 20-40 cm-es. Elsőként tőrózsája fejlődik, osztott, szeldelt vagy karéjosan tagolt, nagyon változatos levelekkel. A tőlevélrózsából kiemelkedő dudvaszára elágazó. A szár levelei szór állásúak, lándzsásak, nyilas vállal szárölelők. Bimbói és kinyílt virágai, a virágzati hajtás csúcsán szinte egy síkba rendeződve, sátor virágzatot képeznek. A virágok felépítése a családra jellemző (4 csésze, 4 szirom). A sziromlevelei rendszerint fehér színűek.

Termése 2 kopáccsal nyíló 4 termőlevélből alakuló termés, a felnyílás után a termés középső síkjában egy hártyás képződmény marad, válaszfal, amin a magok is ülnek, ez a replum, ami két redukált termőlevelekből keletkezett. A termés szélessége és hossza közel azonos, ezért ekkor becőkének hívjuk. A becőke szíves vagy fordított háromszögletű, valóban pásztorok "táskájára" emlékeztet. A termések fürtbe rendeződnek, a virágzó és a terméses részt együtt sátorozó fürtként értékeljük. Magjai aprók, barna színűek.

Gyógynövény is. Hatóanyagagát: flavonoidok (diozmin), biogén aminok, káliumsó méhre ható drogként tartják nyilván, elhúzódó méh eredetű vérzéseknél alkalmazzák. A tápcsatorna vérzései esetén is használták. Orvosi ellenőrzés szükséges használata esetén.