Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E F
G H I
J K L
M N O
P Q R
S T U
Ü
V W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
üvegtészta (dongfen)
A páratlanul változatos kínai konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga az üvegtészta vagy más néven celofán tészta, celofán cérnametélt (vermicelli).
A tészta mungó bab finomra őrölt lisztjéből és vízből készül. A mungó bab lisztje magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1, B2 vitaminokat, A-vitamin elővitaminját, kálciumot, foszfort és vasat.
Nemcsak a kínai ízeket kedvelők figyelmébe ajánljuk. Kitűnően alkalmas alacsony kalóriájú étrendek kialakításához, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Néhány ötlet az üvegtészta elkészítéséhez:
SERTÉSHÚS ÜVEGTÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
40 g üvegtészta
4 evőkanál olaj
225 g darált sertéshús
3 szál
karikára vágott tavaszi hagyma
1 evőkanál csípős szójaszósz
2 evőkanál
szójaszósz
1 evőkanál száraz cherry
fél teáskanál cukor
120 ml víz
Elkészítés:
A tésztát kb. 15 percig langyos vízben áztatjuk, majd lecsorgatjuk és 7 cm-es
darabokra vágjuk. Olajat forrósítunk egy edényben és hozzáadjuk a darálthúst,
kicsit átsütjük, majd a tészta hozzáadása után néhány percig együtt sütjük. Ezután
következhetnek az ízesítők és a víz. Felforraljuk és lassú tűzön addig főzzük,
míg a víz teljesen elfő. Forrón tálaljuk.
KÍNAI KÁPOSZTALEVES ÜVEGTÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1,25 kg káposzta, 3 cm-es csíkokra vágva
6 db gomba, feldarabolva
(ha szárított, előtte vízben kell áztatni)
225 g sertéshús kockára vágva
1-2 evőkanál garnélarák (konzerv)
1 l tyúkhús leves
1 teáskanál só
100 g üvegtészta
1 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál vörösbor ecet
2 szál tavaszi hagyma, 2 cm-es darabokra vágva
1-2 teáskanál szezámmag olaj
őrölt fekete bors
Elkészítés:
A felforrósított olajba tesszük a káposztát, gombát, sertéshúst és a garnélarákot.
Kb. 3 percig nagy lángon sütjük, majd felengedjük a húslevessel, ekkor adjuk hozzá
a sót is. Együtt felforraljuk és ki lángon 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tésztát
és a szójaszószt. Újra felforraljuk, majd takarékon 20 percig főzzük. Ecet, hagyma
és szezámmag olaj hozzáadása után még 2-3 percig főzzük. Melegen tálaljuk, tálalás
előtt feketeborssal ízesítjük.
SAVANYÚKÁPOSZTA ÜVEGTÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta
100 g üvegtészta
100 g sertéshús
1 fej hagyma
3 evőkanál olaj
fél evőkanál só
fél evőkanál cukor
fél evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
A tésztát kb. 5 percig meleg vízben áztatjuk. A felforrósított olajon üvegesre
dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott húst. Kevergetés
közben kicsit átsütjük, ezután hozzáadjuk a káposztát, sót, cukrot, szójaszószt.
3-5 percig együtt sütjük az összetevőket, majd 1 csésze víz hozzáadása után további
5 percig főzzük. A tésztát is hozzáadjuk, felforraljuk együtt, majd még egy kis
vizet adunk hozzá, hogy a tészta is megpuhuljon. Még 5 percig főzzük és melegen
tálaljuk.