Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

üvegtészta (dongfen)

A páratlanul változatos kínai konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga az üvegtészta vagy más néven celofán tészta, celofán cérnametélt (vermicelli).

A tészta mungó bab finomra őrölt lisztjéből és vízből készül. A mungó bab lisztje magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1, B2 vitaminokat, A-vitamin elővitaminját, kálciumot, foszfort és vasat.

Nemcsak a kínai ízeket kedvelők figyelmébe ajánljuk. Kitűnően alkalmas alacsony kalóriájú étrendek kialakításához, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Néhány ötlet az üvegtészta elkészítéséhez:


SERTÉSHÚS ÜVEGTÉSZTÁVAL

Hozzávalók:
40 g üvegtészta
4 evőkanál olaj
225 g darált sertéshús
3 szál karikára vágott tavaszi hagyma
1 evőkanál csípős szójaszósz
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál száraz cherry
fél teáskanál cukor
120 ml víz

Elkészítés:
A tésztát kb. 15 percig langyos vízben áztatjuk, majd lecsorgatjuk és 7 cm-es darabokra vágjuk. Olajat forrósítunk egy edényben és hozzáadjuk a darálthúst, kicsit átsütjük, majd a tészta hozzáadása után néhány percig együtt sütjük. Ezután következhetnek az ízesítők és a víz. Felforraljuk és lassú tűzön addig főzzük, míg a víz teljesen elfő. Forrón tálaljuk.


KÍNAI KÁPOSZTALEVES ÜVEGTÉSZTÁVAL

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1,25 kg káposzta, 3 cm-es csíkokra vágva
6 db gomba, feldarabolva (ha szárított, előtte vízben kell áztatni)
225 g sertéshús kockára vágva
1-2 evőkanál garnélarák (konzerv)
1 l tyúkhús leves
1 teáskanál só
100 g üvegtészta
1 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál vörösbor ecet
2 szál tavaszi hagyma, 2 cm-es darabokra vágva
1-2 teáskanál szezámmag olaj
őrölt fekete bors

Elkészítés:
A felforrósított olajba tesszük a káposztát, gombát, sertéshúst és a garnélarákot. Kb. 3 percig nagy lángon sütjük, majd felengedjük a húslevessel, ekkor adjuk hozzá a sót is. Együtt felforraljuk és ki lángon 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tésztát és a szójaszószt. Újra felforraljuk, majd takarékon 20 percig főzzük. Ecet, hagyma és szezámmag olaj hozzáadása után még 2-3 percig főzzük. Melegen tálaljuk, tálalás előtt feketeborssal ízesítjük.


SAVANYÚKÁPOSZTA ÜVEGTÉSZTÁVAL

Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta
100 g üvegtészta
100 g sertéshús
1 fej hagyma
3 evőkanál olaj
fél evőkanál só
fél evőkanál cukor
fél evőkanál szójaszósz

Elkészítés:
A tésztát kb. 5 percig meleg vízben áztatjuk. A felforrósított olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott húst. Kevergetés közben kicsit átsütjük, ezután hozzáadjuk a káposztát, sót, cukrot, szójaszószt. 3-5 percig együtt sütjük az összetevőket, majd 1 csésze víz hozzáadása után további 5 percig főzzük. A tésztát is hozzáadjuk, felforraljuk együtt, majd még egy kis vizet adunk hozzá, hogy a tészta is megpuhuljon. Még 5 percig főzzük és melegen tálaljuk.