Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

üvegtészta (dongfen)

A páratlanul változatos kínai konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga az üvegtészta vagy más néven celofán tészta, celofán cérnametélt (vermicelli).

A tészta mungó bab finomra őrölt lisztjéből és vízből készül. A mungó bab lisztje magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1, B2 vitaminokat, A-vitamin elővitaminját, kálciumot, foszfort és vasat.

Nemcsak a kínai ízeket kedvelők figyelmébe ajánljuk. Kitűnően alkalmas alacsony kalóriájú étrendek kialakításához, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Néhány ötlet az üvegtészta elkészítéséhez:


SERTÉSHÚS ÜVEGTÉSZTÁVAL

Hozzávalók:
40 g üvegtészta
4 evőkanál olaj
225 g darált sertéshús
3 szál karikára vágott tavaszi hagyma
1 evőkanál csípős szójaszósz
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál száraz cherry
fél teáskanál cukor
120 ml víz

Elkészítés:
A tésztát kb. 15 percig langyos vízben áztatjuk, majd lecsorgatjuk és 7 cm-es darabokra vágjuk. Olajat forrósítunk egy edényben és hozzáadjuk a darálthúst, kicsit átsütjük, majd a tészta hozzáadása után néhány percig együtt sütjük. Ezután következhetnek az ízesítők és a víz. Felforraljuk és lassú tűzön addig főzzük, míg a víz teljesen elfő. Forrón tálaljuk.


KÍNAI KÁPOSZTALEVES ÜVEGTÉSZTÁVAL

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1,25 kg káposzta, 3 cm-es csíkokra vágva
6 db gomba, feldarabolva (ha szárított, előtte vízben kell áztatni)
225 g sertéshús kockára vágva
1-2 evőkanál garnélarák (konzerv)
1 l tyúkhús leves
1 teáskanál só
100 g üvegtészta
1 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál vörösbor ecet
2 szál tavaszi hagyma, 2 cm-es darabokra vágva
1-2 teáskanál szezámmag olaj
őrölt fekete bors

Elkészítés:
A felforrósított olajba tesszük a káposztát, gombát, sertéshúst és a garnélarákot. Kb. 3 percig nagy lángon sütjük, majd felengedjük a húslevessel, ekkor adjuk hozzá a sót is. Együtt felforraljuk és ki lángon 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tésztát és a szójaszószt. Újra felforraljuk, majd takarékon 20 percig főzzük. Ecet, hagyma és szezámmag olaj hozzáadása után még 2-3 percig főzzük. Melegen tálaljuk, tálalás előtt feketeborssal ízesítjük.


SAVANYÚKÁPOSZTA ÜVEGTÉSZTÁVAL

Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta
100 g üvegtészta
100 g sertéshús
1 fej hagyma
3 evőkanál olaj
fél evőkanál só
fél evőkanál cukor
fél evőkanál szójaszósz

Elkészítés:
A tésztát kb. 5 percig meleg vízben áztatjuk. A felforrósított olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott húst. Kevergetés közben kicsit átsütjük, ezután hozzáadjuk a káposztát, sót, cukrot, szójaszószt. 3-5 percig együtt sütjük az összetevőket, majd 1 csésze víz hozzáadása után további 5 percig főzzük. A tésztát is hozzáadjuk, felforraljuk együtt, majd még egy kis vizet adunk hozzá, hogy a tészta is megpuhuljon. Még 5 percig főzzük és melegen tálaljuk.